creare site web tanweb



REPORTAJ. Cel mai mare proiect din istoria comunei Someş-Odorhei a fost finalizat cu brio!

Timp de patru ani au durat lucrările la reţeaua de canalizare din satele Someş-Odorhei şi Inău, proiectul fiind finalizat cu brio. Valoarea proiectului se ridică la suma de aproape 16 milioane de lei. Astfel, în cele două sate va exista reţea de apă, canalizare şi gaz-metan. Altfel spus, condiţii favorabile pentru atragerea unor investitori

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 2,9K views
A+A-
Reset

În urmă cu aproximativ patru ani de zile, în comuna Someş-Odorhei începeau lucrările la cel mai important proiect din istoria comunei.

Creare site web TANWEB

Vorbim despre reţeaua de canalizare în Inău şi centrul comunal. În prezent, vorbim despre un proiect finalizat cu brio, spre mulţumirea locuitorilor celor două sate.

O altă investiţie majoră care a fost finalizată relativ recent este o creşă cu o capacitate de 24 de locuri care funcţionează deja la capacitate maximă, existând chiar şi o listă de aşteptare.

Comuna continuă dezvoltarea şi în anul 2024, iar în această primăvară se vor deschide şantiere noi, în special la proiectele de pe PNRR. Autorităţile locale estimează că în luna aprilie vor începe lucrările de reabilitare la Şcoala din Someş-Odorhei, a sediului Primăriei, dar şi la blocul de locuinţe. În toate cazurile este vorba despre lucrări de eficientizare energetică.

Primarul Ioan Şandor este convins că, tot în acest an, vor începe lucrările şi la extinderea reţelei de gaz-metan în satele Domnin, Şoimuş şi Bârsa.

Recent, edilul comunei Someş-Odorhei a semnat şi un contract important privind cadastrarea gratuită.

Aproape 16 milioane de lei a costat reţeaua de canalizare

În comuna Someş-Odorhei exista o reţea de apă în toate satele, iar în centrul comunal şi la Inău funcţionează de ani buni şi o reţea de gaz metan. Însă, lipsea canalizarea. Astfel, înfiinţarea unei astfel de reţele a fost prioritară pentru administraţia locală, care a reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul.

În urmă cu patru ani de zile începeau lucrările la cel mai mare proiect din istoria comunei: înfiinţarea reţelei de canalizare în satele Someş-Odorhei şi Inău. Finanţarea a fost obţinută pe PNDL II, fiind vorba despre aproape 16 milioane de lei. S-a realizat 17.641 de metri de reţea de canalizare gravitaţională, 8.676 de metri canalizare sub presiune, au fost montate 14 staţii de pompare şi s-a făcut 2.838 de metri de foraj dirijat. Vor fi realizate şi 672 de racorduri pentru consumatori.

În perioada următoare, autorităţile locale vor emite şi o hotărâre de Consiliu Local, prin care se va preda această investiţie Companiei de Apă. Asta se va putea face într-o lună, o lună jumate’, după cum estimează autorităţile, după care cei care doresc se vor putea racorda la reţea, contra cost.

Pentru celelalte sate ale comunei, autorităţile locale vor căuta soluţii pentru înfiinţarea unei reţele de canalizare şi acolo.

“A fost un proiect foarte greu şi care a creat mult disconfort. Au fost probleme pe parcurs, dar este un proiect care aduce mult bine cetăţenilor şi un pas spre modernizare, spre civilizaţie. Putem spune că avem toate utilităţile acum – apă, canal şi gaz. În Someş-Odorhei şi Inău avem aceste utilităţi”, ne-a declarat Ioan Şandor.

Având în vedere că în cele două sate există apă, canal şi gaz, s-ar putea să crească şi numărul de investitori din comună, fapt dorit şi de autorităţile locale.

Paşi importanţi pentru extinderea reţelei de gaz

Un alt proiect important este cel de extindere a reţelei de gaz în satele Domnin, Şoimuş şi Bârsa. Este un proiect în plină desfăşurare, fiind depuse toate documentele necesare pentru obţinerea tuturor avizelor. Autorităţile speră ca până în luna august să primească toate actele, pentru ca lucrarea să fie scoasă la licitaţie. Este vorba despre 2.550 de metri de reţea.

“În mod sigur vor începe lucrările în acest an. Valoarea proiectului este de aproximativ 6,8 milioane de lei şi – până la finalul anului 2025 sau începutul anului 2026 -, sperăm să fie finalizat”, spune Ioan Şandor, plin de optimism.

Se asfaltează străzile din Inău

Pe Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, comuna Someş-Odorhei a primit finanţare pentru trei proiecte de infrastructură rutieră şi unul pentru extinderea reţelei de gaz. Cel mai avansat proiect este cel de modernizare a străzilor din Inău. Străzile sunt pregătite şi – în zilele următoare – se va trece la asfaltare.

