SCM Zalău, planuri pentru barajul de Liga a II-a. Ce adversari ar putea întâlni zălăuanii şi ce şansă în plus există în acest sezon de a promova!

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 88 views
A+A-
Reset

După doi ani în care a dezamăgit, SCM Zalău s-a revanşat cu vârf şi îndesat în actuala stagiune, în care a avut un parcurs notabil în Cupa României, iar în campionat a defilat în Seria a X-a. După 15 etape, zălăuanii sunt pe primul loc cu un avans considerabil de 7 puncte faţă de ocupanta locului secund CSM Satu Mare şi cu 13 puncte peste Lotus Băile Felix, formaţie aflată pe locul trei.

Din sezonul regulat mai sunt de disputat trei etape în luna martie, dar SCM Zalău este deja calificată şi matematic în play-off. La cum arată echipa lui Cristian Lupuţ, planurile sunt mult mai mari în primăvară, astfel că zălăuanii nu ascund faptul că se gândesc la barajul de promovare, acolo unde au mai fost prezenţi în vara anului 2021.

Primul obstacol în drumul spre promovare va fi semifinala barajului, în care  adversarul va proveni din Seria a IX-a. Aruncând un ochi la ceea ce se petrece în cealaltă serie, SCM Zalău cam ştie la ce să se aştepte.

În Seria a IX-a, lider este Gloria Bistriţa, cu 36 de puncte, o fostă adversară a Zalăului din sezonul trecut, iar pe locul secund este ACS Mediaş, care are 30 de puncte, cu trei peste Unirea Ungheni.

Dacă în momentul de faţă s-ar fi terminat campionatul,  atunci adversara din semifinale ar fi ACS Mediaş, în timp ce Gloria Bistriţa ar juca cu CSM Satu Mare. Dar cum în primăvară mai sunt trei etape din sezonul regulat, dar şi nouă runde în play-off, situaţie se mai poate schimba, mai ales în Seria a IX-a, unde lupta la vârf pare mai echilibrată.

Din sezonul 2024 – 2025, Liga a II-a va trece la un format cu 22 de echipe. Astfel, în vară va fi o şansă în plus la promovare pentru finalistele barajelor de la Liga a III-a, deoarece pentru a crește numărul formațiilor din Liga 2, FRF a hotărât să urce din Liga 3 încă o echipă pe lângă cele cinci care vor câștiga barajul de promovare, dar și să elimine dubla play-out-ului diviziei secunde din sezonul următor, pentru menținerea în Liga 2.

În ce priveşte formația în plus care va veni din Liga a III-a, Federația Română de Fotbal explică procedura:

”Pentru a crește numărul de cluburi, un loc va fi ocupat de o echipă din Liga 3 de la barajul de promovare în Liga 2, care va reuși să iasă învingătoare dintr-o competiție formată din semifinale și finală (un singur joc pe terenul primei extrase la împerechere), la care vor participa cele mai bune 4 dintre cele 5 echipe învinse în finalele barajelor (un clasament al acestora va fi făcut luând în calcul toate punctele acumulate în cele 4 meciuri de baraj disputate: finale și semifinale.

În caz de egalitate la număr de puncte acumulate, conform criteriului enunțat mai sus, departajarea va fi făcută în conformitate cu art. 27 din ROAF, luând în calcul doar meciurile de baraj-finale și semifinale)”, se arată în comunicatul emis de FRF.

Semifinalele barajului de promovarea în Liga a II-a sunt programate pe 22 şi 25 mai, în timp ce finalele au loc pe 1, respectiv 5 iunie. Patru dintre învinse cu o linie de clasament mai bună vor juca în sistem semifinale – finală pentru ultimul loc care duce în liga secundă, partidele fiind programate la câteva zile distanţă după terminarea barajelor.

You may also like

Leave a Comment

error: Content is protected !!