Înfiinţat în anul 2016, parteneriatul public-privat constituit în conformitate cu cerinţele LEADER din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală – este cel mai mare din judeţul Sălaj, prin care s-au atras fonduri de aproape 2 milioane de euro în strategia de dezvoltare din ultimii 5 ani. S-au depus 58 de proiecte în această perioadă, dintre care 48 au fost eligibile şi selectate, iar 38 de proiecte au fost contractate
Înfiinţat în anul 2016, parteneriatul public-privat constituit în conformitate cu cerinţele LEADER din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală – este cel mai mare din judeţul Sălaj, prin care s-au atras fonduri de aproape 2 milioane de euro în strategia de dezvoltare din ultimii
5 ani. S-au depus 58 de proiecte în această perioadă, dintre care 48 au fost eligibile şi selectate, iar 38 de proiecte au fost contractate
Costel Tămăş – preşedinte GAL
18 UAT-uri fac parte din GAL ”Samus Porolissum” dintre care 16 din Sălaj
GAL ”Samus Porolissum” s-a constituit pe teritoriul a 18 unităţi administrativ teritoriale şi ocupă o treime din suprafaţa judeţului Sălaj, fiind cel mai mare parteneriat LEADER din judeţul Sălaj şi printre cele mai mari din Regiunea de Nord-Vest.
18-UAT-uri din partea de Nord-Vest a judeţelor Sălaj şi Cluj, fac parte din această asociaţie, fiind vorba de Oraşul Jibou, comunele Benesat, Bălan, Buciumi, Cuzăplac, Creaca, Dragu, Hida, Mirşid, Năpradea, Românaşi, Someş Odorhei, Sânmihaiu Almaşului, Surduc, Treznea şi Zimbor din judeţul Sălaj, în timp ce din judeţul Cluj sunt incluse comunele Panticeu şi Aşchileu.
Teritoriul format din cele 18 UAT ocupă o suprafaţa de 1.327,29 km², şi o populaţie de 48.059 locuitori, rezultând o densitate medie a populaţiei de 36,21 loc./km².
38 de proiecte au fost deja contractate. Valoarea totală este de aproape 2 milioane de euro
Strategia de Dezvoltare Locală a teritoriului LEADER “SAMUS POROLISSUM” contribuie la obiectivele de dezvoltare rurală identificate la nivelul PNDR 2014 – 2020 inclusiv la obiectivele transversale: mediu şi climă, inovare, cât şi la obiective specifice de dezvoltare locală.
Obiectivele specifice de dezvoltare locală sunt încurajarea cooperării în teritoriu, îmbunătăţirea performanţei economice, exploaţiilor agricole, îmbunătăţirea competitivităţii producătorilor primari agricoli, creşterea competitivităţii economice a teritoriului şi crearea de lucruri de muncă, îmbunătăţirea micii infrastructuri de bază, conservarea patrimoniului cultural, cât şi promovarea incluziunii sociale. Pentru dezvoltarea rurală, obiectivele sunt următoarele: favorizarea competitivităţii agriculturii, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi combaterea schimbărilor climatice, diversificarea activităţilor economice, crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea infrastructurii calităţii vieţii în zonele rurale.
Grupul de Acţiune Locală “Samus Porolissum” are eficienţă, iar asta o arată cifrele. În Strategia de Dezvoltare Locală desfăşurată în perioada 2015 – 2020 au fost depuse nu mai puţin de 58 de proiecte, dintre care 48 au fost eligibile şi selectate, iar 38 de proiecte au fost deja contractate.
Valoarea totală a proiectelor depuse a fost de peste 3 milioane de euro, iar valoarea totală a proiectelor contractate este de 1.940.205,53 euro.
Proiecte implementate
Mai multe proiecte au fost deja finalizate şi implementate, iar pe măsura M1/1A Cooperare – a fost depus un proiect ce vizează cooperarea pentru crearea de lanţuri scurte şi dezvoltare piaţă locală în domeniul horticol prin societatea Romarbo Fruct SRL, în valoare de 69.965,00 euro. Pe măsura M2/2A – investiţii în active fizice – s-au câştigat trei proiecte în valoare de 74.958 de euro. Astfel, SC. Top Ecoberries SRL a finalizat proiectul depus în luna iulie 2018, intitulat “Achiziţie utilaje agricole pentru exploataţie pomicolă” în localitatea Popeni (com. Mirşid). Obiectivul investiţiei e creşterea rentabilităţii economice a exploataţiei agricole şi a viabilităţii economice a acesteia. S.C. Baboş Gabriela Cristina SRL a depus proiectul “Modernizare exploataţie pomicolă” în loc. Popeni (com. Mirşid), prin care a solicitat finanţarea unui utilaj agricol, un tractor marca Kubota, L1361 cu cadru (fără cabină), împreună cu accesoriile: freză, tocător, plug şi atomizor, specific livezilor, în valoare de 24.984 euro.
