REPORTAJ. Comuna Ileanda capătă un aspect european sub conducerea primarului Cornel Lar. FOTO şi VIDEO

by Eduard FARCAS
0 comment 283 views
A+A-
Reset

Cea mai mare comună ca număr de sate din judeţul Sălaj este într-un amplu proces  de modernizare. Numeroase şantiere sunt în derulare, de la asfaltări în Rogna şi Podişu, până la realizarea unei staţii de epurare şi reabilitarea străzii Gării din centrul communal


“Sunt multe de făcut în comuna Ileanda pentru că avem foarte multe sate. Cu toate acestea, am văzut care sunt priorităţile încă de pe vremea când eram viceprimar, iar acum ştiu foarte bine ce trebuie făcut în comună. Fac totul treptat, aşa cum se poate. Un vis al meu încă de când am fost ales în funcţia de primar a fost să asfaltez satele Rogna şi Podişu, iar acum, în cele din urmă, am reuşit să realizez acest proiect. Sunt şi voi rămâne dedicat şi aplecat tuturor problemelor locuitorilor. Fie că vorbim de comunitatea de rromi pe care am încercat să o integrez, fie că vorbim de satele oarecum izolate aşa cum este Bărsăuţa, tot timpul am încercat să fac ce trebuie pentru a spori confortul cetăţenilor. Centrul comunal am încercat să îl înfrumuseţez, să reabilitez şcoli sau să mă ocup de apă şi canalizare atât cât am putut. Şi în continuare îmi doresc să muncesc pentru binele cetăţenilor şi să rămân acelaşi om aplecat spre nevoile locuitorilor din comună”.

Cornel Lar – primarul comunei Ileanda

Deşi se află la primul mandat, Cornel-Dorel Lar a pus umărul serios la dezvoltarea comunei Ileanda. În comună se derulează numeroase proiecte utile societăţii de la asfaltări de drumuri până la realizarea unei staţii de epurare.

Primarul se implică activ, stă de vorbă cu fiecare cetăţean şi este apreciat de comunitate deoarece se bazează pe sloganul “Fapte, nu vorbe”.

Sub mandatul său, în Ileanda s-au derulat ample proiecte şi aici amintim modernizarea şcolilor din localităţile componente, asfaltarea şi amenajarea drumurilor, reabilitarea străzii Gării din centrul comunal sau înfrumuseţarea comunei prin amplasarea de mobilier stradal.

Primarul este dedicat proiectelor pe care le derulează în comună. La ora actuală, un amplu proiect vizează asfaltarea străzilor din satele Podişu şi Rogna.

Cele două sate văd pentru prima dată asfalt, iar sătenii sunt foarte încântaţi. Bătrânii satelor susţin că până prin 2008 abia puteai circula prin cele două localităţi dacă ploua şi niciodată nu au crezut că vor vedea un petic de asfalt în satul lor.

Trebuie să spunem că Ileanda este o comună atât de întinsă încât, pentru a ajunge în centrul fiecărui sat, străbaţi aproape 64 de kilometri! Comuna are nu mai puţin de 13 sate – Ileanda, Dolheni, Saşa, Dăbâceni, Podişu, Negreni, Rogna, Bărsăuţa, Măleni, Bizuşa, Perii Vadului, Răstoci şi Luminişu.

Satele Rogna şi Podişu văd pentru prima dată în istorie ASFALT

Până în anul 2008, aşa cum spun sătenii, prin Podişu sau Rogna nu puteai circula pe stradă dacă ploua pentru că era foarte rău drumul. De multe ori au rămas maşini împotmolite în noroiul de pe stradă. Nici cu căruţa nu se putea circula.

Un vis al primarului Cornel Lar, încă de când a fost ales, a fost acela de a asfalta străzile din cele două sate. Iar acum visul a devenit realitate. La ora actuală se lucrează la aşternerea covorului asfaltic pe drumul comunal. Lucrările sunt în toi, iar în curând proiectul va fi finalizat.

Drumul care se asfaltează măsoară 9 kilometri, iar lucrările sunt finanţate prin PNDL 2. Valoarea totală a proiectului este de 3 milioane de lei. Drumul va face legătura între satele Rogna, Podişu şi Negreni, dar şi cu drumul comunal.

“Când m-am hotărât să candidez de primar, am avut câteva dorinţe arzătoare printre care asfaltarea acestor drumuri care vor deservi celor trei sate de pe malul acesta al Someşului – Podişu, Rogna şi Negreni. În sfârşit, am ajuns să văd o parte din visul meu împlinit, în sensul că începând de săptămâna trecută am început să aşternem covorul asfaltic”, susţine Cornel Lar.

Sătenii se bucură de asfaltarea drumului: “Atât să trăiesc până se pune asfalt”

Sătenilor nu le vine să creadă că drumul se asfaltează. Susţin că e un vis devenit realitate faptul că văd pe stradă utilajele de la societatea de asfaltări.  “Am umblat prin noroi destul. Eu am 83 de ani în 6 septembrie. Am zis că atât să trăiesc cât să văd drumul acesta asfaltat. Să îmi umble nepoţii şi strănepoţii. E o bucurie”, spune un sătean din Podişu.

