REPORTAJ. Valcău de Jos, comuna care se dezvoltă într-o ordine firească

După ce au fost efectuate lucrări la reţelele de apă şi canalizare, în comună s-a trecut şi la modernizarea infrastructurii rutiere. Programele de finanţare guvernamentale au fost preferatele administraţiei locale care prin PNDL, PNDL II sau Anghel Saligny modernizează drumurile, străzile şi uliţele. Tot în acest an vor începe lucrările la proiecte pe fonduri europene, urmând a fi exploatată şi apa geotermală. Vor fi efectuate foraje urmând a fi implementat un sistem de încălzire al clădirilor instituţiilor publice

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 206 views
A+A-
Reset

Zilele trecute, în comuna Valcău de Jos a fost aprobat bugetul pentru anul 2024. Este un buget rezonabil, după cum a fost descris de primarul Ioan Roşan, un buget care permite continuarea dezvoltării şi în acest an. La fel ca în ultimii ani, administraţia locală a dorit să continue în aceeaşi notă şi să aloce mai mulţi bani pentru dezvoltare şi a nu cheltui foarte mult pentru funcţionare. De altfel, este foarte greu de realizat asta în special pentru primăriile din mediul rural.

“În Sălaj nu ştiu dacă sunt două comune care ar fi sustenabile în cazul în care nu ar primii bani de la stat”, spune Ioan Roşan.

Dacă anul trecut, în comuna Valcău de Jos s-a început cu 8,5 milioane lei alocate şi s-a încheiat anul cu 11 milioane de lei pentru investiţii, în acest an, administraţia a alocat 17 milioane de lei pentru dezvoltare la care se mai adaugă alte investiţii. În acest an, în comună vor începe lucrările de asfaltare pe drumurile de interes local, pe fonduri europene, urmând a fi amenajată şi o platformă pentru deşeuri, în valoare de 1 milion de euro.

Comuna Valcău de Jos este singura din Sălaj care a obţinut finanţare pentru un asemenea proiect, după cum spune primarul Ioan Roşan. Totodată, se doreşte şi înfiinţarea unui centru de zi pentru copii în localitatea Valcău de Sus, în cartierul rromilor, pe lângă alte multiple investiţii.

Căminele culturale sunt puse la punct

De-a lungul celor cinci mandate, Ioan Roşan, alături de echipele sale din Primărie a reuşit să obţină finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea tuturor căminelor culturale din comună. Fie că au fost fonduri obţinute prin CNI sau fonduri europene, toate clădirile au fost modernizate, cel din localitatea Lazuri fiind ultimul, după ce recent au fost finalizate şi cele din Valcău de Sus sau Subcetate.

 “Capitolul căminelor culturale s-a încheiat şi acum trebuie să avem o deosebită grijă pentru întreţinerea şi exploatarea lor coerentă”, spune Ioan Roşan.

Ce spune primarul despre problemele de la reţeaua de canalizare

Reţeaua de canalizare este funcţională, însă, există şi ceva probleme. Primăria Valcău de Jos nu are posibilitatea de a gestiona această investiţie pentru că nu dispune de logistica necesară, specialişti sau utilajele de intervenţie.

Se doreşte predarea reţelei către Compania de Apă, însă, nu a fost posibilă din cauză că mai multe staţii de pompare nu funcţionau.

“Din acest motiv am intrat în conflict, amiabil aş spune eu, cu firma care s-a ocupat de lucrări. În sensul că am refuzat să le înapoiez garanţia. Firma a intrat în faliment, nu din acest motiv, ulterior fiind preluată de altcineva şi momentan suntem în discuţii să reparăm pompele defecte. După rezolvarea problemelor, reţeaua va fi predată Companiei de Apă”, menţionează Ioan Roşan.

La propunerea primarului, Consiliul Local a alocat fonduri pentru racordarea cetăţenilor la reţea, însă, Ioan Roşan vine şi cu rugămintea ca aceştia să folosească în mod corect reţeaua.

“Am rugămintea ca cetăţenii să nu arunce în canal acele şerveţele umede sau materiale textile care pot cauza defecţiuni”, spune edilul.

Educaţia este în atenţia autorităţilor

Autorităţile locale pun accent pe educaţie şi vor să ofere elevilor din comună cele mai bune condiţii pentru studii. Eforturile le-au fost răsplătite şi elevii au obţinut chiar şi note de 10 la examenele de capacitate. Şcoala din Valcău de Jos a fost reabilitată şi modernizată din toate punctele de vedere. Însă, ca urmare a ultimelor prevederi, clădirea nu are şi avizul ISU, dar se caută soluţii pentru rezolvarea acestei probleme care există şi la Grădiniţa cu program prelungit. Se va moderniza şi şcoala din Valcău de Sus urmând a fi modernizate şi dotate sălile de clasă şi laboratoarele printr-un proiect în valoare de 1,5 milioane de lei.

