Responsive Menu
Add more content here...


Am identificat micul samaritean. Șandor Sami din satul Verveghiu – model de omenie și empatie cu oamenii de lângă el

Un bărbat din comuna Dobrin este eroul poveștii noastre de ieri, o poveste în urma căreia apreciam gestul de omenie al unui conducător auto pe drumurile sălăjene

by Tiberius NICODA
0 comment 18.7K views
A+A-
Reset

Ieri, în paginile noastre v-am povestit despre gestul de omenie, simplu, natural, firesc, al unui conjudețean de-al nostru din Sălaj, care a observat că pe marginea drumului dintre Dobrin şi Zalău se afla o mașină oprită, cu avariile puse, iar lângă ea  un cetățean care vorbea la telefon.

Eroul nostru necunoscut care a dat dovadă de empatie și omenie fost identificat. El este cel care a oprit și care și-a oferit disponibilitatea de a ajuta pe cel care l-a văzut cu mașina pe margine de drum și cu semnalele de avarie de la mașină puse, crezând că omul din drum are nevoie de ajutor.

Urmare a articolului nostru de ieri, lansat ca un apel de mulțumire înspre necunoscutul bun samaritean, a dat roade și astfel am identificat pe omul care a dat dovadă de omenie. El se numește Sami Șandor, un bărbat de 38 de ani din satul Verveghiu (comuna Dobrin), un membru de cinste și ispravă al comunității din zonă.

Ne-a contactat și ne-a și mulțumit cu maximă modestie, sfială și sinceră recunoștință pentru că am făcut public gestul lui de bunăvoință și empatie, pe care, după cum spunea eroul nostru, l-a considerat un gest firesc, normal de a dori să ajuți pe omul care îl întâlnești în cale și care pare că are nevoie de ajutor.

Impactul și rezonanța măruntului său gest în aparență, a avut o importanță specială în comunitatea sa din care face parte. Ca urmare a publicării întâmplării chiar și edilii comunei Dobrin, atât primarul comunei Bogdan Ferenc-Istvan şi viceprimarul Toth Alexandru,  l-au contactat și invitat la sediul Primăriei din Dobrin ca să-l felicite în mod public pentru această atitudine cetățenească.

Când a fost întrebat Șandor al nostru asupra motivației care l-a determinat ca să-și acorde ajutorul unui necunoscut, acesta a spus: “Am fost o vreme șofer de TIR în lumea largă și-am străbătut pe vreme bună sau rea mai mult decât întreaga Europă, cu bune și cu rele. Îmi amintesc că nu odată mi s-a întâmplat să fiu pus în postura de a cere ajutor și de puține ori am avut din partea cui să îl primesc. Am fost odată, într-o iarnă, înzăpezit pe drumurile spre Italia și frig, zăpadă, aveam la TIR o defecțiune și era noapte și nimeni nu a oprit până într-un târziu, spre dimineața ca să-mi acorde ajutor. Atunci am realizat ce înseamnă diferența între neomenie și omenie, între a fi dispus să îl ajuți pe cel de lângă tine sau a fi indiferent. Atunci, acolo și nu numai, mi-am promis mie ca om, că niciodată nu voi rămâne indiferent la trebuințele, nevoile celui pe care-l întâlnesc și e aflat la greu. Asta m-a făcut ca să opresc și să întreb cum pot ca să ajut!”.

Sigur, în aparență, neobișnuitul său gest ar trebui ca pentru noi toți să devină o normalitate. Un mod de empatie și grijă pentru oamenii de lângă noi. Din păcate, astfel de gesturi sunt rare şi, tocmai de aceea, trebuiesc povestite şi preluate ca model de urmat. Atitudinea pe care a manifestat-o omul Sami Șandor de la Verveghiu poate fi recompensată măcar cu această publică mulțumire:

„Köszönjük szépen Șandor, hogy ember vagy!” (trad. – „Îți mulțumim frumos Șandor pentru că ești om!”)

Încearcă să fii bun atunci când se poate și ai să constați cu maximă mirare, că întotdeauna se poate!, spunea un înțelept!

You may also like

Leave a Comment