Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Bălan, comuna care a atras aproape 100 de milioane de lei pentru proiecte de investiţii!

by Călin ONICAŞ
0 comment 66 views
A+A-
Reset

Fie că a fost vorba de fonduri guvernamentale, fie că a fost vorba de fonduri europene, administraţia locală s-a zbătut de-a lungul anilor să depună proiecte de investiţii. Doar de când Isaia Maghiar ocupă fotoliul de primar, comuna de pe Valea Almaşului a depus aproape 30 de proiecte, finanţate cu aproape 23 de milioane de euro. Astfel, comuna este o adevărată campioană a proiectelor depuse, doar pe PNDL Bălanul câştigând finanţare pentru nouă proiecte, două dintre ele fiind deja finalizate


Total valoare proiecte finalizate: 31.605.217,06 lei

Total valoare proiecte în execuţie: 66.870.268,28 lei

Total general (proiecte finalizate + proiecte în execuţie): 98.475.485.34 lei


Isaia Maghiar se ocupă de destinele comunei de pe Valea Almaşului încă din anul 2000. Proverbul „Omul sfinţeşte locul” se poate confirma şi la Bălan, acolo unde primarul s-a dedicat trup şi suflet comunităţii locale. Acest lucru se poate vedea în proiectele implementate de-a lungul anilor de administraţia locală, prin care locuitorii uneia dintre cele mai mari comune din Sălaj au beneficiat de condiţii bune de trai.

Fie că a fost vorba de bani de la Guvern, bani din fonduri europene sau alte surse, Primăria şi Consiliul Local Bălan au avut o implicare continuă în depunerea proiectelor de investiţii, care mai apoi să crească confortul cetăţenilor.

De-a lungul anilor, administraţia condusă de Isaia Maghiar a finalizat aproape 15 proiecte de investiţii, precum modernizarea infrastructurii rutiere (drumuri forestiere, drumuri pietruite, poduri peste Valea Almaşului), modernizarea căminelor culturale, reabilitarea infrastructurii educaţionale, modernizarea sistemului de iluminat public stradal în toată comuna, modernizarea bazei sportive de la Gîlgău Almaşului sau valorificarea destinaţiei turistice <Grădina Zmeilor – Plai de legendă>. Altfel spus, s-a pus accentul pe toate laturile sociale.

Strădaniile echipei de la Primăria Bălan nu s-au oprit nici în perioada în care primarul Isaia Maghiar a fost  “târât” prin instanţe fără să fi avut vreo vină. Mai ales după ce Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) – considerat cel mai bun program guvernamental de după Revoluţie, administraţia locală de la Bălan a depus mai multe proiecte de investiţii şi a primit finanţare pentru nu mai puţin de nouă proiecte! Investiţii importante au fost finanţate şi prin alte programe, precum Compania Naţională de Investiţii.

Totodată, au fost atrase fonduri europene, fie prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Samus Porolissum Sălaj, fie prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), cea care asigură implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol.

Altfel spus, au fost finalizate 13 proiecte, prin care în comună au fost atrase fonduri în valoare de aproape 32 de milioane lei, mai exact 31.605.217,06 lei. Există şi 12 proiecte aflate în implementare, care vor aduce în Bălan finanţări în valoare de aproape 67 de milioane lei (66.870.268,28 lei). În total, aproape 99 de milioane, ceea ce înseamnă peste 22 de milioane de euro! Pe lângă toate acestea, mai există şi patru proiecte aflate în pregătire pentru implementare, ceea ce înseamnă că progresul continuă…


PROIECTE FINALIZATE în comuna Bălan

 1. Modernizare (construcţie) drumuri forestiere în comuna Bălan

– contract de finanţare nr. C 125B 0111 6330 0008 / 01.03.2018;

– valoare contract: 7.754.040  lei cu TVA;

 1. Modernizarea comunei Bălan prin îmbunătăţirea

infrastructurii de bază, reabilitarea aşezământului cultural

şi înfiinţarea programului de tip after-school

– contract de finanţare nr. C 322010963300032 / 02.07.2010;

– valoare contract: 12.514.098 lei cu  TVA;