Totodată, autorităţile locale au pregătite proiecte pentru eficientizarea energetică a Şcolii din Valcău de Sus, a grădiniţei din Valcău de Sus şi a grădiniţei din Valcău de Jos. Tot pentru copii, vizavi de grădiniţa cu program normal şi program prelungit, se va construi un loc de joacă. Pe GAL, Primăria a primit 20.000 de euro, buget ce va fi suplimentat din surse proprii pentru realizarea investiţiei.

Fondurile guvernamentale, o comoară pentru infrastructură

PNDL-urile au reprezentat programe benefice pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, iar comuna Valcău de Jos a câştigat 5 proiecte, cel mai mare din punct de vedere al finanţării fiind cel de asfaltare a aproximativ 15 km de drumuri şi străzi. Tot pe aceste programe a fost reabilitată şi dotată Şcoala din Valcău de Jos, dar şi construită o grădiniţă cu program prelungit.

“Avem două grupe şi avem surpriza că ar fi necesară înfiinţarea unei noi grupe. Sala există, urmează să facem diligenţele către Inspectorat şi Minister în acest sens”, ne-a informat primarul Ioan Roşan. Tot prin PNDL s-a construit un pod peste râul Barcău şi o punte pietonală în Valcău de Jos.

“Noi vom continua reabilitarea drumurilor. În anii anteriori am terminat canalizarea şi aducţiunea de apă. Noi acum nu avem decât să reparăm drumurile. Aşa am considerat eu că este sănătos. Prima dată să avem lucrările subterane şi pe urmă cele supraterane. Însă, nici strategia naţională sau europeană nu ne-a ajutat prea mult pentru că s-au lansat linii de finanţare de drumuri acolo unde nu era apă şi canal. Un lucru foarte important la Programul Anghel Saligny, apreciat de către toţi colegii primari, a fost că Ministerul Dezvoltării a hotărât să nu finanţeze drumuri unde nu este apă şi canal”.

Ioan Roşan – primarul comunei Valcău de Jos

Pe Anghel Saligny se vor asfalta peste 20 km de drumuri şi străzi. 1 milion de euro şi pentru drumuri de legătură cu Sîg sau Borod

Pe Programul “Anghel Saligny” au fost obţinuţi aproape 19 milioane de lei pentru asfaltarea a aproximativ 22 km de drumuri, străzi şi uliţe. După finalizarea acestui proiect, comuna va avea asfaltate toate drumurile din intravilan. Lucrările vor începe în acest an. Tot în acest an vor începe şi lucrările la drumurile de legătură cu două comune învecinate, Sîg (Sălaj) şi Borod (Bihor). Finanţarea pentru acest proiect a fost obţinută pe fonduri europene. Este un amplu proiect în valoare de 1 milion de euro.

Tot pe Anghel Saligny, comuna Valcău de Jos a depus un proiect şi pentru înfiinţarea unei reţele de gaz metan.

Centru comunitar integrat, staţii pentru autovehicule electrice sau piste de biciclete, investiţii pe fonduri europene

Pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), autorităţile locale au obţinut finanţare pentru un centru comunitar integrat. Se va construi o clădire modernă, urmând a primi şi un autoturism sută la sută electric în cadrul acestui proiect. Peste câteva zile vor începe şi lucrările. Tot pe PNRR, Şcoala Valcău de Jos va fi dotată cu un microbuz electric pentru transportul elevilor. Pe PNRR vor fi înfiinţate şi piste de biciclete. La Fondul de Mediu, Primăria a obţinut finanţare pentru înfiinţarea a trei staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice care vor fi amplasate în două locaţii, lângă Biserica Ortodoxă din Valcău de Jos şi lângă transformatorul din centrul comunal, aproape de Primărie. Tot la AFM se va depune un proiect pentru extinderea canalizării în localitatea Lazuri.

Activităţi susţinute din bugetul local

Cu bani de la bugetul local, Primăria acordă sprijin pentru echipa de fotbal Cetatea Valcău şi asigură logistica, teren sintetic şi sala de sport pentru activitatea Şcolii de Fotbal “Liviu Feraru”. Totodată, este sprijinită şi echipa de dansuri Spiriduşii Valcăului, unde Consiliul Local, la propunerea primarului, acordă 2.000 de lei lunar celor doi profesori care vin din Zalău şi învaţă copiii să nu-şi uite tradiţiile. “Spiriduşii” au fost invitaţi recent să participe la un spectacol concurs în Skopje, Macedonia. Administraţia locală sprijină şi proiectul “Salvaţi Casele Albastre”, în parteneriat cu familia Sabău, Felicia şi Florin (foto jos).

Discuţii promiţătoare pentru construcţia unui bloc ANL

De mai mulţi ani, primarul Ioan Roşan, alături de echipa sa din Primărie, a încercat să obţină finanţare pentru construcţia unui bloc ANL.

Un teren din centrul comunal, din apropierea Bisericii Ortodoxe a fost dezmembrat şi pe locul respectiv se doreşte construcţia blocului ce va fi destinat tinerilor şi specialiştilor din comună. Discuţiile sunt promiţătoare, iar – săptămâna aceasta -, Ioan Roşan se va deplasa în capitală pentru a purta ultimele discuţii cu directorul ANL din Bucureşti..

