Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. 2023, an rodnic la Jibou – Investiţiile majore continuă şi în acest an

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 486 views
A+A-
Reset

Anul 2023 a fost încă un an cu investiţii majore finalizate în oraşul Jibou. Sub buna administraţie condusă de primarul Dan Ghiurco şi viceprimarul Vlad Paşcalău, în oraş au fost finalizate lucrările la o sală de sport modernă, dar şi la Grădiniţa “Japoneză”, un proiect unic în judeţ şi care este de o frumuseţe rară, fără să exagerăm.

Au fost puse la punct unităţi de învăţământ din oraş, Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” schimbându-se la faţă anul trecut. Au fost efectuate lucrări de modernizare şi la Liceul Tehnologic “Octavian Goga”, acolo unde sunt pe final şi lucrările la o modernă sală de sport.

Totodată, anul trecut au început lucrările şi la bazinul de înot, proiect aflat la jumătatea procesului de implementare.

Un alt şantier care a avansat vizibil anul trecut este cel al blocului ANL, lucrările fiind finalizate în proporţie de 75%. Tot anul trecut, a fost modernizată şi reţeaua de iluminat public din oraşul Jibou şi satele aparţinătoare.

Sala de sport, cea mai mare investiţie finalizată în 2023

La Jibou s-au realizat multe proiecte care au schimbat faţa oraşului, însă o mare lipsă era o sală de sport, lipsă pe care jibouanii nu o mai au din vara anului 2023. În oraş a fost construită o sală de sport modernă, cu toate utilităţile puse la punct. Amplasată lângă stadion, investiţia a fost realizată prin Compania Naţională de Investiţii, valoarea proiectului fiind de aproape 9,5 milioane de lei.

Sala este amenajată pe o suprafaţă de aproximativ 3.500 de mp, de tip monovolum, structurată astfel încât parterul să fie dedicat sportivilor şi activităţilor sportive, iar etajul să fie dedicat tribunei pentru spectatori, cu o capacitate de 180 de locuri.

Deja este activitate intensă la sala de sport din oraş, acolo unde copiii legitimaţi la SCO Jibou îşi pot desfăşura antrenamentele de volei, handbal, tenis sau karate. Totodată, sala poate fi folosită şi de alţi doritori de mişcare.

De altfel, chiar în această perioadă, sala a găzduit faza grupelor şi finalele Cupei AJF Sălaj la categoria Liga a V-a.

La Jibou se pune mare accent pe sport. Tot anul trecut, Primăria a organizat un cros sub deviza “Sport pentru sănătate”, eveniment la care au participat peste 500 de copii!

“Toţi doritorii de sport, indiferent că sunt iubitori ai fotbalului, ai voleiului, ai tenisului sau ai handbalului, vor găsi în această locaţie o casă. Posibilitatea să practice sportul dorit. În clubul oraşului avem 11 ramuri sportive şi sala de sport va fi pentru sportivii legitimaţi la club, dar o punem şi la dispoziţia iubitorilor de sport”, ne-a declarat viceprimarul Vlad Paşcalău

Transformare spectaculoasă pentru Grădiniţa “Prichindel”

Privit cu oarecare scepticism, proiectul futurist de modernizare al Grădiniţei “Prichindel” a prins viaţă şi a fost finalizat în vara trecută. Înainte de începerea anului şcolar a avut loc şi recepţia, iar cu toţii au fost încântaţi de transformarea spectaculoasă. Nimic din ce a fost nu mai seamănă cu ce e în prezent. Grădiniţa “Japoneză” cum a mai fost numită unitatea şcolară, datorită stilului japonez după care a fost construită este o adevărat splendoare, care pe lângă frumuseţe punctează maxim şi la capitolul utilitate.

Investiţia s-a ridicat la aproape 7,5 milioane de lei, finanţarea fiind obţinută prin fonduri europene. Totuşi, administraţia locală a făcut un efort pentru o cofinanţare de 2,4 milioane de lei. Însă, primarul Dan Ghiurco spunea că investiţia merită toţi banii şi tot efortul.

