Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Rus, comuna cu o transformare radicală. Toate străzile şi uliţele cunosc asfaltul! FOTO

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 30 views
A+A-
Reset

Printr-un proiect câştigat pe PNDL 2, în comună se lucrează la asfaltarea a peste 9 km de străzi şi uliţe. Şantierul se va închide anul viitor şi după această importantă investiţie, Rusul va fi printre comunele care are asfalt în totalitate pe străzile şi uliţele din intravilan


Sub administraţia condusă de primarul Alexandru Pintea, comuna Rus a făcut paşi rapizi spre o lume civilizată. Prioritatea celor din Primărie a fost ca oamenii să aibă condiţiile cele mai bune şi în mediul rural, astfel că printr-o bună organizare şi implicare, administraţia locală a reuşit să atragă fonduri şi să dezvolte comuna în cei 12 ani de când Alexandru Pintea  se află în fruntea Primăriei.

În centrul comunal există reţea de apă şi canalizare!

Încă din anul 2010, administraţia locală a demarat un proiect de o utilitate  extrem de importantă: reţea de apă şi canalizare în centrul comunal prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Fiind lucrări mai complexe  a necesitat timp până când s-au realizat, însă efortul a meritat, deoarece de anul trecut, cetăţenii din Rus au apă şi canalizare.

Tot prin PNDL 1, Primăria Rus a avut un proiect de alimentare cu apă şi în satul Fântânele-Rus, care de altfel s-a finalizat.

Reţeaua de apă se extinde şi la Buzaş

La un alt proiect lucrările stau să înceapă. Este vorba de extinderea reţelei de apă şi în satul Buzaş, pe o distanţă de 4,2 km. Acum câţiva ani când administraţia locală a vrut să demareze un astfel de proiect pentru satul Buzaş, cetăţenii nu au optat pentru o astfel de facilitate, dar între timp şi-au schimbat opţiunile şi apa de la reţea va ajunge şi în casele lor.

”Avem aprobat contractul de finanţare, licitaţia s-a făcut şi acum aşteptăm notificarea de la mediu, ca pe urmă să putem demara lucrările”. Alexandru Pintea – primarul comunei Rus

 

Căminul din centrul comunal se va moderniza

Primăria are proiecte şi pentru partea culturală, astfel că prin AFIR a obţinut finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea căminului din centrul comunal.

Clădirea în care se află căminul din Rus va intra într-un amplu proces de modernizare. Se va schimba şarpanta, va fi pus la punct un spaţiu pentru centrală, grupuri sanitare, dar şi două săli de conferinţă. Proiectul este în faza de achiziţie a lucrării, iar şantierul ar putea începe cel târziu în primăvară.

Legat de celelalte cămine din comună, din Fântânele şi Buzaş, ele sunt întreţinute de administraţia locală. Cu bani de la bugetul local s-au mai făcut renovări de-a lungul anilor, atât la interior, cât şi în exterior, iar recent primăria a achiziţionat scaune. Toate căminele sunt funcţionale şi pot găzdui evenimente.

 

Iluminat public: S-au schimbat corpurile vechi cu LED-uri

Cu bani de la bugetul local, Primăria Rus a făcut o investiţie de mare eficienţă. S-a modernizat iluminatul public, iar toate lămpile vechi s-au înlocuit cu LED-uri. În toată comuna sunt aproximativ 330 de corpuri de iluminat.  În zonele mai circulate sau pe drumul judeţean, Primăria a montat LED-uri din stâlp în stâlp, iar în alte locuri, tot la două stâlpuri.

La Rus s-a construit o capelă mortuară

Începe să devină o necesitate, ca şi în mediul rural să existe capele mortuare. La aceste cerinţe s-a adaptat şi administraţia locală din Rus, astfel că în centrul comunal s-a construit o capelă. Lucrările s-au executat cu bani de la bugetul local şi deja s-au finalizat.

Tot cu bani de la bugetul local, Primăria a amenajat monumetele eroilor din fiecare sat. Investiţia s-a făcut în anul 2018, când s-au împlinit exact 100 de ani de la Marea Unire.

”Aveam nevoie şi de o capelă în comună. Am finalizat lucrarea, dar acum ne dorim să mai amenajăm şi curtea. Vom duce asfaltul până la capelă, iar în curte vom planta tuia”. Alexandru Pintea – primar

Primăria investeşte în sport!

Pentru ca tinerii să poată practica sportul au mai întâi nevoie de condiţii.

În Rus există astfel de condiţii, în special la baza sportivă, care a fost modernizată în ultimii ani.

Primăria a accesat fonduri europene prin GAL şi a primit 50.000 de euro, dar autorităţile au mai suplimentat pentru investiţie cu 10.000 de euro din bugetul local, astfel că la baza sportivă s-au făcut lucrări complexe.

S-a construit o clădire în care sunt vestiare, s-a pus la punct o tribună acoperită, suprafaţa de joc a fost refăcută şi întreaga bază sportivă a fost împrejmuită.