Cu privire la Drumul Comunal DC 18, s-a câştigat licitaţia,iar luna viitoare vor începe lucrările. Se va turna asfalt pe aproximativ 4 km. În ce priveşte situaţia Drumului Comunal DC 17, probabil într-o lună de zile va fi gata licitaţia, după care vor putea începe lucrările.

Încep lucrările la trei proiecte pe PNRR

Primarul Ioan Şandor informează cetăţenii că luna viitoare vor începe lucrările la trei dintre proiectele pentru care s-a obţinut finanţare pe PNRR. Vorbim despre lucrări de reabilitare şi eficientizare energetică la Şcoala Someş-Odorhei, sediul Primăriei, dar şi la blocul de locuinţe din centrul comunal. La toate cele trei proiecte sunt finalizate licitaţiile şi urmează să fie eliberată autorizaţia de construcţie. După care urmează doar execuţia.

Tot pe PNRR, Primăria Someş-Odorhei a obţinut finanţare pentru un sistem de supraveghere video, proiect care într-o lună de zile va fi finalizat. Un total de 22 de camere video vor fi montate în cele cinci sate ale comunei. Autorităţile locale aşteaptă şi speră să poată începe lucrările cât mai curând şi la parcul fotovoltaic ce va fi amplasat deasupra sălii de sport.

Trei proiecte pentru modernizarea iluminatului public

Primul proiect a prevăzut modernizarea reţelei de iluminat public din localitatea Someş-Odorhei, proiect finalizat. Al doilea proiect presupune modernizarea reţelei din satele Bârsa, Domnin şi Şoimuş, proiect a cărui valoare este de aproximativ 1 milion de lei. Se vor monta aproximativ 400 de corpuri, finanţarea fiind obţinută prin AFM.

Tot la AFM, administraţia locală îşi doreşte să depună şi al treilea proiect, cel care vizează Drumul Judeţean 108A şi o parte din localităţile Inău şi Someş-Odorhei pe străzile ce nu au fost cuprinse în proiectele anterioare.

Sunt pe final lucrările la capela din Inău

Lucrările la capela din Inău evoluează pe zi ce trece, iar în curând proiectul va fi finalizat.

Construcţia este ridicată în roşu, fiind efectuate lucrările din interior. Urmează acum partea de finisare cu montarea geamurilor, uşilor, partea de izolare a exteriorului clădirii şi racordarea clădirii la utilităţi. Primarul este încrezător că până la finalul lunii aprilie lucrărilor vor fi gata.

Valoarea investiţiei se ridică la suma de aproximativ 80.000 de euro, o parte fiind obţinută pe AFIR (fonduri europene), restul fiind suportat din bugetul local.

“Era necesară o astfel de investiţie. Conform directivelor Uniunii Europene, fiecare localitate trebuie să aibă câte o capelă. Era necesară şi de folos pentru comunitate”, spune primarul Ioan Şandor.

După finalizarea proiectului, patru dintre cele cinci sate ale comunei vor avea capelă. Mai rămâne localitatea Domnin, acolo unde autorităţile speră să poată începe lucrările în această toamnă.

Se face un centru de zi la Bârsa, pe fonduri europene

O altă investiţie ce se va derula cu ajutorul fondurilor europene este înfiinţarea unui centru de zi în localitatea Bârsa. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate, urmând ca acesta să fie finalizat până în 30 mai, după care se va trece la întocmirea proiectului tehnic. Proiectul ar trebui implementat până în vara anului 2026. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 6,1 milioane de lei.

Cămine culturale puse la punct

Anul trecut au fost efectuate lucrări de modernizare la căminele culturale din Domnin şi Şoimuş, ambele clădiri având acoperiş nou. Există şi un proiect privind eficientizarea energetică a căminului cultural din Someş-Odorhei pe care autorităţile îl vor depune la AFM.

Creşa, o investiţie reuşită

La finalul anului trecut, în comună a fost finalizată o investiţie importantă din domeniul educaţie. Vorbim despre creşa din centrul comunal ce are o capacitate de 24 de locuri. Totul funcţionează perfect, părinţii sunt mulţumiţi, iar capacitatea creşei este maximă. Mai mult, există şi o listă de aşteptare pe care se află trei persoane.

Şcolile din comună se digitalizează

Un alt proiect important în domeniul educaţiei este cel de digitalizare al şcolilor din Someş-Odorhei, Domnin şi Şoimuş. Valoarea este de 1 milion de lei, finanţarea fiind obţinută prin fonduri europene. Proiectul se află în fază de achiziţie, urmând ca şcolile să fie dotate cu echipamente digitale, iar laboratoarele să fie dotate corespunzător, mobilierul urmând a fi schimbat şi el.

You may also like

Leave a Comment