Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. În anul 2019, comuna Vîrşolţ va avea sală de sport şi bază sportivă moderne! GALERIE FOTO

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 29 views
A+A-
Reset

Sub buna administraţie condusă de Breda Lajos, împreună cu viceprimarul Denes Andrei, la Vîrşolţ se derulează proiecte importante. Se aduc îmbunătăţiri la infrastructură, se pune accentul pe turism, dar mai ales pe sport, astfel că deja sunt în derulare două proiecte ce prevăd construcţia unei săli de sport, respectiv unei baze sportive moderne, ca mai apoi în comună să se formeze şi o echipă de fotbal 


Breda Lajos – primarul comunei Vîrşolţ: “În 2019, vom avea multe realizări. Va fi un an record pentru noi, având în vedere investiţiile care se vor finaliza. Oricum, nu ne vom opri din investiţii, deoarece mereu după ce termini o lucrare trebuie să începi altele. Facem tot ce depinde de noi pentru ridicarea standardelor de viaţă în comună, dar cetăţenii să aibă răbdare şi înţelegere. Trebuie să fim uniţi ca şi până acum şi îmi doresc o colaborare cât mai bună cu toţi cetăţenii. Toate investiţiile care se derulează sunt în folosul comunităţii. Faţă de ce am promis în anul 2016, cred că am dublat investiţiile”.

Comuna Vîrșolț are în componența trei sate – Vîrșolț, Recea și Recea Mică. În comună trăiesc 2.458 de suflete, dintre care 60 la sută sunt etnici maghiari, așezați cu preponderență în satul Vîrșolț, iar românii sunt preponderent în Recea și Recea Mică.

Satul Vîrșolț a fost atestat documentar pentru prima dată în urmă cu 676 de ani, în anul 1341, sub denumirea de Varcoltz. Povestea spune că numele vine de la substantivul „vârșa”, care înseamnă coș de nuiele făcut în formă de pâlnie cu care se pescuia în trecut.

Trebuie să spunem că pe Valea Crasnei, înainte să se formeze barajul de acumulare era mare păduriș și numeroase bălți, de unde se pescuia cu vârșele. Locul și-a schimbat înfățișarea; s-a construit lacul de acumulare unde sute de sălăjeni merg în sezon la pescuit.

Trebuie spus că Vîrșolțul are și pentru turiști ceva de oferit. Cele 400 de pivnițe din dealul Vîrșolțului sunt principala atracție turistică a comunei care atrag an de an zeci de vizitatori. Mii de litri de vin sunt adăpostiți în pivnițele tradiționale săpate în stâncă sau sub pământ.

În teritoriul comunei se află şi lacul de acumulare Vîrșolț. Barajul a fost dat în funcțiune în anul 1979, la doi ani după începerea construirii, în 1977. Barajul alimenteaza cu apă Zalăul, mai mult, pe lângă aceasta, reprezintă un loc de agrement și de pescuit sportiv. Barajul are o înălțime de 17 metri, o lungime de 2.160 de metri și un volum de 50,2 milioane de metri cubi de apă. Suprafața totală este de 652 de hectare.

În Vîrșolț se găsește și Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, zidită între anii 1836 – 1840 în stil romanic. Lângă edificiul ortodox, se găsește Biserica Reformată construită în 1723. Biserica a ars din temelii în 1774, dar s-a renovat cinci ani mai târziu, în 1779. Orga bisericii a fost realizată de Johannes Kremmer, în 1833. Biserica Reformată din Recea este un alt punct de atracție turistică. Biserica a fost construită în 1908 și dispune de un turn de lemn ce astăzi străjuiește satul. Biserica nu are orgă, dar are un armoniu construit în Bratislava.

Unde primarul şi viceprimarul sunt gospodari şi dedicaţi pentru dezvoltare, se poate face treabă. Cam asta se întâmplă şi la Vîrşolţ, o comună aflată la mai puţin de 20 kilometri de municipiul Zalău şi la doar 10 km de oraşul Şimleu Silvaniei.

În această comună s-au derulat foarte multe proiecte în ultimii ani, însă cu toate acestea dezvoltarea continuă, iar primarul împreună cu “vicele” sunt  mereu preocupaţi să pună la cale alte proiecte, care în final să aducă un plus în confortul comunităţii locale.

Redactorii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean au făcut zilele trecute o vizită în comuna condusă de Breda Lajos şi au rămas surprinşi să afle că Vîrşolţul se încadrează în categoria celor mai dezvoltate comune din Sălaj.

