Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Comuna Şimişna continuă procesul de dezvoltare și în anul 2024 – proiecte importante pentru comunitate

by Tiberius NICODA
0 comment 1.4K views
A+A-
Reset

Despre comuna Şimişna se poate spune că este una dintre cele mai mici comune din judeţul Sălaj. Ca număr de populaţie, și ca suprafaţă, comuna este destul de modestă, iar dezavantajul acesteia constă  în faptul că se află la depărtare de oraşele Zalău, Baia Mare sau Cluj-Napoca, cel mai apropiat oraş fiind Dejul, la 40 km distanţă.

Încă din anul 2008, edilii comunei Șimișna au reuşit să atragă fonduri pentru proiecte importante care au contribuit la creşterea nivelului de trai.

Autorităţile locale au contat în mod susținut pe atragerea de fonduri europene, fonduri cu ajutorul cărora și-au dezvoltat infrastructura rutieră, 95% dintre străzile şi uliţele comunei fiind asfaltate toate realizate pe fonduri europene.

Infrastructura comunei este în măsură să asigure accesul oricărui vehicul, în orice parte a acesteia în foarte bune condiții.

S-au finalizat lucrările la reţeaua de apă, iar – prin Programul “Anghel Saligny” – comuna Şimişna a primit finanţare şi pentru înfiinţarea unei reţele de canalizare.

Administraţia locală a achiziţionat mai multe camere de supraveghere, iar iluminatul public funcţionează cu LED-uri pentru a asigura siguranța locuitorilor din comună. În comună funcţionează câte o capelă în fiecare dintre cele două sate, iar în Şimişna este foarte util şi Centrul de Permanenţă.

Administraţia locală îşi doreşte să înfiinţeze şi un parc fotovoltaic, pe lângă multe alte proiecte.

Deși comuna are la dispoziție, spre deosebire de alte comune din județ, un buget relativ modest, Şimişna reușește să se  dezvolte semnificativ, iar edilii locali ai comunei speră ca cetăţenii să se bucure în curând de condiţii precum la oraş.

Reţeaua de apă este funcţională în proporție de 80%

Prin PNDL II, în comuna Şimişna s-a desfăşurat unul dintre cele mai mari proiecte din istoria comunei. Este vorba despre un proiect de înfiinţare a unei reţele de apă, având o valoare de aproximativ 28 de milioane de lei.

Lucrările au fost finalizate la sfârşitul anului 2021, iar – din luna martie a anului trecut – reţeaua a devenit funcţională, după obţinerea tuturor avizelor necesare.

În prezent, 410 gospodării sunt racordate la reţeaua publică, în satele Şimişna şi Hăşmaş, iar alte 130 aşteaptă să se racordeze, fiind în proporție de 80% funcțională.

Programul “Anghel Saligny” ajută comuna Șimișna la extinderea rețelei de apă

Dacă proiectul PNDL II nu a putut cuprinde toate gospodăriile din comună, Primăria Şimişna a depus un proiect pe Programul “Anghel Saligny” pentru extinderea reţelei de apă.

Proiectul a fost aprobat, însă, deocamdată fiind în curs de avizare. Valoarea investiţiei se ridică la suma de aproximativ 15 milioane de lei. Se speră ca de la începutul anului 2025 și până la finele anului să fie asigurată cetățenilor comunei aducțiunea de apă.

Reţeaua de canalizare din Șimișna și stația de epurare devin un fapt concret

Programul “Anghel Saligny” a  ajutat autorităţile locale care  au obţinut finanţare şi pentru proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare. Proiectul a fost câștigat și cuprinde toate străzile din satele Şimişna şi Hăşmaş, precum şi construirea unei staţii de epurare în centrul comunal.

Sunt în curs de avizare lucrările de extindere a rețelei de canalizare, valoarea investiției este de 27 de milioane lei care cuprinde extinderea  a circa 18 kilometri de rețea de canalizare plus o stație de epurare, care urmează a fi obținute avizele pentru începerea lucrărilor. Durata de execuție este de doi ani.

La fel ca şi în cazul celuilalt proiect pe “Anghel Saligny”, totul este aprobat, dar mai sunt niște documente aflate în curs de avizare.

