Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Buciumi – o comună din ce în ce mai atractivă

Aflat la conducerea Primăriei din anul 2012, Ioan Eugen Lazăr, alături de echipa sa, a reuşit să implementeze mai multe proiecte care au ridicat nivelul de trai din comună. Deşi în 2012 nu era niciun metru pătrat de asfalt pe drumurile comunale, în prezent aproximativ 95 la sută dintre drumurile şi străzile comunei sunt asfaltate! Se lucrează intens la reţeaua de canalizare, iar modernizarea infrastructurii continuă pe Programul “Anghel Saligny”. Se află în implementare şi mai multe proiecte pe fonduri europene, unele fiind chiar finalizate cum este cazul Bazei Sportive din Buciumi, una dintre cele mai moderne din judeţul Sălaj

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 340 views
A+A-
Reset

Comuna Buciumi a cunoscut o dezvoltare accentuată în ultimii 12 ani de când la conducerea Primăriei se află social-democratul Ioan Eugen Lazăr, alături de echipa sa. În anul 2012 când a devenit primar, comuna nu avea niciun metru pătrat de asfalt, iar în prezent peste 95% dintre drumurile şi străzile din intravilan sunt modernizate. Autorităţile locale au în vedere şi modernizarea drumurilor agricole. În comună există şi reţea de apă şi se lucrează intens şi la înfiinţarea reţelei de canalizare, finanţare obţinută pe Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”. Tot pe acest program, alte trei proiecte au fost cuprinse pentru finanţare. În total, aproximativ 7,4 milioane de euro este valoarea celor patru proiecte cu finanţare de la Guvernul României.

Clădirile publice au fost şi vor fi modernizate cu ajutorul fondurilor europene. Tot cu fonduri europene, dar şi cu o contribuţie de la bugetul local, a fost finalizat şi proiectul de modernizare a bazei sportive din localitatea Buciumi. Este o bază sportivă modernă cu una dintre cele mai bune suprafeţe de joc din  judeţ. Meciul de inaugurare a avut loc sâmbăta trecută cu ocazia partidei dintre Cetatea Buciumi şi SCO Jibou, încheiat la egalitate, 2 – 2.

Şapte proiecte finalizate pe PNDL I şi PNDL II

Comuna Buciumi a avut şapte proiecte pe PNDL I (două) şi PNDL II (cinci) pe care le-a finalizat cu brio. Primele două au fost finalizate în 2017, în timp ce cele de pe PNDL II au fost finalizate în 2022. În principal au fost lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere, modernizarea iluminatului public, reabilitarea şcolilor cu clasele I – IV şi grădiniţă, respectiv şcoala V – VIII din localitatea Buciumi, precum şi reabilitarea şi modernizarea sediului Primăriei şi a căminului cultural din centrul comunal.

“În cele trei mandate am făcut tot ce a ţinut de noi să realizăm investiţii majore. În 2012 n-aveam niciun metru de asfalt şi acum avem în jur de 95 la sută dintre drumuri şi străzi asfaltate”, spune primarul Ioan Eugen Lazăr.

Se construiesc trei poduri noi

Tot pe “Anghel Saligny”, administraţia locală a câştigat un proiect ce prevede construirea a trei poduri şi a unei punţi pietonale. În urmă cu trei săptămâni, primarul a emis ordinul de începere a lucrărilor şi deja se munceşte la primul pod. Două poduri vor fi amplasate în satul Bodia peste Valea Agrijului, un pod în Buciumi peste Valea Sângeorgiului şi o punte pietonală, tot în Buciumi, peste Valea Agrijului. Valoarea acestui proiect se ridică la suma de 4 milioane de lei, iar lucrările ar putea fi finalizate până la sfârşitul anului.

O rută mai rapidă spre Crasna sau Şimleu Silvaniei

Un al treilea proiect aprobat pe “Anghel Saligny” prevede modernizarea a două Drumuri Comunale.

Este vorba despre DC 70B Bogdana - Sângeorgiu de Meseş, 1,8 km şi DC 70C Buciumi – Stârciu (comuna Horoatu Crasnei).

Lucrările au demarat anul trecut, iar pe DC 70 C s-au turnat deja cele două straturi de asfalt. În urmă cu o săptămână s-a turnat primul strat de asfalt şi pe DC 70 B. Termenul de finalizare al proiectului în valoare de 3,9 milioane de lei este decembrie 2024.

“Este un proiect foarte important care face legătura între comuna Buciumi şi comuna Horoatu Crasnei. Acest drum deserveşte tot bazinul Crasnei. Pe cetăţenii comunei Buciumi şi nu numai, ci şi cealaltă parte a Văii Almaşului care au treabă la Crasna să ştiţi că pe aici circulă toată lumea. E un drum spectaculos, foarte frumos şi foarte eficient. Pentru cei de aici, este o rută mai rapidă spre Şimleu Silvaniei. Înainte făceam o oră şi ceva până la Şimleu, acum în 30 de minute eşti acolo. Sunt foarte bucuros că am reuşit să obţinem finanţare. Am încercat şi în anii trecuţi şi mă bucur că am reuşit pe acest program de la Guvernul României”.