Cele două corpuri existente au fost reabilitate şi reconfigurate pentru confort şi standarde ridicate. A fost construit şi un corp nou de clădire pentru bucătărie şi spaţii frumos amenajate pentru servirea mesei.

Arhitectura futuristă integrează clădirile, spaţiile de joacă şi spaţiile utile. O terasă cursivă leagă cele trei corpuri de clădiri, curtea fiind reamenajată şi dotată cu aparate de joacă moderne şi sigure.

La demisol s-a creat şi o parcare, fiind asigurată şi o alee de circulaţie a autovehiculelor pentru intervenţii de urgenţă. Ce să mai, o investiţie superbă, o grădiniţă care nu are termen de comparaţie în judeţ, o investiţie aşa cum ne-am dorit să vedem şi în alte zone din judeţ.

“Am inaugurat noua grădiniţă Prichindel cu o mare satisfacţie a unui efort răsplătit. Şi îi spun nouă pentru că formularea tehnică ”modernizare şi extindere” din proiect nu este deloc potrivită pentru a reda transformarea spectaculoasă. Grădiniţa a fost practic reconstruită după un concept impresionant, pentru standarde maxime, iar rezultatul pe care îl avem este formidabil. Micuţii vin aici în condiţii excelente, într-o atmosferă caldă şi primitoare ca de poveste; şi ce mulţumire sufletească mai mare am putea avea!?”, spune primarul Dan Ghiurco.

 

Iluminat modern în oraş şi satele aparţinătoare

Tot în 2023 s-a finalizat un alt proiect important ce a prevăzut “Modernizarea iluminatului public în oraşul Jibou şi satele aparţinătoare”.

Proiectul a fost finalizat, iar recepţia a avut loc în luna decembrie a anului trecut. S-au instalat 92 de stâlpi metalici, din care 83 de bucăţi stâlpi pentru iluminat stradal şi 6 bucăţi pentru iluminatul special al trecerilor de pietoni. În total s-au montat 1.095 de aparate de iluminat tip LED, astfel că Jiboul şi satele aparţinătoare “se văd mai bine” şi pe timp de noapte.

Tot la acest capitol, putem menţiona că Jiboul îşi doreşte să devină verde şi va depus un proiect pentru înfiinţarea unui parc fotovoltaic, care să asigure furnizarea energiei electrice pentru iluminatul public şi clădirile publice.

Se lucrează de zor pe străzile Nuferilor şi Stadionului

Un alt proiect la care s-a avansat serios anul trecut, şi care în această primăvară va fi finalizat, este cel de modernizare a străzilor Nuferilor şi Stadionului. Lucrările sunt realizate în proporţie de 90%.

În prezent se lucrează la montarea firidelor de distribuţie energie electrică. Au fost finalizate traseele subterane pentru fibră optică, firmele de telefonie şi interne lucrează la introducerea fibrei optice în canale.

Totodată, s-a finalizat captarea apelor pluviale în subteran, fiind înlocuită şi conducta de gaz în conductă de polietilenă şi introdusă, de asemenea, în subteran. Odată ce vremea va permite şi temperaturile vor fi ceva mai blânde se va aplica şi ultimul strat de asfalt pe strada Nuferilor.

Lucrări finalizate la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga”

Tot anul trecut au fost finalizate şi lucrările de modernizare la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga”. Finanţarea în valoarea de 8,5 milioane de lei a fost obţinută pe POR pentru reabilitarea şi modernizarea unităţii de învăţământ, Primăria având o contribuţie de 2%.

S-au efectuat lucrările la corpul principal al clădirii, dar şi la sala de sport. S-a lucrat şi la o extindere a clădirii, fiind executate şi lucrări de amenajare a curţii şi a terenului de sport.

Sunt pe final şi lucrările la sala de sport de la Liceul “Octavian Goga”

Tot pe POR, administraţia locală a obţinut finanţare în valoare de aproximativ 13 milioane de lei pentru modernizarea Liceului Tehnologic “Octavian Goga” şi construirea unei săli de sport. S-au finalizat lucrările la corpurile clădirii principale, fiind pe final şi lucrările de la sala de sport, acolo unde se lucrează la interior.

