În fiecare zi, polițiștii de la structurile de ordine publică și rutieră au fost prezenți în proximitatea unităților de învățământ, pentru fluidizarea traficului, prevenirea aglomerațiilor și pentru a asigura traversarea în siguranță.
De asemenea, au fost monitorizate zonele din jurul unităților de învățământ pentru prevenirea oricăror fapte antisociale sau comportamente violente.
În colaborare cu unitățile de învățământ, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și cei ai Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat sesiuni de informare pentru elevi și profesori, având ca tematică prevenirea bullying-ului, a violenței și a consumului de droguri, în rândul tinerilor.
Polițiștii rutieri au verificat mijloacele de transport destinate elevilor, asigurându-se că acestea respectă normele de siguranță rutieră, iar șoferii au documentele necesare și respectă regulile de circulație.
Face precizarea că autovehiculele special destinate transportului de elevi pot transporta doar elevi și profesori însoțitori la activitățile culturale și educative extracuriculare (festivaluri, cursuri/concursuri școlare, excursii, tabere de creație etc ), nefiind permisă utilizarea în alte scopuri.
Acțiuni preventive în școlile din Sălaj
Au fost realizate acțiuni preventive în școli, cu scopul de a reduce riscul implicării tinerilor în activități infracționale. Aceste activități au inclus întâlniri cu elevii pentru a discuta despre consecințele unor comportamente antisociale și despre importanța respectării normelor legale.
Pentru o comunicare cât mai eficientă, la fiecare unitate şcolară din județ au fost afişate datele de contact ale poliţistului responsabil pentru acea unitate școlară, numărul de telefon pentru apelul de urgență 112 și a celui alocat protecției drepturilor copilului 119, precum și alte informații utile privind modalitățile de semnalare a unor evenimente.
Campania „TĂCEREA E TOT VIOLENȚĂ. VOCEA TA E SOLUȚIA”
Anul acesta, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, la nivel național a fost inițiată Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar „TĂCEREA E TOT VIOLENȚĂ. VOCEA TA E SOLUȚIA.”
Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, dar și de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de substanțe interzise.
Cu ocazia începerii noului an școlar, jandarmii sălăjeni au asigurat măsuri de ordine și siguranță publică în zona instituțiilor de învățământ, în conformitate cu ,,Planul Teritorial comun de acțiune de la nivelul județului Sălaj pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”.
Astfel, dintr-un total de 9 licee de la nivelul municipiului Zalău, Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj i-au fost repartizate în directă responsabilitate un număr de patru licee (Colegiul Tehnic „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” și Liceul Reformat „Wesselenyi”), unde zilnic efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj sunt prezente în mijlocul elevilor pentru asigurarea unui climat de siguranță.
În prima săptămână de școală, jandarmii au asigurat măsuri de reprezentare și măsuri de ordine publică în proximitatea instituțiilor de învățământ, pe traseele de afluire și defluire ale elevilor și au fost desfășurate 3 intervenții preventive constând în transmiterea unor mesaje și recomandări în vederea desfășurării în condiții de siguranță a procesului de învățământ.
Totodată, pentru asigurarea unei acoperiri echilibrate în funcție de evoluția situației operative și de resursele avute la dispoziție, întreg dispozitivul de menținere a ordinii publice de la nivelul județului Sălaj a fost adaptat astfel încât să asigure intervenția cu celeritate în cazul producerii unor evenimente în incinta sau în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. Jandarmii sălăjeni au pus accent pe activitatea de prevenire, sens în care nu au fost constatate nereguli, fapte de natură penală sau contravențională cu ocazia începerii noul an școlar, aspecte pe care ni le dorim pe tot parcursul anul școlar 2024-2025.
De asemenea, în baza parteneriatelor educaționale, vom continua să desfășurăm activități preventiv-educative pe tot parcursul anului școlar, la unități școlare de pe raza județului Sălaj, cu scopul încurajării și promovării unui comportament social adecvat, de a spori gradul de siguranță și de a reduce riscul victimizării în rândul tinerilor.
Siguranța în unitățile de învățământ reprezintă una dintre prioritățile importante, asumate atât la nivel național, cât și la nivel local de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și de către inspectoratele județene pentru situații de urgență.
Având în vedere obiectivele de asigurare a unui climat de siguranță și desfășurarea unui proces de învățământ într-un mediu sigur, cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Porolissum” al județului Sălaj au desfășurat, în intervalul 9 – 13 septembrie a.c., o serie de activități cu caracter preventiv, dar și educativ-instructiv destinate cadrelor didactice și elevilor, cum ar fi:
• activități de informare preventivă în cadrul “Porților deschise” la subunitățile ISU din județ în care elevii au primit materiale din cadrul campaniilor ,,Risc” și ,,Nu tremur la cutremur”.
• colaborarea cu mass-media locală pentru o diseminare eficientă în spațiul public privind subiectele de actualitate și de interes și anume cel legat de avizarea și autorizarea clădirilor/construcțiilor cu destinație de învățământ prin conferințe de presă, emisiuni TV și comunicate de presă.
• prezentări de tehnică și mijloace de intervenție, activități educative și prim ajutor în cadrul expozițiilor de tehnică derulate în data de 13.09.2024 în toate orașele județului Sălaj;
Prin activitățile de informare preventivă și cele educative-instructive desfășurate în școli urmărim crearea în rândul segmentului tânăr al populației a unei culturi preventive pro-active, precum și dobândirea de către aceștia a unor abilități practice care pot fi salvatoare într-o situație de urgență.
Pompierii sălăjeni transmit tuturor factorilor implicați în funcționarea unităților de învățământ că respectarea măsurilor legale de prevenire și apărare împotriva incendiilor și a altor situații de urgență, nu este o opțiune, ci o obligație menită să creeze un climat sigur și de încredere în care să se dezvolte generațiile viitoare.
În prima săptămână de debut a noului an școlar, specialiștii centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj au demarat programele preventive în unitățile de învățământ din județ, adaptate pentru fiecare categorie de vârstă, de la clasa pregătitoare și pană la clasa a XII-a.
MULT SUCCES ÎN NOUL AN ȘCOLAR!