Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Dragu – o comună cu reale perspective de dezvoltare

Comuna se află într-un amplu proces de modernizare. Infrastructura rutieră este modernă şi tocmai ce au început lucrările pentru asfaltarea ultimelor străzi şi uliţe rămase nemodernizate. În curând, va deveni funcţională şi reţeaua de apă, iar cu fonduri europene se modernizează clădirile publice. În ultima perioadă s-a construit o grădiniţă nouă în Voivodeni, dar şi un centru comunitar integrat în Dragu. Tot în centrul comunal a fost modernizat şi corpul B al Şcolii Gimnaziale

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 510 views
A+A-
Reset

Deşi este o comună mică şi fără un buget prea mare, Dragu a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimii ani. Primarul Angelica Lazăr a făcut tot posibiliul să atragă cât mai multe fonduri pentru ca nivelul de trai să fie din ce în ce mai bun. Cu fonduri europene, guvernamentale sau bani din surse proprii, comuna s-a dezvoltat şi continuă să se dezvolte.

Sigur,  mai sunt multe de pus la punct, însă, Dragu suferă la capitolul comunitate mică, fapt care contează la punctajele cerute pentru acordarea fondurilor, în special a celor europene. Însă, chiar şi aşa, infrastructura rutieră este pusă la punct şi de curând au început lucrările de asfaltare a ultimelor drumuri şi străzi rămase nemodernizate. La finalul acestui proiect, toate străzile şi uliţele din comună vor fi asfaltate. E un lucru important, având în vedere că suprafaţa comunei este printre cele mai mari din judeţ, chiar dacă numărul populaţiei se află la polul opus.

S-a pus accent şi pe educaţie, fiind construită o grădiniţă nouă în localitatea Voivodeni, în timp ce Şcoala cu clasele 0 – 4 din Dragu a fost reabilitată complet. Copiii sunt impresionaţi de condiţiile oferite, iar învăţătoarea spune că are prezenţă maximă de când activitatea se desfăşoară în noua unitate modernă! Prin PNR, se va moderniza şi Şcoala cu clasele 5 – 8 din centrul comunal.

Şi sănătatea este un domeniu pe care se pune accent, iar administraţia locală a dus la bun sfârşit construirea unui centru comunitar integrat, unde cetăţenii beneficiază de condiţii moderne. Chiar de zilele trecute, medicul de familie îşi desfăşoară acolo activitatea.

Recent s-a mai finalizat căminul cultural din Fântânele, precum şi o capelă în localitatea Voivodeni, care va fi dată în folosinţă undeva după Sărbătorile Pascale.

Infrastructura rutieră s-a modernizat pe fonduri guvernamentale

Pe PNDL I, comuna Dragu a obţinut o finanţare de aproximativ 2,3 milioane de lei pentru asfaltarea Drumului Comunal DC 53 Dragu – Adalin, dar şi 800.000 de lei pentru modernizarea străzilor din localitatea Voivodeni. Ambele proiecte au fost finalizate anul trecut. Modernizarea infrastructurii rutiere va continua pe Anghel Saligny.

Se asfaltează şi ultimele porţiuni de drumuri şi străzi rămase nemodernizate

Pe Programul “Anghel Saligny” s-a obţinut o finanţare în valoare de 11 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Primarul Angelica Lazăr a emis la finele săptămânii trecute ordinul de începere al lucrărilor.  Constructorul s-a apucat de treabă din această săptămână, iar la finalul proiectului, toate drumurile şi străzile din comună vor fi asfaltate.

În cadrul proiectului se vor moderniza mai multe străzi din satele Dragu, Voivodeni, Ugruţiu şi Fântânele. În total se vor asfalta aproximativ 5,65 km, urmând a se realiza în centrul comunal şi un pod peste Valea Dragului. Se vor amenaja podeţe, accese la proprietăţi, precum şi şanţuri betonate. De precizat este faptul că în localitatea Adalin, până în prezent doar Drumul Comunal a fost asfaltat, iar în cadrul acestui proiect vor fi modernizate toate străzile şi uliţele.

Grădiniţă modernă în Voivodeni

Pe fonduri europene, prin POR, comuna a primit finanţare pentru construcţia unei grădiniţe cu program normal în localitatea Voivodeni.

