REPORTAJ. Comuna Sânmihaiu Almaşului va avea Centru SMURD! GALERIE FOTO

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 56 views
A+A-
Reset

Alături de alte investiţii utile pentru cetăţenii comunei, la Sânmihaiu Almaşului va funcţiona de luna viitoare şi un centru SMURD, care va deservi Valea Almaşului şi Valea Agrijului. Instituţia condusă de Cornel Lung promite şi alte realizări, în special la infrastructură, astfel că locuitorii să se poată bucura în viitorul apropiat de cât mai multe drumuri asfaltate, dar şi de apă şi canalizare


Cornel Lung, primar Sânmihaiu Almaşului: “Le doresc locuitorilor sănătate, putere de muncă şi să muncească fiecare cu sârguinţă. Să gândească fiecare nu doar pentru el, ci şi în folosul comunităţii. A sta şi a critica este cel mai uşor. Oamenii trebuie să fie înţelegători şi să vadă ce se poate face. Să nu viseze avioane, fiindcă noi abia am sărit de la căruţă. Cu echipa din Primărie voi face în aşa fel încât să dezvoltăm comunitatea noastră, însă orice lucru trebuie prioritizat. Vom continua să facem investiţii în funcţie de necesitate”.

Sânmihaiu Almaşului (în maghiară: Almásszentmihály) este o comună în judeţul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Bercea, Sânmihaiu Almaşului (reşedinţa) şi Sântă Maria. Localitatea Sânmihaiu Almaşului a fost menționată pentru prima dată în anul 1546. Celelalte aşezări sunt atestate ceva mai târziu, respectiv în anul 1600 localitatea Bercea şi 1587 localitatea Sântă Marie.

Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Sânmihaiu Almaşului se ridica la 1.617 locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.806 locuitori. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (80,64%), dar există şi minorităţi de martori ai lui Iehova (4,64%), baptişti (4,45%) şi penticostali (3,28%). Pentru 3,34% din populaţie, nu este cunoscută apartenenţa confesională.

Economia comunei este una preponderent agricolă, sectorul zootehnic şi cel al culturii plantelor fiind bine reprezentate.

Bogăţia fondului turistic natural şi antropic al comunei ar putea constitui punctul de cotitură al economiei locale. Frumuseţea peisajelor, ospitalitatea locuitorilor, la care se adaugă biserica de lemn “Sfinții Arhangheli”, monument de arhitectura datat din anul 1778, fac din comuna Sânmihaiu Almaşului un areal extrem de atractiv.

Deşi nu este o comună de primul grad şi nu stă chiar atât de bine din punct de vedere economic precum alte aşezări sălăjene, Sânmihaiu Almaşului este o comună în care autorităţile locale ştiu să eficientizeze resursele şi să facă investiţii după importanţa lor. Am constatat şi noi – echipa de la ziarul Sportul Sălăjean şi Ştiri din Sălaj, în vizita pe care am făcut-o zilele trecute în comuna care este condusă de peste 25 de ani de acelaşi primar, Cornel Lung.

Centrul SMURD se va finaliza luna viitoare

Sub administraţia condusă de Cornel Lung, în Sânmihaiu Almaşului se continuă investiţiile, iar de luna viitoare locuitorii comunei se vor putea bucura de un Centru SMURD! Acest proiect a fost demarat în toamna anului trecut şi luna viitoare urmează să fie inaugurat. Se lucrează intens în această perioadă – lucru ce l-am remarcat şi noi – iar clădirea în care vor avea loc garajele pentru maşina ambulanţei şi a pompierilor este aproape finalizată.

Mai sunt de făcut amenajările la clădirea veche în care era dispensarul, urmând ca acolo să fie camerele de cazare pentru personalul de la ISU.

“Am început şi noi să mai mişcăm puţin. Chiar dacă nu avem atât de mulţi bani, pe cei care îi dispunem trebuie să-i cheltuim cu folos. Am dat drumul la un proiect pentru construirea unui Centru Smurd, care va deservi Valea Almaşului şi Valea Agrijului. Iniţial, am crezut că suma necesară construirii va fi mult mai mică, având în vedere că deja aveam clădirea unde va sta personalul şi doar mai trebuia reabilitată. Doar clădirea cu garajele s-a construit de la zero”, ne-a informat Cornel Lung.

“Un centru SMURD în comuna noastră are o mare importanţă pentru această zonă”, spune primarul

Costurile acestei investiţii se ridică la 400.000 de lei, iar Primăria şi Consiliul Local suportă 75%, restul de bani venind de la Consiliul Judeţean Sălaj. Până la inaugurare, mai este nevoie de mici fonduri, pentru dotarea camerelor unităţii, iar – după ce va fi funcţionabil – Centrul SMURD de la Sânmihaiu Almaşului va primi în dotare o salvare, dar şi o maşină de pompieri cu capacitate de 3 tone pentru apă.

