Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. 2024 – anul în care comuna Crasna pune mare accent pe sănătate şi educaţie!

În comună s-au finalizat lucrările la noua substaţie a Ambulanţei. În curând vor începe lucrările la centrul comunitar integrat, iar Spitalul va fi reabilitat. Se pune accent şi pe educaţie. În Crasna funcţionează una dintre cele mai moderne grădiniţe cu program prelungit din mediul rural, fiind modernizată şi grădiniţa cu program normal

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 353 views
A+A-
Reset

Comuna Crasna pune mare accent pe sănătate şi pe educaţie în acest an. 2024 a început promiţător pentru comunitate, iar zilele trecute tocmai ce a fost inaugurată noua substaţie a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sălaj, o investiţie majoră care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Tot în domeniul sănătăţii, în localitatea Marin vor începe în curând lucrările la un centru comunitar integrat. Mai mult, şi Spitalul din Crasna va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor europene.

Un segment important pentru administraţia locală este cel al educaţiei. S-a investit masiv pentru construirea unei grădiniţe cu program prelungit, probabil, cea mai modernă din mediul rural al judeţului Sălaj. S-a modernizat şi grădiniţa cu program normal, iar la Liceul Tehnologic “Cserey-Goga” se fac investiţii constant.

Administraţia locală este atentă şi la alt tip de investiţii şi pe fonduri europene se reabilitează energetic trei blocuri din centrul comunal, urmând a fi amenajate şi patru staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice.Se lucrează la extinderi ale reţelelor de apă şi canalizare, iar recent tocmai s-au finalizat lucrările de extindere a reţelei de gaz. Toţi cetăţenii din localitatea Crasna beneficiază acum de gaz.

Iluminatul public este modern, iar în curând vor începe şi lucrările de modernizare a drumurilor şi străzilor din Crasna şi Ratin, cu o lungime de 9,4 km.

S-au făcut progrese şi la proiectul cu privire la hala agroalimentară care se află în licitaţie la Compania Naţională de Investiţii.

S-a deschis substaţia de Ambulanţă din Crasna

Zilele trecute a avut loc un eveniment extrem de important pentru comunitatea din Crasna, cât şi pentru locuitorii din zonă. A fost finalizată o investiţie de suflet, odată cu inaugurarea substaţiei Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sălaj din Crasna.

Spitalul intră în reabilitare. Încep lucrările şi la centrul comunitar integrat din Marin

O alte investiţie din domeniul sănătăţii este cel de reabilitare a Spitalului de Boli Cronice Crasna. Investiţia de aproximativ 5 milioane de lei va fi realizată cu ajutorul fondurilor europene, finanţarea fiind obţinută pe PNRR. Licitaţia a fost finalizată, fiind desemnat şi constructorul.

Firma Avril se va apuca în cel mai scurt timp de treabă, iar în mai puţin de o lună vor demara lucrările.

Încă o investiţie în acest domeniu este centrul comunitar integrat din localitatea Marin.

Şi aici vor începe lucrările în curând. Şi aici finanţarea vine pe PNRR, iar valoarea se ridică la aproximativ 1,2 milioane de lei.

Se modernizează infrastructura rutieră

Un proiect extrem de important este cel de modernizare a aproape 10 km de drumuri şi străzi din localităţile Crasna şi Ratin. Aici, s-a întârziat un pic, după ce autorităţile au trebuit să asigure relocarea a nu mai puţin de 97 de stâlpi de energie electrică. Finanţarea pentru proiectul de modernizare a infrastructurii a fost obţinută pe Anghel Saligny, iar la finalul acestei luni va fi desemnat câştigătorul. Tot pe final de lună vor începe şi lucrările de modernizare la reţeaua de iluminat public în Crasna şi satele aparţinătoare. Vor fi schimbate toate corpurile de iluminat şi, în plus, se vor face şi extinderi ale reţelei. Tot pe Anghel Saligny, autorităţile mai au de obţinut un aviz de la Electrica la proiectul cu privire la retehnologizarea şi extinderea staţiei de epurare în localitatea Crasna, proiect în valoare de peste 22 de milioane de lei.

Toţi locuitorii din Crasna au gaz!

Comuna beneficiază de reţea de gaz metan de ceva ani. Însă, reţeaua nu funcţiona în tot centrul comunal, iar administraţia locală a câştigat un proiect de extindere care a fost finalizat la sfârşitul anului 2023.

