Responsive Menu
Add more content here...


Recalcularea pensiilor, un Haloween fiscal în România gen: „Ne dați ori nu ne dați?”

Între decizie și indecizie, voință,lipsă de interes și lipsă de putință!

by Tiberius NICODA
0 comment 188 views
A+A-
Reset

Povestea recalculării pensiilor în România trenează de  o bună bucată de vreme, timp în care apar tot felul de chemați și nechemați, oficial și neoficial, care anunță că se face, se dă, că s-a schimbat, ce s-a schimbat,că se amână.

Este ca și-n bancul cu știrile de la Radio Erevan, unde la un moment se spunea despre premiul pe care l-a primit un mare compozitor. Acolo, în știre, ca despre recalcularea pensiilor, se spunea că, compozitorului, urmare a rezultatelor sale meritorii, i se va da drept premiu o motocicletă.

Nu după multă vreme Radio Erevan revine cu știrea în completare , cum, că nu i s-a dat compozitorului motocicletă, ci este vorba despre o bicicletă. Cu precizarea-n știre, că nu i s-a dat , ci i s-a luat!

Așa și cu recalcularea pensiilor! Mai mult se iau decât se dau.

Prima recalculare a pensiilor ar trebui să fie finalizată cel târziu până la data de 1 septembrie, urmând ca a doua recalculare să aibă loc ulterior.
Cea de-a doua recalculare ar urma să fie posibilă doar în cazul pensionarilor care atașează dosarelor de pensii adeverințele care să demonstreze faptul că au încasat venituri suplimentare față de salariu, și pot depune aceste documente pot fi depuse până la data de 1 septembrie. Sporurile care vor fi luate în calcul pentru această recalculare sunt cele încasate înainte de data de 1 aprilie 2001, care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă.

Necazul este cu aceste adeverințe, că nu se mai găsesc și de unde pot fi procurate, de la depozitarii arhivelor cu cărți de muncă, costă cât nu face efortul și beneficiul.

Așadar, veniturile acestor pensionari ar urma să fie recalculate și în funcție de bonsurile pe care le încasau și nu erau luate în calcul până la acest moment, și nu au fost integrate nici in recalcularea care se desfășoară în acest moment, iar începând din anul 2025, conform planificărilor, cea de a doua recalculare a pensiilor ar urma să aducă seniorilor venituri mai mari.

Decidenții dau asigurări pensionarilor, că niciun pensionar nu va primi o pensie mai mică decât acele pe care le primesc și că pensionarii rămân cu pensia cea mai avantajoasă în plată.

Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, pentru ca procesul de recalculare să se poată finaliza până în luna septembrie.

În cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul cu decizia sa va rămâne o perioadă de câteva zile la oficiul poștal. Aceasta, doar să nu fie ca și în bășcăliile cu reîmproprietărirea cu pământuri, acolo unde se spunea că fiecăruia i se va da pământ. Celor care nu vor fi găsiți acasă, la reîmproprietărire, li se vor lăsa în fața porții descărcată câte o roabă din acel pământ.

Așadar, răbdare și tutun este sugestia pentru pensionarii care așteaptă recalcularea pensiilor lor și multă rugăciune, să-i țină Bunul Dumnezeu până or vedea împlinită și-această minune. Dar din păcate, în așteptarea asta tâmpă întreținută de către niște guverne incompetente și indiferente, mulți nu o vor mai apuca.

Probabil, dacă și decidenții, guvernanții ar fi limitați și ei la încasarea salariilor lor „ la minim pe economie”, ar realiza cu cât și cum se poate trăi în România ca trai decent.

Altminteri, slabe speranțe de mai mult și de mai bine venite din partea unora pe care-i plătim cu mii și zeci de mii de euro lunar care vin să ne dirijeze și croiască  viața și veniturile  spunându-ne cum să trăim cu câteva sute de lei lunar.

You may also like

Leave a Comment