Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Dragu – comuna care pune accent pe educaţie. FOTO

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 50 views
A+A-
Reset

În ultimul an, administraţia locală a finalizat două proiecte importante pe această ramură. Este vorba despre construcţia unei grădiniţe la Voivodeni, dar şi despre reabilitarea Şcolii Gimnaziale Dragu Nr.1, unde învaţă elevii din clasele 0 – 4. Copiii vor beneficia de cele mai bune condiţii. S-a lucrat şi pe partea de infrastructură rutieră, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor. În continuare, autorităţile locale vor face tot posibilul să atragă cât mai multe fonduri în comună, mai ales că Primăria are un buget extrem de redus


Comuna Dragu este una dintre cele mai mari comune din Sălaj care se întinde pe o suprafaţă de 87,91 km². Deşi densitatea populaţiei nu se ridică la nivelul suprafeţei, cetăţenii formează o comunitate unită. Primăria vine în sprijinul cetăţenilor şi autorităţile locale sunt mereu în căutarea unor soluţii astfel încât nivelul de trai din comună să fie din ce în ce mai ridicat.

Având în vedere că bugetul local este de aproximativ 400.000 de lei, este destul de greu să fie realizate proiecte importante din aceşti bani. Astfel, administraţia locală trebuie să găsească surse externe de finanţare. Şi a reuşit. În primul mandat, „primăriţa” Angelica Lazăr a finalizat numeroase proiecte şi, în continuare, alături de echipa sa din Primărie se zbate pentru binele cetăţenilor.

Prin urmare, în ultimul an au demarat lucrări importante, cum ar fi construcţia grădiniţei din Voivodeni, şcoala din Dragu cu clasele 0 – 4 a fost reabilitată, se lucrează intens la iluminatul public, la reţeaua de apă, precum şi la alte proiecte cum ar realizarea unui sistem de siguranţă ce presupune amplasarea a 11 camere de supraveghere în toate localităţile.

Lucrările de modernizare la Şcola Dragu Nr. 1 se apropie de final

Primăria Dragu se apropie  de finalizarea proiectului de reabilitare, modernizare şi extindere de la Şcoala Dragu Nr. 1. Lucrările sunt finalizate în proporţie de peste 99 la sută. S-au făcut lucrări importante la interiorul clădirii.

Tencuiala a fost refăcută în totalitate, iar instalaţiile electrice şi termice au fost înlocuite. S-au făcut şi lucrări de extindere pentru grupuri sanitare, compartimentate pentru fete, băieţi şi persoane cu dizabilităţi şi s-a mai făcut o încăpere pentru centrala termică.

Acoperişul a fost schimbat, iar în zilele următoare sălile de clasă vor fi dotate cu mobilier nou. Piesele au ajuns la Dragu şi urmează să fie montate.

„Lucrările de la Şcoala Dragu Nr. 1 se apropie de final. Au fost lucrări de modernizare, reabilitare şi extindere. Fiecare sală de clasă va avea mobilier nou, videoproiector, tablă inteligentă şi sperăm ca până la începerea noului an şcolar elevii să intre în noua clădire reabilitată”, spune primarul Angelica Lazăr.

Finanţarea acestui proiect a fost obţinută din POR, având o valoare de 716.000 de euro fără TVA. Clasele 0 – 4 vor învăţa în această şcoală. Sunt clase de sine stătătoare.

Tot pe PNRR, Primăria Dragu a depus un proiect de reabilitare şi pentru Şcoala din Voivodeni, pe lângă Şcoala din Dragu – corpul A.

„Este o investiţie benefică. Având în vedere că totul lăsa de dorit. Toate erau învechite şi era obligatoriu să renovăm şcoala. Sperăm să renovăm şi celălalt corp, unde învaţă elevii din clasele 5 – 8. Avem deja depus un proiect pe eficienţă energetică”, spune „primăriţa” din Dragu.

Se modernizează iluminatul public

Unul dintre proiectele importante care se derulează în prezent este modernizarea iluminatului public. Comuna Dragu a obţinut finanţarea pentru acest proiect prin Fondul de Mediu, având o valoare de 590.000 de lei fără TVA. În total se vor monta 302 corpuri de iluminat. Iniţial, aceste corpuri trebuiau să acopere toate localităţile din comună.