Un proiect similar a fost depus de către Turc Ovidiu PFA, din comuna Aşchileu (jud. Cluj), prin care a solicitat finanţarea unui utilaj agricol, în valoare de 24.999,00 euro.
Mai multe comune au achiziţionat utilaje
Grupul de Acţiune Locală “Samus Porolissum” a dat posibilitatea comunelor să se dezvolte, astfel că prin intermediul asociaţiei s-au câştigat proiecte ce au constat în achiziţionarea unor utilaje.
Primaria Jibou, Primăria Treznea şi Primăria Dragu, au achiziţionat câte un buldoexcavator pentru dotarea serviciului public de gospodarie comunală. Obiectivul investiţiei îl constituie îmbunătaţirea infrastructurii şi serviciilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.
Proiecte în curs de finalizare
Două proiecte depuse la această măsură agricolă sunt în curs de finalizare. Astfel Meseşan Mihai Sebastian PFA care dezvoltă domeniul apicol are în implementare un proiect în valoare de 332.964,57 lei, echivalentul a 49.978, 00 euro.
De altfel, Bereschi Sergiu-Florin PFA, are un proiect ce vizează îmbunătăţirea productivităţii şi competitivităţii în sectorul agro-alimentar cu o valoare eligibilă de 166.552,23lei, echivalentul a 24.999,80 euro.
Proiecte în turism şi producţie, în curs de finalizare
Pe măsura ce vizează domeniul privat,GAL “Samus Porolissum” are o serie de proiecte în curs de finalizare, care vor dezvolta domeniul turistic, dar şi cel de servicii şi producţie. Există în implementare un centru de recreere în localitatea Aşchileul Mare, judeţul Cluj, în valoare de 67.405,00 euro.
În domeniul agro-turistic se află în curs de implementare un număr de 8 pensiuni cu o valoare totală de 594.579,74 euro.
Prin S.C. Wild Berries-Beller-R S.R.L. se află în curs de implementare un proiect în localitatea Românaşi prin care se va amenaja un parc de aventură, cu o valoare de 73.297,00 euro.
În domeniul serviciilor şi producţiei societăţile S.C. Doranda Coralex SRL, Just Media SRL şi Foraj Expert Drill SRL au depus proiecte în valoare de 144.946,00 euro.
Totodată, primăria Comunei Sânmihaiu Almaşului a achiziţionat un tractor cu remorcă în vederea dotării serviciului public de deszăpezire, întreţinere drumuri şi spaţii verzi a comunei.
Şi, nu în ultimul rând, primăria Comunei Someş-Odorhei a achiziţionat un utilaj pentru întreţinere şi gospodarire comunală.
Proiecte de dezvoltare a activităţilor neagricole
Pe măsura M3/6A ce prevede crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole s-au finalizat şi implementat două proiecte în valoare de 60.659,00 euro.
În urma proiectului depus la Asociaţia Samus Porolissum, în luna decembrie a anului 2017, SC. Paulo-Gepa Construct SRL a reuşit să implementeze prin Asociatia Samus Porolissum, proiectul “Achiziţie de echipamente specifice pentru lucrări de foraj şi sondaj pentru construcţii”, proiect pentru care s-a acordat o finanţare nerambursabilă în valoare de 160.252,40 lei, echivalentul a 34.400 euro. S-a achiziţionat un mini excavator pentru a realiza diverse lucrări de foraj şi sondaj pentru construcţii încadrate în clasificarea CAEN 4313.
Datorită echipamentului achiziţionat, care este nou şi are la bază tehnologii moderne, societatea va putea realiza lucrări de foraj şi sondaj pentru construcţii de înaltă calitate şi în condiţii de operativitate şi eficienţă întrucât utilajul nu este uzat şi poate funcţiona la parametrii maximi.
