Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Bilanţ spectaculos la Bălan. 16 proiecte finalizate şi 100 de milioane de lei atraşi în investiţii de autorităţile locale. FOTO

by Călin ONICAŞ
0 comment 97 views
A+A-
Reset

Una dintre cele mai mari comune din Sălaj, ca şi număr de locuitori, este fruntaşă şi la implementarea proiectelor de investiţii, fie că banii au fost din bugetul local sau atraşi din fonduri guvernamentale sau europene. De când în fruntea administraţiei locale se află Isaia Maghiar, Primăria comunei Bălan a finalizat nu mai puţin de 16 proiecte în valoare de aproape 33 milioane de lei, iar alte aproape 20 de proiecte (în valoare de aproximativ 14 milioane de euro) se află în implementare


Proverbul „Omul sfinţeşte locul” se potriveşte de minune şi în comuna Bălan, acolo unde Isaia Maghiar se ocupă cu brio de destinele comunei încă din anul 2000!

Un primar dedicat trup şi suflet comunităţii locale nu avea cum să nu găsească şi cheia succesului. Astfel, în 20 de ani de administrare, Isaia Maghiar împreună cu echipa aflată în spatele său a fost implicat şi aplecat spre orice oportunitate prin care comunitatea locală să se poată dezvolta.

Astfel, în cele două decenii de activitate în Primăria comunei Bălan, Isaia Maghiar şi-a pus amprenta, astfel că administraţia locală a implementat peste 30 de proiecte de investiţii. Unele au fost finanţate cu bani guvernamentali, altele cu fonduri europene, altele cu bani din bugetul local.

Nu mai puţin de 16 proiecte finalizate!

Acum, spre finalul mandatului 2016 – 2020, primarul Isaia Maghiar se poate lăuda cu 16 proiecte finalizate, prin care comuna Bălan a  atras peste 30 de milioane de lei.

În această perioadă, au existat proiecte prin care au fost reabilitate sau modernizate drumuri forestiere, poduri rutiere peste Valea Almaşului, Baza sportivă “Gîlgău Arena”, Grădina Zmeilor – un important punct turistic, ce atrage an de an sute şi mii de turişti. Totodată, au fost modernizate căminele culturale din satele aparţinătoare, iar în centrul comunal a fost înfiinţat un after-school. S-a pus accentul şi pe educaţie, astfel că instituţiile şcolare au intrat de-a lungul anilor în ample proiecte de reabilitare, modernizare şi chiar dotare.

Un astfel de proiect de investiţii s-a finalizat chiar în ultimul an la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Bălan. Tot în ultima perioadă, au fost reabilitate şcolile şi grădiniţa din satul Chendrea, astfel încât – în luna septembrie, când va suna clopoţelul – şcolarii şi preşcolarii să poată trece pragul unor clădiri ce oferă condiţii bune şi foarte bune despre desfăşurarea orelor de educaţie. Reabilitat a fost şi dispensarul uman din centrul comunal.

În anul 2019, a fost modernizat şi sistemul public stradal în toată comuna. În cadrul acestui proiect, au fost montate 560 de corpuri de iluminat pe bază de LED, prin care Primăria a sporit confortul şi luminozitatea pe timp de noapte, iar cheltuielile au scăzut considerabil.

“Am ţinut cont întotdeauna de solicitarea populaţiei. La întâlnirile şi discuţiile avute cu cetăţenii comunei, în permanenţă s-a solicitat să acordăm atenţia cuvenită pentru a atrage cât mai mulţi bani pentru comună şi a realiza aceste investiţii prin care să se asigure cele mai bune condiţii în comună”, menţionează primarul comunei.

Primăria Bălan a câştigat şapte proiecte finanţate prin PNDL

Pe lângă 16 proiecte finalizate, în comună sunt foarte multe proiecte aflate în implementare. La unele, lucrările au fost demarate deja, altele urmează să înceapă.

Doar prin PNDL, au fost câştigate încă şapte proiecte, e vorba de proiecte importante: alimentare cu apă în localităţile Bălan, Chechiş, Chendrea şi Gălpâia; reabilitare, modernizare şi dotare a şcolii şi a grădiniţei din  Chechiş; extinderea canalizării în toată comuna; modernizarea drumurilor de interes local; construirea unui pod peste Valea Almaşului în localitatea Bălan; reabilitarea, modernizarea şi dotarea Dispensarului uman din Bălan; extinderea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea sediului Primăriei.