Proiectul a cuprins şi partea de dotare, iar investiţia a fost finalizată la sfârşitul anului trecut.

Însă, cei 36 de preşcolari îşi desfăşoară activitatea în această clădire încă din toamna trecută.

Valoarea investiţiei se ridică la suma de 1,7 milioane de lei.

“Este o investiţie de care sunt foarte mulţumită, la fel cum sunt şi locuitorii. Este o clădire nouă care oferă condiţii moderne pentru preşcolari. Este foarte utilă pentru comunitate şi copiii sunt bucuroşi să meargă să înveţe într-o clădire nouă”, spune primarul Angelica Lazăr.

Cinci proiecte câştigate pe PNRR

Pe PNRR, administraţia locală a câştigat cinci proiecte. Pe acest program se va reabilita sediul Primăriei, proiect a cărui valoare este de 1,6 milioane de lei. S-a organizat licitaţia şi în această săptămână va fi stabilit şi constructorul. Sunt şapte ofertanţi. Însă, aici va fi şi centrul de votare, astfel că după stabilirea constructorului se va purta o discuţie cu acesta pentru stabilirea celei mai bune strategii. Pe fonduri europene, dar pe GAL, sediul Primăriei va fi dotat cu mobilier nou-nouţ.

Pe PNRR va fi reabilitat energetic şi corpul A de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Dragu, precum şi Şcoala Primară din Voivodeni. Primul proiect are o valoare de 1,7 milioane de lei, în timp proiectul de la şcoala din Voivodeni are o valoare de 900.000 de lei.

Totodată, cu o valoare de 700.000 de lei, proiectul pentru dotare cu mobilier şi echipamente IT a tuturor şcolilor din comună a primit aprobare pe PNRR. Nu în ultimul rând, tot pe fonduri europene se vor monta şi două staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice cu câte două locuri de parcare fiecare.

“Eu cred că vor fi benefice şi aceste staţii. Mai nou toată lumea merge la aeroportul din Cluj-Napoca pe la noi prin comună şi să ştiţi că zilnic văd minim cinci autovehicule electrice trecând pe aici”, spune Angelica Lazăr.

Valoarea proiectului este de 50.000 de euro, fără TVA.Pe fonduri europene, dar pe AFM a fost modernizată şi o parte din reţeaua de iluminat public. În 2022 s-a modernizat iluminatul public din Dragu şi o parte din Adalin şi Ugruţiu. Tot pe AFM, autorităţile vor depune un proiect pentru porţiunile rămase nemodernizate.

Corpul B al Şcolii Gimnaziale a fost modernizat, iar elevii nu mai absentează

O altă investiţie derulată cu ajutorul fondurilor europene este modernizarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Dragu, corpul B, acolo sunt sunt clasele 0 – 4. Aici învaţă aproape 90 de elevi în prezent. Clădirea a fost modernizată complet şi, în plus, a fost şi dotată la standardele actuale. Cadrele didactice au laptop-uri, elevii au tablete, iar sălile de clasă sunt dotate cu mobilier nou, videoproiector, tablă interactivă etc. Condiţiile sunt excelente, iar copiii se simt foarte bine la şcoală. Modernizarea clădirii a reprezentat şi scăderea numărului de absenţe. Ba mai mult, învăţătoarea chiar a uitat de când nu a mai pus o absenţă, având prezenţă maximă de fiecare dată.

Copiii învaţă în noua clădire de la data de 1 noiembrie 2023.

“Este un lucru îmbucurător că prezenţa este maximă la clase. Mă bucur că aceşti copii frecventează cursurile şcolii în număr mare”, este de părere Angelica Lazăr.

Situaţia reţelei de apă

Comuna Dragu a fost inclusă pe proiectul pe POIM, cu aducţiune de apă de la Tarniţa. Însă, deşi iniţial erau cuprinse toate satele, în cele din urmă au rămas doar două. “Noi am făcut proiect pentru toate satele, însă, din birouri s-au tăiat localităţi fără să ne întrebe. Am rămas doar cu Dragu şi Voivodeni în acest proiect”, ne-a lămurit Angelica Lazăr.Conductele de apă sunt introduse în cele două localităţi, iar bazinele sunt şi ele gata.