Un alt sătean, din Rogna, susţine că se răsucesc strămoşii în mormânt de bucurie.

“Suntem entuziasmaţi. Începe să crească satul. Străbunii noştri dacă ar învia s-ar minuna de ceea ce se face aici. Atât podul cât şi asfaltul în sat sunt lucruri extraordinare. Credeam că nu va fi niciodată aşa ceva”, susţine localnicul.

Un alt sătean ne descrie cum era drumul înainte. Era atât de rău încât nu puteai merge nici cu carul tras de cal.

“Nimeni nu a crezut că s-a face asfalt pe drumurile acestea. Era un noroi pe drumul acesta de abia mergeai. De multe ori nu puteai merge numa cu cizme, nu cu alţi papuci. Nici cu calu’ nu puteai”, susţine un bărbat în vârstă al satului Podişu.

Strada Gării din Ileanda se modernizează. Se vor construi inclusiv blocuri ANL

În centrul comunal există un proiect în execuţie care vizează reabilitarea străzii Gării. Pe această stradă se află foarte multe obiective importante din comună, printre care Piaţa Agroalimentară, sediul APIA sau centrul medical.

Lucrările la strada Gării au început cu excavarea şi amenajarea şanţurilor pe partea dreaptă, iar pe partea stângă vor fi doar şanţuri betonate. Strada va căpăta un aspect modern, european.

Aici trebuie amintim că lângă strada Gării există o zonă unde s-a predat deja amplasamentul celor de la Administraţia Naţională a Locuinţelor pentru construirea a două blocuri cu 18 apartamente.

Tot pe această stradă se află Piaţa Agroalimentară unde recent s-a realizat un iluminat modern.

Şi tot pe stradă se amenajează lângă centrul medical o parcare.

“Lângă Centrul Medical vom amenaja o parcare cu vreo  30 de locuri. Dat fiind faptul că această zonă este foarte circulată vinerea când e zi de piaţa la noi, reuşim să mai decongestionăm astfel situaţia”, susţine primarul comunei Ileanda.

Se facilitează accesul la blocurile din centrul comunal

Zilele acestea s-a muncit intens la realizarea accesului auto la blocurile din centrul satului Ileanda, situate lângă sediul Pompierilor.

Aici, din cauza podului colmatat, se produceau atât inundaţii, cât şi spaţiul era foarte îngust.

Cu muncitorii angajaţi la Primăria Ileanda s-a realizat un şanţ de scurgere a apei şi s-a lărgit şi accesul auto.

“Aici sunt diferenţe de nivel mari. De multe ori bălteşte apa. Aici a fost obturat un pod. Am hotărât să îl schimbăm şi să obţinem două avantaje – asigurăm scurgerea apelor şi lărgim banda de acces spre bloc”, susţine primarul comunei.

A fost înfrumuseţat centrul comunal şi s-a redus riscul de inundaţii

Primarul a pus mare accent şi pe modul în care arată centrul comunei Ileanda, dar şi pentru protejarea gospodăriilor în caz de viitură. Astfel, centrul comunal a devenit unul modern. A fost montat mobilier stradal – băncuţe şi coşuri de gunoi, dar au fost realizate şi rondouri cu flori. Tot în centrul comunal se află şi sediul Primăriei Ileanda.

Acesta a fost de curând pus la punct, i s-a dat un strat nou de zugrăveală, iar acum întreaga zonă are un aspect deosebit, plăcut ochiului.Mai mult, primarul Cornel Lar a fost preocupat şi de siguranţa cetăţenilor în caz de viitură.

Din acest motiv s-a reuşit în mare parte decolmatarea Văii Ileanda, astfel încât, să prevină pe cât posibil riscul de inundaţii.

Pe această cale, primarul mulţumeşte fostului director de la Apele Române, Cristian Crişan.

Staţia de epurare este aproape finalizată

În Ileanda se lucrează intens la realizarea unei staţii de epurare.

Lucrările sunt aproape finalizate. Primarul Cornel Lar a verificat stadiul lucrărilor, iar firma care lucrează aici susţine că are gardul pregătit şi că în foarte scurt timp se termină lucrarea.

Valoarea proiectului de realizare a staţiei de epruare este de 7 milioane de lei şi este finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Această staţie de epurare va deservi localităţile Ileanda şi Bizuşa.

La ora actuală, în localitate există reţea de apă şi urmează şi reţeaua de canalizare.

Lângă staţia de epurare se lucrează intens şi la reţeaua de electricitate.

“Pentru a avea putere electrică aici în zonă, la staţia de epurare, au intervenit şi lucrările pentru energia electrică. Se fac acest lucrări pentru a nu exista sincope în buna funcţionare a tuturor elementelor de la staţia de epurare”.

 Cornel Lar

17 zile şi 17 nopţi pentru ca “Raiul pe pământ” să aibă apă

Localitatea Saşa se află la cea mai mare altitudine din comună, 446 metri. Peisajul de aici îţi taie răsuflarea, iar localnicii susţin că aici e „Raiul pe pământ”.

