Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Comuna Zimbor continuă dezvoltarea şi în acest an. Se pune accent pe infrastructură şi pe sport

Administraţia locală a făcut paşi importanţi pentru înfiinţarea unei reţele de canalizare, iar lucrările ar putea începe la finalul anului. Comuna a fost cuprinsă pentru reţeaua de apă în proiectul pe POIM cu aducţiune de apă de la Tarniţa. Drumurile sunt puse la punct, inclusiv cele agricole. Se pune mare accent şi pe sport, iar în ultimii ani s-a modernizat baza sportivă, au fost construite două terenuri sintetice, unul multifuncţional, fiind amenajat şi un teren de volei, un sport atât de îndrăgit de comunitate

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 1.3K views
A+A-
Reset

Aflată la jumătatea drumului dintre Cluj-Napoca şi Zalău, comuna Zimbor se bucură de o poziţionare bună. Mai mult, aici va fi şi un important nod rutier al Autostrăzii Transilvania, astfel că oportunităţile de dezvoltare vor fi din ce în ce mai mari. Până atunci, administraţia locală îşi doreşte să creeze condiţii optime pentru cetăţeni şi caută să pună la punct infrastructura şi utilităţile.

În comună va exista reţea de apă, comuna fiind inclusă în proiectul pe POIM cu aducţiune de apă de la Tarniţa. Cât despre canalizare, Zimborul s-a lovit mereu de problema numărului mic de locuitori care a împiedicat accesul spre o finanţare optimă. Până la urmă s-a găsit o soluţie, împreună cu comuna Sânmihaiu Almaşului şi va exista şi reţea de canalizare.

Drumurile sunt puse la punct, chiar şi cele agricole, iar situaţia instituţiilor publice va fi foarte bună, după ce mai multe clădiri sunt sau vor intra în reabilitare pe diferite surse de finanţare. Iubitorii de mişcare au oportunităţi bune în comună precum un teren de fotbal, un teren de minifotbal, un teren de volei sau un teren multifuncţional, iar cei care doresc să se relaxeze o pot face în parcul central.

Şcoli şi drumuri puse la punct cu bani de la Guvernul României

Pe PNDL II au fost patru proiecte finanţate. Cel mai mare din punct de vedere al valorii a fost modernizarea Drumului Comunal Zimbor – Dolu – Sâncraiu, străzi şi uliţe în satul Dolu. Proiectul a fost finalizat cu brio, recepţia fiind făcută anul trecut.

În total s-au modernizat aproximativ 8,5 km, amenajându-se şi patru poduri în sătucul Dolu. Valoarea proiectului a fost de 1,5 milioane de euro.

Al doilea proiect finanţat pe PNDL II a prevăzut lucrări de reabilitare la Şcoala şi grădiniţa din Zimbor. Totodată, s-a construit o anexă nouă pentru centrala termincă. În prezent, se lucrează la achiziţia de materiale didactice, acestea fiind în cadrul aceluiaşi proiect.

Pe PNDL II s-a mai obţinut finanţare pentru construirea dispensarului medical şi dotarea acestuia cu echipamente medicale.

“Sunt foarte mulţumit de aceste proiecte. Şcolile vor fi dotate la nivel cu toate şcolile din România. Elevii şi cadrele didactice vor avea toate condiţiile. Orele se vor putea desfăşura într-un cadru normal”, spune Gabriel Mureşan.

Reţeaua de apă se extinde în satul Dolu

Satele Zimbor, Chendremal, Sâncraiu Almaşului şi Sutoru sunt cuprinse pe proiectul pe POIM cu aducţiune de apă de la Tarniţa. Satul Dolu nu a putut fi cuprins acolo, însă, autorităţile locale au găsit soluţia. Au pregătit un nou proiect pe care l-au depus la Compania de Apă şi sunt încrezătoare că vor primi finanţare.

Situaţia reţelei de canalizare

Marea problemă a comunei a fost imposibilitatea accesări fondurilor pentru înfiinţarea reţelei de canalizare din cauza numărului mic de locuitori. Până la urmă, Zimborul s-a asociat cu comuna Sânmihaiu Almaşului şi, împreună, au primit finanţare pentru această utilitate pe Programul “Anghel Saligny”.