„De această investiţie se bucură întreaga comunitate. Doar anul trecut au fost făcute peste 250 de branşamente noi. Este o investiţie de care ne bucurăm pentru că toţi cetăţenii localităţii Crasna beneficiază acum de reţea de gaz”, spune Kovacs Istvan.

Tot cu privire la utilităţi, să menţionăm faptul că în prezent se derulează un proiect de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, dar care până la vară va fi finalizat.  “Intenţia noastră este să finalizăm cu bine proiectele cu privire la reţelele de apă, canalizare şi gaz, după care vrem să asfaltăm toate străzile din Crasna”, spune primarul Kovács István.

Autostrada Transilvania va avea nod rutier la Crasna!

Deşi acest nod rutier nu era inclus în proiectul iniţial, până la urmă, cu ajutorul Consiliului Judeţean Sălaj, în comuna Crasna va exista un nod rutier al Autostrăzii Transilvania. Acest proiect este extrem de important pentru că ar putea veni investitori noi în comună.

Tot la acest capitol, putem aminti faptul că autorităţile locale lucrează la un proiect cu privire la realizarea unei centuri ocolitoare pe partea de vest a comunei prin care s-ar degreva traficul de pe Drumul Naţional.

„Este foarte important pentru zonă faptul că în apropiere de localitatea Crasna va exista un nod rutier la Autostrada Transilvania. Nodul va fi la ieşire din Crasna spre Ratin”, spune Kovács István.

A fost extins locul de joacă de la Grădiniţa cu Program Prelungit

La Crasna funcţionează, probabil, cea mai modernă grădiniţă cu program prelungit din mediul rural din Sălaj. A fost o investiţie majoră, dar extrem de benefică. Totodată, recent s-au finalizat şi lucrările de extindere a locului de joacă din incinta grădiniţei. Aici a fost o investiţie de la bugetul local, în valoare de aproximativ 275.000 de lei, iar locul de joacă s-a mărit de opt ori faţă de cum era iniţial. Mai mult, administraţia locală are în vedere amenajarea a încă două locuri de joacă. În total, sunt 11 grupe de copii la grădiniţa din Crasna, iar autorităţile locale au comandat jucării noi pentru copiii de la toate grădiniţele din comună, inclusiv cele din Ratin, Marin şi Huseni.

“Predăm la fiecare grupă de grădiniţă jucării noi. Fiecare educatoare a scris o listă cu cele necesare, limita pentru fiecare grupă fiind de 5.000 de lei. Investiţia am făcut-o cu bani de la bugetul local”, spune primarul Kovács István.

Au început lucrările de anvelopare a blocurilor

Pe PNRR, comuna Crasna a primit finanţare pentru mai multe proiecte. Însă, cel la care lucrările se află într-un stadiu avansat este cel cu privire la anveloparea blocurilor. Trei blocuri din comună au fost incluse în acest proiect, iar primul bloc este deja aproape gata, urmând ca în cel mai scurt timp, constructorul să se mute cu şantierul la cel de-al doilea.

Tot pe fonduri europene s-a obţinut finanţare şi pentru realizarea unei piste de biciclete ce va lega Ratinul de Crasna. Autorităţile mai au pregătit un proiect pentru pista de biciclete, pe ambele părţi în centrul comunal, pe strada Ciucei, strada Vârşolţului şi strada ce duce spre Zalău. Proiectul este depus la Ministerul Mediului.

Cât despre proiectele pe PNRR, s-au făcut paşi importanţi şi cu privire la PUG, licitaţia fiind câştigată de o firmă din Bucureşti.  Tot cu fonduri europene se vor monta şi patru staţii de încărcare maşini electrice în localitatea Crasna.

Încep lucrările şi la terenul cu suprafaţă sintetică de dimensiuni mari

Sportul este susţinut de autorităţile locale, iar pentru acest an, Primăria a acordat 60.000 de lei pentru acest sector.

Tot cu privire la sport, primarul anunţă că în nici două săptămâni vor începe lucrările la terenul de dimensiuni mari, cu suprafaţă sintetică. Proiectul este în colaborare cu Academia Csikszereda din Miercurea Ciuc. Terenul va fi amplasat la baza sportivă din centrul comunal, urmând ca terenul de fotbal actual să fie reconfigurat şi modernizat.

Lucrări de extindere a capelei din Crasna

Primarul comunei Crasna anunţă că la capela din centrul comunal vor avea loc lucrări de extindere. Mai exact, terasa din faţa capelei va fi extinsă şi acoperită.

You may also like

Leave a Comment