Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Comuna Chieşd continuă procesul de dezvoltare şi în acest an

În comună se lucrează intens la complexul sportiv, fiind pe final şi lucrările la noua sală de sport din curtea Şcolii Gimnaziale. În curând vor începe şi lucrările la o creşă şi un after-school. Marea doleanţă a comunităţii rămân, însă, reţelele de apă şi canalizare, dar primarul Leontin Chiş este optimist că se vor rezolva şi aceste probleme. Până atunci, se lucrează de zor la modernizarea infrastructurii rutiere, proiect finanţat pe Programul Anghel Salignyi

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 962 views
A+A-
Reset

Comuna Chieşd are 27 de proiecte în acest mandat, aflate în diferite stadii. Unele au fost finalizate, altele sunt  continuate din mandatul trecut, iar altele sunt în curs de implementare sau aşteaptă să primească aprobare. Fonduri au fost atrase de peste tot, de la Uniunea Europeană, de la Guvernul României, iar unde a fost cazul s-au folosit bani de la bugetul local. Totul pentru ca nivelul de trai din comună să crească.

Sigur, cea mai mare doleanţă a primarului şi a tuturor cetăţenilor este să aibă funcţionale reţelele de apă şi canalizare. Însă, deşi au făcut tot ce le-a stat în putinţă, autorităţile din Chieşd stau după cele din Bocşa pentru a putea duce la bun sfârşit acest proiect comun, început în 2007. Pe Anghel Saligny se lucrează la cel mai mare proiect din istoria comunei, din punct de vedere al valorii proiectului.

Se modernizează infrastructura rutieră. Însă, de departe, sursa de finanţare favorită a administraţiei locale este CNI, aproape 10 proiecte fiind în diferite stadii la Compania Naţională de Investiţii. Sunt multe proiecte şi pe PNRR, POR sau Fondul de Mediu, investiţii care se derulează cu ajutorul fondurilor europene.

Avansează şi lucrările la infrastructura rutieră

Pe Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, comuna a primit 15 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere. E vorba despre 10 km de drumuri comunale, străzi şi trotuare. Sunt cuprinse şi trei uliţe, cea mai importantă fiind cea a grajdurilor care nu a fost asfaltată niciodată. În cadrul proiectului vor fi betonate şi şanţurile. În prezent se lucrează pe Drumul Comunal Chieşd – Sighetu Silvaniei spre Sălăjeni.

Pe o porţiune s-a turnat al doilea strat de asfalt şi cel de uzură şi se fac şanţurile betonate. Se amenajează şi accesul la proprietăţi. Proiectul are o valoare de 15 milioane de lei, fiind cel mai mare din istoria comunei din punct de vedere al valorii investiţiei.

Totodată, în acest proiect este cuprinsă şi amenajarea unei porţi la intrarea în comună dinspre Sălăjeni. O poartă în stil maramureşean, la intrare în pădure, acolo unde este amenajată o parcare şi vor fi montate bănci şi mese.

Comuna atrage şi fonduri europene

Administraţia locală reuşeşte să atragă şi fonduri europene pentru dezvoltare pe diferite programe de finanţare. Spre exemplu, pe PNRR s-a obţinut finanţare pentru amenajarea mai multor staţii de autobuz (foto sus) în Chieşd şi Sighetu Silvaniei. În total, 7 staţii vor fi amenajate, valoarea proiectului fiind de 500.000 de lei. S-a turnat placa de beton la toate, urmând a fi amenajate şi staţiile.

Tot pe PNRR s-a depus un proiect pentru amenajarea unui centru de colectare selectivă voluntară a deşeurilor care nu pot fi colectate de către serviciile de salubrizare autorizate. Acesta va fi amplasat la ieşire din Chieşd spre Corund, iar în zilele următoare ar putea începe lucrările. Tot cu privire la deşeuri, pe PNDL II, administraţia locală are aprobat un proiect pentru construirea unor platforme de gunoi unde se vor putea depune fecale de animale care ulterior să fie transformate în îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.

Pe PNRR s-a depus un proiect şi pentru reabilitarea celor patru blocuri de locuinţă din centrul comunal, proiectul aflându-se în analiză. Un alt proiect depus este pentru amenajarea unui parc fotovoltaic, precum şi unul pentru dotarea şcolilor cu echipamente IT şi mobilier. Valoarea acestuia fiind de 1 milion de lei.

Proiecte la Compania Naţională de Investiţii

La CNI, administraţia locală a depus aproape 10 proiecte. Două dintre aceste sunt pentru amenajarea văilor şi protejarea împotriva inundaţiilor. Primul proiect este pregătit de mai mulţi ani şi pe parcurs s-au întâmpinat probleme, dar primarul Leontin Chiş este optimist că în acest an ar putea primi finanţare. Este vorba despre valea principală. Al doilea proiect priveşte afluenţii văii. Valoarea celor două proiecte este de 36 de milioane de lei.

