Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Cum vede primarul din Pericei anul 2024, un an cu multiple alegeri şi  multe investiţii

Primăria comunei Pericei şi-a stabilit bugetul pentru acest an, un an cu multe investiţii în care autorităţile locale pun accent pe segmentul social. Primarul Boncidai Csaba crede că latura socială are o importanţă majoră în dezvoltarea unei comunităţi, dar în opinia sa există şi alte aspecte ce necesită o atenţie sporită din partea administraţiei locale

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 31 views
A+A-
Reset

Primarul Boncidai Csaba mereu a avut o viziune specială asupra a tot ceea ce înseamnă administraţia publică locală şi dezvoltarea comunităţilor. Sigur, primordiale sunt utilităţile de bază, însă, pe lângă asta, viziunea primarului din Pericei este la un cu totul alt nivel. Capacitatea sa de a dezvolta comuna a adus încrederea cetăţenilor care îi acordă continuitate, Boncidai Csaba fiind primar în Pericei încă din anul 1996. Alături de echipele din Primărie, de-a lungul anilor, edilul a implementat o multitudine de proiecte prin care comuna s-a dezvoltat armonios, iar în prezent se poate gândi la proiecte de un alt nivel. Proiecte sociale, încălzire cu apă geotermală, înfiinţarea unui parc industrial verde sau integrarea în societate a copiilor cu deficienţe sunt doar câteva dintre proiectele care se vor implementa în comună.

Zilele trecute, în comuna Pericei a avut loc şi adoptarea bugetului pentru anul acesta, un buget promiţător prin care se va continua dezvoltarea comunei. Totodată, marea doleanţă a primarul din Pericei este aceea de a crea servicii şi pentru oamenii din mediul rural asemănătoare cu ceea ce se întâmplă la oraş, menţionând că asta este menirea unei administraţii locale.

“Aici mă refer la multitudinea serviciilor, acces la sănătate, educaţie, la un loc de muncă şi întregul mediu de a locui pentru ca omul să se simtă bine la el acasă. Asta e datoria noastră. Asta e menirea administraţiei locale”, spune primarul Boncidai Csaba.

“Avem un buget promiţător”

Pentru acest an, comuna Pericei se bucură de un buget promiţător după cum l-a caracterizat chiar primarul comunei. “Este un buget promiţător. Mă bucur că avem foarte multe deziderate, foarte multe iniţiative de proiecte de finanţare. Vom avea o contribuţie proprie la unele şi va trebui să pregătim şi alte proiecte pentru a îmbunătăţi modul de viaţă al cetăţenilor”, spune primarul. Sigur, în comună nu este realizată toate infrastructura, dar cea de bază este promiţătoare conform administraţiei locale, însă, mai este de lucru. Totuşi, pe lângă infrastructura de bază, în comună se va pune accent şi pe infrastructura socială, după cum a numit-o Boncidai Csaba.

La Pericei se pune accent pe infrastructura socială

Infrastructura socială sau problemele sociale nu înseamnă asistaţii sociali. Nu. Administraţia locală nu vede acordarea ajutorului social ca pe un beneficiu.

În schimb, se doreşte concentrarea pe starea acelui om care este nevoiaş, astfel încât acesta să poată fii integrat în societate.

“Nu trebuie încurajată nemunca. Însă, poate omul nu are nevoie de bani, ci de  societate, se simte neglijat, poate nimeni nu-i deschide o uşă”, a menţionat primarul. O altă problemă ridicată de Boncidai Csaba este cea în care copiii abandonaţi îşi găsesc cu greu drumul în viaţă, iar la polul opus se află vârstnicii care sunt trimişi la azil.

“Internarea în azile nu trebuie văzută ca rezolvarea problemelor medicale sau sociale ale vârstnicilor pentru că asta înseamnă că nu am învăţat nimic până acum”, mai spune acesta.

