Responsive Menu
Add more content here...


S-a confirmat focarul de pestă porcină africană de la Giurtelecu Şimleului. Vezi ce plan de măsuri au stabilit autorităţile

by Mihai POP
0 comment 23 views
A+A-
Reset

Suspiciunile unui nou focar de pestă porcină africană în judeţ au fost din păcate confirmate, astfel că a fost nevoie de o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru stabilirea unui plan de măsur


Prefectul Florin Florian a cerut miercuri, 11 septembrie, în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj, o mai mare implicare a unităţilor locale de sprijin, a reprezentanţilor DSVSA Sălaj şi a medicilor veterinari concesionari din judeţ în ceea ce priveşte măsurile de prevenire a răspândirii pestei porcine africane (PPA) în gospodăriile populaţiei, în condiţiile apariţiei unui nou focar în judeţ, la Giurtelecu Şimleului.

În acest context, prefectul a solicitat atenţie sporită din partea autorităţilor locale şi a medicilor veterinari concesionari privind mişcările (cumpărări şi vânzări) de porcine, respectare normelor de biosecuritate pentru crescători de suine, continuarea campaniilor de informare privind PPA, dar şi aplicarea de către DSVSA a unor sancţiuni pentru cei care nu respectă măsurile impuse în cazul PPA.

În cadrul ședinței extraordinare a CJSU Sălaj a fost adoptat planul de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) confirmată la porc domestic, într-o gospodărie din localitatea Giurtelecu Şimleului.

Planul stabileşte impunerea unei zone de protecție în jurul focarului din localitatea Giurtelecu Şimleului, comuna Măerişte, cu o rază de trei kilometri, incluzând Giurtelecu Simleului, Uileacu Şimleului şi Mălădia (parţial);, respectiv o zonă de supraveghere, cu o rază de 10 kilometri, incluzând localităţile Carastelec, Dumuslău, Pusta, Doh, Măerişte, Moiad, Sărmăşag, Lompird, Ilişua, Pericei (parţial), Sici (parţial), Bădăcin, Şimleu Silvaniei, Bobota (parţial), Sighetu Silvaniei, Sălăjeni, Câmpia, Bocşa (parţial), Cehei, Bic, Cristelec şi Bilghez.

În exploatația în care a fost identificat noul focar s-au luat deja o serie de măsuri, precum:
– plasarea exploatației sub supraveghere;
– inventarierea animalelor existente în exploatație , examinarea clinică a acestora și recoltare de probe de sânge;
– întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecție;
– sacrificarea animalelor din exploatație (patru exemplare);
– ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci;
– dezinfecția în totalitate a exploatației.

Pentru a preveni introducerea virusului PPA în exploatațiile non-profesionale în care se cresc porcine domestice, trebuie să se respecte următoarele cerințe minime de biosecuritate:

– porcinele domestice din exploatațiile nonprofesionale trebuie deținute în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porcine domestice;

– animalele sa nu fie hrănite cu resturi alimentare/lături ce conțin resturi de la carnea de porc gătită în familie;
– sa nu existe contact între porcii domestici şi orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreți, inclusiv de la cei vânați sau morți;
– creşterea porcinelor domestice în spații neîngrădite şi neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreți este strict interzisă;
– scroafele/ vierii sa nu fie scoase/ scoşi din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
– în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial, este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă ori fân provenite din zonele aflate sub restricții.

La controalele în trafic efectuate de către DSVSA și IPJ, porci care se transportă fără fără documente sanitar-veterinare sau sunt neidentificați se ucid pe loc.

Deținătorii de porcine domestice din exploatațiile nonprofesionale au obligația să comunice medicului veterinar de liberă practică împuternicit potrivit legii modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploatațiile limitrofe, numărul animalelor moarte.

Pesta porcină africană nu afectează omul. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

You may also like

Leave a Comment