Ruinele Băilor Boghiș – a ceea ce a fost oarecând atracția turistică de la Sălaj

by Tiberius NICODA
0 comment 6.8K views
A+A-
Reset

Sălajul are, oficial, 10 stațiuni balneoclimaterice. Majoritatea dintre ele sunt în stadiul de ruină. Mai mult, niciuna nu este atestată pentru turism balnear

Situată în comuna Boghiș, Boghiș Băi a fost o stațiune balneoclimaterică în continuă dezvoltare, amplasată pe o veche așezare de daci liberi din secolele II-IV e.n.

Printre primele cercetări ale apei sunt cele efectuate în perioada 1961-1963 de către IPGG București, urmate de numeroase alte cercetări care atestă potențialul terapeutic al apei termominerale din zonă.

Stațiunea cu apă termală Băile Boghiș, situată pe Drumul Județean DJ 191D în comuna Boghiș, este alimentată de 3 foraje cu apă rece (potabilă) și 3 foraje cu ape minerale sulfuroase, sodice, bicarbonatate, iodurate, clorurate și termale cu temperatura de +42 grade Celsius, unde prin puterea apelor vindecătoare oamenii își puteau trata o serie de afecțiuni medicale.

Staţiunea dezvoltată a funcţionat în subordinea Oficiului Judeţean pentru Turism până după anul 1989 când, după Revoluţie, ea a fost cumpărată de controversatul om de afaceri Viorel Ştiube, care a vândut staţiunea în 2006 unui prosper om de afaceri al vremurilor acelea – Viorel Stanca.

În urmă cu mai mulți ani, Elena Udrea – în calitate de Ministru al Turismului – a vrut să transforme stațiunea balneoclimaterică Băile Boghiș într-una de nivel european.

Proiectul a fost inaugurat în anul 2013,cu mare fast, la acel moment fiind prezenți niște băieți deștepți ajunși la Capitală, originari din Sălaj. Din anturajul frunzei lui Udrea, al lui Băsescu și al puterii de atunci.

”Ideea de a investi în această stațiune a venit de la colegii de partid de la Sălaj, care m-au rugat să vin într-o zi și să văd potențialul pe care îl au aceste băi”, declara atunci Elena Udrea.

Boghiș Băi, cunoscută drept ”stațiunea Elenei Udrea” s-a redeschis ulterior, deși societatea care administrează locația a intrat în faliment încă din aprilie 2022. Băile Boghiș au intrat în FALIMENT din cauza unei datorii de 6,6 milioane de lei către firma Construcții Erbașu.

Și uite așa, una dintre cele mai importante și frumoase stațiuni balneoclimaterice vizitată pe vremuri, zilnic de sute de oameni, cu tabere școlare, astăzi este ca dispărută și pierdută.

Băile Boghiș, care în urmă cu 36-40 de ani aducea faimă sălajenilor, astăzi este (exceptând măruntele renovări făcute) o ruină absolut falimentară în care nici statul nu are interes ca să o repună pe picioare, la fel nici alt investitor.

S-au distrus clădiri, bazine, restaurant, căsuțe camping, fără ca în loc să se pună nimic.
Chiar dacă avem locuri frumoase și am moștenit o țară bogată, minunată, aproape am pierdut-o, șterpelită de către însăși aleșii și alegerile noastre.

Pentru că Bunul Dumnezeu, în Mărinimia Sa, ne dă, dar nu ne bagă-n traistă!

You may also like

Leave a Comment