 1. Reabilitare şi modernizare bază sportivă în satul Gîlgău Almaşului

– contract de finanţare: Cancelaria Primului Ministru;

– valoare contract: 904.927 lei cu  TVA;

 1. Punere în siguranţă pod rutier peste Valea Almaşului

– contract de finanţare: Ministerul Dezvoltării;

– valoare contract: 722.900  lei cu TVA;

 1. Valorificarea destinaţiei turistice <Grădina Zmeilor – Plai de legendă>

– contract de finanţare: Uniunea Europeană prin PNDR şi FEADR;

– valoare contract: 1.062.091 lei cu TVA;

 1. Reabilitarea infrastructurii educaţionale din comuna Bălan, respectiv Gîlgău Almaşului şi Bălan

– contract de finanţare: Uniunea Europeană prin POR şi ADRNV;

– valoare contract: 1.652.196  lei cu  TVA;

 1. Punere în siguranţă pod rutier peste Valea Almaşului în localitatea Gîlgău Almaşului

– contract de finanţare: Ministerul Dezvoltării;

– valoare contract: 1.012.570 lei cu  TVA;

 1. Pietruire străzi în comuna Bălan

– contract de finanţare: Banca Mondială;

– valoare contract: 895.000 lei cu TVA;

 1. Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comuna Bălan

– valoare contract: 523.793 lei cu TVA;

– executant: SC Amiras C&L Impex SRL Târgovişte (jud. Dâmboviţa);

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare Cămin cultural Bălan

–  valoare contract: 235.000 lei cu TVA;

– executant: Primăria Bălan

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala Gimnazială Nr. 1  corpul A ( P + E) în localitatea Bălan

–  valoare contract: 595.810,06 lei cu TVA;

– executant: SC BENY ALEX SRL Negreşti Oaş (jud. Satu Mare);

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural în satul Chendrea

– valoare proiect: 1.754.342 lei cu TVA;

 1. Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural în satul Gîlgău Almaşului

– valoare proiect: 1.975.450 lei cu TVA.

Total valoare proiecte finalizate: 31.605.217,06 lei


Nu mai puţin de 13 proiecte finalizate cu succes la Bălan!

În cele cinci mandate ca şi primar al comunei, Isaia Maghiar şi echipa sa de la Primărie au făcut ca în comună să vină milioane şi milioane de lei veniţi fie din fonduri guvernamentale, fie din fonduri europene. Din cele  aproape 30 de proiecte care s-au derulat de-a lungul celor aproximativ 20 de ani în comună, 13 au fost finalizate cu succes.

Primele proiecte finalizate, în anii 2003 – 2004 au fost lucrările de consolidare a podului rutier de peste Valea Almaşului din localitatea Gîlgău Almaşului şi pietruirea mai multor străzi din comună. În anul 2004, cu bani de la Uniunea Europeană, a fost finalizat proiectul ”Grădina Zmeilor – Plai de legendă”, în care s-a pus accentul pe valorificarea destinaţiei turistice a ariei protejate de interes naţional de la marginea satului Gîlgău Almaşului.

În anul 2008, au fost derulate alte lucrări de punere în siguranţă şi realizare a unui prag de fund în aval de podul rutier peste Valea Almaşului de la Bălan, care fusese construit de oamenii din sat.

În perioada 2009 – 2011, tot cu bani europeni, au fost reabilitate şcolile din localităţile Bălan şi Gâlgău Almaşului, valoarea proiectului fiind de peste 1.6 milioane de lei.

Tot cam în aceeaşi perioadă, în localitatea Gîlgău Almaşului a fost finalizată una dintre cele mai moderne baze sportive din judeţul Sălaj: “Gîlgău Arena”. Cocheta arenă a impresionat şi a uimit oamenii care i-au trecut pragul, fie că a fost vorba de jucători, antrenori sau susţinători ai adversarelor echipei gazde, Dumbrava Gîlgău!

Cel mai mare proiect din comună cu 12.5 milioane de lei din fonduri europene atrase, finalizat cu succes în mandatul trecut

Un proiect măreţ urma să se deruleze pe raza comunei din bani europeni. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), a fost atrasă suma de 12.5 milioane de lei pentru modernizarea comunei Bălan. Astfel, s-a dorit îmbunătăţirea infrastructurii de bază, reabilitarea aşezământului cultural şi înfiinţarea programului de tip after-school.

