Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. La Năpradea se lucrează pe toate fronturile

Se lucrează la proiectele de infrastructură rutieră de pe “Anghel Saligny”, după ce recent a fost finalizat şi centrul comunitar integrat. Se fac extinderi la reţeaua de apă şi în curând vor începe şi lucrările la proiectele pe fonduri europene prin PNRR  sau AFM. Sunt pe final lucrările la capela din Traniş şi se fac paşi importanţi pentru înfiinţarea reţelei de gaz metan

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 361 views
A+A-
Reset

În comuna Năpradea se derulează investiţii diverse. De la modernizarea infrastructurii rutiere, la modernizarea reţelei de iluminat public, construcţii de capele sau lucrări de reabilitare a instituţiilor publice. Se lucrează la proiectele de pe “Anghel Saligny”, AFM şi în curând vor debuta lucrările şi la proiectele de pe PNRR. Echipa Primăriei Năpradea condusă de primarul Vasile Fodor şi viceprimarul Eugenia Pop se află într-un flux continuu şi pregătesc şi alte investiţii de amploare prin care nivelul de trai din comună să crească şi mai mult.

Avansează vizibil lucrările la cel mai important proiect din acest mandat

Finanţat pe Programul “Anghel Saligny”, proiectul de modernizare al străzilor din satele Someş Guruslău şi Traniş a fost considerat de primarul Vasile Fodor ca fiind cel mai important proiect din acest mandat.

Lucrările au început în luna februarie şi şantierul avansează vizibil. În prezent, proiectul a ajuns la aproximativ 40 la sută şi autorităţile locale sunt încrezătoare că – până la vară – ar putea fi finalizat.

Este un proiect a cărui valoare este de aproximativ 7 milioane de lei, din care 5,2 finanţare de la Guvernul României, restul fiind suportat din bugetul local.

În acest moment, străzile incluse în proiect sunt pregătite pentru asfaltare. Însă, înainte de a ajunge la această etapă, constructorul va lucra la amenajarea şanturilor din beton şi a podeţelor de acces la proprietăţi.

“Nemulţumirea mea este că nu ne-au finanţat întreg proiectul pe care l-am depus, ci doar în proporţie de 50 la sută. Asta este. Am acceptat şi am adaptat proiectul după banii pe care i-am avut. Am păstrat asfalt pe toţi cei 5,3 km, renunţând la o parte din lucrările legate de şanţuri betonate şi accese la proprietăţi”, spune primarul Vasile Fodor.

Au început lucrările şi la al doilea proiect pe Anghel Saligny

O altă investiţie care se derulează cu ajutorul fondurilor guvernamentale este cel de modernizare a Străzii Văii şi construirea unui pod peste vale în Cheud. De fapt, se face o stradă complet nouă, iar lucrările au început să evolueze chiar dacă nu avansează la fel de alert precum în cadrul celuilalt proiect de pe Anghel Saligny. Aici vorbim despre multe lucrări cu betoane ce se derulează un pic mai greu. Concret, se lucrează la înfiinţarea unei străzi de aproximativ 600 de metri, în dreapta  văii, care are nevoie de zid de sprijin de-a lungul drumului. Totodată, podul va avea o lungime de aproximativ 100 de metri.

De menţionat este faptul că investiţia era una necesară având în vedere că exista un drum, iar oamenii din zonă treceau prin vale. Şi, nu de puţin ori, s-a întâmplat să rămână izolaţi când vremea nu a fost prielnică. Pentru acest proiect, comuna Năpradea a primit aproximativ 5,6 milioane de lei de la Guvernul României. Costurile mari sunt la pod.

Să amintim că a fost aprobat şi un al treilea proiect pe “Anghel Saligny”. Este vorba despre modernizarea străzilor din localitatea Vădurele. Însă, aici nu se poate semna contractul de finanţare până nu este introdusă reţeaua de apă pe străzile respective. Anul acesta va fi introdusă reţeaua de apă în Vădurele, lucrare ce va fi efectuată de Compania de Apă.

Se înfiinţează şi reţea de gaz metan

Pe Programul “Anghel Saligny” s-a obţinut finanţare şi pentru înfiinţarea unei reţele de gaz metan în valoare de 9,1 milioane de lei. Sigur, suma primită nu acoperă costurile înfiinţării reţelei în toate satele comunei. Proiectul întreg are o valoare de aproximativ 6 milioane de euro, Primăria primind doar 1,5 milioane de euro. Însă, proiectul va fi adaptat în aşa fel încât să acopere finanţarea primită.

“Lucrăm pentru adaptarea studiului de fezabilitate la suma alocată în aşa fel încât să putem semna contractul de finanţare şi să aducem gazul în comună. Sigur că nu vom reuşi să îl ducem în toate satele, dar important este că vom reuşi să înfiinţăm reţeaua. Evident că nu ne vom opri aici şi, ulterior, ne dorim să facem extinderi”, spune Vasile Fodor.

Iluminatul public se modernizează cu fonduri europene

Deşi în ultimii ani reţeaua a fost modernizată, autorităţile locale au găsit o oportunitate bună pentru modernizarea iluminatului public cu o tehnologie şi mai modernă. Valoarea proiectului este de 1 milion de lei, urmând a fi schimbate aproximativ 400 de lămpi cu LED cu lămpi inteligente, care îşi reglează intensitatea luminii în funcţie de trafic.