Un alt proiect depus la Asociaţia “Samus Porolissum”, în luna decembrie a anului 2017, S.C. Topo Zethron SRL a reuşit să implementeze prin Asociaţia Samus Porolissum, proiectul „Achiziţie echipamente de către S.C. Topo Zethron SRL”, proiect căruia i s-a acordat o finanţare nerambursabilă în valoare de 122.327,55 lei, echivalentul a 26.259 euro.
Prin acest proiect s-a reuşit dotarea societăţii, cu echipament de ultimă generaţie, necesare desfăşurării activităţii de topografie. Principalele avantaje ale serviciilor prestate în urma achiziţiilor sunt timpul scurt de realizare a lucrărilor, datorită tehnologiilor performante şi numărul de lucrări executate la un cost unitar per serviciu mai competitiv.
Să mai spunem că pe această măsură, au fost depuse un număr de 30 de proiecte în valoare de aproape 1,8 milioane de euro, dintre care 14 au fost contractate în valoare de peste 820.000 de euro, iar cele două menţionate mai sus au fost deja finalizate şi implementate.
Şase primării construiesc capele prin GAL „Samus Porolissum”
Alte investiţii utile pentru comunităţi reprezintă construcţia capelelor. Astfel de investiţii s-au realizat prin GAL “Samus Porolissum”, iar în şase comune se construiesc case de ceremonii funerare. Comunele Năpradea, Bălan, Zimbor, Hida, Românaşi şi Creaca au depus astfel de proiecte care acum sunt în curs de derulare şi finalizare.
Costel Tămaş – directorul executiv GAL “Samus Porolissum”:
“Am reuşit într-un termen relativ scurt să epuizăm toţi banii pe care i-am avut disponibili pentru acest exerciţiu financiar”
Grupul de Acţiune Locală GAL “Samus Porolissum” a fost înfiinţat în anul 2016, astfel că şi-a început activitatea la aproape doi ani de la demararea strategiei locale de dezvoltare 2014 – 2020. Cu toate acestea, Grupul de Acţiune Locală condus de directorul executiv – Costel Tămaş – a reuşit într-un termen scurt să fie extrem de eficient.
“Fără îndoială, apariţia Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) a constituit un adevărat balon de oxigen pentru mediul rural românesc mai ales că nivelul de absorbţie este unul foarte ridicat în raport cu alte programe. După cum spune şi sloganul GAL-ului nostru <Împreună spre mai bine>, am încercat să avem cu adevărat un parteneriat transparent atât cu mediul privat (SRL, II, PFA, ONG) cât şi cu conducătorii UAT-urilor partenere, spre un viitor mai bun. Deşi suntem un GAL nou înfiinţat şi am început activitatea cu o mică întârziere, am reuşit într-un termen relativ scurt să epuizăm toţi banii pe care i-am avut disponibili pentru acest exerciţiu financiar 2014 – 2020”, ne-a declarat Costel Tămaş, directorul executiv de la GAL “Samus Porolissum”, cel care a susţinut şi principiile prin care absorţia fondurilor europene să fie mai mare.
Prin GAL se pot obţine fonduri şi pentru baze sportive!
Un alt tip de investiţie care se poate realiza prin GAL “Samus Porolissum” o reprezintă mondernizarea sau înfiinţarea unor baze sportive. Astfel de proiecte au fost depuse de primăriile comunelor Buciumi, Surduc, Cuzăplac şi Mirşid, dar şi Aşchileu din judeţul Cluj.
Tot prin GAL, Primăria Comunei Năpradea a depus un proiect prin care a fost achiziţionat un autoturism pentru transport persoanelor cu dizabilităţi, tocmai pentru ca serviciile sociale din comună să fie mai diversificate. O altă investiţie utilă a fost reuşită de Primăria comunei Panticeu, din judeţul Cluj, fiind depus un proiect prin GAL care vizează modernizarea căminului cultural din localitate, cât şi achiziţia de echipamente necesare dotării căminului.
“Un lucru îmbucurător a fost şi faptul că relaţia cu structurile superioare AFIR, CRFIR, CDRJ este una foarte bună, datorită profesionalismului angajaţilor acestor instituţii. În schimb, pentru o eficienţă mai mare ar fi nevoie de o strategie naţională eficientă şi de o metodologie mai suplă şi mai simplă astfel pe viitor rata de absorbţie a fondurilor europene să fie mai mare”. Costel Tămaş – director executive.
