Responsive Menu
Add more content here...


Sălajul, în coada clasamentului în ce priveşte contractele semnate pentru proiecte finanţate din fonduri europene

Într-un clasament întocmit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, judeţul nostru ocupă locul 39 la fonduri europene atrase, depăşind doar județele Teleorman, Ialomița și Covasna

by Stirile din Salaj
0 comment 9 views
A+A-
Reset

Conform unor statistici realizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, judeţul Sălaj se află la coada unui clasament realizat în ce priveşte contractele semnate pentru proiecte finanţate din fonduri europene. În acest top, Sălajul se află pe locul 39, depăşind doar județele Teleorman, Ialomița și Covasna, în condiţiile în care judeţele limitrofe au atras fonduri europene de trei-patru ori mai mult decât noi. Pe acest subiect, USR Sălaj vine cu o scurtă analiză economică ce contrabalansează cele spuse în zilele trecute despre faptul că Sălajul a ajuns în TOP 3 cu ritmul de dezvoltare, ritmul de creștere al Produsului Intern Brut per cap de locuitor, după Cluj și București

Județul Sălaj are contractate, în exercițiul financiar 2014 – 2020, până la data de 30 iunie 2023, finanțări europene în valoare de 1,52 miliarde lei. Cei mai mulți bani au fost atrași prin POR (Programul Operațional Regional), cu 92 de proiecte depuse și 1,05 miliarde lei finanțare și POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare), unde au fost contractate 32 de proiecte, cu o valoare de 295 milioane lei.

În total, au fost 177 proiecte scrise de autoritățile județului Sălaj pentru atragerea de bani europeni în exercițiul financiar 2014-2020, dintre care 60 proiecte în derulare în valoarea de aprox. 800 milioane lei și 117 finalizate în valoare de aprox 700 milioane lei. Probabil, unul dintre motivele pentru care stăm prost în atragerea și implementarea fondurilor europene se datorează și faptului că avem ZERO proiecte în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (POAT), care are drept scop asigurarea unui proces de implementare eficientă şi eficace a Fondurilor Europene Structurale și de Investiții în România.

“Județul Sălaj se numără printre județele din România cu cele mai puține finanțări europene, locul 4 de la coadă, după cum arată cifrele oficiale. O spunem tare, pentru a se auzi în toate sediile importante din județ, la Consiliul Județean, la Primăria Zalău, în primăriile din orașe și comune. “Depășim” la atragerea de fonduri europene doar județele Teleorman, Ialomița și Covasna. Nu ne putem compara cu vecinii noștri din regiunea de NV, iar, ca exemplu, două județe similare, ca suprafață sau ca populație, Satu Mare și Tulcea, au atras fonduri europene de două și respectiv patru ori mai mult ca noi”, spune Mihai Tămaș, preşedinte USR Sălaj.

Județul Sălaj are nevoie de investiții mari pentru a se moderniza în ritm rapid, iar pentru a putea susține aceste investiții, autoritățile publice sunt datoare să acceseze cât mai multe programe și linii de finanțare deschise de Uniunea Europeană. Din păcate, informațiile actualizate publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene arată cât de lent se mișcă Județul Sălaj și asta înseamnă că rămânem în urma celorlalte județe, pierdem timp și nu profităm de banii europeni disponibili.

Atragem atenția asupra faptului că lista proiectelor finanțate din fonduri europene cuprinde atât proiectele depuse de Consiliile Județene, cât și proiectele administrațiilor locale. Din acest motiv, tragem un semnal de alarmă și solicităm Consiliului Județean Salaj și primăriilor din județ, în egală masură, să pregătească din timp scrierea și depunerea de proiecte europene pentru exercițiul financiar 2021-2027, să atragă mai mulți bani europeni, să modernizeze șoselele, infrastructura și serviciile publice, la nivelul celor mai performante județe din România și să reducă rapid întârzierile față de aceste județe.

Comunicat de presă USR Sălaj

You may also like

Leave a Comment