Respectivul proiect a avut patru componente: modernizare străzi în lungime de aproximativ 8 kilometri în toate localităţile comunei,  podul peste Valea Almaşului în localitatea Chechiş, în lungime de 45 de metri, reabilitarea căminului cultural din satul Gălpîia şi Centrul de îngrijire copii de tip after-school de la Chechiş.

“Cu toate dificultăţile în derularea proiectelor, niciodată nu am renunţat şi m-am zbătut să finalizăm cu brio toate proiectele”, a punctat primarul Isaia Maghiar.

Cam în aceeaşi perioadă, tot din fonduri europene, la Bălan a fost finalizat un proiect de peste 7.7 milioane de lei ce prevede modernizarea drumurilor forestiere, pe o lungime de aproape 9 kilometri. Totodată, a fost construit încă un pod peste Valea Almaşului, la Chechiş, care face legătura cu Mănăstirea Bălan.

Trei cămine culturale, finalizate în acelaşi an

În comună s-a pus accentul şi pe cultură, astfel că autorităţile locale au reabilitat aproape toate căminele. Primul amplasament de acest gen a fost reabilitat în anul 2014, este vorba de căminul de la Gălpâia, care a fost inclus în acel proiect măreţ de 12.5 milioane de lei, finanţat cu bani europeni prin Programul Operaţional Regional (POR).

2018 a fost însă anul în care nu mai puţin de trei aşezăminte culturale au fost finalizate. Prin Compania Naţională de Investiţii, au fost finalizate căminele de la Chendrea şi Gîlgău Almaşului, valoare investiţiilor fiind de 1.75 milioane de lei, respectiv 1.975 milioane lei. În acelaşi an, a fost reabilitat, modernizat şi dotat căminul cultural din Bălan, finanţat cu bani de la bugetul local.

Astfel, patru dintre cele cinci localităţi ale comunei beneficiează acum de cămine moderne. De precizat însă că şi a cincea localitate, e vorba de satul Chechiş, va avea în viitorul apropiat un cămin cultural modern.

Administraţia locală a depus un proiect de reabilitare, modernizare şi dotare a căminului cultural din Chechiş. Investiţia se va finanţa  prin Compania Naţională de Investiţii. Valoarea proiectului este de aproape 1.9 milioane de lei şi primarul Isaia Maghiar speră că lucrările să demareze încă din acest an.

Iluminatul public şi modernizarea Şcolii Nr. 1 din centrul comunal, ultimele investiţii de la Bălan

Ultimele două dintre cele 13 proiecte finalizate de administraţia locală au fost cele din anul 2019. După ce fusese reabilitată acum vreo 10 ani alături de şcoala din Gîlgău Almaşului, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bălan a intrat într-un proiect de reabilitare, modernizare şi dotare. Acum, elevii din centrul comunal pot învăţa în cele mai bune condiţii.

Tot anul trecut, la Bălan a fost finalizat proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public stradal.

Comuna Bălan se pregăteşte din nou de şantier

Dintre cele 13 proiecte finalizate, cinci au fost inaugurate în ultimii doi ani. Pe lângă acestea, în comună au început lucrările la alte proiecte de investiţii, care vor fi finalizate în perioada viitoare.

Nu mai puţin de 12 proiecte se află în implementare în acest moment la Bălan, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin (PNDL), finanţare de la A.F.I.R.

România prin PNDR şi cu finanţare de la CNI! Chiar dacă finanţarea vine de la Consiliul Judeţean Sălaj, şi proiectul ce prevede reabilitarea Drumului Judeţean DJ 109 R, pe tronsonul Chendrea – Gălpîia – Romita, e foarte important pentru comunitate.

De fapt, administraţia locală s-a implicat în atragerea acestei finanţări, utilă pentru cei care vor să se deplaseze spre Zalău pe cel mai scurt drum, cel ce va trece prin comuna Românaşi. În fine, există şi patru proiecte aflate în faza de pregătire pentru implementare, pentru care primarul Isaia Maghiar speră să primească finanţare.