Iluminatul public s-a modernizat atât la Şimişna, cât şi la Hăşmaş

Pentru securizarea comunei și mai ales pentru siguranţa cetăţenilor care primează pentru autorităţile locale, modernizarea iluminatului public a fost și este o prioritate.

Astfel, toate corpurile vechi de iluminat au fost înlocuite cu unele cu LED-uri economice și asta doar cu bani de la bugetul local. Există montată câte o lampă LED pe fiecare stâlp, așa că, un total de  aproximativ 600 de corpuri de iluminat noi au fost montate în comună. Proiectul a fost finalizat cu brio în vara anului trecut.

Peste 95% dintre străzile şi uliţele comunei sunt asfaltate

Fondurile europene sunt o sursă bună pentru dezvoltare, iar autorităţile locale ştiau asta. Astfel, în micuţa comună au fost atraşi 2,5 milioane de euro pentru modernizarea străzilor şi uliţelor din comună.

În prezent, peste 95% din drumurile comunei sunt asfaltate, cu rigole betonate şi se prezintă într-o stare bună, chiar dacă lucrările s-au terminat de mai mulţi ani.

Au rămas neasfaltate doar câteva capete de străzi şi uliţe, pe care administraţia locală îşi propune să le asfalteze cu bani de la bugetul local. Este vorba de doar circa 300 metri de străzi în cele două localităţi.

De fapt, şi în acest an, administraţia locală a intervenit la alte capete de străzi, unde s-a turnat covorul asfaltic, cu bani de la bugetul local. Pentru următoarea perioadă, autorităţile îşi propun să asfalteze cei aproximativ 300 de metri pe trei străzi din comună.

Un număr de 14 camere de supraveghere video sunt amplasate în Șimișna  pentru pentru o mai bună siguranţă a cetăţenilor

Pentru un climat de siguranță civică și pentru siguranţa cetăţenilor, administraţia locală a achiziţionat şi 14 camere de supraveghere video, care și-au arătat eficiența din plin. Acestea au folosit inclusiv la identificarea unor autori care au comis fapte antisociale pe raza comunei.

Acestea au fost montate în intersecţii, iar panoul de control se află la sediul Poliţiei. Astfel, în caz de evenimente neplăcute, oamenii legii vor putea interveni prompt.

Capele funcţionale în ambele sate

În ultimul an au fost finalizate şi lucrările la capela din Şimişna. Aceasta este funcţională, fiind realizată cu bani de la bugetul local. Valoarea investiţiei se ridică la suma de aproximativ 400.000 de lei. Cetăţenii sunt mulţumiţi de această investiţie pe care o consideră extrem de utilă, dar care, din păcate foarte des folosită, deoarece populația comunei este îmbătrânită.

Pentru satul Hăşmaş, administraţia locală a găsit o altă soluţie. Astfel, un corp al clădirii de la vechea şcoală a fost recompartimentat şi transformat într-o capelă. Aici, urmează să fie schimbat acoperişul, iar ondulina să fie schimbată cu tablă. Capela se află lângă biserică.

Programul “Masă caldă” pentru elevi este funcțional și la Șimișna

Şcoala Gimnazială din Şimişna a fost pusă la punct în urmă cu câţiva ani printr-un proiect european. Investiţia a cărei valoare a fost de aproximativ 500.000 de euro s-a derulat prin P.O.R, proiectul fiind finalizat în anul 2016.

Începând din acest an, elevii beneficiază şi de Programul “Masă caldă”. Program pilot a fost inclus la Şimişna încă de anul trecut, iar programul continuă și în anul școlar 2024 – 2025.

Demersurile au fost finalizate, iar  – de la începutul acestui an – copiii beneficiază de câte o masă caldă în fiecare zi până la finalul anului şcolar. Autorităţile locale speră ca acest proiect să continue şi în următorul an şcolar, toată lumea fiind mulţumită. În prezent, aproape 70 de copii sunt înscrişi în acest program.

“Din discuţiile pe care le-am avut cu cei de la şcoală, toţi sunt foarte mulţumiţi de calitatea produselor pe care le primesc. Copiii sunt bucuroşi”, spune primarul Călin-Cristian Prodan.

