Responsive Menu
Add more content here...


România trece la salariul minim european. Cât vor câștiga românii și de când intră în vigoare

by Mihai POP
0 comment 507 views
A+A-
Reset

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, anunță Ministerul Muncii. Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență.

„Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Totodată, legea prevede sancțiuni mai dure pentru angajatorii care nu plătesc salariul minim.

Guvernul analizează proiectul de lege care va reglementa implementarea salariului minim european la nivelul țării noastre. Statele UE sunt obligate să implementeze Directiva  privind salariul minim adecvat începând cu 15 noiembrie.

Salariul minim european va fi stabilit în baza unor indicatori economici, transparenți și previzibili. Astfel, politicienii nu vor mai putea manipula alegătorii, în campania electorală, promițând  venituri mai mari în schimbul voturilor.

Pe masa ședinței de vineri se află un proiect de lege menit să reglementeze salariul minim adecvat, în conformitate cu Directiva UE. Actul normativ elaborat de Guvernul Ciolacu propune modificarea Codului Muncii în acord cu legislația europeană.

Viitorul salariu minim european se va raporta la jumătate din salariul mediu, fiind influențat de inflație și de productivitatea muncii. În România, salariul minim este mai mic decât jumătatea salariului mediu și nu asigură un nivel de trai decent. Directiva europeană, pe care trebuie să o implementeze Guvernul, stabilește ca salariul minim european să fie calculat în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale.

Fiecare țară va avea, de la 15 noiembrie, propriul salariul minim rapotat la indicatorii stabiliți de UE, menit să asigure un trai decent.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar de la 1 iulie va crește la 3.700 de lei. Astfel, Guvernul asigură ponderea de 50% din valoarea salariului mediu, cerută de oficialii de la Bruxelles.

Guvernul ia măsuri pentru implementarea directivei

Majorarea salariului minim brut, de la 1 iulie, reprezintă una dintre măsurile adoptate de Guvernul Ciolacu pentru implementarea salariului minim european. Valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de 50%-52% din câștigul salarial mediu brut.

Este un criteriu pe care România îl va îndeplini, în conformitate cu Directiva UE, de luna viitoare. Ulterior, la actualizarea salariului minim vor fi luate în calcul și alte criterii. Guvernul propune stabilirea valorii acestor venituri în funcție de:

  • puterea de cumpărare a salariului minim;
  • nivelul general al salariilor;
  • distribuția acestora;
  • rata de creștere a salariilor;
  • productivitatea.

Sursa evz.ro

You may also like

Leave a Comment