Cămin cultural nou

Un al treilea proiect la Compania Naţională de Investiţii este căminul cultural din Chieşd. Clădirea veche va fi demolată, iar pe locul respectiv va fi construit un cămin nou, pe trei nivele, demisol, parter şi etaj. La demisol va fi amenajată o sală mai mică pentru diferite evenimente şi, probabil, va funcţiona şi discoteca în acel spaţiu. La parter va fi amenajată o sală mare pentru spectacole şi evenimente mai mari, iar la etaj vor fi amenajate mai multe birouri.

Capela din Chieşd a fost finalizată. În scurt timp încep lucrările la capela din Sighetu Silvaniei

Tot pe CNI s-a obţinut finanţare pentru capela din Chieşd, proiect finalizat. Prin Compania Naţional de Investiţii s-a obţinut finanţare şi pentru o capelă la Sighetu Silvaniei. Se lucrează la proiectul tehnic în prezent, dar în cel mai scurt timp va fi finalizat şi vor putea începe lucrările.

Un alt proiect la CNI este renovarea, conservarea şi punerea în valoare a bisericii de lemn din Chieşd, proiect depus împreună cu Biserica Ortodoxă şi care are mari şanse să fie aprobat.

Sediul Primăriei va fi reabilitat

Tot pe CNI, se află în achiziţie şi proiectul de reabilitare, modernizare şi extindere a sediului Primăriei.

Zilele acestea se decide câştigătorul licitaţiei, după care trei luni va dura proiectarea. Lucrările efective vor începe la vară. Pe perioada lucrărilor, activitatea Primăriei se va desfăşura în căminul cultural. Lucrările la noul cămin ar putea începe abia în anul 2025, timp în care se vor finaliza lucrările de la Primărie. Un alt proiect de reabilitare şi modernizare plus dotare este cel de la bibliotecă. Acesta se află în analiză.

Încep lucrările la creşă şi after-school

S-au făcut paşi importanţi şi la investiţia ce prevede construirea unei creşe cu program prelungit şi a unui after-school. Proiectul tehnic a fost adjudecat de o firmă din Negreşti Oaş, fiind semnat deja contractul de începere al lucrărilor. Obligaţia Primăriei este să elibereze amplasamentul pentru construcţie. Este vorba despre locul în care se află dispensarul vechi, la ieşire din Chieşd, spre Corund.

În prezent locuieşte acolo o femeie cu doi copii şi al treilea pe drum, căreia autorităţile locale îi vor găsi un alt spaţiu. Valoarea proiectului este de 5 milioane de lei, iar durata de execuţie este de 12 luni.

Lucrările la complexul sportiv avansează într-un ritm alert

Un alt proiect de amploare derulat prin Compania Naţională de Investiţii este cel de la baza sportivă din Chieşd. De fapt, complexul sportiv pentru că asta se face acolo.

Primarul Leontin Chiş a primit asigurări din partea constructorului că proiectul va fi gata în două luni.

Se lucrează la sistemul de irigaţii, forajul este făcut, bazinul de depozitare a apei este finalizat, mai trebuie montate pompele. Va fi un sistem de irigaţii electronic.

Pe urmă se pot monta rulourile de iarbă şi să se facă finisajele. Complexul sportiv va beneficia şi de nocturnă, atât terenul de fotbal, cât şi cel de minifotbal şi tenis.

Valoarea investiţiei este de 7 milioane de lei.

Iluminat public modern în Chieşd

Pe Fondul de Mediu, comuna a primit finanţare în valoare de 1,1 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public din centrul comunal.

Au fost montate aproximativ 600 de corpuri de iluminat pe LED, pe fiecare stâlp din localitatea Chieşd. Prin implementarea acestui proiect a crescut siguranţa cetăţenilor şi, totodată, iluminatul este mult mai eficient. Un proiect asemănător va fi implementat şi la Sighetu Silvaniei. Primarul Leontin Chiş a semnat contractul de finanţare şi la finalul acestei luni ar putea începe lucrările.

Visul reţelei de gaz prinde contur

Comuna va primi 9,1 milioane de lei finanţare pentru înfiinţarea unei reţele de gaz. Bucuria a fost imensă la aflarea veştii, doar că, nu e atât de uşor. Furnizorul a sugerat comunei o asociere cu vecinii din zonă pentru ca magistrala de la Hereclean să ajungă până la Sărmăşag, iar de acolo gazul să fie adus în comuna Chieşd. Pentru asta, a fost nevoie de o asociere cu comunele Hereclean, Bocşa, Şamşud, Coşeiu, Sărmăşag şi Bobota.

