Responsive Menu
Add more content here...


Schimbări importante în legea educaţiei

by Stirile din Salaj
0 comment 15 views
A+A-
Reset

Cele mai importante modificări care se intenţionează a fi puse în practică din 2023 sunt reintroducerea examenului de admitere în liceu, schimbarea modului de acordare a notelor şi introducerea unui portofoliu pentru elevi. Despre toate acestea au vorbit într-o conferinţă de presă la sediul PNL, reprezentanţii învăţământului sălăjean, inspectorul școlar general, Vasile Bulgărean, directorul Casei Corpului Didactic, Gheorghe Bancea, și inspectorul școlar Cosmin Porcar

O serie de schimbări vor avea loc în legea educaţiei, care se intenţionează a fi puse în practică începând cu anul 2023. Despre toate aceste modificări aduse legii învăţământului au vorbit vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PNL, Vasile Bulgărean –  inspectorul şcolar general, Cosmin Porcar – inspector pentru managament instituţional şi Gheorghe Bancea – directorul Casei Corpului Didactic Sălaj.

Cele mai importante modificări aduse legii învăţământului preuniversitar este reintroducerea examenului de admitere în liceu, schimbarea modului de acordare a notelor şi introducerea unui portofoliul pentru elevi.

Din anul şcolar 2023 – 2024 va fi reintrodus examenul de admitere în liceu, iar elevii nu vor mai fi repartizaţi la licee doar în  funcţie de notele obţinute la Evaluarea Naţională, urmând să susţină şi un examen pentru a intra la unitatea de învăţământ dorită.

”Este o idee foarte bună, deoarece fiecare şcoală trebuie să îşi facă o selecţie. Tot timpul am fost pe ideea de examen pentru adminiterea la liceu. Se propune ca până la 90% din locuri să fie ocupate prin examen, iar 10% să rămână pentru repartizarea computerizată”, a explicat Vasile Bulgărean.

Prin noua lege a educaţiei se are în vedere introducerea unei probe de cultură generală la Examenul de Bacalaureat. Pe lângă probele obişnuite, va fi introdusă o probă prin care elevilor li se vor evalua cunoştinţele acumulate din perioada liceului la materiile studiate.

Un elev care urmează o şcoală profesională va avea posibilitatea să treacă la liceu în clasa a XII-a. După susţinerea bacalaureatului el va avea posibilitatea să se îndrepte către o facultate.

”Centrul acestei legi este elevul şi se apleacă foarte mult pe dorinţele elevilor. Elevul care se duce la învăţământul profesional va face trei ani pentru a avea partea de pregătire, dar el poate să continue şi clasa a XII-a  ca să obţine certificatul de calificare, dar să poată absolvi şi bacalaureatul dacă doreşte”, a spus Vasile Bulgărean.

În noua lege vor fi aduse modificări şi în ce priveşte organizarea unităţilor de învăţământ.

”Nu va mai exista acel mozaic al şcolilor. Liceele teoretice, vor rămâne de profil teoretic, cele care sunt vocaţionale vor rămâne cu profil vocaţional, cele tehnice la fel. Se va merge doar pe o linie şi mi se pare normal acest lucru, fiindcă nu putem face şcoli serioase când le amestecăm”, a precizat inspectorul şcolar general.

În ce priveşte şcolile, acestea nu vor mai putea funcţiona dacă au nu număr mai mic de 40 de elevi.

”Să faci un învăţământ de performanţă nu se poate face la simultan.  Există prin PNRR posibilitatea achiziţiei de microbuze şcolare, cu care elevii pot fi transportanţi din mai multe localităţi în centrul de comună. Mai sunt şcoli care au 10 copii în 5 clase, dar aceste şcoli nu vor mai putea funcţiona dacă au sub 40 de elevi”, a precizat Vasile Bulgărean.

Schimbări şi pentru profesori

În legea educaţiei vor apărea schimbări şi pentru profesori. Astfel, consilierul şcolar va deveni funcţie didactică în cadrul şcolii unde îşi desfăşoară activitatea şi va fi introdusă noţiunea de profesor stagiar.

Se schimbă şi modalitatea de aceedere în învăţământ ca şi cadru didactic. Se introduce noţiunea de profesor stagiar. Un an de zile, el va fi coordonat de un mentor şi după această stagiatură va da un examen, după care poate deveni profesor debutant”, a spus Vasile Bulgărean.

Reprezentanţii învăţământului din judeţ consideră că prin aceste modificări, va creşte calitatea actului didactic.

”Absolventul de facultate care vrea să intre în sistem, va urma acea perioadă de un an de practică şi va fi profesor stagiar. Nu va fi angajat cu salariu întreg, dar în acel an va trebui să înveţe, să facă practică.Cariera didactică se va profesionaliza şi cu siguranţă va creşte calitatea actului didactic. Până acum intrau în sistem, erau profesori debutanţi, iar dacă era un profesor de istorie era singur în şcoala respectivă nu era cine să îl ajute. Acum având acel profesor mentor este clar că nivelul va creşte. Se vor descuraja cei care până acum vroiau să vină în sistem doar de dragul de a avea şi ei un venit”, a declarat Gheorghe  Bancea, directorul Casei Corpului Didactic.

Profesorii, obligaţi să întocmească un portofoliu pentru fiecare elev

O importantă noutate va apărea în legea educaţiei din 2023. Este vorba de un portofoliu al fiecărui elev, pe care profesorii vor fi nevoiţi să îl întocmească începând cu clasa zero până la finalul ciclului gimnazial. În acest portofoliu se vor cuprinde notele şi calificativele obţinute de elev, diplomele sale, iar la finalul clasei a VIII-a, profesorii vor veni şi cu recomandare în ce priveşte liceul în care elevul s-ar putea îndrepta.

”Prin această lege, profesorii vor trebui să fie pregătiţi. se va lucra prin Casa Corpului Didactic, să fie completat acel portofoliu care este o noutate. Rolul consilerului şcolar, al dirigintelui va fi de a îndrum eleviul spre un liceu anume, în funcţie de ceea ce este trecut în acest portofoliu. Noi dascălii vom avea încă o responsabilitate în plus, pe lângă pregătirea de specialitate, să ne pregătim şi din acest punct de vedere. Dacă ne uităm în învăţământul din vest, majoritatea şcolilor au acest portofoliu. Portofoliul îl va ajuta pe copil să îşi descopere anumite competenţe şi să să vadă unde a fost el mai bun. Prin această lege care este scrisă, câştigă atât elevul cât şi profesorul. Nu vor câştiga profesorii care sunt comozi, pentru că nu vor rezista în sistem. Este foarte greu să produci un portofoliu. Noi vom avea o parte a muncii noastre, va fi din punct de vedere ştiinţific”, a spus Vasile Bulgărean.

You may also like

Leave a Comment