Mai rămâne doar magistrala. Aici au fost ceva modificări. Iniţial aceasta trebuia să treacă prin localităţi, dar autorităţile au deviat traseul pe drumuri agricole şi s-a întârziat un pic la partea de obţinere de avize.

S-au finalizat şi lucrările la centrul comunitar integrat

Tot pe fonduri europene, pe POR, a fost realizat şi un centru comunitar integrat în localitatea Dragu. Valoarea investiţiei s-a ridicat la suma de aproximativ 1 milion de lei, proiectul fiind finalizat la finele anului trecut. Recepţia finală a avut loc săptămâna trecută, timp în care şi medicul de familie din comună s-a mutat cu activitatea în noua locaţie.

“Este o investiţie foarte importantă. Centrul are toate dotările necesare. Avem un cabinet de asistenţă socială, consiliere şcolară, cabinetul medicului de familie, precum şi o sală de tratament. Doar noi şi comuna Năpradea avem licenţă pentru Serviciul de Asistenţă Socială, deşi la început am fost cinci comune în acel proiect pe POCU”, a menţionat primarul comunei Dragu.

Cămin cultural modern în localitatea Fântânele

În localitatea Fântânele, nu s-a făcut capelă, însă autorităţile locale au reabilitat căminul cultural. Clădirea era veche şi dărăpănată, nefolosită de mai bine de 30 de ani. Aproape că a fost construită din nou clădirea, însă, proiectul a fost dus la bun sfârşit, iar căminul este unul modern. “Chiar dacă este un sat mic, mulţi săteni s-au întors şi şi-au reabilitat casele în sat. Ar putea fi un sat de vacanţă pentru că peisajele sunt superbe în zonă. Căminul cultural este frumos, modern şi poate fi folosit pentru diverse evenimente”, menţionează Angelica Lazăr.

Cât despre situaţia căminului din Dragu, pentru a treia oară, autorităţile au depus proiectul pentru modernizare la CNI. Anterior, propunerea nu a primit avizul de la Cultură, pentru că se află într-o zonă protejată istoric.

Capelă în Voivodeni

După ce s-a construit o capelă în localitatea Dragu, autorităţile locale au găsit soluţia pentru a înfiinţa o capelă şi în Voivodeni. Un corp vechi al clădirii Şcolii a fost transformat în capelă. Corpul nu a mai fost folosit din 1979 şi, după ce au primit aprobare de la ISJ, autorităţile au început demersurile pentru schimbarea destinaţiei corpului de clădire.

“Şcoala este destul de încăpătoare pentru clasele unu-patru, iar grădiniţa este nou-nouţă. Această clădire risca să se dărâme dacă nu îi schimbam destinaţia. Noi pe domeniul public nu avem nimic în Voivodeni, astfel că aceasta a fost singura variantă. Valoarea investiţiei se ridică la suma de aproximativ 500.000 de lei”, ne-a informat primarul din Dragu.

Proiectul se află pe ultima sută de metri, iar – undeva după Sărbătorile Pascale – capela va fi dată în folosinţă.

Cât despre celelalte sate, locuitorii din Adalin au informat autorităţile că nu îşi doresc o astfel de investiţiei, pentru că ei folosesc o bisericuţă de lemn pe post de capelă. O fac de mai mulţi ani şi s-au obişnuit aşa. Satele Ugruţiu şi Fântânele au o populaţie redusă.

www.costinlazarescu.com

Angelica Lazăr: “Sunt mulţumită de ce am realizat. Sper să continuăm acest drum împreună”

“Eu personal sunt mulţumită de ce am realizat în acest mandat, însă, locuitorii trebuie să-şi spună părerea. Din punctul meu de vedere, raportat la bugetul de care am beneficiat şi ce posibilităţi am avut zic că am făcut treabă. Am atras fonduri europene şi cred că niciodată nu a avut atâţia bani externi comuna Dragu. Să ne dea Dumnezeu sănătate şi cetăţenii să vină cu încredere la Primărie de fiecare dată. Sper să continuăm acest drum împreună!”.

You may also like

Leave a Comment