Responsive Menu
Add more content here...


Invitaţi de marcă la Sărbătoarea câmpenească ”Măsurișul Oilor” de la Pria

Sălăjenii și nu numai sunt așteptați duminică, 12 mai, la o nouă ediție a sărbătorii câmpenești de la Măgura Priei ”Măsurișul Oilor”. Aflat la a 56-a ediție, evenimentul pastoral vrea să readucă la viață obiceiurile și tradițiile din zonă

by Mihai POP
0 comment 1.2K views
A+A-
Reset

În fiecare primăvară, comuna Cizer sărbătoreşte în vuiet de trâmbiţă, cântece populare şi cu mâncare tradiţională “Măsurişul Oilor”. Este cel mai vechi obicei pastoral care marchează urcatul oilor la stână.

Tradiționala sărbătoare câmpenească de la poalele Măgurii Priei, ”Măsurișul Oilor” a ajuns anul acesta la a 56-a ediție. Astfel că, evenimentul va avea loc luna aceasta, pe data de 12 mai, începând cu ora 11.00. Primăria Cizer sprijină acest eveniment prin care îşi doreşte să ducă mai departe tradiţiile şi obiceiurile din zonă.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Cizer, Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Hora TV.

Organizatorii au pregătit şi un program artistic, iar în acest an, pe scena de la Pria vor urca nume cunoscute din folclorul românesc precum Valeria şi Traian Ilea, Angela Rusu, Vasile Coca, Văru Săndel, Mariana Deac, Mircea Cârţişoarean, Voichița Mihoc sau Viorel Pop dar şi mai mulţi tineri artişti din judeţul Sălaj.

Măsurişul oilor, o practică pastorală specifică primăverii, în care proprietarii de oi măsurau laptele dat de animalele pe care le aveau în turmă, şi-a pierdut, treptat, latura pragmatică, rămânând doar sărbătoarea ce încheia, în mod obligatoriu, ziua cu pricina. Obiceiul avea în spate şi o serie întreagă de superstiţii de care depindea belşugul anului pastoral ce urma.

 

“Ca în fiecare an, Primaria Comunei Cizer organizează serbarea câmpenească Măsurişul Oilor de la Pria. O să ne onoreze cu prestaţiilor lor artisti de renume, producători de produse tradiţionale, animaţie pentru copii. Vă aşteptăm cu drag!🇷🇴🤝🙏, a punctat Nicolae PAVEL, primarul comunei Cizer.

You may also like

Leave a Comment