Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Comuna Benesat, mica bijuterie din Sălaj

Condiţiile de trai din această comună sunt aproape ca la oraş. Reţea de apă există de ani buni, de zece ani funcţionează şi reţeaua de gaz metan, iar în acest an vor începe lucrările şi la reţeaua de canalizare. În plus, infrastructura rutieră este bine pusă la punct - toate străzile şi uliţele sunt asfaltate, iar şanţurile sunt betonate. Mai mult, aproximativ 20 km de drumuri agricole sunt amenajate din fonduri europene, urmând ca în curând să fie şi asfaltate. Astfel, comuna Benesat se poate mândri cu condiţii optime pentru un trai bun, iar liniştea şi peisajul superb din zonă cresc şi mai mult atractivitatea comunei

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 2.7K views
A+A-
Reset

Chiar dacă este o comună mică în ce priveşte suprafaţă şi populaţia, Benesatul este o mică bijuterie a judeţului Sălaj. Da, poate este un cuvânt mare, dar raportat la alte comune de prin judeţ, putem spune că aici am găsit condiţii bune spre foarte bune. Aici convieţuiesc puţin peste 1.300 de suflete, iar armonia este prezentă la ea acasă în toate cele trei sate aparţinătoare – Benesat, Aluniş şi Biuşa.

Comuna n-are o poziţionare grozavă, fiind situată la aproximativ 40 de kilometri de Zalău şi la aproximativ 40 de kilometri de Baia Mare.

Însă, peisajele sunt superbe, iar administraţia locală a muncit în folosul cetăţenilor, drept dovadă condiţiile cu care nu multe comune din judeţ se pot lăuda. Primarul Sorin Romocea se află la conducerea comunei din anul 2004, iar în cei 20 de ani de mandat aproape că a reuşit să creeze în comună condiţii ca la oraş.

Străzile şi uliţele sunt asfaltate, drumurile agricole sunt pietruite, reţeaua de apă este funcţională din anul 2010, iar reţea de gaz există şi de mai devreme, de prin 2004. Mai lipseşte doar o reţea de canalizare, dar în acest an sunt şanse mari să înceapă lucrările, dat fiind faptul că Primăria va primi finanţare pe Programul “Anghel Saligny”.

Iluminatul public este modern, instituţiile publice sunt puse la punct, iar în acest an au fost finalizate şi lucrările la un centru de zi în localitatea Biuşa.

Da, aşa da. Putem spune că este un model de administraţie locală eficientă şi care a căutat să găsească finanţare pentru ceea ce aveau nevoie oamenii şi nu a visat la cai verzi pe pereţi. Comuna s-a dezvoltat bine, are un aer occidental, administraţia reuşind, în special datorită fondurilor europene, să ofere cetăţenilor dintre cele mai bune condiţii.

Toate străzile şi uliţele sunt asfaltate, iar şanţurile sunt betonate

Situaţia infrastructurii rutiere este bună, toate străzile şi uliţele fiind asfaltate în momentul de faţă. Mai mult, şanţurile sunt betonate, iar drumurile agricole sunt şi ele într-o stare bună, pietruite şi cu un strat de bitum. Însă, autorităţile îşi propun să le şi asfalteze în viitorul apropiat. Recent, cu bani de la bugetul local, autorităţile au reuşit să modernizeze un drum de aproximaiv 2 km în Biuşa şi unul de 1 km în satul Aluniş. La capitolul infrastructură, administraţia locală are pregătit studiul de fezabilitate pentru construirea unui pod peste Someş şi are în plan să asfalteze şi drumurile agricole.

Infrastructură modernizată cu ajutorul fondurilor europene

Pe fonduri europene, drumurile agricole au fost modernizate în anul 2014, aproximativ 20 km de drumuri fiind pietrute şi ulterior s-a turnat un strat de bitum.

Tot cu fonduri europene s-au asfaltat străzile şi uliţele comunei. Totodată, s-au reabilitat căminele culturale din Benesat şi Biuşa, dar şi şcolile, valoarea proiectelor din urmă fiind de 2,5 milioane de euro, toate finalizate în anul 2015. La Biuşa s-a construit şi  un after school.

Tot cu fonduri europene, prin GAL, a fost achiziţionat un tractor, o lamă pentru zăpadă, o vidanjă şi o remorcă.

Reţelele de apă şi gaz sunt funcţionale de mai bine de 10 ani!

Reţeaua de apă este funcţională din anul 2010 în toate satele, având o lungime de aproximativ 17 km, iar reţeaua de gaz există în comună încă din urmă cu 20 de ani, din anul 2004. Mai lipseşte doar o reţea de canalizare la nivel de utilităţi. Însă, în scurt timp, vor începe lucrările şi pentru această facilitate.

Se înfiinţează şi reţeaua de canalizare

Pe Programul “Anghel Saligny”, comuna Benesat va primi finanţare de aproximativ 13 milioane de lei pentru înfiinţarea reţelei de canalizare. Valoarea proiectului este mult mai mare, însă, cu suma obţinută se va face reţeaua pe străzile principale din cele trei sate.

Cu fonduri guvernamentale, administraţia locală a reabilitat sediul Primăriei (PNDL I), iar pe PNDL II este în derulare un proiect pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă. Calitatea apei din prezent este uşor scăzută din cauza calcarului, dar autorităţile locale vor aduce apă de la un alt puţ din comună.

“Suntem în faza de proiectare. Valoarea proiectului este de 600.000 de lei, iar durata de execuţie ar fi de un an de zile”, spune edilul din Benesat.

“Finalizăm documentaţia pentru a putea semna contractul de finanţare pentru reţeaua de canalizare. Mai avem nevoie de câteva avize. Valoarea proiectului întreg este dublă, dar vom face în zonele principale, legăturile între sate. Sper ca anul acesta să începem lucrările. Va fi o reţea de aproximativ 20 km”, ne-a declarat Sorin Romocea, primarul comunei Benesat.