Eugenia Pop, preşedinte la GAL “Samus Porolissum”
În 2016 a luat fiinţă GAL “Samus Porolissum”, iar o contribuţie importantă la formarea acestei asociaţii a avut Eugenia Pop. De fapt şi sediul de la GAL “Samus Porolissum” este în Năpradea, dar punctul de lucru se află în Jibou. Despre tot ce înseamnă GAL şi cum îşi desfăşoară activitatea, Eugenia Pop a prezentat un scurt rezumat.
“Întâlnesc foarte multe persoane care nu au auzit niciodată despre un GAL. Degeaba ai linii de finanţare deschise dacă oamenii nu ştiu că au posibilitatea să depună proiecte la GAL. Aceste organizaţii non-profit acţionează după cum spune şi numele, la nivelul unei microregiuni. Fiecare G.A.L. are arondate o serie de localităţi, comune, sate, dar şi oraşe mici. GAL-urile sunt reglementate de Regulamentele Europene ca structuri de dezvoltare locală, practic au ca obiectiv principal dezvoltarea zonelor unde sunt implementate. Aceste entităţi sunt organizaţii non-guvernamentale, care au ca obiectiv specific dezvoltarea zonei în care sunt instituite. Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală se bazează pe implicarea activă a actorilor locali, care au rolul de a identifica direcţia majoră de dezvoltare a ariei teritoriale pe raza căreia se află GAL-ul respectiv, implicând totodată, toţi locuitorii acelei zone”, a spus Eugenia Pop.
Grupurile de Acţiune Locală îşi propun dezvoltarea zonei, astfel că fiecare zonă îşi stabileşte priorităţile de finanţare. “Fiecare Grup îşi propune un număr de 6 – 7 linii de finanţare prioritare pentru zonă, fie că vorbim de dezvoltarea fermelor, investiţii în turism, servicii non-agricole, instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea de asociaţii şi de cooperative. Stabilirea acestor linii de finanţare prioritare depinde foarte mult de ceea ce stabileşte, prin consultare publică, Comitetul de Coordonare al GAL-ului. Fiecare GAL îşi adaptează propria strategie la condiţiile locale specifice. Grupurile de Acţiune Locală pot crea măsuri atipice. În cazul în care la nivel local se identifică o nevoie specială care trebuie să fie acoperită printr-o finanţare, dar pentru care nu există o măsură inclusă în PNDR, GAL-ul poate pune bazele unei măsuri inovative, atipice, pe care o poate cuprinde în Strategia de Dezvoltare Locală şi poate finanţa, prin această măsură, un anumit tip de investiţii care nu poate fi finanţat direct prin PNDR. Grupurile de Acţiune Locală propun o abodare de jos în sus. Decizia este luată la nivel local, ceea ce presupune că, selecţia proiectelor se face la nivel local”, a precizat Eugenia Pop.
Aceasta a evidenţiat şi criteriile de selecţie a proiectelor, care trebuie să treacă de mai multe etape.
“Există un Comitet de Selecţie la nivelul GAL-ului care, pe baza avizului experţilor tehnici, care sunt angajaţi în cadrul Grupului de Acţiune Locală, decid selecţia proiectelor. Odată selectate, aceste proiecte sunt trecute pe o listă, care este adresată Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale de pe raza judeţului unde se află GAL-ul. În felul acesta, AFIR-ul nu mai face o altă selecţie a proiectelor, ci face o reverificare a unor criterii de eligibilitate, practic o supraverificare pe citeriile strict tehnice. Dacă şi această fază este depăşită Agenţia încheie direct contractele cu beneficiarii selectaţi de GAL. În concluzie banii nu trec direct prin GAL, suma este alocată finanţării prin GAL-uri, Grupurile de Acţiune Locală au rolul de entitate de ordonanţare a finanţărilor. GAL-urile nu oferă consultanţă fermierilor, pentru că asta ar presupune un conflict de interese. Grupurile de Acţiune Locală deschid linia de finanţare şi invită toţi potenţialii beneficiari din teritoriu să depună proiecte. Se pot depune mai multe proiecte decât este volumul liniei de finanţare şi atunci,GAL-ul face analiza tehnică şi propune Comitetului de Selecţie să fie selectate şi finanţate proiectele care se află în vârful ierarhiei şi care se încadrează în anvelopa financiară”, spune Eugenia Pop – preşedinte ”GAL SAMUS POROLISSUM”