Responsive Menu
Add more content here...


S-a modificat data până la care românii sunt obligați să-şi monteze repartitoare de căldură

Nou termen pentru montarea repartitoarelor de căldură cu bani de la stat. Cine va primi 750 de lei

by Tiberius NICODA
0 comment 83 views
A+A-
Reset

Repartitorul de costuri de căldură este electronic, cu doi senzori de temperatura folosiți pentru a detecta consumul de căldură al radiatorului prin diferența dintre temperatura radiatorului și temperatura mediului ambiant.Guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care, românii cu venituri mici vor primi în acest an un ajutor pe care să-l folosească pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură în apartamente.

Termenul pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură a fost prelungit până la 31 decembrie 2024, după ce Parlamentul a adoptat propunerea legislativă pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul rezidențial, informează Ministerul Energiei.

Președintele Iohannis a semnat, la finalul anului trecut, un decret prin care, în aprilie, cardul de energie va fi alimentat cu 750 de lei bani care pot fi folosiți – în principal – pentru montarea de repartitoare dar și pentru amortizarea facturilor la energie.

Termenul limită până la  care aceste persoane pot folosi banii de la stat pentru cumpărarea și montarea de repartitoarea fost  stabilită pentru 15 aprilie. Totuși Guvernul a modificat acest  termen prin ordonanță de urgență.

Conform ordonanței de urgență, se acordă un sprijin temporar „pentru compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achiziției și montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice”, conform ordonanței  166 din 2022.

Montarea repartitoarelor sunt stimulate prin ajutorul aprobat  de către  Guvern, ajutor  pe care îl vor primi românii cu venituri mici este de cel mult 750 de lei, banii acordându-se pentru fiecare locuinţă ori gospodărie vulnerabilă și numai după montarea, de către o firmă autorizată, a repartitoarelor.

Acest ajutor dat de către guvernanți va putea fi utilizat,conform noilor reguli, până la data de 27 decembrie 2024.Totodată, termenul pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă este acum modificat,fiind extins până în data de  31 decembrie 2024. Această dată este și aceea  până la care se va putea folosi și ajutorul de 750 de lei pentru montarea repartitoarelor.

Ajutorul financiar poate fi acordat, în acest an, pensionarilor cu vârsta de peste 60 de ani și persoanele cu handicap ce au venituri mici, dar și familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei ori familiile și persoanele singure care primesc ajutor social.

Românii pot folosi acești  bani de la stat pentru cumpărarea și montarea de repartitoare   până pe 31 august 2024.

Astfel, acțiunile necesare pentru cumpărarea și montarea unor repartitoare de căldură vor putea începe abia la finalul verii.

Un repartitor costă între 70 și 100 de lei, iar dacă este dotat și cu termostat, plus manopera, prețul poate depăși chiar și 200 de lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer, astfel încât costurile suportate de proprietar vor fi de cel puțin 400 – 600 de lei.

Cei care refuză montarea aparatelor riscă o amendă de până la 1.000 de lei.

You may also like

Leave a Comment