Apa geotermală va fi exploatată

Primarul Ioan Roşan spune că din cunoştiinţele sale se va deschide o sesiune pentru exploatarea apelor geotermale. Este un program cu finanţare europeană în care s-a făcut o selecţie şi o prioritizare a celor care pot depune. “Este un lucru bun pentru că nu trebuie să cheltuim pe acele studii premergătoare acelui proiect. La nivelul comunei noastre este un proiect în valoare de 5 milioane de euro. Avem o parte din avize, avem studiul făcut şi vrem să depunem proiectul”, spune Ioan Roşan.

Printre condiţiile necesare este ca cel puţin două instituţii să fie încălzite prin acest sistem. Se va face un foraj de extracţie şi un foraj unde se întoarce apa după ce a încălzit clădirile respective. Adâncimea forajelor este 1 km. Un proiect asemănător are şi comuna Pericei.

“Am văzut dezvoltarea din zonă şi ce potenţial au avut Băile Boghiş. În zona unde am propus să se facă forarea, Primăria deţine un teren de aproximativ 20 hectare. Eu sau cine va fi în viitor, pentru că trebuie aşteptat minim 5 ani, poate schimba destinaţia forajelor respective. Astfel, printr-un parteneriat public-privat s-ar putea face o staţiune balneo-climaterică sau un centru SPA. La nivel rural nu prea există aşa ceva, dar pe lângă confort, o astfel de investiţie ar aduce şi bani la bugetul local”, este de părere primarul din Valcău de Jos.

Parc fotovoltaic pe POIM!

Un alt proiect interesant şi care va aduce un mare beneficiu este cel de înfiinţare a unui parc fotovoltaic, care să permită o independenţă din punct de vedere al energiei electrice. Tot prima din judeţ este comuna Valcău de Jos şi cu proiectul de 1 milion de euro pentru amenajarea platformei pentru deşeuri.

“A apărut o oportunitate pe POIM pentru înfiinţarea unui parc fotovoltaic pentru asigurarea energiei electrice necesare funcţionării iluminatului public. La finalul acestei luni, parcul se va pune în funcţiune pentru că avem inclusiv avizul de racordare şi contractul cu Electrica. Să devii independent energetic este un lux în zilele noastre. În judeţul Sălaj, cred că suntem singura comună”, spune Ioan Roşan.

Cetatea Valcău va fi restaurată cu fonduri europene

Turismul reprezintă o ramură importantă pentru un buget local dacă ştii cum să-l gestionezi şi promovezi. Odată puse la punct infrastructurile de bază, administraţia locală se poate gândi şi la valorificarea punctelor de interes turistic, iar “cap de listă” este Cetatea Valcău. În prezent mai există câteva ruine. Însă, prin PNRR, autorităţile locale vor reconstrucţia acesteia şi finanţarea unor activităţi diverse în jurul cetăţii. Proiectul a fost declarat eligibil, după cum spune primarul Ioan Roşan. Tot la capitolul turism să menţionăm că în zonă, o firmă din Oradea va deschide o pensiune agroturistică.

Campioni la fonduri europene accesate de micii fermieri

Comuna Valcău de Jos a fost campioană în ultimii ani la accesarea fondurile europene de către micii fermieri.

Încă din anul 2008, primarul Ioan Roşan a adus în comună o firmă de consultanţă pentru micii fermieri care vor să atragă fonduri europene. Interesul a crescut de la an la an, iar în urma primei sesiuni de finanţare pe PNDR au fost alocate peste 2,2 milioane de euro pentru fermierii din comună. La capătul celui de-al doilea ciclu de finanţare, aproximativ 3,2 milioane de euro au ajuns la femierii din comună.

 


 

“Noi încercăm prin tot ceea ce facem să nu pierdem nicio finanţare, fie privată, fie publică. Încercăm să dezvoltăm comuna într-un mod sănătos ca locuitorii din comuna Valcău de Jos să nu simtă diferenţa.  Niciodată nu facem destul, dar vă asigur că atât cât s-a putut şi atât cât a fost disponibil din punct de vedere financiar am accesat cam tot. Eu n-am considerat acel jurământ pe care îl depui o dată la patru ani când îmi aloc toată priceperea mea în folosul comunităţii, eu chiar am încercat să fac. Îmi pasă ce se întâmplă în comună. Este un an electoral, va fi un an greu, dar noi încercăm să mergem mai departe cu echipa pe care o avem. S-a ajuns şi la un schimb de generaţii, pentru că mai mulţi colegi din cadrul Primăriei au ajuns la o onorabilă vârstă de pensionare şi atunci sigur că mă gândesc să atrag tineri capabili, performanţi, care vor să se implice în administraţia publică locală sănătoasă şi să continue proiectele”.

Ioan Roşan – primarul comunei Valcău de Jos


You may also like

Leave a Comment