Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. În comuna Dragu se lucrează la foc continuu

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 40 views
A+A-
Reset

În ultima perioadă, în comună s-a lucrat la modernizarea Şcolii Gimnaziale, dar şi la construcţia unei       grădiniţe în localitatea Voivodeni. Au început lucrările şi la centrul comunitar integrat şi au fost semnate şi cele trei proiecte pe PNRR, iar în prezent se lucrează la proiectul tehnic. Însă, mai important este că primarul Angelica Lazăr a semnat contractul de finanţare pe “Anghel Saligny” pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Dacă totul decurge normal, lucrările ar putea începe în această toamnă.  La finalul proiectului, toate străzile şi uliţele din comună vor fi asfaltate în proporţie de 100 %


Comuna Dragu cunoaşte o dezvoltare accelerată în ultimii ani. Comunitatea se bucură de o administraţie locală eficientă şi care în ultima perioadă a reuşit să atragă sume importante din fonduri europene. În prezent, nu mai puţin de 9 proiecte se derulează cu ajutorul fondurilor europene, iar valoarea acestora probabil că nu ar fi putut fi acoperită niciodată din bugetul local. Pe POR, autorităţile locale finalizează reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Dragu, precum şi construcţia unei grădiniţe în localitatea Voivodeni. Tot pe POR se va înfiinţa un centru comunitar integrat, iar pe PNRR vor fi efectuate lucrări de eficientizare energetică la Şcoala Nr. 2 din Dragu, Şcoala din Voivodeni şi la sediul Primăriei, care va fi şi dotat cu mobilier nou, printr-un proiect pe AFIR. Din fonduri europene a fost achiziţionat şi un utilaj multifuncţional. 

Recent, Angelica Lazăr – singura femeie primar din judeţul Sălaj – a semnat şi contractul de finanţare pe “Anghel Saligny”, prin care comuna a obţinut aproape 11 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere. La finalul acelui proiect, străzile şi uliţele comunei vor fi asfaltate în proporţie de 100%.

Au început lucrările la centrul comunitar integrat

După cum spuneam, fondurile europene sunt o sursă bună pentru dezvoltarea unor comune cu buget restrâns precum Dragu. Pe Programul Operaţional Regional (POR), autorităţile locale au obţinut finanţare pentru un centru comunitar integrat. Acesta va fi amenajat pe amplasamentul dispensarului medical din Dragu.

Lucrările au început de aproximativ două săptămâni, iar acoperişul este finalizat. În zilele următoare se va trece la interiorul clădirii pentru recompartimentare şi refacerea instalaţiilor termice şi electrice.

Centrul va fi recompartimentat astfel încât medicul de familie, asistentul medical comunitar, referentul social, asistentul social să-şi poată desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii.

Afară se va amenaja o rampă pentru persoanele cu handicap, urmând a fi amenajată şi o baie pentru aceştia în interiorul clădirii. Lucrările la centrul comunitar integrat trebuie finalizate până în luna decembrie a acestui an.

“Este o investiţie foarte importantă. Avem medic de familie care are pacienţi de prin toată zona, nu doar de la noi din comună. Este un lucru foarte bun că vom avea condiţii moderne”, ne-a declarat Angelica Lazăr – primarul comunei Dragu.

Şcoala modernă la Dragu

Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Dragu s-a reabilitat şi modernizat cu 3,6 milioane lei, sumă obţinută prin POR (fonduri europene).

 Lucrările la clădire au fost finalizate, fiind achiziţionate şi montate şi piesele noi de mobilier şi tot ce înseamnă dotarea şcolii. În prezent, pentru a putea fi finalizat proiectul, mai trebuie împrejmuită clădirea.

“La împrejmuire nu am putut face cu atribuire direct având în vedere că este parte a aceluiaşi contract de finanţare şi atunci automat a trebuit să facem prin licitaţie. Până la începutul săptămânii viitoare se pot depune oferte. Firma câştigătoare are termen de execuţie o lună de zile ca să ne încadrăm până la începutul anului şcolar. Sunt foarte mulţumită de cum s-a derulat acest proiect”, spune Angelica Lazăr.

Urmează recepţia la grădiniţa din Voivodeni

Tot pe fonduri europene, pe POR, cu 1,7 milioane de lei, administraţia locală a reuşit să finalizeze proiectul privind construcţia unei grădiniţe noi în satul Voivodeni. Firma care s-a ocupat de execuţia lucrărilor a muncit ireproşabil, astfel încât proiectul a fost finalizat. Astfel, administraţia locală se pregăteşte acum de recepţia lucrărilor. Prin urmare, cei aproape 80 de preşcolari vor putea păşi în noua grădiniţă începând cu noul an şcolar.

“S-a lucrat exemplar şi este o grădiniţă foarte frumoasă cu dotări foarte bune. Avem mulţi copii şi sper să avem grijă de această investiţie”, menţionează primarul comunei Dragu.

Investiţii prin PNRR

Prin PNRR, comuna Dragu a câştigat trei proiecte. Este vorba despre dotarea Şcolii cu clasele V - VIII şi a Şcolii cu clasele I - IV din Voivodeni. Tot prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-a obţinut finanţare şi pentru modernizarea sediului Primăriei. În general, vor fi lucrări de eficientizare a energiei la cele trei clădiri. În toate cele trei cazuri, autorităţile lucrează la întocmirea proiectului tehnic, după care se va da drumul la licitaţia pentru execuţia lucrărilor propriu-zise.

