Responsive Menu
Add more content here...


S-a născut pentru a doua oară la 47 de ani. „Medicii au spus că mai am puţin de trăit” – Povestea dramatică a unui bărbat din Sălaj

by Călin ONICAŞ
0 comment 34 views
A+A-
Reset

Tată a doi copii, Florin Chende din comuna Mirşid a trecut printr-un adevărat calvar. Medicii i-au spus că nu mai are şanse la viaţă, decât dacă se găseşte un donator de organe compatibil pentru un transplant hepatic

Timp de şapte ani, Florin Chende a trecut printr-un adevărat calvar. Starea sa de sănătate s-a tot agravat, astfel că la un moment dat viaţa lui să atârne doar de un fir de păr.

Problemele de sănătate au fost descoperite în anul 2015, când omul se simţea tot timpul obosit, fără poftă de mâncare şi fără chef de viaţă. A mers la spital la Zalău, unde medicul Mihai Iacob i-a dat un diagnostic crunt: ciroză hepatică.

A făcut naveta între spitalele din Zalău şi Cluj-Napoca, apoi a ajuns la Bucureşti

Din acel moment, a fost obligat să facă naveta între spitalele de la Zalău şi Cluj-Napoca (Spitalul Militar şi Clinica Medicală III). După ce ani buni a muncit pe la o firmă de pază şi protecţie din Zalău, la o firmă de construcţii din Jibou şi la carierele din Mirşid, a trebuit să intre de tânăr în pensie de boală.

Cu tratament, câţiva ani, starea de sănătate s-a tot ameliorat. În ultimii doi ani, însă, boala a evoluat şi problemele s-au agravat şi starea a devenit una gravă.

„În ultimul an am ajuns pacientul Spitalului Fundeni din capitală. Mergeam din trei în trei luni acolo. Nu mâncam aproape nimic, dar mă umflam. Nu puteam dormi. Nu mai aveam multe. Medicii au spus că ficatul meu este <sfărâmat> şi că mai am puţin de trăit. Ultima şansă de viaţă era un transplant de ficat. Am fost pus pe o listă de aşteptare, iar apoi pe o listă de prioritate”, a povestit Florin Chende pentru ziarul Ştirile din Sălaj.

Telefonul care l-a făcut să viseze din nou la VIAŢĂ

Omul era terminat, din punct de vedere medical, dar şi psihic. Un telefon i-a readus zâmbetul pe buze şi speranţe de viaţă! Pe data de 18 martie 2022, undeva în jurul orei 14.00, a fost sunat de medicii de la Institutul Clinic Fundeni, care l-au anunţat că s-a găsit un donator compatibil de organe. Era îndemnat să meargă de urgenţă către capitală, deoarece la ora 20.30 va fi pregătit pentru operaţie.

Într-un gest de disperare, i-a venit ideea de a solicita ajutorul parlamentarului Liviu Balint, cel care face parte din Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor. Cu un gest de mare voinţă, deputatul a rezolvat ca pacientul să poată fi transportat de urgenţă cu o ambulanţă către Bucureşti.

Un bărbat aflat în moarte clinică a salvat trei vieţi. Soarele a venit şi pe strada lui Florin

Acolo îl aştepta şansa sa la viaţă. Fusese găsit un donator de organe. Se pare că e vorba de un bărbat din Târgu Mureş, aflat în moarte clinică, a cărui familie a fost de acord cu prelevarea de organe. Astfel, ficatul a fost transportat la Bucureşti, rinichii la Cluj-Napoca, iar măduva osoasă la Oradea. Altfel spus, au fost salvate trei vieţi..

Sălăjeanul a ajuns la Terapie Intensivă şi a doua zi se afla deja pe masa de operaţie. Intervenţia a fost una maraton, ce a durat peste 12 ore. În acest timp, pacientul a pierdut nu mai puţin de 12 litri de sânge.

Până la urmă, transplantul s-a realizat cu brio de doctorul Braşoveanu şi echipa sa. Soarele a venit şi pe strada lui Florin.

Tată de campion. Fiul – Viorel Chende – este campion al Sălajului cu Unirea Mirşid

La aproximativ o lună de la operaţie, bărbatul din Mirşid se simte bine. El se află încă internat în spitalul din capitală. A putut mânca normal, dar acum mănâncă la regim, deoarece o analiză nu a ieşit prea bine. Sper, însă, că peste câteva zile se va putea externa şi va putea veni acasă, la Mirşid.

Acolo, îl aşteaptă soţia şi cei doi copii: Viorel (22 de ani) şi Mihaela (20 de ani). Viorel chiar este un cunoscut al fotbalului mic din Sălaj, deoarece evoluează la Unirea Mirşid, formaţie cu care în anul 2018 a cucerit Supercupa Sălajului, iar în anul 2019 a devenit campion al Sălajului!

Am trecut prin momente foarte grele. Au fost momente de disperare, momente în care nu ştiam dacă voi mai trăi. Cu speranţă şi rugăciune, am reuşit. Trebuie să mulţumesc medicilor care în această perioadă au fost alături de mine. Totodată, trebuie să îi mulţumesc deputatului Liviu Balint şi celor doi şoferi de pe Ambulanţă pentru ajutor. De acum încolo, sper să am şi eu o viaţă normală”, a spus Florin Chende cu optimism.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de joi, 28 aprilie.

You may also like

Leave a Comment