Localitatea are acum şi aducţiune de apă, după ce ani la rând localnicii erau alimentaţi de pompieri din cauza secetei. 17 zile şi 17 nopţi a curs apă pe jos, pe strada principală din sat pentru ca administraţia locală să vadă cât de bună este apa.

“Deşi beneficiau de două foraje existente şi o reţea de distribuţie a apei, de opt ani de zile nu era funcţională. Astfel încât, am decis să fac orice este posibil şi să salvez acest sat de lipsa de apă. M-a determinat să fiu atât de doritor să finalizez investiţia cu atât mai mult cu cât atunci când am fost viceprimar am avut ocazia să văd mai multe funduri de fântână crăpate din cauza secetei. I-am sprijinit atunci pe săteni aducându-le apă cu maşina de la pompieri. Am decis să reabilitez vechiul foraj făcut la 248 metri adâncime. Am adus o firmă de specialitate, am făcut o documentaţie şi am demarat lucrarea. Am reabilitat puţul, am lăsat să curgă apa 17 zile şi 17 nopţi la vedere aici pe drum, după care am reabilitat bazinul de înmagazinare şi a reţelei stradale. Asta se întâmpla în septembrie 2019”.

Cornel Lar – primarul comunei

Administraţia locală pune mare accent pe EDUCAŢIE

În prim-plan, mereu, pentru administraţia condusă de Cornel Lar a fost educaţia. Acesta consideră că fără a se investi în educaţie, o comunitate nu se poate dezvolta.

În centrul comunal există Liceul Tehnologic Ileanda care beneficiează de sprijin din partea administraţiei locale.

De asemenea, recent au fost modernizate unităţile şcolare din Dolheni şi Perii Vadului.

Şcoala din Perii Vadului a fost recondiţionată cu sprijinul Composesoratului. Acolo s-au realizat lucrări interioare de modernizare a clădirii, dar s-a muncit şi în exterior. Mai există puţin de muncă, însă lucrările se vor sfârşi în cel mai scurt timp.

S-a reabilitat şi şcoala din satul Dolheni. Aici a fost schimbată pardoeseala. Până recent, cei peste 40 de elevi din Dolheni aveau în clasă duşumele din lemn, vechi de când lumea şi pământul. Duşumeaua a fost înlocuită cu parchet modern. Totodată s-a schimbat şi reţeaua de încălzire. Copiii se încălzeau iarna la sobe din fier care le puneau siguranţa în pericol. La această oră, în şcoala din Dolheni există încălzire centrală, au fost montate calorifere şi o centrală.

“Am reabilitat sistemul de încălzire central. Elevii se încălzeau la sobă tip cizmă cu risc mare de a pune mâna pe soba încinsă. Am dat drumul la instalaţia de încălzire cu centrală. În fiecare an de când sunt primar am alocat o sumă de bani pentru şcoala din Dolheni. Urmează să reabilităm acoperişul”, susţine primarul Cornel Lar.

Siguranţa cetăţenilor, pe primul loc

Pentru că administraţia locală pune mare accent pe siguranţa cetăţenilor s-au achiziţionat camere de supraveghere video. Două dintre acestea au fost montate chiar pe podul peste râul Someş care leagă Drumul Naţional de satele Podişu, Negreni şi Rogna. Cele două camere au fost amplasate deoarece treceau foarte multe maşini cu gabarit depăşit sau cu înălţime mare care pun în pericol starea podului de peste Someş.

“Pentru a suplini o carenţă care cred că este general valabilă la multe comune – lipsa unui serviciu de pază obştească conform prevederilor legii, am pus accent pe dotarea cu camera de supraveghere astfel încât prima dată am achiziţionat un sistem performant, am gândit în varianta în care să pot să leg la acea tehnologie cât mai multe camere posibile. În prima fază am achiziţionat sistemul şi opt camere cu aproape 50.000 de lei, ulterior am extins numărul şi astăzi avem 16 camere. Am decis să punem cele două camere la pod pentru că în general nu se respectă limitele de înălţime şi greutate ale podului”, susţine primarul Cornel Lar.

Acces mai uşor spre localităţile izolate

În comuna Ileanda există două localităţi oarecum izolate – Bărsăuţa şi Măleni. În Măleni mai locuiesc astăzi doar două persoane, în timp ce Bărsăuţa este puţin mai populată. Spunem puţin pentru că nici aici numărul locuitorilor nu depăşeşte zece suflete.

În ambele sate accesul auto este destul de dificil. De exemplu, sătenii din Bărsăuţa trebuiau să străbată un drum lung de peste 30 de kilometri pentru a ajunge în centrul comunal. Totuşi, sub administraţia lui Cornel Lar s-a amenajat calea de acces directă. La fel, an de an se curăţă pe cât posibil şi accesul spre satul Măleni. Aici mai putem aminti şi că an de an s-a muncit la amenajarea drumului comunal din localitatea Răstoci care este paralel cu Drumul Naţional.

 

You may also like

Leave a Comment