 

Care este soluţia gândită de primarul din Pericei

În loc de a duce omul către servicii, de ce să nu aducem serviciile către om? Aceasta ar fi o întrebare bine gândită de către primarul din Pericei, dar care pentru a putea fi implementată este nevoie de implicare comună din partea instituţiilor şi administraţiilor centrale şi locale pentru găsirea unor soluţii cu privire la această problemă.

Sigur, poate că e mai uşor pentru toată lumea când toate persoanele merg într-un loc deja existent, decât să oferi servicii complexe în mai multe zone.

“Trebuie se oferim acele servicii în casa omului, în agoniseala lui de o viaţă pentru a-şi duce acasă ultimele clipe. Trebuie să ducem serviciul la om, nu invers. Totodată, acei copii care au fost abandonaţi să fie instituţionalizaţi, dar într-un tip familial, să crească în familie, să cunoască ce este o mamă, un tată, nu un director şi asistent. Trebuie să revenim la normalitate”, spune Boncidai Csaba.

Centru pentru vârstnici

Acestea fiind spuse, în bugetul de anul acesta, la Pericei a fost inclusă investiţia în serviciile sociale. Una dintre investiţiile care se doresc a fi implementate este şi construirea unui centru de zi pentru vârstnici, un centru de recuperare, dar şi îmbunătăţirea serviciului de îngrijire la domiciliu, un serviciu funcţional în comună de mai mulţi ani, dar care se doreşte a fi diversificat.

Poate unii s-ar întreba ce rost ar avea un astfel de centru, iar primarul Boncidai Csaba vine cu răspunsul.

“Dacă omul este bolnav şi primeşte medicament putem spune că i-am ameliorat situaţia şi i-am uşurat viaţa. Poate să resocializeze. În plus, dacă este abandonat de copii, unde poate să socializeze?”, este de părere edilul.

Centru de zi pentru copii

Nu doar pentru vârstnici se doreşte crearea unui centru de zi, ci şi pentru copii. În acest an, cu bani de la bugetul local, Primăria va realiza un studiu de fezabilitate pentru o astfel de investiţie. Pentru acest proiect, primarul vine cu câteva precizări. Totodată, edilul din Pericei este de părere că banii nu îi ajută pe aceşti copii. Mai mult i-ar ajuta aceste servicii prin care să poată ieşi din acele cerinţe sociale în care se află. S-ar crea o societate productivă, utilă şi nu una cu mâna întinsă. Trebuie integraţi în societate copiii cu nevoie speciale, să fie productivi, este de părere edilul care consideră necesară schimbarea mentalităţii.

Tot cu privire la mentalitate, primarul din Pericei a adus în discuţie şi posibile probleme la sistemul de învăţământ, unul care ar trebui să fie capabil să repare greşelile de formare ale copiilor pentru a nu mai vedea fel şi fel de nenorociri precum au fost recent în Cehia sau Serbia.

“Prin aceste centre de zi putem oferi consiliere. Niciodată un profesor nu are voie să-i zică elevului să înveţe. Nu, el trebuie să-i arate cum să înveţe”, spune Boncidai Csaba.

Pentru construcţia centrului de zi pentru copii, Primăria se află în pragul achiziţionării unui teren în apropierea şcolii.

“Copiii cu anumite afecţiuni nu mai trebuie să fie izolaţi, acei copii cu probleme de integrare, care învaţă un pic mai rău, nu trebuie să fie separaţi pentru că am face o realitate paralelă şi nu ne dorim asta. În cadrul acestui centru se poate ameliora problemele copiilor cu deficienţe, prin consiliere. Vom aduce specialişti care să se ocupe. Totodată, sunt ferm convins că şi alte localităţi ar putea gândi aşa şi specialistul ar putea deservi mai multe comune din zonă, nu doar la Pericei. Asta consider o descentralizare a administraţiei. Noi trebuie să creăm cadrul legal, instituţional unde să-şi desfăşoare activitatea. Toate aceste servicii trebuie să fie accesibile şi pentru copiii din mediul rural, nu doar pentru cei din urban”, spune Boncidai Csaba.