Dacă totul va decurge bine şi nu vor exista contestaţii, undeva pe final de septembrie început de octombrie ar putea chiar începe lucrările.

Cât despre sediul Primăriei, autorităţile locale mai au câştigat un proiect, pe AFIR, pentru achiziţie de mobilier. Însă, acesta va fi achiziţionat abia după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare a sediului.

Capelă la Voivodeni, cu bani de la bugetul local

Autorităţile locale şi-au manifestat interesul de a amenaja o capelă în satul Voivodeni. Pentru a nu construi de la zero, administraţia a identificat o clădire în localitate, pe care vrea să o reabiliteze şi să îi schimbe destinaţia în capelă. În prezent, se aşteaptă caietul de sarcini, însă investiţia se va derula cu bani de la bugetul local şi, cel mai probabil, în acest an vor începe şi lucrările.

Situaţia căminului cultural din Dragu

Autorităţile locale au dorit construcţia unui cămin cultural în localitatea Dragu. Însă, din păcate, proiectul încă nu a fost aprobat de Comisia de Cultură, răspunsul fiind că această construcţie trebuie să păstreze arhitectura acoperişului, deoarece zona este una protejată istoric.

Astfel, autorităţile încă sunt în faza de elaborare a documentelor. Căminul va fi amplasat în apropiere de Castel, într-o arie protejată.

Proiect de aproape 11 milioane de lei, semnat de Angelica Lazăr

La începutul lunii iulie, Angelica Lazăr a semnat un contract în valoare de aproape 11 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere.

Finanţarea a fost obţinută pe Programul “Anghel Saligny”, iar suma va fi folosită pentru asfaltarea a aproximativ 5,5 km de străzi şi uliţe din toată comuna.

În principal vor fi asfaltate străzile şi uliţele din satul Adalin, străzi ce nu au fost asfaltate niciodată. Pe lângă acele străzi, vor mai fi asfaltate trei străzi din Dragu (cea care duce la biserica din deal, strada care urcă în cartierul de rromi şi un capăt de uliţă de 150 m aflat la ieşirea din localitate).

În cadrul proiectului se va asfalta şi strada Curmătura din Voivodeni, precum şi strada principală din Fântânele, până în centru. Tot în respectivul proiect a fost inclus şi un capăt de uliţă de aproximativ 40 m din satul Ugruţiu.

Tot în acest proiect, în localitatea Dragu a fost cuprins şi un pod peste valea Dragului, de pe drumul principal pe strada Dos. Chiar dacă există un pod care face legătura, acela este pentru autovehicule mici, iar noul pod va putea fi folosit şi de utilajele de tonaj mare.

“Este gata şi proiectul tehnic şi acum lucrăm la întocmirea documentelor pentru decont şi ulterior vom scoate lucrarea la licitaţie. Va dura 30 de zile şi, dacă va fi totul în regulă şi nu vor exista contestaţii, în toamnă ar putea începe lucrările. Termenul de execuţie este de 24 de luni, iar la finalul acestui proiect, toate străzile şi uliţele din comună vor fi asfaltate sută la sută”, spune cu mândrie primarul Angelica Lazăr.

Consiliul Judeţean Sălaj, un partener de nădejde

Pe lângă investiţiile din fonduri europene, guvernamentale sau locale, Primăria Dragu are şi o colaborare foarte bună cu Consiliul Judeţean Sălaj. Cu sprijinul autorităţilor judeţene, comuna va beneficia de două microbuze electrice. Totodată, vor fi achiziţionate şi două staţii de încărcare pentru autovehicule electrice.

Totodată, Consiliul Judeţean Sălaj va efectua lucrări de modernizare pe Drumul Judeţean care leagă Sălajul de Cluj, prin comuna Dragu. Însă, deşi a fost semnat contractul de finanţare şi de execuţie, lucrările nu vor începe deocamdată. Primăria Dragu a găsit înţelegere la Consiliul Judeţean astfel încât lucrările să înceapă după ce va fi rezolvat problema magistralei de apă de pe POIM. Magistrala este prevăzută pe Drumul Judeţean, însă, autorităţile locale ar dori devierea acesteia pe un drum agricol. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Centru de zi la Adalin

Comuna Dragu este una dintre cele două comune din Sălaj licenţiată în Servicii Sociale. În acest sens, autorităţile locale îşi doresc să obţină finanţare pentru înfiinţarea unui centru de zi în localitatea Adalin. În sat a fost identificată clădirea şcolii vechi, care ar urma să fie reabilitată şi transformată într-un centru de zi dacă autorităţile vor găsi finanţare.

Fondurile europene, o “mină de aur” pentru comuna Dragu

În comună se derulează nu mai puţin de 9 proiecte pe fonduri europene, fonduri care până nu demult erau doar un vis pentru o comună mică precum Dragu.

Însă, cu o administraţie eficientă şi o echipă unită în Primărie, autorităţile locale au reuşit să atragă sume importante, astfel că banii europeni sunt precum o “mină de aur”.

“Este o sursă de finanţare binevenită. Să poţi obţine fonduri europene pentru o comună mică ca şi a noastră, este foarte bine. Noi din bugetul local nu am reuşit să adunăm aceşti bani într-o viaţă. Am o echipă foarte bună în spate. Am reuşit cu greu să încheg această echipă frumoasă şi într-un final am reuşit să ne înţelegem ca într-o familie. Fiecare ştie care este rolul lui şi ce are de făcut, iar rezultatele se văd”, ne-a declarat Angelica Lazăr.

You may also like

Leave a Comment