Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. De 7 ani, comuna Fildu de Jos cunoaşte o dezvoltare accentuată sub conducerea primarului Nicolae Albert

Nicolae Albert a devenit primar în anul 2017. A preluat din “mers” frâiele comunei, dar ca un bun gospodar a reuşit să pună lucrurile într-o ordine firească, iar comuna a început să se dezvolte. Au fost efectuate  lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere, fiind reabilitate şi mai multe şcoli. Iluminatul public a fost modernizat, iar în comună se derulează şi un important proiect de cadastrare. Capele, terenuri de sport, decolmatarea văilor sunt alte realizări. Totodată, Primăria a atras fonduri europene pentru viitoare proiecte ce stau să înceapă, la fel ca şi lucrările de extindere a reţelei de canalizare în satele Fildu de Jos şi Tetişu, într-un proiect de 13 milioane de lei

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 687 views
A+A-
Reset

Primarul Nicolae Albert se află în fruntea comunei Fildu de Jos din anul 2017. În cei şapte ani de mandat, alături de echipa din Primărie, a reuşit să finalizeze şi să implementeze fel şi fel de proiecte în toate satele comunei. A preluat frâiele comunei din mers, însă, ca un bun gospodar, a aşezat lucrurile într-o ordine firească, iar nivelul de trai a început să crească în comunitate. Una dintre problemele cu care se confruntau cetăţenii era semnalul. Din cauza poziţionării în comună nu prea exista semnal pentru telefonia mobilă şi nici pentru internet. Încă de la primele luni de mandat a căutat o soluţie şi până la urmă a reuşit. În prezent, locuitorii din toate satele comunei beneficiază de semnal bun şi se pot bucura de servicii de înaltă calitate, atât la telefonie fixă, mobilă, internet sau televiziune.

Administraţia locală a pus bazele şi pe modernizarea infrastructurii, iar pe fonduri europene a obţinut o finanţare în valoare de 1,1 milioane de euro pentru asfaltarea mai multor drumuri, străzi şi uliţe în toate satele comunei.

Sediul Primăriei a fost reabilitat, au fost amenajate spaţii verzi, şcolile au fost reabilitate, fiind modernizată şi reţeaua de iluminat public stradal. Regularizarea şi decolmatarea văilor au fost alte lucrări importante realizate în ultimii ani.

Un alt proiect extrem de important care se derulează în comună este cel de cadastrare, fiind intabulate peste 2.000 de imobile (case şi terenuri agricole).

Şi viitorul arată bine. Administraţia condusă de primarul Nicolae Albert a obţinut finanţare în valoare de 13 milioane de lei pe Programul “Anghel Saligny, pentru extinderea reţelei de canalizare în satele Fildu de Jos şi Tetişu.

Şi fondurile europene sunt o sursă bună pentru dezvoltare, iar administraţia locală a reuşit să atragă fonduri importante pe diverse programe precum PNRR sau AFIR. Mai mult, chiar şi cetăţenii au reuşit să atragă fonduri europene, nu mai puţin de 28 de localnici reuşind să câştige proiecte în valoare de 15.000 de euro fiecare pe programul “Micii Fermieri”. Un cetăţean din Fildu de Sus a obţinut 40.000 de euro pentru un proiect, iar alţii 17 au depus proiecte în valoare de 70.000 de euro fiecare, în speranţa că vor obţine finanţare.

Fildu de Jos

Mandatul 2017 – 2020

Venit în anul 2017 la conducerea Primăriei Fildu de Jos, Nicolae Albert a reuşit încă din primul mandat să realizeze lucrări importante. A reuşit să reabiliteze sediului Primăriei, acesta fiind unul dintre cele mai moderne din judeţ. Au fost amenajate spaţii verzi, fiind efectuate reparaţii la conducta de apă, dar şi asupra unor drumuri, unele fiind chiar pietruite. Totodată, au fost intabulate aproximativ 800 de imobile (case şi terenuri agricole).

Mandatul 2020 – 2024

În acest mandat, administraţia locală a căutat să continue dezvoltarea comunităţii şi să crească nivelul de trai din comună. Astfel, a fost rezolvată problema cu semnalul, iar cetăţenii din această localitate se bucură acum de semnal la telefonie mobilă, internet, dar şi de telefonie fixă sau televiziune digitală, fiind realizată o reţea de fibră optică.