“Cei de la Transgaz ne-au propus această asociere pentru a aduce magistrala până la Sărmăşag. De acolo trebuie să căutăm un punct de branşare să putem aduce gazul în comuna noastră şi colegii în comunele lor. Credem că vom reuşi demersurile noastre”, este încrezător Leontin Chiş.

Lucrările la sala de sport din curtea şcolii, realizate în proporţie de 60 la sută

Printr-un proiect pe POR, Şcoala Gimnazială Chieşd a fost reabilitată complet. Au fost efectuate lucrări atât la interior, cât şi la exteriorul clădirii, iar şcoala este una modernă. În curtea şcolii se lucrează de zor la construcţia unei săli de sport, iar lucrările sunt avansate, fiind realizate în proporţie de 60 la sută, după cum estimează Leontin Chiş. Într-o lună de zile, proiectul ar putea fi finalizat.

Tot pentru şcoli, Primăria Chieşd a achiziţionat tablete pentru fiecare elev şi laptop-uri pentru fiecare cadru didactic. Investiţia a fost realizată cu bani de la bugetul local, valoarea fiind de aproximativ 400.000 de lei.

 

Stadiul reţelelor de apă şi canalizare

Se cunoaşte bine situaţia reţelelor de apă şi canalizare. În 2007, împreună cu comuna Bocşa s-a demarat un proiect de înfiinţare a unei reţele de apă şi canalizare. Însă, s-a lucrat doar trei ani la acel proiect, după care proiectul nu a mai avut sursă de finanţare. Primăria Chieşd a întocmit un alt proiect, pe PNDL II, de extindere, pe care l-a finalizat, însă, reţelele nu pot fi funcţionale pânâ când comuna Bocşa nu îşi finalizează partea ei de proiect.

“În comuna noastră sunt finalizate lucrările la apă şi canalizare. Trebuie puse în funcţiune doar staţiile de pompare şi trebuie montată o staţie de clorinare. O să insist mai mult la colegul de la Bocşa să se ocupe pentru că noi depindem de ei. Am făcut o Asociaţie pe care am primit finanţare şi tot aşa trebuie să finalizăm, iar ordonatorul de credite este comuna Bocşa. Stadiul lucrărilor pe teritoriul lor este asemănător cu al nostru, doar că au ceva probleme în a obţine ceva avize. Dar, cred că au trecut peste aceste impedimente şi ar trebui să-şi schimbe atitudinea şi să fie mai insistenţi cu ceea ce-şi doresc”, spune Leontin Chiş.

Să menţionăm că adminsitraţia locală a înfiinţat şi o conductă de apă până la pădure, în zona construcţiilor noi şi a terenurilor agricole astfel că aceştia se vor putea racorda când reţeaua va deveni funcţională. Totodată, se încearcă şi extinderea reţelei de energie electrică.

Cu privire la energia electrică, au tot fost probleme în ultima perioadă, dar cei de la Electrica şi-au luat angajamentul să  rezolve problemele apărute din cauza stâlpilor înclinaţi şi a multor fire care se atingeau şi produceau scurt-circuite. Se vor îndrepta stâlpii şi va fi un singur fir. Durata de execuţie este de un an şi jumătate.

Leontin Chiş: “Sunt nemulţumit că nu am reuşit să dăm drumul la apă şi canalizare. Birocraţia ne omoară”

“Sunt nemulţumit că nu am reuşit să dăm drumul la apă şi canalizare. Mă străduiesc, caut soluţii şi sper că le voi găsi împreună cu primarul din Bocşa, actual sau viitor. A trecut foarte mult timp de când a început proiectul, dar birocraţia ne omoară. Toate proiectele consider că au fost necesare pentru comunitate. M-am străduit să fac tot ce-mi stă în putere să aduc un plus valoare comunităţii noastre şi să creştem nivelul de trai. Am considerat şi o consider o nereuşită că n-am putut să finalizăm proiectul de apă şi canalizare pentru că îmi doresc să fie funcţionale reţelele. Ţin să le mulţumesc cetăţenilor pentru înţelegere, pentru că m-au acceptat şi agreat. Poate de multe ori n-am făcut tot ce au crezut ei că trebuie făcut, sunt multe lucruri care trebuiau făcute demult. Însă, nu le poţi face decât atunci când le vine timpul. Mai sunt multe de făcut, dar după ce vor fi funcţionale reţelele de apă şi canalizare, aspectul comunei se va modifica. E de datoria noastră să creăm cele mai bune condiţii. Mulţumesc cetăţenilor comunei Chieşd pentru încrederea pe care mi-au acordat-o şi sperăm să mergem împreună mai departe  pentru a putea finaliza proiectele începute. În rest, doresc ca Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi!”.


You may also like

Leave a Comment