Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Patru ani prosperi în comuna Crasna, sub administraţia condusă de primarul Bogya Miklos. FOTO

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 42 views
A+A-
Reset

Administraţia locală a pus un mare accent pe dezvoltarea standardului de viaţă al comunităţii, astfel că în perioada 2016 – 2020, comuna s-a dezvoltat pe partea de infrastructură rutieră, educaţională şi mai nou şi pe partea sportivă. În mandatul lui Bogya Miklos, în centrul comunal şi în satul Marin s-a finalizat proiectul de alimentare cu apă şi înfiinţarea unei reţele de canalizare, un proiect care a fost început acum 10 ani şi care parcă nu se mai termina


Fiind o comună mare, dar şi prosperă, Crasna a cunoscut o altă dezvoltare de-a lungul anilor, faţă de comunităţile mai mici din zonă.

Însă, pentru ca gradul de confort al cetăţenilor să crească, administraţia locală s-a zbătut mereu să atragă fonduri europene, guvernamentale, iar unde s-a putut a făcut investiţii utile şi cu bani de la bugetul local.

Începând din 2016, comuna Crasna este condusă de tânărul Bogya Miklos, iar de mandatul său să leagă investiţii importante pe partea de infrastructură rutieră, educaţională, iar mai nou şi pe partea sportivă.

Administraţia locală pune un mare accent pe educaţie. Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” a fost modernizat

Peste 1.000 de elevi şi preşcolari frecventează instituţiile de învăţământ din Crasna, iar administraţia locală a decis să pună un mare accent pe educaţie.

În acest sens, Primăria a depus un proiect pe fonduri europene şi a obţinut finanţare de aproximativ 500.000 de euro pentru modernizarea Liceului Tehnologic ”Cserey- Goga” din centrul comunal.

Proiectul a fost început în 2017, iar lucrările s-au finalizat în primăvară. S-au modernizat toate sălile de clasă, cu table de ultimă generaţie, cu bănci şi scaune confortabile.

S-a lucrat la partea de zugrăveli interioare şi s-a schimbat toată pardoseala, iar acum această instituţie de învăţământ oferă cele mai bune condiţii pentru elevi.

Prin acest proiect se are în vedere şi reabilitarea grădiniţei cu program normal, însă lucrările încă nu au început.

”Suntem în faza de licitaţie. Valoarea e mult mai mică, iar între timp am actualizat proiectul şi în licitaţia anterioară au venit trei firme care au fost interesate de această lucrare. Până la urmă, în zilele următoare vom putea semna şi contractul de execuţie pentru această lucrare”.

Bogya Miklos – primarul comunei Crasna

Reţea de alimentare cu apă şi canalizare în Crasna şi Marin, o măreaţă realizare după ani de aşteptare

Crasna poate fi considerată un mic oraş, mai ales datorită facilităţilor pe care le au locuitorii în centrul comunal.  O facilitate extrem de importantă este disponibilă începând din primăvara acestui an. E vorba de o reţea de alimentare cu apă şi canalizare, în centrul comunal şi în satul Marin. De mult s-au făcut demersurile pentru apă şi canalizare, dar abia în 2020 s-a reuşit finalizarea proiectului sub administraţia condusă de Bogya Miklos.

”Cred că este cel mai important proiect, cel de alimentare cu apă şi reţea de canalizare menajeră în Crasna şi Marin. Am reuşit să finalizăm această lucrare în primăvara acestui an. A durat aproape 10 ani, fiindcă firma care a executat lucrarea a ajuns în pragul falimentului şi din această cauză au fost multe întârzieri”, ne-a precizat primarul comunei.

Administraţia locală a depus un efort mare pentru ca această lucrare să fie finalizată, iar bucuria a fost mare pentru toţi locuitorii, astfel că cererea a fost mare pentru racordare.

”A existat un real pericol la acest proiect, fiindcă dacă nu reuşeam să îl finalizăm trebuia să dăm banii înapoi la Fondul de Mediu. Având în vedere că proiectul a fost de lungă durată, comuna s-a mai extins şi va trebui să intervenim şi acolo unde nu a ajuns reţeaua de apă şi canalizare”, a spus Bogya Miklos.

Administraţia locală a pregătit deja un proiect pentru extinderea reţelei, atât în Ratin, cât şi în Huseni, iar când se va găsi sursa de finanţare, acesta va fi depus.

În centrul comunal se construieşte o grădiniţă nouă

În apropierea liceulului, Primăria va construi o nouă grădiniţă, care va fi una dintre cele mai mari din judeţ.

Construcţia se va finaliza în următorii doi ani, şantierul fiind început zilele trecute.

”Va fi o grădiniţă nouă, o clădire foarte mare, cu o sală de sport. Este un proiect foarte important pentru comunitatea noastră”, a precizat Bogya Miklos.

O altă grădiniţă s-a construit în centrul comunal, prin biserica reformată, cu sprijinul Primăriei, Inspectoratului Şcolar şi a Liceului Tehnologic.