Se are în vedere și în inițiativa edililor de la Șimișna şi înființarea unui parc fotovoltaic

Primăria Şimişna nu a rezonat cu Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), însă, îşi doreşte construirea unui parc fotovoltaic.  Energia generată acolo se va contoriza şi va fi folosită pentru alimentarea Primăriei, a instituţiilor publice, dar şi pentru funcţionarea sistemului de iluminat public. Mai mult, prin această investiţie, s-ar mai diminua şi din cheltuielile privind energia electrică. Pe GAL, se va depune un proiect pe fonduri europene pentru o investiție în valoare de 13.500  de euro pentru panouri solare care urmează a fi amplasate pe Căminul Cultural din Șimișna.

Există totuși speranțe pentru amplasarea unor panouri solare pe o suprafață mai mare și se poartă discuții în acest sens pentru o astfel de perspectivă.

De circa două luni, în comună funcționează din nou o farmacie

La Şimişna funcţionează un centru de permanenţă, un cabinet de medicină de familie care sunt extrem de folositoare atât pentru localnici, cât şi pentru cetăţenii  din comunele din zonă. Există un cabinet stomatologic, un cabinet de analize medicale şi este funcţional un dispensar medical. La centrul de permanență există zilnic un doctor de permanență care deservește toată zona. Aici, benefiează de servicii medicale locuitorii din omună, dar şi cei din comunele învecinate – Poiana Blenchii, Gâlgău, Rus, Ileanda, Zalha sau Lozna, ba chiar şi din judeţele limitrofe – Cluj şi Maramureş.

Până nu demult, la Şimişna funcţiona şi o farmacie. Însă, proprietarii erau din Dej şi au decis să îşi închidă activitatea din comuna sălăjeană în urmă cu patru ani. În urmă cu puțină vreme , de circa două luni s-a reușit redeschiderea unei farmacii la Șimișna care deservește și comuna Zalha.

De atunci şi până în prezent, autorităţile locale au reușit să ajute la redeschiderea unui punct farmaceutic în zonă, mai ales că Şimişna este o comună îmbătrânită, iar deplasarea în satele vecine pentru medicamente este incomodă pentru vârstnici.  După multe discuţii, în urmă cu circa două luni, niște investitori din Cluj au deschis o farmacie în Şimişna.

“Centrul de permanenţă este foarte apreciat de oamenii din zonă pentru că ştiu că au unde merge în caz de urgenţă, după orele de program ale medicului de familie”, precizează primarul comunei.

Căminul cultural din Şimişna modernizat la standarde europene

Căminul cultural din satul Hăşmaş a fost modernizat pe fonduri europene şi se află într-o stare foarte bună. În ceea ce priveşte căminul cultural din Şimişna, autorităţile locale au demarat în acest an lucrările pentru reabilitarea acestuia.

Acoperişul a fost deja schimbat în urmă cu doi ani, iar în prezent se lucrează la reabilitarea clădirii. Lucrările se află pe final, astfel că până în vară, acestea ar putea fi finalizate.

Pentru perioada următoare, se doreşte să se ducă la bun sfârşit proiecte importante pentru comunitate, precum extinderea rețelei de apă și reţeaua de canalizare, extinderea suprafeței parcului fotovoltaic și înființarea rețelei de gaz pentru locuitorii comunei, acestea fiind în principal obiectivele de urmărit și realizat în viitor.

Gândurile primarului de la Șimișna pentru finalul său de mandat în fruntea destinelor comunei au fost exprimate cu reverență și recunoștință față de cetățenii pe care i-a slujit, față de cei de la Consiliul Local al comunei, aceia care l-au sprijinit și ajutat în toare realizările, obiectivele și proiectele pe care le-au inițiat, realizat împreună, precum şi funcţionarilor publici.

“Le mulțumesc tuturor celor implicați, atât cetățenilor pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă. Mulțumesc consilierilor locali pentru că au fost prezenți la ședințele de consiliu local care au răspuns pozitiv la fiecare proiect și realizare pe care le-am făptuit împreună cât și funcționarilor publici din Primăria Șimișna, care au înțeles să se implice și să își desfășoare exemplar sarcinile, fiecare în sectoarele  lor de activitate. Încă o dată le mulțumesc și le doresc tuturor sănătate! Doamne ajută! Să ne întâlnim sănătoși!,” a fost mesajul primarului Călin-Cristian Prodan, aflat acum la finalul celui de-al patrulea mandat.

You may also like

Leave a Comment