Despre rentabilitatea administraţiilor

Primarul a vorbit şi despre rentabilitatea administraţiilor, legat de subiectul cum că nu ar fi rentabile comunele.

“Fiecare cetăţean al României are dreptul la viaţă. Nu mai putem face diferenţiei între oraş şi sat. Parlamentul este rentabil, învăţământul este rentabil? Sănătatea este rentabilă? În plus, administraţia în oraşe este mai costisitoare decât în mediul rural, la o medie calculată în funcţie de numărul de populaţie şi suprafaţă”, spune Boncidai Csaba.

Primarul consideră că diferenţa vine din cauza serviciile mai puţin de care beneficiază cei din mediul rural. Conform edilului, costul unei administraţii per persoană la oraş este de 3.641 de lei – anual, în timp ce în mediul rural costul este de 1.856 de lei. După recensământul din 2021, în mediul rural trăiesc 9.111.484 de cetăţeni, în timp ce la oraş sunt 11.657.314 de cetăţeni.

“Cei care vorbesc că nu sunt rentabile comunele rurale, eu întreb dacă mediul rural aparţine altor state. Haideţi să vorbim de rentabilitate şi la oraş. Să vedem de ce servicii beneficiază cei de acolo şi cei de la ţară. Ar trebui să vorbim despre cum putem furniza acele servicii şi la nivel de microregiune. Nu e obligatoriu care în fiecare comună să fie fizioterapeut, consilier şcolar şi aşa mai departe, ci aceşti specialişti ar putea deservi cinci-şase comune. Am putea egala furnizarea serviciilor”, este de părere Boncidai Csaba.

Digitalizare sau nu?

În ultimii ani s-a tot discutat despre digitalizare. Facem, însă, cu adevărat paşii în acest sens? Poate că da sau poate este doar o mască a ceea ce se întâmplă de fapt. Cert este că în comuna Pericei se doreşte această digitalizare, astfel încât oamenii să nu mai fie puşi pe drumuri. În era în care trăim se pot rezolva multe probleme în mediul online, din confortul casei fiecăruia.

“Trebuie să recunosc că momentan mimăm digitalizarea, în loc să o aducem în ajutorul cetăţenilor pentru a le uşura viaţa. Informatica şi această digitalizare să nu se recurgă doar la Facebook şi a citi câteva ştiri, ci de a rezolva de acasă problemele. Dacă vom digitaliza, vom avea forţa de muncă necesară de a rezolva mai multe atribuţiuni pe plan local”, este de părere Boncidai Csaba.

Schimbările legislative încurcă dezvoltarea

Din cauza schimbărilor legislative, mai multe proiecte nu pot fi finalizate până nu obţin şi autorizaţia ISU, printre care cele de la şcoală, grădiniţă şi dispensarul medical.

“Aceste lucrări sunt întârziate. Dacă fabricăm legi de dragul ca lumea să vadă că avem mişcare, este o problemă. Avem spitale vechi, şcoli vechi, colegii istorice care nu au nevoie de autorizaţie ISU, dar dacă facem construcţii noi, este necesar”, se întreabă retoric primarul Boncidai Csaba.

Debutează lucrările la proiectul cu apa geotermală

Primăria Pericei îşi propune să investească în tehnologia modernă şi obţinerea energiei din apă geotermală este una dintre investiţiile de efect la care se lucrează. Au început lucrările, însă, pe perioada iernii este un pic mai inconfortabil şi se aşteaptă încălzirea vremii pentru a relua lucrările. Până atunci se achiziţionează materialele, astfel că proiectul este la debut, ca să spunem aşa.

Probleme la podul peste râul Crasna

Administraţia locală îşi dorea construcţia unui pod peste râul Crasna, însă, la prima licitaţie nu s-a prezentat nici o firmă, lucrarea fiind retrasă din licitaţie până pe data de 15 februarie. O cauză ar putea fi lipsa unui posibil profit semnificativ pentru firma câştigătoare, dar şi faptul că sunt tot mai puţin firme disponibile, iar lucrările sunt din ce în ce mai multe şi mai diverse.