Recent, administraţia locală a semnat proiectul pentru modernizarea clădirii unde va fi muzeul satului. Licitaţia este finalizată, iar lucrările ar putea începe în această toamnă.

”Copiii se duc într-un loc confortabil, unde condiţiile  sunt foarte bune. Ne bucurăm şi de această investiţie”

Bogya Miklos – primarul comunei Crasna

Pod nou peste râul Crasna. Investiţia se inaugurează la finalul lunii următoare!

Comuna s-a dezvoltat şi pe partea de infrastructură rutieră în mandatul lui Bogya Miklos, iar o mare realizare este un pod nou peste râul Crasna. Prin PNDL II s-a finanţat această lucrare, care a mai prevăzut şi asfaltarea a patru străzi în centrul comunal, cu o lungime de 3,2 km.

Podul s-a construit între Strada Veche şi Strada Morii, iar investiţia este ca şi finalizată, această lucrare urmând să fie inaugurată chiar la finalul lunii viitoare. Aproximativ 8 milioane de lei a fost valoarea proiectului. Termenul de execuţie a fost de 5 ani, dar şantierul se va finaliza în 2020.

”Este un proiect important, fiindcă acest pod va prelua din traficul de pe drumul judeţean”, spune primarul.

Administraţia locală a dorit să dezvolte mai mult partea de infrastructură rutieră şi a depus un proiect la fondurile europene pentru asfaltarea a încă 7,5 km de străzi, însă nu a intrat la finanţare din cauza criteriilor şi a punctajelor care trebuiau îndeplinite.

Legat de partea de infrastructura rutieră, trebuie precizat că în aceste zile, pe raza comunei Crasna se lucrează la modernizarea Drumului Judeţean 191 C, de la Nuşfalău-Crasna-Zalău-Creaca. Deja s-a asfaltat drumul judeţean ce trece prin Huseni şi Ratin, iar acum se lucrează în centrul comunal.

Căminul din Huseni a intrat într-un amplu proces de modernizare

O investiţie importantă se demarează în această perioadă în localitatea Huseni, unde se modernizează căminul cultural.

Finanţarea a fost obţinută printr-un proiect pe fonduri europene, iar lucrările sunt în toi. Sunt prevăzute lucrări de reabilitare în interiorul clădirii şi în exterior, schimbarea acoperişului, dar şi dotarea căminului.

Constructorul lucrează într-un ritm bun, astfel că lucrarea se va finaliza până la finalul anului. Lângă căminul cultural din Huseni, administraţia locală are în plan să amenajeze un teren de minifotbal, pentru ca tinerii din sat să aibă unde să facă mişcare.

Lucrări importante prin Grupul de Acţiune Locală

Administraţia locală a atras fonduri europene şi prin Grupul de Acţiune Locală.Cu bani atraşi prin GAL s-a reuşit dotarea centrelor de zi, a şcolii din Crasna şi s-a mai reuşit construirea unui spaţiu de joacă pentru copii, în spatele blocurilor ANL.

Tot cu bani de la Uniunea Europeană, prin programul ”Wi-Fi 4 EU”,  Comuna Crasna a reuşit să înfiinţeze o reţea de internet, la care accesul este gratuit în spaţii publice.

Fenomenul fotbalistic s-a reaprins. Crasna are grupe de copii şi juniori şi colaborează cu Academia Csikszereda!

Comuna Crasna a avut rezultate notabile în fotbalul sălăjean, prin echipele Spartac, Fibrex sau CS Crasna. De-a lungul anilor, echipele din Crasna s-au luptat la primele locuri în Liga a IV-a. Însă, din 2018 încoace, “sportul rege” la nivel de seniori a apus, după ce CS Crasna s-a retras din competiţie.

Vreo doi ani, la baza sportivă nu a mai prea fost activitate, însă fenomenul fotbalistic s-a reaprins în acest an la Crasna, odată ce Rudolf Stanciu a decis să pună bazele unei colaborări cu Academia Csikszereda din Miercurea Ciuc.

La Crasna a fost format un nou club, care va pune bazele doar pe juniori. Deja s-au format grupe de juniori C, D şi E, dar se va forma şi o echipă de fete! FK Kraszna şi-a început activitatea de câteva luni şi în prezent antrenorii au în subordine peste 130 de copii!

Aproximativ 30 sunt din Crasna, iar ceilalţi din alte localităţi ale Sălajului. Toţi se pregătesc şi aşteaptă meciurile oficiale, FK Kraszna urmând să se înscrie în competiţiile de juniori C, D şi E, organizate de AJF Sălaj.

Pentru toţi există o motivare suplimentară, deoarece, în baza colaborării cu Academia din Miercurea Ciuc, cei care confirmă şi care se pregătesc mai bine pot face pasul la Csikszerda.