Energia verde este noul trend, iar Primăria se “gospodăreşte” încă din anul 2021 când au fost montate panouri solare pe acoperişul sediului Primăriei. O altă investiţie realizată este modernizarea iluminatului public. Şi alte proiecte sunt în derulare, iar altele stau să înceapă.

S-a dat ordinul de începere a lucrărilor la capelă, iar în 6 luni ar trebui să fie finalizat proiectul. Se va moderniza şi dispensarul uman, proiectul fiind în licitaţie în prezent.

Au început lucrările şi la un teren de sport cu suprafaţă sintetică. Primăria nu avea un teren şi iniţial dorea să achiziţioneze un teren de la Biserica Ortodoxă, în apropierea capelei, dar cetăţenii s-au opus. Până la urmă s-a găsit soluţia, fiind achiziţionate două terenuri la ieşirea spre Tetişu, cu suprafaţa de 1 ha.

Pe Programul “Anghel Saligny” s-a obţinut finanţare în valoare de 13 milioane de lei pentru extinderea reţelei de canalizare şi realizarea unei staţii de epurare în Fildu de Jos. Primarul este optimist că într-o lună de zile ar putea începe lucrările.

Localitatea este inclusă şi în proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere în valoarea de 1,1 milioane de euro. 60% din acel proiect reprezintă modernizarea unor drumuri, străzi şi uliţe din localitate, aproximativ 1,5 km, dar şi realizarea unui pod peste Valea Almaşului. Lucrările vor începe în această vară.

Tot la capitolul fonduri europene, să spunem – că din cei 28 de cetăţeni care au câştigat proiecte în valoare de 15.000 de euro – 9 sunt din această localitate. Totodată, 4 persoane au depus proiecte în valoare de 70.000 de euro fiecare.

Administraţia locală îşi propune şi achiziţionarea unei clădiri a fostului CAP, la ieşirea spre Almaşu căruia să-i schimbe destinaţia. Se doreşte amenajarea unui centru multifuncţional care să poată fi închiriat agenţilor economici pentru prestarea de servicii.

Nu trebuie omis şi sprijinul acordat de Primăria Fildu de Jos pentru Biseria Ortodoxă.


Fildu de Mijloc

Mandatul 2017 – 2020

Pe fonduri europene şi cu o contribuţie de la bugetul local, în localitate s-a construit o capelă în primul mandat al lui Nicolae Albert. Tot pe atunci au început şi lucrările la un pod peste Valea Almaşului, situat în apropierea Bisericii Ortodoxe. Au fost realizate şi plăţi pentru diferite proiecte.

Totodată, au fost realizate şi lucrările de reabilitare la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Fildu de Mijloc, fiind amenajate grupuri sanitare în interiorul clădirii care au fost racordate la reţeaua de canalizare.

Autorităţile locale au oferit sprijin financiar şi pentru Biserica Ortodoxă.

Mandatul 2020 – 2024

O investiţie foarte importantă a fost construirea unui pod peste Valea Almaşului, decoltamarea văilor fiind o altă realizare a administraţiei locale. S-a intervenit pentru schimbarea acoperişului la Şcoala Gimnazială şi pentru o siguranţă sporită a cetăţenilor s-a modernizat şi iluminatul public, fiind efectuate şi extinderi. Şi în această localitate a fost realizată reţeaua de fibră optică, televiziune digitală, telefonie mobilă, fixă şi internet.

Mai multe străzi şi uliţe din Fildu de Mijloc sunt incluse în acel proiect pe AFIR de 1,1 milioane de euro şi tot cu fonduri europene va fi dotată cu mobilier şi Şcoala Gimnazială. Legat de finanţare europeană, 10 persoane au câştigat proiecte de câte 15.000 de euro prin programul “Micii Fermieri”, iar alte 5 au depus proiecte în valoare de 70.000 de euro.

Tot în acest mandat au fost intabulate aproximativ 800 de imobile, fiind efectuate diverse deschideri de drumuri spre terenurile agricole.