Bazinul de înot a prins contur

Lângă Stadionul Orăşenesc se construieşte şi un bazin de înot didactic, proiect care se va finaliza în acest an, după cum estimează autorităţile locale. În prezent, lucrările sunt realizate în proporţie de aproape 50%.

În primăvară sunt gata şi lucrările la blocul ANL

O firmă din Italia a câştigat licitaţia pentru construirea blocului ANL din oraş. Constructorul s-a mişcat foarte bine şi în prezent, lucrările sunt finalizate în proporţie de 75%. Autorităţile estimează că, în trei luni de zile, proiectul va fi finalizat.

Încep lucrările şi la blocul de locuinţe de serviciu pentru specialişti

Prin PNRR, Primăria Jibou a obţinut finanţare în valoare de 16 milioane de lei pentru construirea unui bloc de locuinţe de serviciu pentru specialişti. Construcţia va avea subsol, parter şi patru etaje. În februarie vor începe lucrările efective.

Tot pe PNRR s-a obţinut finanţare şi pentru reabilitarea energetică moderată a mai multor blocuri din oraş. Momentan, autorităţile se află în proces de evaluare pentru licitaţia proiectării şi execuţiei lucrărilor. Vor fi reabilitate blocurile I16-I14-I12-I10, blocurile G8-G6-I22-I20-I18, blocurile G18-G16-G14-G12-G10, I26 şi blocurile A12, G1 şi G2.

Centrul multifuncţional, o altă investiţie reuşită

În vara anului trecut au început lucrările şi la un nou centru multifuncţional, amplasat în zona Bazei Sportive. Constructorul s-a mişcat destul de bine şi lucrările sunt pe final şi la această investiţie. Centrul a fost amplasat pe locul unde ar fi trebuit să fie campusul şcolar, proiect blocat de ani buni. Va fi o clădire parter + etaj.

Un spaţiu va fi destinat seniorilor din Jibou, cărora autorităţile locale le-au promis de câţiva ani că le vor face un sediu în care să se adune şi să socializeze. Alt corp va fi pentru femeile aflate în situaţii de violenţă domestică.

Clădirea principală va fi dedicată Clubului Copiilor, bibliotecii şi vor fi şi două săli de conferinţă, una mare şi una mai mică, dar şi spaţii de socializare pentru tineri, un adevărat centru multifuncţional.

Au început lucrările la reţeaua de canalizare în satele aparţinătoare

Tot în anul 2023, pe final, au început şi lucrările la reţeaua de canalizare în satele aparţinătoare. Investiţia se ridică la 28 de milioane de lei, fiind finanţată prin Programul “Anghel Saligny” şi prevede realizarea reţelei de canalizare în satele Cuceu, Rona, Husia şi Var.

“Localităţile aparţinătoare de Jibou sunt vizate de astfel de proiecte, prin care urmărim ca acestea să fie integrate cât mai bine în oraş, să reprezinte cartiere modernizate în care calitatea vieţii să fie una de oraş pus la punct. Avem acum în derulare în tot Jiboul multe proiecte de modernizare, din toate sursele de finanţare posibile. Suntem pe drumul cel bun, al transformării oraşului în unul frumos amenajat, funcţional, prosper”, a declarat primarul Dan Ghiurco.

Proiecte de viitor

Primăria Jibou are o mulţime de proiecte de viitor. Vom aminti cel de construire a unei centrale electrice fotovoltaice sau reabilitarea şi modernizarea Pieţei Agroalimentare. Amintim şi proiectul de regenerarea urbană şi amenajare spaţii de joacă sau amenajare zonă de promenadă pe Valea Apa Sărată.

Se doreşte modernizarea unui coridor de mobilitate urbană parc industrial, P-ţa 1 Decembrie 1918 – sat Var şi modernizarea unui parc industrial Rona-Husia şi un parc industrial în Cuceu.

You may also like

Leave a Comment