Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Dobrin – o comunitate mică cu un nivel de trai ridicat

La crearea acestor condiţii a avut un aport important administraţia locală în fruntea căreia se află primarul Bogdán Ferenc István şi vicele Tóth Alexandru, care fac echipa ideală. Împreună, vor să continue procesul de modernizare al comunei

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 3.1K views
A+A-
Reset

Conform recensământului din anul 2021, în comuna Dobrin trăiesc 1.573 de suflete. Nu este o comună mare, însă, este o comunitate unită care se bucură de condiţii moderne. Nivelul de trai din comună a crescut considerabil în ultimii ani datorită implicării actualei administraţii în fruntea căreia se află primarul Bogdán Ferenc István şi viceprimarul Tóth Alexandru. Cei doi fac o echipă de minune şi asta se reflectă în proiectele implementate în ultimii ani.În toate satele există reţea de apă şi canalizare funcţională de câţiva ani, drumurile sunt puse la punct, chiar şi cele agricole. Pe Anghel Saligny se vor asfalta şi ultimii 6,5 km rămaşi neasfaltaţi, iar după finalizarea acestui proiect toate drumurile şi străzile din comună vor fi modernizate!

Reţeaua de iluminat public este modernă, iar – pentru siguranţa cetăţenilor -, autorităţile au montat peste 30 de camere de supraveghere împărţite în toate satele comunei.Pe fonduri europene s-au modernizat drumurile agricole şi urmează să fie reabilitat dispensarul uman, dar şi sediul Primăriei.Administraţia locală mai are depuse proiecte pentru înfiinţarea unui parc fotovoltaic, reabilitarea căminului cultural din Deleni şi construirea unui cămin cultural nou în satul Naimon.În urma unui sondaj în rândul populaţiei, autorităţile au decis să amenajeze patru fântâni arteziene şi va amenaja şi un mic părculeţ în localitatea Doba.

“La începutul acestui mandat, împreună cu domnul primar, ne-am pus în plan să terminăm proiectele pe care le-am avut în derulare, respectiv pe PNDL, şcolile Dobrin şi Doba, asfaltări pe AFIR şi am mai terminat şi capela de la Dobrin. Între timp am depus şi am mai câştigat şi alte proiecte”, spune “vicele” Tóth Alexandru.


Bogdán Ferenc István – primar: “Oamenii să aibă încredere în echipa noastră”

“Oamenii să aibă încredere în echipa noastră. Lucrurile merg destul de bine şi sperăm că nici de acum încolo nu ne vom lăsa. Ce-i bine pentru comunitate, noi vom accesa proiecte şi le vom implementa”.


Dispensarul uman va fi reabilitat cu fonduri europene

Pe PNRR, comuna Dobrin a câştigat un proiect în valoare de aproximativ 1,3 milioane de lei pentru reabilitarea dispensarului uman din centrul comunal.

În prezent se află în stadiu de evaluare a ofertelor depuse.

Sunt cinci ofertanţi, iar în două-trei săptămâni va fi stabilit şi câştigătorul. Astfel, până în vară ar putea începe lucrările la această investiţie. Vor avea loc lucrări ample de reabilitare şi modernizare. Practic, după cum ne-au informat autorităţile locale, din actuala clădire vor rămâne doar pereţii. În rest, totul  – interior, exterior – va fi reabilitat.

Se modernizează şi sediul Primăriei

Tot pe PNRR, comuna a primit finanţare şi pentru reabilitarea sediului Primăriei, un proiect în valoare de 1,1 milioane de lei. Situaţia este asemănătoare cu cea de la dispensar, licitaţia e finalizată şi acum se evaluează ofertele. În câteva zile se va desemna câştigătorul.

“Este un an electoral şi avem nevoie de sediul Primăriei. Vedem ce firmă va câştiga proiectul şi vom purta o discuţie cu privire la proiect. E posibil să începem lucrările abia anul viitor. Vom vedea”, spune primarul Bogdán Ferenc István.

Pe perioada lucrărilor, activitatea Primăriei va fi mutată în căminul cultural şi centrul turistic aflat în apropierea sediului.

Tot cu fonduri europene, prin PNRR, comuna a câştigat şi două proiecte în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj. Este vorba despre reabilitarea şi dotarea bibliotecii Dobrin, în valoare de 500.000 de lei. Aici urmează licitaţia. Sunt prevăzute lucrări de modernizare şi dotare, inclusiv cu panouri fotovoltaice. Al doilea proiect câştigat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj priveşte dotarea şcolilor cu materiale didactice, mobilier şi tot ceea ce este necesar pentru o şcoală modernă.

Autorităţile nu renunţă la visul reţelei de gaz

Apă şi canalizare există demult, infrastructura rutieră este pusă la punct, astfel că singura utilitate care mai lipseşte comunităţii este reţeaua de gaz. Administraţia locală face eforturi considerabile şi speră să obţină finanţare şi pentru un astfel de proiect. Fiind o comună mică, a fost nevoie de formarea unei Asociaţii, împreună cu comuna Sălăţig.

Cele două au întocmit un proiect comun, pe care l-au depus pe Programul “Anghel Saligny”. Proiectul include înfiinţarea unei reţele de gaz în toate satele celor două comune, lungimea reţelei fiind de aproximativ 76 km.

Cele două comune încă nu au primit un răspuns, însă, este foarte posibil să primească finanţare, având în vedere că multe comune au primit bani pe Anghel Saligny pentru înfiinţarea unor reţele de gaz.

Oricum, comuna este din ce în ce mai atractivă, iar tinerii se întorc acasă şi chiar sunt căutate case şi terenuri şi de persoane din alte judeţe precum Cluj sau Maramureş. Dacă se va înfiinţa şi o reţea de gaz, atractivitatea va fi şi mai mare.