Teren sintetic, o investiţie pe care Primăria o pregăteşte pentru anul 2021

O veste bună pentru cei tineri din partea autorităţilor locale. Printre investiţiile care urmează să se demareze în comună este şi construcţia unui teren sintetic, care să fie dotat şi cu nocturnă.

Locaţia a fost deja aleasă, chiar lângă baza sportivă, iar lucrările vor fi demarate în 2021, cu bani de la bugetul local.

Şi pentru cei mici, Primăria a oferit condiţii şi a amenajat două locuri de joacă pentru copii, unul în Rus şi altul în satul Buzaş.

Încep pregătirile pentru aducţiunea de gaz metan

Un proiect de viitor începe să prindă aripi, după ce comuna Rus s-a asociat cu comunele Şimişna şi Zalha, în ADI Valea Someşului.

Printr-o astfel de asociere  au început demersurile pentru aducţiunea de gaz metan şi s-au făcut paşi importanţi în acest sens.

Deja s-a pregătit studiul de fezabilitate, iar Primăria Rus a achiziţionat un teren pe care va fi montată staţia de gaz. ”Este un proiect important, dar cred că vom reuşi să îl implementăm”, spune Alexandru Pintea.

Olimpia Rus, o echipăde tradiţie în Liga a V-a

De peste trei decenii, fotbalul este un fenomen aprins la Rus, iar Primăria a fost mereu alături de ”sportul rege” prin susţinerea echipei de fotbal, Olimpia. Gruparea de pe Someş a fost mereu o fruntaşă în Liga a V-a, în Seria Est, iar campionatul l-a câştigat de două ori în ultimii 10 ani. Prima dată  în 2010, iar performanţa a fost reeditată şi în 2017.  Echipa este formată în mare parte cu jucători din comună, iar mândria rezultatelor bune este şi mai mare pentru autorităţile locale.

”Avem o bază sportivă de Liga a IV-a. Puteam face pasul în eşalonul superior, fiindcă am câştigat de două ori seria, însă ar fi greu să formăm şi o echipă de juniori. În plus era  o problemă şi cu transportul, fiindcă nu avem decât un microbuz”, spune primarul Alexandru Pintea.

Infrastructura rutieră se dezvoltă: Comuna va avea toate străzile şi uliţele asfaltate

Dezvoltarea infrastructurii rutiere a fost o prioritate pentru administraţia condusă de Alexandru Pintea, iar în ultimii ani s-a lucrat intens pe acest segment.

În 2018 s-a finalizat de asfaltat drumul comunal Rus-Fântânele, pe o distanţă de 4,2 km, pentru care s-a primit finanţare prin PNDL 1.

În momentul de faţă, în derulare se află un alt proiect important de infrastructură, ce prevede asfaltarea a 9,4 km de străzi şi uliţe în comună.

Lucrările au început în 2019 şi deja asfaltul a ajuns pe multe străzi şi uliţe, dar şantierul se află încă deschis şi va fi închis anul următor.

Proiectul prevede şi alte lucrări importante pe lângă asfaltarea străzilor, urmând să fie făcute şanţuri betonate, dar şi podeţe cu acces la fiecare proprietate.

”Este un proiect de mare importanţă, fiindcă după ce îl vom finaliza, vom avea asfalt în totalitate pe toate străzile şi uliţele din intravilan”. Alexandru Pintea – primarul comunei

 

Alexandru Pintea vrea să ducă mai departe munca începută şi are în plan şi alte investiţii

Aflat la finalul celui de-al treilea mandat, Alexandru Pintea s-a hotărât să candideze la alegerile din această lună pentru că vrea să ducă mai departe munca începută. Are în plan şi alte proiecte pentru dezvoltarea comunităţii, iar prima problemă pe care vrea să o rezolve este debitul de apă.

”Trebuie să facem un puţ forat  pentru a mări debitul de apă. Avem un izvor la suprafaţă, dar în lunile de vară întâmpinăm probleme. Este necesar încă un bazin de apă ca să avem certitudinea că nu vom mai avea astfel de probleme”, spune  Alexandru Pintea.

Primarul se mai gândeşte şi la alte lucrări de infrastructură şi vrea ca şi celelalte şanţuri care nu au fost cuprinse în proiectul pe  PNDL 2 să fie betonate. Dacă în centrul comunal există reţea de canalizare, o astfel de utilitate se are în vedere şi pentru satele Fântânele-Rus şi Buzaş.

Alexandru Pintea: ”Vom lucra în continuare la dezvoltarea comunei”

”Mă bucur că s-au implementat aceste proiecte în comunitatea noastră, dar nu ne vom opri aici şi vom lucra în continuare la dezvoltarea comunei. Trebuie să fim deschişi la orice oportunitate prin care să putem ridica nivelul de trai în comuna noastră. Le mulţumesc pentru colaborare colegilor din Primărie şi cetăţenilor pentru sprijinul acordat şi îi asigur că vom lucra în continuare în folosul comunităţii”

You may also like

Leave a Comment