Ioan Eugen Lazăr – primarul comunei Buciumi

Se doreşte modernizarea drumurilor agricole

Nefiind în zonă un Drum Naţional, comuna Buciumi a suferit la capitolul punctaj. A depus mai multe solicitări pentru modernizarea drumurilor agricole, dar mereu s-a lovit de aceiaşi barieră. Totuşi, există o speranţă acum că vor putea fii accesate fonduri europene pe AFIR. Primarul a depus la începutul anului un proiect pentru modernizarea a aproximativ 8 km de drumuri şi străzi din infrastructura de bază.

Sunt incluse două Drumuri Comunale, DC 70 Buciumi - Răstolţ şi DC 70 A Buciumi - Sângeorgiu de Meseş. Vor fi realizate lucrări de reabilitare, accese la proprietăţi, şanţuri betonate şi un nou strat de asfalt. Mai mult, este inclus în acest proiect şi Dumul Vicinal “La Fiu” ce face legătura din Sângergiu de Meseş la o zonă cu o comunitate izolată, unde se află 5 – 6 gospodării.

“Am mai încercat să pietruim aceste drumuri, dar acum vor reuşi să asfaltăm. Chiar dacă existe puţine gospodării, sunt oamenii noştri şi trebuie să le oferim condiţii”, spune Ioan Eugen Lazăr.

Valoarea proiectului se ridică la suma de 1 milion de euro şi semnele sunt bune că va fi cuprins pentru finanţare.

De lucru mai este, ca oriunde. Însă, pe viitor,  se doreşte modernizarea dispensarului uman, proiect depus deja la CNI, dar şi modernizarea şcolilor din Sângeorgiu de Meseş, Răstolţ sau Bogdana. Un alt proiect de viitor este şi realizarea unui centru de zi pentru vârstnici la Bodia.

Se lucrează intens la reţeaua de canalizare, cel mai mare proiect din istoria comunei

Pe Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, comuna Buciumi a primit finanţare pentru patru proiecte. Valoarea acestora se ridică la suma de aproximativ 7,4 milioane de euro. Proiectul cu valoarea cea mai mare şi, totodată, proiectul cu cea mai mare valoare din istoria comunei este cel de înfiinţare a reţelei de canalizare, care include şi branşamentele gospodăriilor. Investiţia este cuprinsă pe tot tronsonul de drum judeţean de la Bogdana până la Agrij. În plus, mai sunt incluse trei străzi extra, străzile Lunca, Negreni şi Mihăiasa.

Pe două dintre ele s-au realizat deja lucrările. Valoarea proiectului se ridică la suma de 20 de milioane de lei. Era esenţială finanţare acestui proiect, mai ales că şi Consiliul Judeţean Sălaj are un proiect de modernizare a Drumului Judeţean ce tranzitează comună.

“Este cel mai mare proiect din istoria comunei noastre. Peste 700 de gospodării vor avea posibilitatea să se racordeze la reţea. Lucrările la canalizare se execută într-un ritm foarte alert. Felicit constructorul pe această cale. Este o lucrare foarte mare, amplă şi care va deservi populaţia din comuna noastră din satele Bogdana, Buciumi şi Bodia. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 60 la sută şi, cred că până la finalul anului, putem încheia proiectul”, spune primarul comunei Buciumi.

Baza sportivă s-a modernizat cu fonduri europene

Pe AFIR şi cu o contribuţie de la bugetul local s-a realizat modernizarea Bazei Sportive din Buciumi. Este o bază modernă, cu vestiare, tribune şi aspersoare, pentru una dintre cele mai bune suprafeţe de joc din judeţ. Valoarea investiţiei se ridică la suma de aproximativ 700.000 de lei, iar lucrările au fost finalizate în urmă cu două săptămâni.

De altfel, sâmbăta trecută a avut loc şi meciul de inaugurare a Bazei, cu ocazia partidei dintre Cetatea Buciumi şi SCO Jibou, meci încheiat la egalitate, scor 2 – 2.

Echipa de fotbal a comunei evoluează în Liga a IV-a şi pentru acest an are alocat un buget de 120.000 de lei, pe lângă echipa de seniori funcţionând şi o echipă de juniori. Tot pe fonduri europene a fost reabilitat şi modernizat căminul cultural din localitatea Bogdana.

“Suntem foarte mulţumiţi de această investiţie pentru că ne luptăm de ani buni să modernizăm această bază sprotivă. N-a fost uşor, am întâmpinat probleme pe parcurs, fiind nevoiţi să reînsămânţăm, au fost probleme şi cu apa, motiv pentru care am decis să facem un proiect separat pentru forarea unui puţ. Am reuşit, avem şi un bazin de 15.000 de litri pentru depozitarea apei şi vom putea uda suprafaţa de joc şi vom întreţine întreaga bază sportivă într-un mod  corespunzător”, ne-a informat primarul Ioan Eugen Lazăr.

