119
Cu zece săptămâni înainte de termenul stabilit, rezervoarele de gaze ale Uniunii Europene au atins capacitatea de 90 la sută, a anunțat miercuri Comisia Europeană.
Potrivit datelor, nivelul de stocare a gazelor a ajuns la 1.025 terawatt-oră (TWh) pe 19 august, adică 90,02 la sută din capacitatea de stocare.
În anunț, s-a subliniat că țările UE au atins capacitatea de 90 la sută stabilită pentru 1 noiembrie anul trecut, mai exact pe 18 august, obiectiv adoptat de Uniune în iunie 2022.
Comisarul UE pentru afaceri energetice, Kadri Simson, a declarat: Datorită eforturilor din ultimii doi ani și jumătate, UE este pregătită pentru perioada de iarnă și a adăugat că comitetul va continua să monitorizeze nivelul de taxare, acordând totodată atenție extinderea surselor regenerabile de energie și eficiența energetică. Referitor la Ucraina, subliniind că situația din țara est-europeană este critică după ce sectorul energetic deoarece ucrainean este expus atacurilor continue din partea forțelor ruse. Europa trebuie să continue să fie alături de Ucraina și să ofere sprijinul necesar sectorului energetic pentru ca ucrainenii să treacă în siguranță iarna care vine, a declarat el.
Reglementarea stocării gazelor a fost una dintre măsurile pe care UE le-a luat în urma crizei energetice care a început odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. În cadrul inițiativei energetice RePowerEU, Uniunea a luat măsuri suplimentare pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia și a accelerat dezvoltarea surselor regenerabile de energie.
Ponderea gazului rusesc în importurile din UE a scăzut de la peste 40% în 2021 la aproximativ 8% până în 2023.
Ministerul Energiei mai transmite că România și-a îndeplinit obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare cu mai mult de 70 de zile înainte de termen. Potrivit legislației europene și angajamentelor asumate la nivel de țară, obiectivul de constituire de stocuri de gaze naturale de 90% din capacitatea de înmagazinare, pentru iarna 2024 – 2025, are termen limită data de 1 noiembrie 2024.
Suntem pregătiți de iarnă în ceea ce privește gazele naturale: putem produce aproximativ 25 milioane mc de gaze și scoate din depozite alte circa 28 milioane mc de gaze în fiecare zi. Datorită investițiilor Transgaz, dacă va fi o iarnă grea, există și posibilitatea de a importa dinspre sudul României, din Turcia sau Grecia, gaze naturale sau GNL,- a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
De la 1 octombrie începe activitatea și la terminalul GNL de la Alexandroupolis. Această unitatea plutitoare de stocare și regazificare este esențială pentru Coridorului Vertical – o inițiativă românească – prin care se vor putea livra gaze din afara Federației Ruse pentru restul Europei.