Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Noua administraţie locală din Crasna investeşte masiv în educaţie şi învăţământ. FOTO

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 49 views
A+A-
Reset

Cu noul primar – Kovács István – şi cu echipa sa din Primărie, comuna Crasna continuă dezvoltarea. Se pune accentul pe dezvoltarea sistemului educaţional, astfel că în lucru se află reabilitarea grădiniţei cu program normal, dar şi construirea unei grădiniţe cu program prelungit. Administraţia locală pregăteşte şi alte investiţii, precum reabilitarea a trei clădiri din cadrul şcolilor din comună, construirea unui bazin de înot, a unei pieţe agroalimentare, iar în ce priveşte infrastructura, se lucrează la un proiect pentru asfaltarea a peste 12 km de străzi şi uliţe


La alegerile din septembrie 2020, Kovács István a preluat frâiele administraţiei locale şi a devenit primarul comunei Crasna un un scor electoral de peste 80%.

A venit cu intenţii bune în Primărie şi cu un singur scop: de a dezvolta una dintre cele mai mari comune din Sălaj.

Noul primar şi-a format o echipă dedicată dezvoltării, în frunte cu viceprimarul Vincze Alexandru şi a luat la rând toate proiectele care erau începute sau se aflau în diferite faze de implementare.

În Crasna se construieşte una dintre cele mai mari grădiniţe din mediul rural!

În comună există mai multe şantiere începute, iar în Crasna se lucrează la două grădiniţe.

Se reabilitează şi modernizează grădiniţa cu program normal, prin fonduri europene, unde Primăria are o cofinanţare de 720.000 de lei. Lucrările sunt avansate, astfel că în toamnă copiii vor trece pragul unei grădiniţe noi.

În apropiere de grădiniţa cu program normal se lucrează intens la construirea celei mai mari grădiniţe din mediul rural, cu program prelungit. Proiectul a fost demarat prin PNDL II, iar din bugetul local, Primăria trebuie să asigure o cofinanţare de 1,7 milioane lei, din care 1 milion în acest an.

Va fi o grădiniţă cu opt grupe, care va avea cantină, dar şi o sală de sport.

“Anul acesta investim foarte mult în educaţie. Pentru că renovăm grădiniţa cu program normal, unde avem 720.000 de lei şi construim grădiniţă cu program prelungit pentru copii. Este o investiţie mai mare de 5 milioane lei, care merge pe PNDL II, unde avem cofinanţare în total 1,7 milioane lei, din care în acest an trebuie să achităm 1 milion”.

 Kovács István – primarul comunei Crasna

S-au început lucrările la centrul multifuncţional din Crasna

Tot prin fonduri europene, Primăria pune la punct un centru multifuncţional în Crasna, care va găzdui un muzeu al satului, dar va avea şi săli pentru cursuri şi întruniri culturale mai mici.

Lucrările cuprind o reabilitare totală a clădirii, dar şi dotarea centrului. De două săptămâni au început lucrările şi se vor finaliza până în anul 2022.

Căminul cultural din Huseni a fost reabilitat

Printr-un proiect pe fonduri europene, în comună s-a reabilitat şi modernizat căminul cultural din localitatea Huseni. Lucrările s-au finalizat recent, iar în zilele următoare urmează să sosească şi ultimele dotări ce constau în mobilier, scaune şi mese.

A fost primită instalaţia de sonorizare, astfel că în acest cămin cultural se poate organiza orice tip de eveniment.

Proiect pentru  construirea unei pieţe agroalimentare

Administraţia locală are planuri multe pentru a dezvolta comuna şi în lista investiţiilor de viitor se află şi construirea unei pieţe agroalimentare. În Crasna, piaţa are loc marţi şi sâmbătă, astfel că în centrul localităţii se creează mare aglomeraţie în zilele respective.

Tocmai de aceea, Primăria vrea să mute piaţa într-un alt loc mult mai generos, la ieşire din Crasna, spre Marin, unde există un teren de aproximativ 6 hectare.

Din bugetul local a fost deja cuprinsă suma de 423.000 de lei pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic.

”Am început proiectul pentru o hală agroalimentară. Vrem să construim o piaţă mare, fiindcă este nevoie. Avem terenul la dispoziţie, unde a fost piaţa de animale şi deja ne-am interesat  ce tip de hale agroalimentare s-au făcut şi prin alte părţi. Vrem să urgentăm mutarea pieţei şi ridicarea unei hale”, ne-a informat primarul Kovács István.

Se lucrează la un proiect pentru modernizarea a trei şcoli

Dacă proiectele la cele două grădiniţe sunt în plină execuţie, Primăria a început să lucreze la un alt proiect ce se axează pe sistemul educaţional. Este vorba de reabilitarea şcolii din Marin, din Huseni, dar şi corpul D al clădirii şcolii din Crasna.

”Sunt investiţii mari în copii, în educaţie şi învăţământ şi consider că este cea mai rentabilă investiţie. Nu există rentabilitate mai mare ca şi când investeşti în om”, precizează primarul Kovács István.