Drum nou de legătură spre comuna Vârşolţ

Pe Programul “Anghel Saligny”, Primăria Pericei a obţinut finanţare pentru realizarea unui drum nou de legătură cu comuna Vârşolţ. Acest drum va deservi utilajelor agricole urmând a fi util şi pentru degrevarea traficului de pe Drumul Naţional. În prezent, lucrările vor fi scoase la licitaţie. După finalizarea proiectului, utilajele agricole vor avea dreptul doar de a traversa Drumul Naţional. Tot la capitolul infrastructură, administraţia locală a reuşit să creeze mai multe drumuri de legătură cu Crasna sau Şimleu Silvaniei. În plus, sate precum Sici sau Bădăcin – care erau “capete de linie” -, vor avea mai multe ieşiri.

Drumurile agricole se modernizează cu fonduri europene

Primăria Pericei a obţinut 1,25 milioane de euro (aprox. 8 milioane de lei) pentru modernizarea drumurilor agricole. Pentru a fi eligibil acest proiect, administraţia locală trebuie să aibă o contribuţie proprie de 1 milion de lei. Vor fi realizate două tronsoane însumând 5,7 kilometri. În Pericei va fi un tronson de 2,9 km, iar în Bădăcin unul de 2,8 km. Şi aceste rute vor ajuta la degrevarea traficului de pe drumurile principale.

Altfel de piste de biciclete

Tot pe fonduri europene vor fi realizate şi piste de biciclete. Doar că, la Pericei o să fie… altfel. Acestea vor fi amplasate lângă trotuare, deasupra şanţurilor. Însă, mai întâi, se va realiza un sistem de colectare a apei meteorice, pentru ca ulterior şanţurile să poată fi acoperite cu pistele pentru biciclete.

Primarul remarcă importanţa trotuarelor şi în mediul rural, menţionând că atunci când s-a modernizat drumul Satu Mare – Cluj, doar câţiva primari au fost pe fază.

“Unde au fost inginerii, avizaţii, când s-a modernizat DN 1H? Au uitat de trotuare, pe unde să se deplaseze săracii cetăţeni. Când s-au făcut lucrările, doar câţiva am fost pe fază şi putem observa că la Nuşfalău, Şimleu Silvaniei, Pericei, Vârşolţ şi Hereclean am dat condiţionat avizele pentru drum, doar cu realizarea trotuarelor. Din păcate, primarii din Zalău şi până pe valea Someşului nu au fost pe fază şi nu au trotuare”, menţionează Boncidai Csaba.

Investiţii pe PNRR

Pe PNRR, comuna Pericei a obţinut finanţare pentru dotarea grădiniţei, proiect aflat în licitaţie, dar şi a sălii de sport.

Tot pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este proiectul pentru pistele de biciclete, centrul de zi pentru vârstnici, dar şi centrul de zi pentru copii.

Investiţii din bugetul local

Din bugetul local s-a finalizat aproximativ 400 de metri de trotuare, în apropierea Primăriei. Totodată, sunt pe final lucrările la Muzeul Pălincii, fiind efectuate lucrările la interior, urmând a fi efectuate lucrări de împrejmurire şi amenajare a curţii. Se mai lucrează pentru declararea comunei ca şi localitate turistică.

Mai mult, în luna februarie va avea loc un curs gratuit, organizat de Primărie cu Agenţia Naţională a Zonei Montane pentru promovarea şi pregătirea gospodăriile de a înfiinţa puncte gastronomice locale.

“Dorim să lucrăm mult ca să putem trăi bine”

“Dorim să lucrăm mult ca să putem trăi bine. Ne pregătim pentru viitor şi sub formă de alegeri şi sub formă de politici pentru dezvoltare”, a conchis primarul din Pericei.

You may also like

Leave a Comment