Doar că, suma primită este mult mai mică decât cea necesară, astfel că proiectul a fost ajustat la suma primită. În prezent se aşteaptă ultimul aviz, după care se va trece la procedura de licitaţie. Dacă totul va decurge bine, pe final de an ar putea începe şi lucrările efective.

Suma primită de cele două comune este de aproximativ 20 de milioane de lei. Din această sumă se va face staţia de epurare, iar suma rămasă va fi împărţită în mod egal între cele două comune. Proiectul iniţial cuprindea toate satele din comună, însă, cum suma primită este mult mai mică, autorităţile locale au făcut ajustările necesare.

“Ne-am gândit la zona de Drum European din Zimbor, o parte din Chendremal şi strada Castelului unde se află instituţiile pubice”, spune Gabriel Mureşan.

Cât despre restul străzilor şi uliţelor care nu au putut fi cuprinse, administraţia locală a început demersurile pentru un nou proiect pe care intenţionează să-l depună la Fondul de Mediu.

“Este vorba despre un proiect în valoare de 12 milioane de lei. Din păcate nici acesta nu va acoperi toate satele, doar în mare parte. Va fi un proiect de extindere care se va lega de cel de pe Anghel Saligny”, explică primarul comunei Zimbor.

Sunt pe final lucrările la drumul şi podul din Sâncraiu Almaşului

Cu bani de la bugetul local, autorităţile locale au demarat un proiect ce prevede înfiinţarea unui drum şi amenajarea unui pod peste vale în localitatea Sâncraiu Almaşului.

Această investiţie deserveşte şapte gospodării în care trăiesc aproximativ 20 de suflete. Valoarea investiţiei s-a ridicat la aproximativ 1 milion de lei, iar lucrările sunt finalizate în proporţie de peste 90 la sută.

Mai sunt de montat nişte parapeţi pe pod şi trebuie refăcută o mică porţiune din drum. Însă, până la vară lucrările vor fi gata.

Soluţii pentru decongestionarea traficului de pe Drumul European

La CNI, administraţia locală a depus un proiect în valoarea de 1.738.931,97 lei pentru modernizarea unor străzi, a unui drum vicinal şi reabilitarea unui pod în comuna Zimbor. Mai exact, este vorba despre două străzi din localitatea Sâncraiu Almaşului, un pod şi un drum vicinal ce face legătura între Zimbor şi Sutoru.    Prin acest proiect se va facilita accesul la patru gospodării care în prezent se face cu ajutorul unui pod de lemn care riscă să se prăbuşească. Cât despre drumul vicinal, acesta va fi o scurtătură şi va deservi şi pentru decongestionarea traficului de pe Drumul European.

Terenul multifuncţional din Sâncraiu Almaşului, o investiţie reuşită

Cu bani de la bugetul local, autorităţile au finalizat construcţia unui teren multifuncţional pe care doritorii pot practica sporturile preferate precum minifotbal, baschet, tenis sau volei. Investiţia s-a ridicat la suma de aproximativ 250.000 de lei şi a fost finalizată în vara trecută. Terenul este funcţional, iar pasionaţii de mişcare deja îl folosesc cu drag. Acesta este amplasat pe spaţiul fostei şcoli din localitate. Clădirea veche de aproximativ 100 de ani a fost demolată şi pe locul acesteia a fost amenajat terenul multifuncţional.

Tot la acest capitol să amintim că autorităţile locale au amenajat un teren de minifotbal şi în centrul comunal, iar lângă există şi un teren de volei, un sport atât de îndrăgit la Zimbor.

Instituţiile publice vor fi reabilitate cu fonduri europene

Pe PNRR s-a obţinut finanţare pentru reabilitarea energetică a sediului Primăriei şi a grădiniţei. La grădiniţă (foto jos) deja se lucrează de două luni. S-a consolidat tot, acoperişul este nou şi lucrări se vor efectua atât la interior, cât şi la exterior, doar pereţii au rămas. Încălzirea se va face cu ajutorul pompelor de căldură, iar energia electrică va fi obţinută cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Autorităţile sunt optimiste că – până în vară – lucrările ar putea fi gata. În prezent, toţii preşcolarii învaţă la Şcoala din Zimbor.