Se realizează şi un teren cu suprafaţă sintetică la intrarea în sat cum vii dinspre Fildu de Jos şi, pe CNI, au început demersurile pentru modernizarea căminului cultural (foto sus) care va fi unul dintre cele mai frumoase cămine din zonă.


Fildu de Sus

Mandatul 2017 – 2020

La Fildu de Sus a fost reabilitată şi modernizată Şcoala Primară printr-un proiect pe PNDL II.

Tot în acea perioadă a fost construită şi o casă parohială unde un mare aport a avut chiar primarul Nicolae Albert, care locuieşte în acest sat. Edilul, alături de enoriaşi, au donat pentru construcţia clădirii.

Mandatul 2020 – 2024

La fel ca în Fildu de Jos şi Fildu de Mijloc, şi în această localitate a fost realizată o reţea de fibră optică, internet de mare viteză, telefonie mobilă, fixă şi televiziune digitală.

S-a modernizat şi iluminatul public, fiind intabulate şi aproximativ 800 de imobile.

În acest mandat, pe fonduri europene se reabilitează căminul cultural (foto jos). Au fost efectuate reparaţii la gabioane, iar drumuri, străzi şi uliţe din localitate vor fi modernizate în cadrul acelui proiect de 1,1 milioane de euro pe AFIR.

Nouă localnici au câştigat proiecte de 15.000 de euro, iar alţii 8 au depus dosarul pentru proiecte de 70.000 de euro. Spre deosebire de celelalte localităţi, un cetăţean din Fildu de Sus a obţinut finanţare pentru un proiect de 40.000 de euro.


Tetişu

Mandatul 2017 – 2020

Înainte de 2017 a fost construită o capelă în această localitate, însă, plata lucrărilor a fost realizată în mandatul lui Nicolae Albert, mandat în care au fost efectuate şi lucrări de reabilitare la căminul cultural, fiind schimbat acoperişul clădirii care a fost dotată şi cu centrală termică. S-a obţinut titlu de proprietate şi CF în composesorat, fiind efectuate şi lucrări de nivelare a terenului de fotbal.

Mandatul 2020 – 2024

A fost realizată reţeaua de fibră optică şi aici, dar lucrările au fost ceva mai dificile, reţeaua fiind legată de un sat din judeţul Cluj, aflat la 7 km distanţă. Dar, ca în toate celelalte sate, funcţionează bine reţeaua, există semnal la telefonie, internet şi TV. S-a modernizat şi reţeaua de iluminat public. Pentru a rezolva problema inundaţiilor şi în acest sat au fost efectuate lucrări de regularizare şi decolmatare a văilor. Şi Tetişu este inclus în proiectul de asfaltare de 1,1 milioane de euro de pe AFIR, dar înainte vor începe lucrările la reţeaua de canalizare, proiect pe “Anghel Saligny”. Legat de infrastructura rutieră, cu echipa şi utilajele Primăriei au fost amenajate drumuri de hotar pentru un acces mai facil la terenurile agricole.


Proiecte pentru 2024 – 2028

În cazul în care va câştiga un nou mandat, Nicolae Albert are deja câteva planuri pentru perioada 2024 – 2028. Îşi propune betonarea şanţurilor, modernizarea trotuarelor, dar şi alte lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere, precum şi asfaltarea drumurilor agricole.

Primarul nu renunţă la visul de a realiza şi o reţea de gaz metan, Fildu de Jos fiind într-un ADI cu mai multe comune învecinate.

Un alt proiect pe care îl are în vedere pentru următorul mandat este realizarea unei capele în Fildu de Sus.

Tot în Fildu de Sus se doreşte conservarea Casei Tradiţionale.

“Mulţumim tuturor locuitorilor comunei Fildu de Jos pentru încrederea pe care au acordat-o în cele două mandate administraţiei locale. Le mulţumim anticipat pentru încrederea pe care o să ne-o acorde în viitor pentru următorul mandat. Sperăm să avem sprijinul lor pentru ca, pe lângă proiectele care au fost implementate, cele care sunt în curs de implementare şi – totodată – şi cele menţionate ca şi proiecte de viitor să fie finalizate”

Nicolae Albert – primarul comunei Fildu de Jos

 

You may also like

Leave a Comment