”Avem o colaborare foarte bună cu Academia Csikszereda din Miercurea Ciuc, prin domnul Rudolf Stanciu. Sunt în jur de 135 de copii, care se antrenează săptămânal la baza sportivă din Crasna. Noi ca şi administraţie susţinem sportul şi mişcarea, pentru că este important pentru sănătatea tuturor copiilor. Ne bucurăm că este activitate la baza sportivă, iar copiii nu stau în faţa calculatorului şi au oportunitatea de a face mişcare”.

Bogya Miklos

Primăria a construit locuinţe moderne pentru medicii care profesează în comună

În centrul comunal funcţionează la standarde înalte Spitalul de Boli Cronice, care a fost renovat şi dotat cu aparatură de ultimă generaţie, care asigură servicii medicale complexe. În incinta spitalului funcţionează şi o secţie de balneo-fizioterapie, unde se foloseşte apă termală,  astfel că pacienţii au parte de cele mai bune condiţii.

Pe partea de medicină a investit şi Primăria, care a dorit să asigure condiţiile cele mai bune şi pentru medici. Astfel, printr-o colaborare cu o fundaţie din Târgu Mureş, la Crasna s-au construit locuinţe pentru medicii, care profesează în comună.

Dacă va exista cerere pentru construirea unor alte locuinţe pentru medici, Primăria este deschisă, mai ales că în zonă există teren disponibil.

”Prin această fundaţie am avut oportunitatea să construim o casă pentru cadrul medical care profesează în comună. Am vrut să dăm şi noi o mână de ajutor, astfel încât tinerii medici să nu mai fie nevoiţi să plece în străinătate şi să aibă condiţiile cele mai bune şi aici. S-a construit un duplex, care este împărţit în două locuinţe”, ne-a declarat primarul Bogya Miklos.

Se modernizează vestiarele, se face teren de teqball şi un teren sintetic

Crasna a devenit un subcentru al Academiei Csikszereda din Miercurea Ciuc, iar cele două părţi colaborează foarte bine. Având susţinere şi din partea Academiei, FK Kraszna îşi pune la punct baza sportivă. Se fac modernizări la vestiare, la suprafaţa de joc, iar în aceste zile este în lucru un teren de teqball (foto). Cei de la club au în plan să mai pună la punct un teren de antrenament cu suprafaţă naturală, dar şi un teren sintetic.

”Noi venim cu materialele, iar partea de manoperă este asigurată de cei de la Academie. Este o situaţie foarte bună, iar fiecare componentă are de câştigat. Suntem deschişi pentru orice activitate sportivă. Ne bucurăm că este plină de viaţă baza sportivă”, a menţionat primarul Bogya Miklos.

Administraţia locală va susţine în continuare şi echipa de fotbal din Marin, care activează în Liga a V-a şi care în sezonul trecut a avut un parcurs bun.

Bogya Miklos: ”Trebuie să fim deschişi la orice oportunitate prin care să putem ridica nivelul de trai din comună”

Tânăr şi ambiţios, Bogya Miklos a reuşit realizări importante în comuna Crasna, în cei patru ani de mandat. Din cauza unor probleme nu va mai candida la algerile locale din septembrie, însă rămâne cu satisfacţia că a contribuit la dezvoltarea comunităţii sale.

”Am vrut mai mult la început de mandat, am crezut că putem să facem absolut tot, dar când eşti în sistem şi lucrezi cu birocraţia, trebuie să recunoşti că ai limite şi nu ai cum să ocoleşti birocraţia. Sunt nişte proceduri, care sper ca pe viitor să se simplifice, fiindcă pierdem foarte mult timp şi foarte mulţi bani. Trebuie să fim deschişi la orice oportunitate, în urma căreia, calitatea de viaţă să fie mai bună. Ca şi primar pentru asta trebuie să lupţi. Dacă sunt fonduri în afară de cele obişnuite, noi trebuie să sprijinim sau să dăm o mână de ajutor pentru orice realizare în comuna noastră. Funcţia trece, dar omenia rămâne, iar ceea ce ai făcut contează. Ca şi primar trebuie să lucrezi în interesul comunităţii. Este un lucru frumos, dar nu este uşor. Însă, dacă ai reuşit să duci lucrurile într-o direcţie bună, ai o satisfacţie mare şi poţi spune că a meritat efortul. Trebuie să mergem înainte, să fim deschişi la orice oportunitate prin care să putem ridica nivelul de trai din comună”, a fost mesajul din final al primarului Bogya Miklos.

Reţeaua de gaz metan a fost extinsă

După apă şi canalizare, locuitorii din Crasna mai au o facilitate: reţea de gaz metan. Această reţea a fost extinsă în ultimii ani, pe patru străzi, iar în prezent, localitatea Crasna este acoperită în proporţie de 60% cu o reţea de gaz metan.

Primăria are în plan să extindă reţeaua în anii următori, astfel încât de această facilitate să beneficieze cât mai mulţi locuitori.

You may also like

Leave a Comment