Tot cu bani guvernamentali, prin Compania Naţională de Investiţii, în comună se derulează trei proiecte, construirea sălii de sport de la Bălan, reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din satul Chechiş, dar şi construirea unui pod rutier peste Valea Almaşului în localitatea Chendrea.

Trei proiecte noi, implementate prin fonduri europene

Prin fonduri europene, au început lucrările la trei proiecte. În toi se află măreţele lucrări de aducţiune a reţelelor de apă şi canalizare. Proiectul finanţat de la AFIR prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care în comună au venit aproape 4 milioane de euro din fonduri europene, va aduce apa şi canalizarea în toate satele aparţinătoare!

“Toată lumea şi-a dorit ca proiectul de apă şi canalizare să fie finalizat mai devreme. Am depus proiecte, dar nu s-a obţinut finanţare şi am făcut alte proiecte, reabilitare şcoli, asfaltări, două poduri de beton, iar în această perioadă s-a dat drumul la proiectul de extindere a reţelei de apă şi canalizare pe părţile laterale, fiind peste 50% finalizat. Investiţia pentru canalizarea comunei şi pe axul principal şi pentru alimentarea cu apă a demarat zilele trecute. Prin cele patru proiecte, două de canalizare se fac peste 50 de kilometri de canalizare şi peste 50 km alimentare cu apă, care necesită un volum mare de muncă şi care necesită timp. Până la finalul anului 2021, sperăm să fie finalizate.  Sursele de apă se vor realiza prin puţurile care se vor face la nivel de comună, unele sunt făcute şi altele urmează să fie făcute şi sperăm ca acestea să asigure cantitatea de apă necesară pentru întreaga comună. Mulţumesc cetăţenilor din comună care au înţeles că atunci când ai investiţii mari se crează şi un disconfort pe măsură. Informez că prin proiectele întocmite s-au prins şi sumele necesare pentru tăierile de asfalt sau de şanţuri, care apoi să fie refăcute la finalizarea proiectelor. Sistemul de canalizare este conceput ca începând din Gălpâia şi până în Gâlgău Almaşului să se colecteze şi să ducă toată apa uzată la staţia de epurare din Gâlgău Almaşului. Cele patru proiecte se realizează separat în perioada de construcţie, dar ele, în final, vor fi conectate la axa principală şi alimentarea cu apă şi canalizare va fi într-un sistem unitar. O problemă care trebuie să stea în atenţia noastră şi a constructorului este calitatea lucrărilor. Am mai avut pe ici pe colo unele lucrări, ce au necesitat luarea unor măsuri de refacere şi de asigurare a calităţii”, susţine primarul Isaia Maghiar.

Paşi importanţi pentru introducerea gazului metan

Trebuie trecute în revistă şi capelele mortuare de la Bălan (fonduri europene) şi Gîlgău Almaşului (fonduri proprii), care în viitorul apropiat vor fi finalizate.

Un rol important în finanţarea proiectului de reabilitare a Drumului Judeţean DJ 109 R (Chendrea – Gălpîia – Romita) l-a avut şi Primăria comunei Bălan, deşi finanţarea vine de la Consiliul Judeţean.

În fine, autorităţile locale pregătesc documentaţia pentru implementarea altor proiecte importante pentru comunitate, precum alimentarea cu gaze naturale în toată comuna, asfaltarea tuturor străzilor şi uliţelor din comună, modernizarea Drumului Naţional DN 1G ce vine de la Tihău şi merge spre Hida sau proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj.

“Datoria mea de primar a fost aceea de a depune proiecte şi de a obţine finanţările necesare care să contribuie la dezvoltarea şi asigurarea unor condiţii de viaţă cât mai bune pentru locuitorii comunei. Ca primar, am întocmit vreo 30 de proiecte din care 16 s-au finalizat, în valoare de peste  32 de milioane de lei. Totodată, există 14 proiecte aflate în implementare în valoare de peste 67 de milioane lei, valoare totală ajungând la peste 100 de milioane de lei! Am căutat în permanenţă să realizez aceste proiecte şi am avut sprijin şi din partea celor din Primărie. Totul a fost posibil şi cu ajutorul echipei din Primărie, în special al inginerului care a pus toate cele 30 de proiecte pe SEAP. Proiectele au fost posibile pentru că am dispus de un aparat bine pregătit  şi care a participat efectiv la întocmirea şi derularea proiectelor”.