“Construcţia propriu zisă până la stadiul de finisare o putem realiza. Centrul SMURD          se face în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj, care ne ajută cu 100.000 de lei, însă banii nu vor ajunge. Investiţia va ajunge la suma de 400.000 de lei, iar diferenţa va fi suportată din bani de la Consiliul Local. Voi face câteva intervenţii şi voi avea o întâlnire cu domnul prefect, fiindcă avem nevoie şi de dotări la acest centru. Va fi o sală specială pentru dezinfecţia aparaturii medicale de pe salvare, dar cred că vom găsi soluţii pentru a putea achiziţiona dotările care sunt necesare şi în săli”, spune primarul.

Finalizarea lucrările este estimată undeva pentru data de 1 mai, însă au mai intervenit unele lucrări la acoperişul clădirii vechi şi centrul SMURD se va finaliza în a doua parte a lunii mai.

“Din discuţiile purtate cu constructorul, până la jumătatea lunii mai va fi terminată lucrarea şi o vom putea preda celor de la ISU. Fiind pe drumul european, multe se pot întâmpla, iar acest centru are o importanţă foarte mare. Eu mă bucur că vom avea o echipă de intervenţie foarte rapidă pe raza comunei. Dar, dacă privim pe cealaltă parte, pentru noi a fost un efort financiar având în vedere potenţialul comunei în ceea ce priveşte veniturile proprii. Este foarte important acest centru, nu doar pentru comuna noastră ci şi pentru foarte multe localităţi din zonă”, a declarat Cornel Lung.

În centrul comunal se construieşte şi o capelă

Tot cu bani din bugetul local, anul trecut a început construcţia unei capele, în imediata vecinătate a cimitirului. Clădirea este deja ridicată în roşu, iar în perioada imediat următoare va fi tencuită, se vor monta geamurile şi gresia. După ce va fi finalizată, capela va putea fi folosită de toţi locuitorii, indiferent de religie.

“Capela trebuia finalizată, dar au fost unele probleme şi în iarnă nu s-a putut lucra. A trebuit să prelungim termenul de execuţie, însă sperăm ca într-o lună de zile lucrarea să fie finalizată. Toată construcţia va costa 120.000 de lei şi banii provin doar din venituri proprii. Capela este pentru toate confesiunile din comună şi era necesară, mai ales lângă cimitir. Şi cimitirul l-am mai pus la punct şi a fost îngrădit pe o parte”, ne-a informat Cornel Lung.

Şcoala Primară din Sânta Maria a fost renovată

Faţă de alte comune, Sânmihaiu Almaşului stă destul de bine când vine vorba de numărul elevilor, iar la şcolile din comună învaţă aproximativ 200 de elevi, iar numărul preşcolarilor se ridică la 60. Toate şcolile din comună funcţionează, iar la Bercea şi Sânta Maria sunt cele cu clasele I – IV, în timp ce în centrul comunal este Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII.

Şcoala de la Sînmihaiu arată cel mai bine, iar ea a fost reabilitată în urmă cu vreo 10 ani. Anul acesta s-a trecut şi la reabilitarea şcolii din Sânta Maria, investiţia fiind de aproape 200.000 de lei, cu bani de la bugetul local.

“Tot în 2018 a fost renovată şcoala din Sânta Mărie. Am pus la punct interioriul clădirii, dar am schimbat şi acoperişul.  Era necesar să renovăm şcoala, fiindcă şi în Sânta Maria învaţă în jur de 50 de elevi, iar acolo mai avem şi grădiniţa. A mai rămas să facem exteriorul, pe care îl vom renova în perioada următoare”, ne-a informat primarul.

Cea mai importantă investiţie din ultima perioadă care a fost finalizată rămâne sediul Primăriei, care anul trecut a fost mutat în fosta cooperativă. Acesta a fost reabilitată din temelii, dar s-au făcut serioase lucrări de amenajare, atât a clădirii, cât şi a curţii sau a parcului de la intrarea în instituţie. Practic, odată cu această lucrare, faţa localităţii s-a schimbat radical, mai ales că vorbim de centrul comunal.