Zilele trecute, primarul Vasile Fodor a semnat contractul de finanţare la Fondul de Mediu. Totodată, lămpile care vor fi înlocuite vor fi relocate în alte sate unde situaţia este mai deficitară. Totuşi, autorităţile locale intenţionează să mai depună un astfel de proiect şi pentru celelalte sate. Tot pe AFM, autorităţile locale au obţinut finanţare pentru staţii de reîncărcare pentru autovehiculele electrice. Însă, se va face o analiză asupra rentabilităţii implementării unui astfel de proiect.

Încep lucrările la proiectele pe PNRR

Pe PNRR, comuna Năpradea a primit finanţare pentru mai multe proiecte printre care reabilitarea şi eficientizarea energetică a clădirilor căminului cultural şi a bibliotecii, ambele fiind prevăzute cu amplasarea unei staţii de reîncăcare pentru autovehiculele electrice.

Primarul Vasile Fodor a emis ordinul de începere a lucrărilor şi are promisiunea că  – în zilele următoare – constructorul se apucă de treabă la căminul cultural. Acelaşi constructor a câştigat şi licitaţia la lucrările de la bibliotecă, astfel că lucrările la cele două investiţii se vor desfăşura una după alta, nu în paralel.

Pe PNRR, comuna Năpradea a mai câştigat un proiect pentru înscrierea PUG-ului în GIS. În prezent, autorităţile locale sunt în curs de finalizare a PUG-ului şi anul acesta ar putea fi finalizat şi acest proiect.

Pe PNRR este obţinută şi finanţarea de 1 milion de lei pentru dotarea Şcolii Gimnaziale “Traian Creţu” Năpradea, dar procedura este ceva mai complicată acolo şi de durată.

Capela din Traniş, aproape gata

Pe fonduri europene, dar prin GAL, s-a obţinut finanţare pentru construcţia capelei din satul Traniş. Suma a fost completată cu bani de la bugetul local, iar la începutul acestui an au debutat lucrările care s-au derulat într-un ritm alert. Proiectul este finalizat în proporţie de 70 la sută şi – până la vară – va fi gata. Odată finalizat proiectul, patru dintre cele cinci sate ale comunei vor avea capelă.

Rămâne Vădurele. Însă, şi aici, Primăria a achiziţionat un teren în vederea construirii unei capele. Urmează a fi găsită o sursă de finanţare pentru acest proiect, astfel încât şi cetăţenii din această localitate să beneficieze de o astfel de utilitate care este o necesitate, nu un lux, după cum a caracterizat-o primarul Vasile Fodor.

Şi lucrările mai mici pot avea o importanţă majoră

Pe lângă proiectele de mari dimensiuni, în comună se derulează fel şi fel de proiecte mai mici, cu bani de la bugetul local şi nu numai. Printr-o colaborare cu Compania de Apă se fac extinderi ale reţelei de apă în satele Năpradea şi Cheud pe vreo trei străduţe ce nu au fost cuprinse în proiectele anterioare. Într-o lună ar putea fi finalizat şi acest proiect.

Un alt proiect mai mic, dar cu o importanţă majoră, care va fi finalizat este cel de nomenclatură stradală. Prin acest proiect, pompierii, poliţiştii sau cei de la ambulanţă vor putea repera mult mai uşor solicitările la intervenţii pentru că fiecare secundă contează în astfel de cazuri.

Serviciile sociale au o “casă” nouă

La nivel de comună funcţionează două servicii sociale a căror licenţă va fi înnoită la vară. Este vorba despre Serviciul de Îngrijire al persoanelor vârstnice şi Serviciul de Asistenţă Comunitară. În cadrul primului serviciu există 35 de beneficiari şi trei îngrijitori, care se deplasează o dată pe săptămână la beneficiari şi – timp de două ore – îi ajută la treburi gospodăreşti: plata facturilor, cumpărături etc.

Mai mult, de la 1 aprilie, toţi beneficiarii vor primi şi câte o masă caldă din partea Primăriei, printr-o colaborare cu o firmă de catering din oraşul Jibou.

“Noi am încheiat contractul pentru 40 de beneficiari. Mai avem cinci locuri disponibile pentru care suntem în discuţii cu persoane care pot beneficia de aceste servicii. Sigur,e vorba de oameni care îndeplinesc criteriile de selecţie”, ne informează viceprimarul Eugenia Pop. Începând din acest an, serviciile sociale din comună au şi o “casă nouă”, după ce lucrările la centrul comunitar integrat au fost finalizate.

“Centrul comunitar integrat va deservi atât serviciilor sociale, cât şi medicului de familie dacă va dori să-şi mute sediul în acest centru. Dacă nu, ne dorim să facem demersurile pentru a încerca să aducem medici de specialitate, care să vină în comună măcar o dată sau de două ori pe săptămână şi care să ofere servicii persoanelor care se deplasează mult mai greu în afara comunei”, spune Eugenia Pop.


Vasile Fodor: “Lucrăm în folosul oamenilor pentru că aşa e normal, de aceea suntem aici”

“Important este ca oamenii să aibă încredere în mine şi în echipa mea din Primărie pentru că nu sunt singur aici. Am în spate o echipă întreagă cu care lucrăm în folosul oamenilor pentru că aşa e normal şi de aceea suntem aici. Oamenii trebuie să aibă încredere. Sunt lucrări care crează disconfort, însă, după disconfort vor avea şi confort”.


You may also like

Leave a Comment