Isaia Maghiar – primarul comunei Bălan

Proiecte aflate în implementare

I . Proiecte cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) – Total: 37.709.852,06 lei

 1. Alimentare cu apă în localităţile Bălan, Chechiş, Chendrea şi Gălpâia

– valoare contract execuţie lucrare: 4.678.822,86 lei cu TVA;

– executant: SC PRODEXIMP SRL (jud. Satu Mare);

– valoare contract finanţare: 5.540.570,00 lei;

 

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala cu clasele I – IV + Grădiniţa cu Program Normal în localitatea Chechiş

– valoare contract: 517.988,57 lei cu TVA;

– executant: SC BENY ALEX SRL Negreşti Oaş (jud. Satu Mare);

– valoare contract finanţare: 738.925,47 lei;

 

 1. Extindere canalizare în comuna Bălan

– valoare contract: 14.651.455,25 lei cu TVA;

– executant: SC EDIOC SRL Satu Mare;

– valoare contract finanţare: 16.509.682,29 lei;

 

 1. Modernizarea drumurilor de interes local în comuna Bălan

– valoare contract: 5.900.895,91 lei cu TVA;

– executant: SC DAR CONSTRUCT SATU MARE SRL;

– valoare contract finanţare: 6.753.048,90 lei;

 

 1. Construire pod peste Valea Almaşului în centrul localităţii Bălan

– valoare contract: 3.356.326,25 lei cu TVA;

– executant: SC EDIOC SRL Satu Mare;

– valoare contract finanţare: 3.614.110,41 lei;

 

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare Dispensar uman în localitatea Bălan

– valoare contract: 839.836,82 lei cu TVA;

– executant: SC EDILAS AGG SRL Zalău;

– valoare contract finanţare: 920.112,98 lei;

 

 1. Extindere, reabilitare, modernizare si dotare Sediu Primărie P+E

– valoare contract execuţie: 3.314.374,67 lei cu TVA;

– valoare contract finanţare: 3.633.402,01 lei;

Total execuţie lucrări: 33.259.700,33 lei; Total contract finanţare: 37.709.852,06 lei

 

II. Cu finanţare de la A.F.I.R. România, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) – Total: 19.991.321,22 lei

8. Alimentare cu apă potabilă în satele: Bălan, Chechiş, Chendrea şi Gălpîia

&

 1. Reţea de canalizare menajeră şi staţie de epurare în localităţile: Bălan, Chechiş, Gîlgău Almaşului, Gălpîia şi Chendrea

– valoare contract: 19.111.321,22 lei cu TVA;

 

 1. Capela mortuară în localitatea Bălan

– valoare contract: 440.000 lei cu TVA;

 

III. Cu finanţare din bugetul local – Total: 440.000 lei

 1. Capela mortuară în localitatea Gîlgău Almaşului

– valoare contract: 440.000 lei cu TVA;

 

IV . Cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii România – Total: 9.609.095 lei

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural în satul Chechiş

– valoare proiect: 1.874.441 lei cu TVA;

 

 1. Sala de sport cu tribune de 180 locuri în satul Bălan

– valoare proiect: 4.555.714 lei cu TVA;

– executant: SC CONSILVA SA Şimleu Silvaniei

 

 1. Construire pod peste Valea Almaşului în localitatea Chendrea

– valoare proiect: 3.178.940 lei;

 

Total valoare proiecte în execuţie: 67.310.268,28 lei

V. Cu finanţare de la Consiliul Judeţean Sălaj 

15. Reabilitare Drumul Judeţean DJ 109 R: Chendrea – Gălpîia – Romita, km 0 + 000 – km 8 + 600 (comunele Bălan şi Românaşi)

 

VI. PROIECTE ÎN PREGĂTIRE PENTRU IMPLEMENTARE

16. Alimentare cu gaze naturale în comuna Bălan, localităţile Bălan, Chechiş, Chendrea, Gălpîia şi Gîlgău Almaşului

 

17. Modernizarea infrastructurii rutiere prin asfaltare străzi în comuna Bălan

 

18. Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj

– valoare proiect: 157.647.927,00 lei cu TVA;