“Sediul Primăriei a fost finalizat în 2017, exclusiv din fonduri proprii. De la achiziţie şi până la predare ne-a costat vreo 1.200.000 lei. Având în vedere cum arăta sediul vechi al Primăriei, unde nu aveam spaţiu în preajma lui, a necesitat să ne mutăm de acolo. Faptul că am renovat fost cooperativă a fost cea mai bună variantă. Niciun privat nu putea să o pună la punct şi să investească o sumă atât de mare. Sper ca lumea să fie mulţumită de lucrările şi utilităţile pe care le are. Acum putem primi cum se cuvine orice persoană care vine la Primărie”, a sunat declaraţia primarului.

Nici vechiul sediu nu a fost lăsat de izbelişte, iar acolo a fost mutată biblioteca, iar o parte a clădirii a fost cedată Secţiei de poliţie. Şi la această clădire se vor aduce îmbunătăţiri, iar autorităţile locale au cuprins în buget o sumă pentru refacerea acoperişului.

Proiect măreţ  pentru asfaltarea  drumurilor comunale şi a uliţelor!

Din punct de vedere al infrastructurii, Sânmihaiu Almaşului stă destul de bine, având în vedere că această comună este traversată de Drumul European E 81, dar şi de cel naţional, care face legătura cu oraşul Jibou. Situaţia drumurilor comunale este mai delicată, având în vedere că până în momentul de faţă sunt doar 3 km de drum asfaltat către Sânta Maria.

O porţiune de 1,8 km a fost asfaltată în 2015, iar acum doi ani s-a finalizat şi un tronson de 1,2 km printr-un proiect depus pe GAL. Infrastructura va arăta mult mai bine în perioada următoare, iar  autorităţile locale au pregătit un proiect măreţ prin care se vor asfalta 6 km de drum comunal, dar şi 9 km de uliţe.

“Din discuţiile cu cei  de la Ministerul Dezvoltării am clarificat ultimele lucruri şi până la finalul lunii vom semna contractul. Se vor asfalta 9 km de uliţe şi încă 6 de drum comunal. Avem momentan 3 km de asflat spre Sânta Maria, dar am făcut documentaţia şi sperăm ca în maxim două luni să dăm drumul la licitaţie. Întotdeauna, infrastructura aduce locuitori noi şi tineret. Trebuie să oferim condiţii şi mă bucur că în ultimii ani s-au întors în comunitate câteva familii de la oraş şi sperăm să mai întinerească şi să se mai revigorează comunitatea. În 1992, când am venit la Primărie aveam 2.000 de locuitori, iar azi avem o populaţi de 1560”, a precizat interlocutorul nostru.

Din cei 1560 de locuitori, aproximativ 600 sunt de etnie rromă, însă primarul se mândreşte cu această comunitate.

“Cam 40% din numărul populaţiei este de etnie romă.  Întotdeauna am spus că nu îmi este deloc ruşine de comunitatea de rromi. Sunt oameni care s-au integrat foarte bine în societate, oameni harnici. Sigur, pădure fără uscături nu există, dar nu fac probleme. Pe timp de iarnă, dosarele pentru ajutor social cresc la vreo 80, dar din primăvară, scad undeva la jumătate. Asistaţii sociali pleacă la muncă, mulţi dintre ei în străinătate. Unii dintre ei chiar au locuinţe foarte cochete şi îngrijite. S-au integrat printre noi”, este de părere primarul.

Reţelele de apă şi canalizare, un vis ce poate deveni realitate

Cu doar trei localităţi – centru comunal, Sânta Maria şi Bercea – comuna Sânmihaiu Almaşului abia depăşeşte 1.500 de locuitori. Acest aspect reprezintă un dezavantaj când vine vorba de reţeaua de apă şi canalizare. În zadar au încercat autorităţile locale diferite proiecte, deoarece Sânmihaiu Almaşului nu a realizat punctajele minime, având sub 2.000 de locuitori. În acest sens, s-a făcut un proiect de asociere cu comuna Zimbor, pentru a putea fi trecut acest prag.

“Staţiile de epurare nu pot funcţiona dacă nu au debit. Am făcut un proiect de asociere cu cei de la Zimbor, pentru a putea trece pragul de 2.000 de locuitori, fiindcă altă cale nu am avut. Sperăm ca lucrurile să decurgă bine şi să putem avea şi noi în perioada următoare apă şi canalizare. În ziua de azi, apa şi canalizarea este o necesitate şi cu siguranţă lumea se va racorda la reţea”, este de părere primarul.

Căminul cultural din Sânmihaiu Almaşului va intra în reparaţii capitale

Ca de fiecare dată, pe primarul Cornel Lung l-a preocupat ca cetăţenii să aibă cele mai bune condiţii, iar atenţia a fost îndreptată spre toate domeniile, chiar şi cele culturale. Deşi de mai  multe ori a fost reabilitat parţial, căminul  cultural din centrul comunal nu arată întocmai cum îşi doresc autorităţile locale.