Se lucrează la şapte proiecte pe PNDL!

Bălanul este una dintre comunele sălăjene cu cele mai multe proiecte câştigate pe PNDL. Astfel, în cele două sesiuni, administraţia locală de la Bălan a primit finanţare la nu mai puţin de nouă proiecte de investiţii.

Două dintre acestea au şi fost finalizate, e vorba de iluminatul public şi modernizarea Şcolii Nr. 1 din centrul comunal. Există însă şi alte proiecte la care lucrările au început şi care vor reîncepe imediat când timpul va permite.

Alimentarea cu apă în localităţile Bălan, Chechiş, Chendrea şi Gălpâia şi extinderea reţelei de canalizare în comună sunt două proiecte de anvergură, la care lucrările au ajuns la 50-60%.

“Dacă totul merge bine, totul va fi gata în acest an şi cu toţii ne vom putea bucura de aceste servicii foarte utile comunităţii”, spune primarul Isaia Maghiar.

Un alt proiect, la care lucrările au început deja este reabilitarea, modernizarea şi dotarea Dispensarului uman în localitatea Bălan. Şi aici, autorităţile locale vor ca în acest an să poată tăia panglica  la inaugurare. O altă lucrare care a început anul trecut este reabilitarea, modernizarea şi dotarea Şcolii cu clasele I – IV şi a Grădiniţei cu Program Normal din satul Chechiş.

Ca urmare cursurile din primul semestru au început la atfer-school-ul din apropiere. Şi aici, însă, Primăria şi Consiliul Local speră să se poate bucura de finalizarea lucrărilor, care ar aduce în comună o nouă şcoală modernă.

Un alt proiect foarte important este modernizarea drumurilor de interes local în comuna Bălan. A existat deja licitaţia, s-a discutat cu constructorul şi undeva prin luna aprilie vor începe şi lucrările.

Din primăvară, ar putea demara şi lucrările la celelalte două proiecte de pe PNDL, podul peste Valea Almaşului din centrul comunal şi extinderea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea sediului Primăriei. Ambele au acelaşi constructor, o firmă serioasă, care ar putea finaliza lucrările chiar în acest an!

Lucrări la cinci proiecte finanţate pe AFIR şi CNI

Proiectul ce prevede alimentarea cu apă potabilă şi reţeaua de canalizare, finanţate pe AFIR în valoare de aproape 20 de milioane de lei, bani europeni, se află în analiză. La licitaţie s-au înscris patru firme, iar una dintre ele a depus actele  şi în primăvară ar putea începe lucrările!

“Ar fi bine, dacă am putea termina lucrările măcar în anul 2021”, spune primarul comunei.

Tot prin AFIR, în localitatea Bălan va fi construită o capelă, lucrările urmând a fi finalizate până la sfârşitul anului 2020. De precizat că o capelă se construieşte şi la Gîlgău Almaşului cu bani de la bugetul local (aproximativ 40O. 000 lei). Fundaţia a fost făcută la finalul anului trecut, iar în zilele următoare se vor relua lucrările.

Cu finanţare de la CNI, vor începe lucrările la modernizarea căminului cultural din Chechiş. Din aceeaşi sursă de finanţare, se va construi şi un pod peste Valea Almaşului în localitatea Chendrea.

În fine, se aşteaptă finalizarea lucrărilor la sala de sport, pentru ca în această vară Bălanul să se poate mândri cu această mult aşteptată investiţie.

Sunt foarte mulţumit de ceea ce am reuşit ca primar. Cred că am făcut tot ceea ce s-a putut, chiar dacă au existat şi probleme cu proiectele.  Toate lucrările au fost gândite într-o ordine firească. Îi rog pe cetăţeni să fie înţelegători în ce priveşte deranjul creat ca urmare a lucrărilor. Lucrările începute vor fi finalizate şi ele vor aduce un efect important asupra comunităţii. Sunt  convins că majoritatea proiectelor vor fi finalizate  până la finalul anului 2020.