– executant: Compania de Apă Someş S.A. Cluj Napoca

 

 1. Modernizare Drum Naţional DN 1G: Tihău – Huedin, care traversează comuna

 


PROIECTE FINALIZATE în comuna Bălan

 1. Modernizare (construcţie) drumuri forestiere în comuna Bălan

– valoare contract: 7.754.040 lei cu TVA;

 

2. Modernizarea comunei prin îmbunătăţirea infrastructurii de bază, reabilitarea aşezământului cultural şi înfiinţarea unui after-school

– valoare contract: 12.514.098 lei cu  TVA;

 

 1. Reabilitare şi modernizare bază sportivă în satul Gîlgău Almaşului

– contract de finanţare: Cancelaria Primului Ministru;

– valoare contract: 904.927 lei cu  TVA;

 

 1. Punere în siguranţă pod rutier peste Valea Almaşului

– contract de finanţare: Ministerul Dezvoltării;

– valoare contract: 722.900 lei cu TVA;

 

 1. Valorificarea destinaţiei turistice “Grădina Zmeilor – Plai de legendă”

– contract de finanţare: Uniunea Europeană prin PNDR şi FEADR;

– valoare contract: 1.062.091 lei cu TVA;

 

 1. Reabilitarea infrastructurii educaţionale din comuna Bălan, respectiv Gîlgău Almaşului şi Bălan

– contract de finanţare: Uniunea Europeană prin POR şi ADRNV;

– valoare contract: 1.652.196  lei cu TVA;

 

 1. Punere în siguranţă pod rutier peste Valea Almaşului în localitatea Gîlgău Almaşului

– contract de finanţare: Ministerul Dezvoltării;

– valoare contract: 1.012.570 lei cu TVA;

 

 1. Pietruire străzi în comuna Bălan

– contract de finanţare: Banca Mondială;

– valoare contract: 895.000 lei cu TVA;

 

 1. Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comună

– valoare contract: 523.793 lei cu TVA;

– executant: SC Amiras C&L Impex SRL Târgovişte (jud. Dâmboviţa);

 

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare Cămin cultural Bălan

–  valoare contract: 235.000 lei cu TVA;

– executant: Primăria Bălan

 

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala Gimnazială Nr. 1 – corpul A (P + E) în localitatea Bălan

–  valoare contract: 595.810,06 lei cu TVA;

– executant: SC BENY ALEX SRL Negreşti Oaş (jud. Satu Mare);

 

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural în Chendrea

– valoare proiect: 1.754.342 lei cu TVA;

 

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural în Gîlgău Al.

– valoare proiect: 1.975.450 lei cu TVA.

 

 1. Reabilitare Şcoala Chendrea

– valoare proiect: 600.000 lei cu TVA.

 

 1. Reabilitare Grădiniţa Chendrea

– valoare proiect: 300.000 lei cu TVA.

 

 1. Reabilitare dispensar uman Bălan

– valoare proiect: 200.000 lei cu TVA.

 

Total valoare proiecte finalizate: 32.705.217,06 lei


“Acum la aproape 50 de ani de muncă depusă în comuna Bălan, le doresc sănătate tuturor locuitorilor şi să se poată bucura de condiţii cât mai bune în următorii ani prin proiectele realizate în comună. La sfârşit de mandat, după cum cred că se ştie, m-am pregătit să candidez pentru încă un mandat pentru a putea finaliza cele 14 proiecte aflate în lucru, întrucât consider că cunosc toate problemele ce vizează realizarea lor. Fiecare proiect are particularităţile lui şi cred că sunt cel mai potrivit pentru a le duce în continuare. Tot timpul mi-am dorit ca în comuna Bălan să ne bucurăm de cele mai bune condiţii şi să fiu mândru că am fost aici primar atâţia ani. În următorii patru ani, vom finaliza cele 14 proiecte aflate în prezent în derulare, dar vom mai pregăti proiectul de asfaltare al unor străzi lăturalnice care au rămas, drumul Mănăstirii, drumul la Chendrea 2 km şi, în funcţie de finanţarea care se va acorda, să începem proiectul de gaz. E ultimul proiect din punctul nostru de vedere pe care îl mai avem de întocmit şi depus”.

Mesajul de final de mandat al primarului Isaia Maghiar


You may also like

Leave a Comment