Nu sunt singurele investiţii în educaţie, deoarece în anii trecuţi, în Crasna s-a lucrat la reabilitarea şi dotarea Liceului ”Cserey Goga”, investiţie ce s-a finalizat.

Sistemul de supraveghere video a fost extins în Ratin şi Huseni. S-a extins şi iluminatul public

Siguranţa cetăţeanului este în atenţia administraţiei locale, care pune accentul pe acest tip de investiţii.

Recent a fost extins sistemul de supraveghere video, la Ratin şi Huseni, unde s-au instalat camere performante, la intrarea şi ieşirea din localitate, cât şi în fiecare intersecţie.

În zonele în care s-au construit case noi, Primăria a lucrat şi la extinderea iluminatului public, o investiţie făcută tot pentru siguranţa cetăţeanului.

Infrastructura rutieră, în atenţia Primăriei. Se pregăteşte un proiect  de asfaltare de peste 12 km

Deşi este una dintre cele mai mari comune din Sălaj, Crasna încă nu are pusă la punct întreaga infrastructură rutieră. Mai sunt străzi ce trebuie asfaltate, dar acest aspect este în atenţia Primăriei care pregăteşte un proiect de asfaltare străzi şi uliţe pe o distanţă de peste 12 km.

”Proiectul tehnic pentru modernizarea uliţelor din Crasna l-am finalizat, iar acum urmează să întăbulăm străzile din Marin. Am cuprins 12,4 km şi vrem să fim pregătiţi când se va deschide o linie de finanţare”, spune Kovács István.

În ce priveşte lucrările la reţeaua de apă şi canalizare din Crasna şi Marin, acestea s-au finalizat, iar acum Primăria a început procedura pentru a preda reţeaua la Compania de Apă.

Bazin de înot la Crasna, în viitorul apropiat!

De câţiva ani, Primăria Crasna a pregătit un proiect pentru construirea unui bazin de înot, care a fost  depus la Compania Naţională de Investiţii.

Acest proiect nu a fost abandonat de noua administraţie locală, din contră, primarul Kovács István chiar îşi doreşte un bazin de înot în Crasna csre să se construiască în viitorul apropiat.

A şi fost aleasă locaţia, iar bazinul de înot se va construi pe locul actualei pieţe.  Va fi un bazin de înot didactic care va putea fi folosit de copiii şi elevii din comună, dar şi de către alte persoane care doresc să practice acest sport. Există o suprafaţă generoasă de 3 hectare, care permite construirea unui bazin de înot didactic, dar şi locuri de parcare.

Primăria Crasna îşi doreşte o comună mai curată

Kovács István îşi doreşte ca în Crasna curăţenia să fie literă de lege. În acest sens, de când a preluat mandatul de primar a organizat două acţiuni de ecologizare, în urma cărora s-au  strâns zeci de saci de deşeuri.

Pentru a fi depistaţi cei care aruncă deşeuri pe domeniul public, Primăria a achiziţionat camere video cu sistem solar care să poată identifica numerele de înmatriculare a maşinilor.

Bani prevăzuţi în buget pentru construire de trotuare

Şi cu bani de la bugetul local, administraţia locală face investiţii utile şi extrem de necesare cum ar fi construirea de trotuare în comună. Pentru acest tip de investiţie a pregătit 67.000 de lei, iar în anul 2021, administraţia locală îşi doreşte să realizeze cât mai mulţi km de trotuare.

Tot în bugetul local s-a cuprins o sumă pentru reabilitarea anexelor de la primărie, pentru plata unei maşini ce a fost achiziţionată pentru poliţia locală, iar o importantă sumă de 400.000 de lei a fost cuprinsă pentru avize documentaţii şi studii de fezabilitate, în ce priveşte demararea unor noi proiecte. 

”Ne dorim să facem investiţii. Avem un buget real, cam acelaşi ca şi cel de anul trecut şi nu ne plângem. Avem speranţe”, spune Kovács István.

Kovács István: ”Ne mândrim cu echipa din Primărie şi ne face onoare să lucrăm împreună”

Atât primarul Kovács István, cât şi viceprimarul Vincze Alexandru sunt noi în administraţia locală, însă cu toate acestea au format o echipă competitivă în Primărie, iar tot personalul lucrează în folosul cetăţeanului.

”Avem o echipă foarte bună, oameni pricepuţi,dedicaţi şi punctuali. Ne mândrim cu ei şi ne face onoare să lucrăm cu această echipă. Am învăţat multe de la ei şi învăţăm în fiecare zi. Dorim să ne împărţim sarcinile şi fiecare compartiment îşi face treaba aşa cum trebuie. Fiecare persoană din primărie trebuie să fie activă, fiecare compartiment să îşi facă treaba şi să ne putem bucura de rezultate. Noi suntem mulţumiţi de activitatea personalului.Noi în continuare ne vom zbate pentru bunăstarea cetăţenilor din Crasna, pentru o comună mai curată, mai prietenoasă, iar oamenilor să le placă să locuiască aici”

Kovács István – primarul comunei Crasna

You may also like

Leave a Comment