Însă, conform primarului Angelica Lazăr, după câştigarea proiectului şi semnarea contractului, cei de la AFM au venit cu precizări că fiecare stâlp trebuie să aibă corp de iluminat.

Proiectul comunei Dragu prevedea corp de iluminat pe fiecare stâlp de la drumurile principale şi câte unul la două stâlpuri pe drumurile secundare. Cum situaţia s-a modificat, cele 302 corpuri nu sunt suficiente pentru a acoperi întreaga comună.

Astfel, sunt suficiente pentru satele Dragu, Ugruţiu şi jumătate din Adalin. Pentru diferenţa din Adalin, Voivodeni şi Fântânele, Primăria va depune un proiect de extindere a reţelei de iluminat public. Administraţia locală speră să poată implementa şi acest proiect în decursul acestui an.

Grădiniţă nouă la Voivodeni

Un alt proiect la care se lucrează în prezent este noua grădiniţă din Voivodeni. Primăria Dragu a obţinut o finanţare prin POR, astfel încă s-a început la construirea unei clădiri noi în care să funcţioneze noua grădiniţă. În sat exista o grădiniţă veche, dar care nu corespundea cerinţelor actuale, astfel că autorităţile locale au decis să ofere celor peste 70 de preşcolari din sat cele mai bune condiţii.

Lucrările au început în luna martie şi în prezent, proiectul este finalizat în proporţie de 50 – 60%. Clădirea este în roşu şi s-a montat şi acoperişul. Lucrările sunt în grafic şi autorităţile locale sunt încrezătoare că, până în toamnă, şi acest proiect ar putea fi finalizat. „Este posibil ca în noul an şcolar să intrăm acolo. Sunt copii în sat şi era necesar să construim această grădiniţă”, spune Angelica Lazăr.

S-a modernizat şi infrastructura rutieră

În comună s-a lucrat şi la îmbunătăţirea infrastructurii rutiere. Astfel, prin PNDL I, a fost finalizat proiecul de asfaltare al Drumului Comunal DC 53 Dragu – Adalin. Este vorba despre o lungime de aproximativ 4 km, valoarea proiectului fiind de aproape 2 milioane de lei. S-au modernizat şi câteva străzi din localitatea Voivodeni, în lungime totală de 1,64 km.

Mai este de făcut un pod. Însă, firma care a contractat lucrările a intrat în insolvenţă, astfel că în prezent Primăria va organiza o nouă licitaţie pentru ca altă firmă să ducă la bun sfârşit proiectul. Tot în comuna Dragu, recent, Consiliul Judeţean Sălaj a finalizat proiectul de asfaltare a unui tronson de 600m prin care se face legătura cu judeţul Cluj.

Trei proiecte depuse pe Anghel Saligny

Primăria Dragu a pregătit şi a depus trei proiecte pe noul Program Guvernamental “Anghel Saligny”. Este vorba despre un proiect de infrastructură rutieră, un proiect pentru înfiinţarea unei reţele de canalizare şi un proiect ce prevede înfiinţarea unei reţele de gaz metan.

Proiectul de infrastructură rutieră prevede asfaltarea străzilor şi uliţelor rămase neasfaltate în comună, precum şi construirea unui pod peste vale.

Valoarea investiţiei se ridică la aproape 10,7 milioane de lei. Când acest proiect va fi finalizat, comuna Dragu va avea străzile şi uliţele asfaltate în proporţie de 100 %. Iniţial, autorităţile locale au depus acest proiect la CNI, ulterior schimbându-i destinaţia, spre “Anghel Saligny”.

Al doilea proiect prevede înfiinţarea unei reţele de canalizare şi a unei staţii de epurare. Şi acest proiect a fost depus iniţial la CNI, ulterior fiind mutat pe “Anghel Saligny”.

E vorba despre o reţea de canalizare în toată comună. Staţia ar urma să fie amplasată la ieşire din localitatea Dragu, spre Hida. Valoarea proiectului este de 17,7 milioane de lei. Tot pe “Anghel Saligny”, autorităţile locale au depus un proiect pentru înfiinţarea unei reţele de gaz metan, a cărei valoare se ridică la suma de aproximativ 40 milioane de lei.