Sala  de sport prinde contur şi lucrarea se va finaliza în primăvară

Sportul este cel mai bun ambasador pentru o comunitate, iar acest aspect l-au conştientizat şi autorităţile locale. În plus, sportul înseamnă sănătate, astfel că primarul Breda Lajos împreună cu viceprimarul Denes Andrei vor să asigure cele mai bune condiţii pentru iubitorii de mişcare.

Încă din 2017 a fost început un proiect pentru construcţia unei săli de sport în curtea Şcolii Gimnaziale din Vîrşolţ, iar aceasta a prins contur şi deja lucrările sunt avansate, construcţia urmând a fi finalizată în primăvară.

“Construcţia sălii de sport este avansată şi în luna mai va fi inaugurată. Este o investiţie de mare folos pentru comunitate şi trebuie să încurajăm lumea să vină şi să facă mişcare. Şi locul l-am ales foarte bine, în curtea şcolii, tocmai pentru ca elevii să aibă acces mai uşor. Sala de sport va putea fi folosită pentru activităţi sportive, dar şi pentru programe recreative”, ne-a declarat viceprimarul Denes Andrei.

Deja schela metalică a fost ridicată, iar în perioada următoare vor fi montaţi pereţii, după care se va lucra la interior.

“Sala este prevăzută cu tribune de o capacitate de 102 de locuri. Este o sală mai nou proiectată, iar tribuna va fi amplasată la nivel şi nu va fi chiar lângă teren, astfel încât  spectatorii să aibă o vizibilitate cât mai bună. În plus şi scaunele vor fi ferite şi nu se vor rupe atât de uşor precum în alte locuri. Sala va avea dotările corespunzătoare, vestiare pentru fete şi băieţi, birouri, dar şi magazie pentru echipamente şi materiale sportive. Va fi dotată şi cu o centrală termică. În faţa sălii va fi amenajată o parcare, dar şi un spaţiu verde. Trebuie făcute cât mai multe astfel de investiţii în ţară, pentru ca oamenii să aibă cele mai bune condiţii şi în domeniul sportiv”, a mai spus viceprimarul.

Vîrşolţul va avea şi o bază sportivă modernă

De mai bine de 15 ani, comuna Vîrşolţ nu a avut echipă de fotbal, dar în ultima perioadă, viceprimarul Denes Andrei a fost preocupat ca “sportul rege” să revină în comună. De fapt, în urmă cu doi ani, Unirea Vîrşolţ s-a şi înscris în Cupa României, unde a evoluat un meci, dar acum autorităţile au de gând ca echipa să evolueze şi în Liga a V-a, chiar din sezonul următor.

Asta mai ales că în centrul comunal se va moderniza şi baza sportivă, lucrările urmând a începe din primăvară. “Proiectul este deja înaintat la AFIR şi am obţinut finanţare. Sunt lucrări complexe, iar terenul va fi îngrădit, se vor construi vestiare şi tribune şi vom avea toate utilităţile. Se va reface şi gazonul, dar şi un sistem de irigare, mai ales că avem sursă de apă, în apropiere fiind lacul de acumulare”, ne-a informat “vicele”.

Viceprimarul este optimist că după ce baza sportivă va fi modernizată şi echipa de fotbal se va putea forma mult mai uşor.

“Odată ce vom avea condiţii, vom forma echipa de fotbal şi ne vom înscrie în Liga a V-a. Sunt mulţi tineri în comună care vor veni să joace la echipă şi cred că vom putea forma un lot competitiv. Mulţi dintrei ei deja joacă pe la echipele din zonă, dar vor fi încântaţi să vină şi să evolueze pentru echipa din comuna lor”, a precizat Denes Andrei.

Se asfaltează încă 5 km de drum în comună

Peste 90% din drumuri sunt asfaltate în comuna Vîrşolţ, însă au mai rămas câteva străzi neterminate din proiectele anterioare. Şi acestea se vor asfalta, iar autorităţile locale au obţinut finanţare printr-un proiect depus pe PNDL 2 şi urmează să mai fie asfaltaţi încă 5 km, în centrul comunal, Recea şi Recea Mică.

“Avem un proiect important ce prevede asfaltarea străzilor laterale în Vîrşolţ, Recea şi Recea Mică, un total de 5 km. Am primit 3,4 milioane, iar lucrarea este deja pe SEAP. Lucrările pot începe în primele luni din anul 2019”, ne-a informat primarul Breda Lajos.