Isaia Maghiar – primarul comunei Bălan


Proiecte aflate în implementare

I . Proiecte cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) – Total: 37.709.852,06 lei

1. Alimentare cu apă în localităţile Bălan, Chechiş, Chendrea şi Gălpâia

– valoare contract execuţie lucrare: 4.678.822,86 lei cu TVA;

– executant: SC PRODEXIMP SRL (jud. Satu Mare);

– valoare contract finanţare: 5.540.570,00 lei;

2.  Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala cu clasele I – IV + Grădiniţa cu Program Normal în localitatea Chechiş

– valoare contract: 517.988,57 lei cu TVA;

– executant: SC BENY ALEX SRL Negreşti Oaş (jud. Satu Mare);

– valoare contract finanţare: 738.925,47 lei;

3. Extindere canalizare în comuna Bălan

– valoare contract: 14.651.455,25 lei cu TVA;

– executant: SC EDIOC SRL Satu Mare;

– valoare contract finanţare: 16.509.642,29 lei;

4. Modernizarea drumurilor de interes local în comuna Bălan

– valoare contract: 5.900.895,91 lei cu TVA;

– executant: SC DAR CONSTRUCT SATU MARE SRL;

– valoare contract finanţare: 6.753.048,90 lei;

5. Construire pod peste Valea Almaşului în centrul localităţii Bălan

– valoare contract: 3.356.326,25 lei cu TVA;

– executant: SC EDIOC SRL Satu Mare;

– valoare contract finanţare: 3.614.110,41 lei;

6. Reabilitare, modernizare şi dotare Dispensar uman în localitatea Bălan

– valoare contract: 839.836,82 lei cu TVA;

– executant: SC EDILAS AGG SRL Zalău;

– valoare contract finanţare: 920.112,98 lei;

7. Extindere, reabilitare, modernizare si dotare Sediu Primărie P+E

– valoare contract execuţie: 3.314.374,67 lei cu TVA;

– valoare contract finanţare: 3.633.402,01 lei;

Total execuţie lucrări: 33.259.700, 33 lei;

Total contract finanţare: 37.709.852,06 lei;

 

II. Cu finanţare de la A.F.I.R. România, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) – Total: 19.551.321,22 lei

1. Alimentare cu apă potabilă în satele: Bălan, Chechiş, Chendrea şi Gălpîia şi Reţea de canalizare menajeră şi staţie de epurare în localităţile: Bălan, Chechiş, Gîlgău Almaşului, Gălpîia şi Chendrea

– contract de finanţare nr. C 0720 AN00 0216 6330 0249 / 06.06.2017;

– valoare contract: 19.111.321,22 lei cu TVA;

2.  Capela mortuară în localitatea Bălan

– contract de finanţare nr. C 1920 074X 2207 6330 2466 / 12.07.2018;

– valoare contract: 440.000 lei cu TVA;

 

III . Cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii S.A. România – Total: 9.609.095 lei

1. Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural în satul Chechiş

– valoare proiect: 1.874.441 lei cu TVA;

2. Sala de sport cu tribune de 180 locuri în satul Bălan

– valoare proiect: 4.555.714 lei cu TVA;

– executant: SC CONSILVA SA Şimleu Silvaniei

3. Construire pod peste Valea Almaşului în localitatea Chendrea

– valoare proiect: 3.178.940 lei;

Total valoare proiecte în execuţie: 66.870.268,28 lei

 

IV. Cu finanţare de la Consiliul Judeţean Sălaj

1.  Reabilitare Drum Judeţean  DJ 109 R : Chendrea – Gălpîia – Romita, km  0 + 000 – km 8 + 600, comunele Bălan şi Românaşi

 

V. PROIECTE ÎN PREGĂTIRE PENTRU IMPLEMENTARE

1. Alimentere cu gaze naturale în comuna Bălan, localităţile Bălan, Chechiş, Chendrea, Gălpîia şi Gîlgău Almaşului             

2.  Modernizarea infrastructurii rutiere prin asfaltare străzi în comuna Bălan şi construire pod în localitatea Chendrea

3. Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Cluj şi Sălaj

– valoare proiect: 157.647.927,00 lei cu TVA;

– executant: Compania de Apă Someş S.A. Cluj Napoca

4. Reabilitare Drum Naţional DN 1G: Tihău – Huedin, care traversează comuna


 

You may also like

Leave a Comment