Se extinde reţeaua de apă

Comuna a fost cuprinsă în proiectul de pe POIM, însă, din păcate, cu un deficit de vreo 10 km. Localitatea Răstolţ nu a fost cuprinsă deloc în acel proiect şi mai erau câteva străzi care au fost scoase din proiect. Însă, conducerea Primăriei s-a mişcat rapid, a făcut un alt proiect de extindere pe care l-a depus pe Anghel Saligny şi a primit rapid finanţare!

Proiectul are o valoare de 3,8 milioane de lei şi se află în stadiul de finalizare a licitaţiei pentru executarea lucrărilor. Autorităţile locale sunt optimiste că în maxim  trei săptămâni se va cunoaşte câştigătorul şi vor putea demara lucrările.

Trei proiecte câştigate pe PNRR

Tot la capitolul fonduri europene, Primăria a câştigat trei proiecte pe PNRR. Este vorba despre eficientizarea energetică a sediului Primăriei şi a căminului cultural. Aici vor fi montate panouri solare, pompe de căldură etc. Proiectul se află în stadiu de licitaţie. Sunt trei ofertanţi, urmând a se face analiza ofertelor.

Valoarea lucrărilor este de 1,9 milioane de lei şi în două săptămâni ar putea fi desemnat constructorul care ar putea începe lucrările. Tot pe PNRR, administraţia locală a câştigat un proiect pentru dotarea Şcolii Gimnaziale Nr.1 Buciumi cu echipamente digitale, logistică etc., proiect în valoare de 800.000 de lei. Urmează licitaţia.

Şi, tot pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se vor amenaja şi două staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice în localitatea Buciumi. Va fi o staţie rapidă şi una normală. Valoarea proiectului este de 290.000 de lei.

Investiţii din bugetul local

Comuna Buciumi nu are un buget local consistent şi toate proiectele menţionate anterior au nevoie de cofinanţare de la bugetul local. Chiar şi aşa, autorităţile locale gestionează cu atenţie banul public şi realizează investiţii importante şi cu bani din surse proprii. Pe lângă cheltuielile de funcţionare şi cofinanţare la proiectele mari, administraţia a reuşit să finalizeze cu bani din bugetul local şi două capele din cele patru pentru care are proiecte pregătite.

În urmă cu o lună s-au finalizat lucrările la capela din Bodia, iar în trei-patru săptămâni va avea loc recepţia şi la capela din Răstolţ. Proiectele au fost derulate de-a lungul a doi ani.

Se va face o capelă şi în localitatea Sângeorgiu de Meseş, primarul Ioan Eugen Lazăr urmând să emită ordinul de începere a lucrărilor chiar în această săptămână.

În plus, în acest an vor începe lucrările şi la o capelă în Bogdana. Şi acestea două vor fi realizate pe parcursul a doi ani. De menţionat este faptul că există o capelă şi în localitatea Buciumi. Tot din bugetul local s-a reuşit reabilitarea Şcolii cu clasele I - IV şi grădiniţa din localitatea Bodia. Acolo funcţionează o grupă de grădiniţă cu 12 copii.

Masă sănătoasă pentru cei 300 de copii de la şcolile şi grădiniţele din comună

Din anul 2023, Şcoala Gimnazială Nr.1 Buciumi şi unităţile de învăţământ aflate în subordine au intrat în programul Masa Caldă, denumit din acest an Masa Sănătoasă. Cei aproximativ 300 de copii de la şcolile şi grădiniţele din comună beneficiază de o masă caldă, felul 1 şi felul 2 în fiecare zi.

“Copiii de la şcolile din Buciumi servesc masa la restaurantul din comună, în timp ce copiii de la şcolile de pe sate servesc masa în regim de catering. Este un lucru foarte bun şi mă bucur că am reuşit să intrăm în acest program. Acum, părinţii nu mai trebuie să-şi facă griji ce mâncare trebuie să le pună copiilor la şcoală”, menţionează Ioan Eugen Lazăr.

Ioan Eugen Lazăr: “Suntem în slujba cetăţeanului. Sunt foarte mulţumit de ce am realizat”

“Sunt foarte mulţumit de ce am realizat. Pe această cale le mulţumesc tuturor cetăţenilor comunei Buciumi, colaboratorilor pe care i-am avut în această perioadă, pentru că singur nu poţi realiza nimic. Mulţumesc colegilor din Primărie care au înţeles că suntem puşi aici în slujba cetăţeanului şi trebuie să îi ajutăm cu tot ceea ce ţine de noi, să îi îndrumăm când nu îi putem ajuta. Le mulţumesc din suflet că au înţeles acest lucru şi sunt convins că cetăţenii comunei Buciumi vor alege continuitate şi vor alege faptele pe care le-am realizat împreună cu ei aici la noi în comună. Le mulţumesc din suflet pentru toată susţinerea şi atenţia pe care mi-o acordă şi vreau să îi asigur că şi eu la rândul meu o să fac tot ce ţine de mine pentru ca această comună să devină şi mai prosperă şi mai atractivă”.

You may also like

Leave a Comment