Centru de zi din Biuşa, finalizat în acest an

În localitatea Biuşa existau două şcoli, una funcţională şi o clădire care nu avea o utilitate. Astfel, autorităţile au decis să-i schimbe destinaţia clădirii, iar pe vechea şcoală s-a obţinut finanţare pentru amenajarea unui centru de zi. Clădirea era una veche, din anul 1928, fiind prima şcoală românească din comună, făcută de Guvernul de atunci. La inaugurare a fost prezent ministrulde atunci, Anghelescu. Revenind în prezent, vechea clădire a fost reabilitată, modernizată şi i s-a dat o utilitate de suflet. Finanţarea a venit pe POR (fonduri europene), investiţia având o valoare de 400.000 de euro.

“Dacă nu primeam finanţarea, trebuia să dărâmăm clădirea. În localitate erau două şcoli, una mai nouă în care se ţin cursurile şi la care am făcut şi o extindere şi cea care a devenit centru de zi. Am primit mai demult finanţare pentru şcoli şi am zis că decât să investim în clădirea asta veche, mai bine facem extinderi la clădirea mai nouă şi am făcut două săli de clasă noi. Astfel, clădirea veche a rămas şi am făcut acest centru de zi. Vom oferi îngrijire la domiciliu, dar masa va fi servită în centru, cel care va fi şi un loc prielnic pentru socializare. Avem şi o sală de gimnastică. Avem angajaţii şi aşteptăm să primim licenţele pentru funcţionare – una pentru îngrijire la domiciliu, una pentru servit masa şi a treia pentru activitatea desfăşurată în centru”, ne-a explicat primarul Sorin Romocea.

Parc fotovoltaic pe PNRR

Pe PNRR se realizează un proiect pentru panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de 1.000 mp. E gata studiul de fezabilitate şi proiectul urmează să fie depus. Parcul va fi amenajat în localitatea Benesat, pe un teren situat în faţa staţiei CFR.

Monumentele istorice, în atenţia Primăriei

Autorităţile locale îşi propun să reabiliteze Biserica Ortodoxă care este monument istoric. În comună a mai fost reabilitat recent un monument istoric, este vorba despre “Adormirea Maicii Domnului”, reabilitat în 2022 cu ajutorul Ambulanţei pentru monumente.

Situaţia capelelor

În localitatea Biuşa sunt două capele, construite în urmă cu vreo 3 ani şi autorităţile speră să aibă astfel de clădiri şi în Benesat şi Aluniş. În centrul comunal s-a făcut o biserică nouă, a fost sfiinţită anul trecut, iar în Aluniş s-a reabilitat casa parohială, motiv pentru care încă nu au fost realizate capele. Însă, acela va fi următorul pas.

Iluminat public modern

Reţeaua de iluminat public este una modernă. În anul 2022 a fost finalizat proiectul, fiind montate lămpi LED în toate localităţile. Aproximativ 350 de corpuri de iluminat au fost montate cu bani de la bugetul local.

S-a trecut la energie verde

Energia verde este o soluţie optimă pentru viitor şi tot mai multe primării încearcă să devină independente din punct de vedere energetic.

Unele au reuşit deja, iar comuna Benesat se află pe această listă.

Cu bani de la bugetul local, autorităţile locale au amenajat panouri fotovoltaice pe şcolile din Aluniş şi Biuşa, dar şi pe sediul Primăriei din localitatea Benesat. Investiţia s-a ridicat la suma de aproximativ 200.000 de lei.

Educaţia, un segment pe care se pune mare accent

Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” Aluniş este cu personalitate juridică şi mai are ca structuri Şcoala Primară Benesat şi Şcoala Primară Biuşa. În fiecare localitate există şi grădiniţă, iar numărul elevilor şi preşcolarilor este de 80.

“Având în vedere faptul că fac naveta din Maramureş, am şcoli şi comune diverse cu care pot face o comparaţie. Sincer, domnul primar este cel mai implicat om din câţi cunosc. Avem îndrăzneala de a-l suna la orice oră dacă există probleme şi niciodată nu ne refuză. Cu ajutorul domnului primar am dotat şcolile cu table inteligente, tablete la elevi, laptopuri la cadrele didactice. La începerea anului şcolar oferă fiecărui preşcolar şi elev din unitate câte un pachet de rechizite, înainte de Sărbătorile de Iarnă oferă cadouri atât elevilor, cât şi cadrelor didactice, este atent la toate evenimentele şcolii şi răspunde pozitiv la toate cererile noastre. Nu îl laud, faptele vorbesc în locul său şi vă spun cu mâna pe inimă că este OM înainte de orice, prezent şi implicat în comunitate”, ne-a declarat Ioana Larisa Tuns, directorul Şcolii din Aluniş.

Sorin Romocea: “Pentru anul 2024 prioritară va fi lucrarea de canalizare”

“Pentru anul 2024, prioritară va fi lucrarea de canalizare. Ne dorim să reabilităm şi Biserica Ortodoxă, care este monument istoric. Monumentele au o valoare foarte mare pentru mine. Consider că sunt implicat în aceste probleme din comunitate, chiar şi în cazurile sociale. Sper să continuăm proiectele pe care ni le-am propus şi să le finalizăm împreună. Consider că am o relaţie bună cu toţi locuitorii comunei şi, întotdeauna, i-am ajutat cu ce am putut. Chiar am dus un localnic la spital şi unii se uitau ciudat, dar mie îmi pasă de comunitate şi vreau să ajut”, a conchis liberalul Sorin Romocea.

You may also like

Leave a Comment