În acest sens, s-a depus un proiect prin GAL privind reparaţii capitale care a fost aprobat şi în perioada următoare se vor demara lucrările.

“Am semnat documentaţia şi sperăm ca în maxim o lună de zile să facem achiziţia. Proiectul prevede reparaţii capitale la cămin, dar şi dotarea acestuia. În comună se mai organizează diferite evenimente, astfel că la cămin trebuie să fie condiţii la cele mai ridicate standarde”, a explicat Cornel Lung.

Tot prin Grupul de Acţiune Locală, Primăria Sânmihaiu Almaşului a mai câştigat un proiect privind achiziţionarea unui tractor şi a unei remorci, după ce anul trecut a fost achiziţionat şi un buldoexcavator.

“Sunt utile aceste utilaje, fiindcă putem face foarte multe lucrări. Dacă nu le-am avea ne-ar costa foarte mult să le închiriem”, a spus interlocutorul nostru.

Sânmihaiu Almaşului, fără echipă de fotbal, dar cu jucători buni!

Au trecut vreo 20 de ani de când comuna  nu mai are echipă de fotbal, Energia Sânmihaiu fiind ultima reprezentantă a comunităţii în “sportul rege” din Sălaj. Ani la rând, primarul a încercat să readucă în circuit acest fenomen sportiv, dar s-a lovit de unele probleme, de multe ori chiar şi de lipsa tineretului.

Nici acum nu prea ar fi variante, dar primarul speră ca – în viitorul apropiat – la Sânmihaiu Almaşului să se poată vorbi despre fotbal, mai ales că terenul de joc încă este practicabil. Până când în comună să apară şi o echipă de fotbal, sunt mai mulţi tineri din comună care evoluează pe la alte formaţii din judeţ. Este vorba de Mihai Lung – nimeni altul decât fiul primarului, care în acest moment este campion cu Dumbrava Gîlgău, acolo unde el apără buturile grupării din comuna Bălan de câţiva ani.

Pe lista jucătorilor de fotbal cu origini în Sânmihaiu Almaşului se mai află fraţii Dragoş şi Gabriel Lăcătuş – care evoluează la CS Atletic Zalău în Campionatul Naţional de juniori republicani, la fel şi Dragoş Ardelean. Portarul Robert Onaţ (CS Hida), Sergiu Brie (AS Creaca Jac) şi Cosmin Tămăşan (Rapid Zimbor) sunt alţi jucători care sunt din Sânmihaiu Almaşului, dar care joacă pe la alte echipe din Liga a IV-a şi Liga a V-a Sălaj.

 “Am construit acel teren de minifotbal, pe care l-am îngrădit, iar terenul de fotbal chiar dacă a fost retrocedat, încă este funcţionabil. Chiar mai văd tineri care mai ies la câte o mişcare, în special în zilele de duminică. Am pus în discuţie formarea unei echipe de fotbal, dar nu am avut niciodată o certitudine că vom putea forma un lot competitiv de jucători. Sunt câţiva jucători buni din comună care evoluează prin alte părţi şi nu aş putea spune că nu am putea forma o echipă de fotbal. În şedinţa de Consiliu Local am discutat problema înfiinţării unei asociaţii sportive şi cred că o vom înfiinţa până anul viitor”, ne-a informat Cornel Lung.

“Vom continua să facem investiţii în funcţie de necesitate”

Din discuţiile avute cu primarul şi din ce am văzut că se face la Sânmihaiu am ajuns la concluzia că această comună se dezvoltă într-un ritm bun. Primarul Cornel Lung nu vrea să se oprească aici şi promite şi alte facilităţi pentru locuitori, însă va face investiţiile în funcţie de necesitate. În final, cu această ocazie, primarul a avut şi un mesaj de adresat locuitorilor comunei.

“Să ne ajute Dumnezeu la proiectele care sunt în derulare ca să le putem finaliza cu bine şi cele care le avem în plan  să ne ajute să le demarăm. Le doresc locuitorilor sănătate, putere de muncă şi să muncească fiecare cu sârguinţă. Să gândească fiecare nu numai la ei, ci şi în folosul comunităţii. A sta şi a critica este cel mai uşor. Trebuie să fie înţelegători şi să vadă ce se poate face. Să nu viseze avioane, fiindcă noi abia am sărit de la căruţă. Cu echipa din Primărie voi face în aşa fel încât să dezvoltăm comunitatea noastră, însă orice lucru trebuie prioritizat. Vom continua să facem investiţii în funcţie de necesitate”, a încheiat primarul Cornel Lung.

You may also like

Leave a Comment