Microbuz electric pentru elevi

Comuna Dobrin ştie cum să acceseze fonduri europene, administraţia demonstrând că este capabilă să atragă sume importante pentru investiţiile cheie din comună. Tot cu bani de la Uniunea Europeană va fi achiziţionat un microbuz electric, autorităţile sperând că, până la începerea noului an şcolar, microbuzul să poposească în comuna Dobrin.

Actualul microbuz folosit pentru transportul elevilor este destul de vechi, astfel că microbuzul electric este aşteptat cu sufletul la gură.

În comună funcţionează trei şcoli: Şcoala Gimnazială Dobrin şi Şcolile Primare din Doba şi Verveghiu. În toate satele funcţionează şi câte o grădiniţă, numărul total de preşcolarii şi elevi fiind de 136 de copii.

Asfaltul ajunge şi în cele două cătune

Pe Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, comuna a obţinut aproximativ 6,4 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Este vorba de două drumuri de acces spre cele două cătune din comună. În plus, se vor moderniza şi drumurile de acces la cimitirele din Doba, Deleni şi Naimon, fiind inclus în proiect şi drumul de acces la bazinul de apă din Verveghiu care asigură alimentarea cu apă în comună.

Proiectul tehnic este finalizat, avizele sunt obţinute şi în prezent se lucrează la elaborarea autorizaţiei de construcţie, urmând ca în cel mai scurt timp, lucrările să fie scoase la licitaţie.

“Pot să spun cu mare bucurie că după ce vom finaliza acest proiect, toate drumurile şi străzile din comună o să fie asfaltate!”, spune cu mândrie primarul Bogdán Ferenc István.

Pe fonduri europene se face o capelă în Doba Mare

În comuna Dobrin există capele în localităţile Dobrin (foto sus), Doba Mică şi Verveghiu. Autorităţile locale au primit finanţare pentru construirea unei capele şi în Doba Mare. Valoarea proiectului este în jur de 700.000 de lei – doar o parte din bani vine de la GAL, restul urmând să fie suportat de la bugetul local.

Comuna vrea să devină independentă energetic

La Fondul de Modernizare, autorităţile locale au depus un proiect pentru înfiinţarea unui parc fotovoltaic. Panourile ce ar urma să fie amenajate ar asigura funcţionarea reţelei de iluminat public, dar şi asigurarea cu energie electrică a instituţiilor publice. Proiectul se află în evaluare, dar administraţia locală este încrezătoare că va primi finanţare.

Continuă cadastrarea gratuită

Prin OCPI, în comună se derulează un proiect important de cadastrare. S-a finalizat deja un sector din extravilan şi topografii vor continua măsurătorile şi chiar vor trece şi în intravilan, după ce autorităţile au semnat, recent, încă un contract cu OCPI.

Proiecte de viitor

În viitor, administraţia locală îşi propune finalizarea proiectelor începute şi câştigarea proiectelor depuse. Totodată se are în vedere întreţinerea drumurilor, construirea unei capele în fiecare localitate, iar autorităţile sunt deschise pentru orice tip de investiţie pretabilă pentru comunitate.

“Vrem să asigurăm ordine şi siguranţă în comună. Încercăm, prin activităţile noastre, să aducem acasă tinerii plecaţi în străinătate. Sunt familii care deja se întorc”, spune viceprimarul comunei.

Se doreşte modernizarea căminelor culturale din Naimon şi Deleni

La Compania Naţională de Investiţii (CNI) au fost depuse două proiecte, ambele vizând cămine culturale. Este vorba despre construirea unui cămin cultural nou în satul Naimon. Vechea clădire este într-o stare degradată şi trebuie demolată. Pe locul acesteia ar urma să fie construită o clădire nouă, modernă, dacă proiectul va primi “undă verde”.

Autorizaţia de demolare a fost emisă, iar dacă proiectul va fi aprobat, se va trece la demolarea clădirii actuale. Al doilea cămin cultural care se doreşte a fi modernizat este cel din Deleni. Tot la CNI a fost depus proiectul ce presupune reabilitare şi dotare. “Sunt două sate mai mici, dar cred că în timp se vor mai popula. Ne dorim ca şi comunităţile respective să aibă o locaţie unde să ne putem întâlni pentru discuţii sau diverse activităţi”, este de părere primarul Bogdán Ferenc István.

La solicitarea populaţiei se amenajează patru fântâni arteziene

Administraţia locală a făcut un sondaj la nivelul comunei cu privire la doleanţele cetăţenilor. Răspunsurile favorite au fost înfiinţarea reţelei de gaz, capele şi fântâni arteziene. Autorităţile locale au făcut paşi importanţi la toate capitolele şi în prezent se lucrează la amenajarea a patru fântâni arteziene.

Una va fi amplasată la “graniţa” satelor Dobrin şi Sâncrai, una între Verveghiu şi Dobrin, una între Naimon şi Deleni şi una între Doba Mare şi Doba Mică.

Valoarea investiţiei se ridică la suma de aproximativ 200.000 de lei şi va fi suportată din bugetul local. Până în vară, lucrările vor fi finalizate. Mai mult, în localitatea Verveghiu, în apropiere de viitoarea fântână arteziană, se va amenaja şi un mic părculeţ cu echipamente de joacă pentru copii.

Tóth Alexandru, viceprimar: “Facem ce ne stă în putinţă pentru crearea unui climat de bunăstare în comună”

“Noi facem tot ceea ce ţine de noi ca populaţia să se simtă bine. Sperăm ca în continuare să putem face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru crearea unui climat de bunăstare în comuna Dobrin”.

You may also like

Leave a Comment