Valoarea proiectului este de 597.985,97 lei. Un proiect asemănător este şi cel de reabilitare a sediului Primăriei, acesta aflându-se în licitaţie. În aproximativ două săptămâni ar putea fi desemnat constructorul şi lucrările să înceapă cât mai curând. Dacă totul decurge bine, până la final de an şi această investiţie ar putea fi finalizată.

Pe lângă reabilitarea energetică a clădirii, sunt prevăzute şi amenajarea a două staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice. Valoarea proiectului este de 1.691.278,90 de lei. Pe perioada lucrărilor, sediul Primăriei, cât şi sediul APIA (se află tot în clădirea Primăriei), vor fi relocate. Încă nu s-a luat o decizie, însă, variante sunt sala de sport sau căminul cultural din centrul comunal.

Cu fonduri europene s-a modernizat şi iluminatul public

Pe GAL, comuna a obţinut finanţare pentru modernizarea reţelei de iluminat public. Au fost montate peste 100 de corpuri în patru sate.  În satul Zimbor au fost montate 21 de bucăţi cu puterea 30W, iar în Chendremal au fost montate 8 bucăţi de aceiaşi putere. O bucată de 30W a fost montată şi în Sutoru, iar alte 31 de bucăţi, dar cu o putere de 50W au fost montate tot în Sutoru. Alte 56 de bucăţi de 50W au fost montate şi în Sâncraiu Almaşului. Valoarea proiectului a fost de 108.321,90 de lei, fiind finalizat.

Baza sportivă a fost modernizată

În ultimii ani, baza sportivă din comuna Zimbor a trecut prin mai multe etape de modernizare. S-au amenajat vestiare, dar şi o tribună cu o capacitate de 196 de locuri care a fost şi acoperită. Ultimul pas a fost modernizarea suprafeţei de joc. S-au schimbat porţile, a fost semănat gazon şi a fost amenajat şi un sistem de irigaţie. Investiţia a fost finalizată, iar din acest retur de campionat, Rapid Zimbor – echipa care reprezintă comuna în campionatul judeţean din Liga a IV-a – a revenit “acasă”. Pe perioada lucrărilor, echipa îşi disputa meciurile de acasă la Almaşu sau la Hida.

Avansează lucrările la garajul utilajelor

Cum parcul auto al comunei este din ce în ce mai bogat, era nevoie şi de un garaj pentru adăpostirea utilajelor. Cu bani de la bugetul local şi cu serviciul propriu al Primăriei s-au început lucrările. Platforma este turnată, scheletul este făcut, fiind şi acoperit o parte. Urmează să mai fie montate panouri termizolante, spaţiul urmând a fi închis complet pentru a se putea efectua, la nevoie, lucrări de reparaţii şi pe timp de iarnă.

Proiecte de viitor

Pe lângă înfiinţarea reţelei de canalizare – care este primordială pentru administraţia locală, la Zimbor mai există şi alte proiecte de viitor. Unul dintre acestea ar fi pasul spre energia verde.

Pe Fondul de Mediu, comuna a depus un proiect pentru montarea unor panouri fotovoltaice pe instituţiile publice care să asigure furnizarea energiei electrice în aproape toată comuna, inclusiv pentru reţeaua de iluminat public.

Cu bani de la bugetul local şi cu serviciul propriu de gospodărire, autorităţile efectuează şi lucrări de modernizare în parcul din centrul comunal.

Gabriel Mureşan: “Cetăţenii să aibă încredere pentru că tot ce am promis se va face”

“Cetăţenii să aibă încredere pentru că tot ce am promis se va face. Nu se pot face toate din prima, însă, în timp se rezolvă. Este ca şi la o gospodărie că nu poţi să faci o casă într-un an. Tot timpul o să ai de lucru la ea şi aşa e şi la noi, tot timpul avem ceva de lucru. Ne dorim să oferim condiţii de trai din ce în ce mai bune”.

 

You may also like

Leave a Comment