Populaţia se va putea racorda la canalizare

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, comuna a primit 1,9 milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru racordarea populaţiei la reţeaua de canalizare. Conducta de canalizare a fost montată de câţiva ani, dar nu toţi locuitorii şi-au permis să se racordeze, însă autorităţile locale au venit în sprijinul cetăţenilor şi au depus un proiect în acest sens.

“În primă fază, cetăţenii din Vîrşolţ vor avea canalizare, având în vedere că în centrul comunal avem şi o staţie de epurare. Aceasta este foarte mare, iar pe viitor vom putea cuprinde şi celelalte două sate, Recea şi Recea Mică. Ne dorim ca şi în aceste două localităţi să avem canalizare. Nu pot concepe un sat fără utilităţile necesare, apă şi canalizare”, a precizat viceprimarul Denes Andrei.

Autorităţile locale au început demersurile pentru ca în comună să existe în viitorul apropiat şi o reţea de gaz metan.

“Am întocmit deja studiul de fezabilitate pentru înfiinţarea unei reţele de gaz metan. Avem toate posibilităţile să implementăm un astfel de proiect şi sunt optimist că în viitorul apropiat vom avea şi gaz”, a mai adăugat acesta.

 Se construiesc două poduri peste râul Crasna!

O mare atenţie au acordat autorităţile locale pentru infrastructura rutieră. Pe lângă drumurile comunale au fost puse la punct şi drumurile agricole, pentru a facilita accesul celor care se deplasează la terenurile agricole cu diverse utilaje.

Pentru ca aceştia să nu mai circule pe drumul naţional sau cel judeţean, autorităţile locale au gândit un proiect prin care se vor construi două poduri peste râul Crasna. Investiţia se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei, iar banii sunt primiţi prin PNDL 2.

“În faza de proiectare-execuţie avem un proiect ce prevede construcţia a două poduri peste râul Crasna. Primul va fi într-o zonă în care va face legătura între drumul judeţean şi drumul comunal, iar celălalt va fi între drumul judeţean şi drumul de exploataţie agricolă. Aceste poduri sunt gândite pentru a devia circulaţia vehiculelor lente de pe drumul judeţean şi drumul naţional. Traficul este din ce în ce mai mare şi după ce vom finaliza aceste două poduri şi cei care circulă cu utilaje agricole vor avea alte  variante. Nu mai putem concepe să circulăm cu căruţe  sau cu tractoare pe drumul naţional. Trebuie să creăm condiţii ca oamenii să aibă şi o altă alternativă”, a spus viceprimarul.

Autorităţile locale, preocupate şi de infrastructura şcolară

“Copiii reprezintă viitorul şi nu trebuie să-i neglijăm. Vrem să le oferim cele mai bune condiţii”, este deviza autorităţilor locale, care derulează un proiect ce prevede dezvoltarea infrastructurii şcolare.

Dacă şcoala gimnazială arată impecabil, la şcoala primară cu clasele I – IV este nevoie de o reabilitare, la fel şi la grădiniţă. “Clădirea în care se află grădiniţa a fost construită acum vreo 50 de ani şi necesită o renovare totală, atât la exterior cât şi la interior. Copiii trebuie să aibă o sală modernă, cu dotări”, a spus “vicele”.

Prin Programul Operaţional Regional, se vor aloca 1,2 milioane lei pentru modernizarea grădiniţei, în timp ce pentru reabilitarea Şcolii nr. 2 cu clasele I – IV se vor aloca în jur de 800.000 de lei.

Un număr destul de însemnat de elevi şi preşcolari sunt la Vîrşolţ, astfel că la grădiniţă sunt aproximativ 60 de copii, în timp ce la cele două şcoli învaţă peste 200 de elevi.

“La cele două clădiri, lucrările sunt în faza de proiectare-execuţie. Noi procedăm într-un astfel de mod pentru a câştiga timp. Dacă am face separat, atunci termenul de derulare ar fi mult mai lung. Muncim zi de zi pentru a avea rezultate şi toate proiectele sunt bine gândite şi de folos”, a precizat Denes Andrei.

O altă clădire importantă care va intra în reabilitare va fi dispensarul medical. Banii vor fi primiţi tot prin PNDL 2, aproximativ 700.000 de lei, iar lucrările ar putea începe în primăvară.

Din primăvară începe construcţia la  două blocuri ANL

Chiar în spatele Primăriei, autorităţile locale dispun de un teren generos de 1.800 m2, însă acesta a fost destinat pentru construcţia unor blocuri ANL. Proiectul a prins contur şi deja este în faza de licitaţie, iar potrivit viceprimarului, construcţia ar putea începe încă din primăvară.

