S-a dat undă verde calendarului pentru alegerile parlamentare din România

Cât costă și cum se desfășoară alegerile pentru Senat și Camera Reprezentanților

by Tiberius NICODA
0 comment 305 views
A+A-
Reset

Guvernul a acceptat deciziile privind programul, organizarea, desfășurarea și costurile alegerilor parlamentare din acest an, a informat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.
Costul estimat al pregătirii, organizării și desfășurării fără probleme a alegerilor pentru Senat și Camera Reprezentanților este în total de 878,103 milioane lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după ședința de guvern.

„Pentru a organiza alegerile parlamentare de la 1 decembrie 2024 și pentru a asigura dreptul de vot al cetățenilor în cele mai bune condiții posibile, guvernul a adoptat astăzi legislația necesară sub forma a trei hotărâri. Aceste trei hotărâri definesc în detaliu programul electoral, măsurile tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Reprezentanților”, a spus Constantin .

El a reamintit că, conform calendarului electoral, primul pas va fi înființarea Biroului Electoral Central (BEC). Acordurile privind crearea de alianțe electorale trebuie depuse la BEC până pe 10 septembrie.

Cetăţenii români care locuiesc şi muncesc în străinătate pot solicita înscrierea în registrul electoral până pe 16 septembrie. Acest lucru se poate face pe site-ul votStrainatate.ro creat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, lista candidaților pentru Senat și Camera Reprezentanților din circumscripția electorală rezervată cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate poate fi depusă la BEC până pe 2 octombrie. Organizațiile minorităților naționale trebuie, de asemenea, să își prezinte listele de candidați în toate circumscripțiile electorale până pe 2 octombrie.


Cetăţenii români din diaspora pot solicita să voteze prin corespondenţă de la adresa lor din străinătate pe site-ul votStrainatate.ro până pe 17 octombrie. Partidele, asociațiile de partid și asociațiile electorale își pot depune și listele de candidați la BEC până pe 17 octombrie și în același termen limită pentru înscrierea candidaților independenți, a spus Constantin. Potrivit declarației sale, organizațiile care au desemnat nominalizările își pot depune sigla electorală la BEC până pe 22 octombrie. Durata de difuzare prevăzută pentru partidele, asociațiile de partide, asociațiile electorale și organizațiile minorităților naționale care participă la alegerile parlamentare trebuie stabilită până la 31 octombrie.

Campania electorală începe pe 1 noiembrie și se încheie la ora 7, pe 30 noiembrie.

 

You may also like

Leave a Comment