Cămin cultural la Fântânele

În ultimii ani, căminul cultural din Fântânele a ajuns într-o stare deplorabilă, astfel că a fost nevoie de o intervenţie urgentă. Primăria a folosit bani din bugetul local pentru a reabilita clădirea, iar în prezent, sătenii se pot bucura de o clădire modernă.

Proiectul este aproape finalizat, urmând să mai aibă loc lucrări pentru amenajarea curţii. Căminul este dotat cu grupuri sanitare şi va fi pregătit pentru organizarea de diferite evenimente. Chiar dacă nu este o clădire foarte mare, este o locaţie care este pe placul sătenilor.

Cămin cultural şi la Dragu

Primăria Dragu are depus un proiect la CNI şi pentru construirea unui cămin cultural din Dragu. Proiectul este în lista sinteză şi autorităţile aşteaptă ca în curând să demareze lucrările, mai ales că au şi primit o solicitare pentru predarea amplasamentului unde ar urma să fie căminul cultural din Dragu, adică undeva în curtea Primăriei. Este o investiţie de 8,1 milioane de lei.

S-a schimbat acoperişul sediului Primăriei

O altă lucrare finalizată în ultimul an este înlocuirea acoperişului sediului Primăriei. Investiţia a fost efectuată cu bani de la bugetul local. Lucrarea s-a efectuat în luna martie, urmând ca în această vară să fie efectuate şi lucrări la interior. Este vorba despre zugrăvirea birourilor, lucrarea urmând să fie realizată cu ajutorul asistaţilor sociali din comună.

Situaţia reţelei de apă

Comuna Dragu este inclusă în proiectul de aducţiune de apă de la Tarniţa, prin POIM. Satele Dragu, Voivodeni şi Ugruţiu sunt incluse în acest proiect. Lucrările sunt aproape finalizare, fiind realizate în proporţie de 90 %.

Însă, trebuie specificat faptul că Dragu depinde şi de situaţia din celelalte comune învecinate care au fost incluse în acest proiect.

Până la finalizarea lucrărilor, oamenii se descurcă cu apă din surse proprii. Totodată, pentru satele Adalin şi Fântânele, autorităţile locale vor pregăti un proiect de extindere.

Se reabilitează dispensarul medical

Primăria comunei Dragu, alături de autorităţile din alte patru comune din Sălaj (Bobota, Şamşud, Năpradea şi Sânmihaiu Almaşului) a câştigat un proiect european pentru combaterea sărăciei. Programul Operaţional Capital Uman (POCU) constă în ajutorarea familiilor defavorizate. Prin acest program vor fi angajaţi un asistent medical şi un asistent social.

Se va numi Centrul Comunitar Integrat, clădirea aleasă fiind dispensarul uman. De altfel, în acea clădire va funcţiona şi cabinetul medicului de familie. Lucrările de reabilitare la dispensarul uman vor începe cât de repede. Să mai spunem că în România există 139 de comune care au fost incluse în acest proiect.

Se va moderniza şi Baza Sportivă

Tot la CNI, Primăria comunei Dragu a depus un proiect pentru modernizarea bazei sportive din Dragu. Autorităţile locale doresc construirea unor vestiare, precum şi amenajarea unei tribune. Administraţia locală speră să primească finanţare pentru acest proiect prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Însă, în cazul în care nu va primi finanţare, probabil se va apela la o altă sursă, poate prin GAL, cu o completare de la bugetul local.

„Ţin să mulţumesc cetăţenilor care ne sprijină în continuare. Le doresc sănătate. Poate că au deranjat lucrările din comună, dar dacă nu avem şantier, nu putem realiza lucrări. Nu avem cum să le facem altfel. Având în vedere că noi avem aproximativ 400.000 bugetul local, gândiţi-vă ce valori au proiectele acestea şi dacă nu le-am fi avut cam ce puteam realiza din bugetul local, adică nimic. Fără proiecte finanţate din alte surse nu se puteau face. Echipa din Primărie s-a zbătut să putem obţine aceste finanţări. Avem o echipă foarte bună. Sunt mândră că fac parte din această echipă. Lucrăm foarte bine împreună”.

Angelica Lazăr – primarul comunei Dragu

You may also like

Leave a Comment