“Sunt prevăzute două blocuri, unul cu 31 de apartamente, iar altul cu garsoniere. Este un proiect foarte important şi va fi de mare ajutor pentru tinerii căsătoriţi care nu au posibilităţi să îşi cumpere o locuinţă. Totodată, aceste apartamente vor putea fi folosite pentru angajaţii de la instituţii sau alte persoane care vor avea nevoie de un apartament de serviciu. Credem că lucrările vor putea începe în primăvară şi sper că le vom finaliza cât mai repede”, a spus Denes.

Comuna are un mare potenţial turistic

Când vine vorba de turism, comuna Vîrşolţ are cu ce se lăuda, având în vedere că are multe atracţii pentru cei care vizitează zona, în special pentru pescari, care sunt atraşi de lacul de acumulare de la Vîrşolt. În acest loc se organizează diferite concursuri, chiar şi internaţionale, la care participă pescari renumiţi.

Lacul de acumulare este atrăgător nu doar pentru pescari, ci şi pentru cei care pur şi simplu doresc să se relaxeze într-o zonă frumoasă şi linişită, unde de fapt există şi un camping. Întreaga zonă este un complex turistic şi oricând se poate realiza aici un circuit.

De fapt, acest lucru îl şi doresc şi administraţia locală, mai ales că Vîrşolţul a intrat pe lista zonelor cu potenţial turistic ridicat din România. Astfel de zone vor avea prioritate la obţinerea finanţării nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, conform unei Hotărâri de Guvern promovate de Ministerul Turismului, alături de Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice.

Ca şi atracţii turistice, se mai remarcă biserica de lemn cu turn clopotniţă de la Recea, construită în anul 1754 şi care a devenit monument istoric.

Localitatea Vîrşolţ este recunoscută la nivel judeţean şi chiar naţional  şi prin dealul Golgota, unde localnicii au suprafeţe mari de vii şi sute de pivniţe, unele dintre ele vechi de peste 200 de ani! În această zonă infrastructura a fost pusă la punct, iar drumul a fost asfaltat, iar în perioada următoare se va lucra la extinderea reţelei electrice.

“Am intrat pe merit în categoria localităţilor cu potenţial turistic ridicat. În comună avem multe locuri cu care putem să-i atragem pe turişti. Avem o localitate frumoasă cu o aşezare bună, unde turiştii se pot regăsi în mijlocul naturii”, a spus cu mândrie Denes Andrei.

Comuna va fi înfrumuseţată

Dacă investiţiile mari se fac din fonduri europene şi guvernamentale, din banii de la bugetul local autorităţile locale pun accentul pe lucrări mai mici ce vizează infrumuseţarea comunei. Pentru anul 2019 se vor pune la punct unele trotuare, iar pe fiecare stradă se vor planta trandafiri şi brăduleţi ornamentali Tuia.

“Încet, vrem să renunţăm la prunii de pe marginea drumului. Aspectul va fi mult mai frumos cu trandafiri şi tuia”, a spus primarul Breda Lajos.

Breda Lajos: “2019 va fi un an record  pentru noi, ca şi investiţii”

Ne-a făcut o mare plăcere să vizităm comuna Vîrşolţ şi să stăm de vorbă cu primarul Breda Lajos şi cu viceprimarul Denes Andrei. Am văzut o implicare deosebită din partea celor doi pentru a asigura cele mai bune condiţii pentru locuitori.

S-au finalizat multe proiecte la Vîrşolţ, dar anul 2019 se anunţă unul şi mai prosper, urmând aici să se finalizeze mai mult investiţii importante.

Cu această ocazie, primarul a ţinut să adreseze locuitorilor comunei câteva cuvinte despre ceea ce există la Vîrşolţ şi despre investiţiile pe care administraţia locală vrea să le finalizeze.

“În 2019, vom avea multe realizări. Va fi un an record pentru noi, având în vedere investiţiile care se vor finaliza. Oricum, nu ne vom opri din investiţii, deoarece mereu după ce termini o lucrare trebuie să începi altele. Facem tot ce depinde de noi pentru ridicarea standardelor de viaţă în comună, dar cetăţenii să aibă răbdare şi înţelegere. Trebuie să fim uniţi ca şi până acum şi îmi doresc o colaborare cât mai bună cu toţi cetăţenii. Toate investiţiile care se derulează sunt în folosul comunităţii. Faţă de ce am promis în anul 2016, cred că am dublat investiţiile”, a încheiat Breda Lajos.

You may also like

Leave a Comment