Psihologia călătorului zălăuan și nu numai, cu autobuzul

Observații și remarci asupra acelora care folosesc mijloacele de transport în comun prin Zalău, județ sau oriunde altundeva

by Tiberius NICODA
0 comment 2.4K views
A+A-
Reset

Dacă suntem atenți la lucrurile cărora nu le dăm de obicei importanță în calitate de călători în mijloacele de transport în comun, ne vom schimba radical percepția. Începi să înțelegi din ce categorie socială provin, ce vârstă au și ce venituri relative le stau la dispoziție.

La fel, să ne uităm și la șoferii de autobuz. Ei, soferii, a căror situație materială nu este rea, deși muncesc mult si care uneori tratează călătorii cu destulă răbdare, mai ales dacă aceștia nu au nici o posibilitate reală de a protesta și de a se apăra, trebuie ca să rabde din partea unor călători fel și fel de mojicii, injurii și mitocănii.

Trecând la controlorii de bilete și la atitudinea lor, uneori concilianta și amabilă, alteori, deseori arogantă și dura, de la caz la caz și mai ales atunci când interacționează cu elevi sau cu oameni cu decență. Când au de a face cu guralivi, cu șmecheri, cu cerșetori, ei bine, atunci majoritatea controlorilor își bagă capul între urechi, uită despre orgolii și tac chitic, nu se complică.

Cel mai grav aspect este comportamentul oamenilor în mijloacele de transport în comun.

Am văzut copii si tinerii care se urcă în autobuz fără nici un gest de politețe si respect, împingând-se înaintea bătrânilor, invalizilor și femeilor. Bineînțeles, la orele de vârf, atunci când este aglomerație și oricine riscă să rămână jos, neștiind când va veni autobuzul următor și dacă va reuși să se urce în el.

Mai sunt copii care se așează pe locurile rezervate bătrânilor, orbilor, invalizilor și femeilor gravide și care refuză să se scoale atunci când urcă o persoană în asemenea situație în autobuz.

Există și scene în care tinerii călători cu autobuzul, elevi de clase gimnaziale și de liceu care își pun picioarele pe bancile din fața lor. Fără jena și fără rușine. Atunci când ai îndrăzni ca să le spui ceva, primești câteva cuvinte… pe care te jenezi ca să le reproduci. De cele mai multe ori șoferul autobuzului nu le spune nimic. Există totusi cazuri în care șoferii le-au atras atenția, dar tinerii l-au persiflat și au răspuns obraznic, pentru că așa li se parea că este la modă, sunt bărbați si comit un act de vitejie.

 

Sunt foarte dese cazurile de autotaxare, în care unii pasageri nu-și perforau biletul decât dacă vedeau că se urca un controlor.

Nu mai vorbim de călătorii frauduloși care în mod frecvent cu maxim tupeu și obrăznicie nu-și iau bilet și care urlă în gura mare dacă sunt întrebați despre tichetul de călătorie încep să urle că-i discriminare…

Ce să mai spunem despre putoarea, duhoarea pe care o emană unii care parcă se spală doar odată la patru ani, în cei electorali și cei bisecți.

Pentru foarte multă lume călătoriile cu autobuzul nu sunt prea placute, pentru că sunt aglomerate, traficul auto este greoi, lumea este necivilizată. Astfel pe internet au aparut o mulțime de bancuri tari cu situații petrecute prin autobuze.

Un tânăr urcă într-un autobuz foarte aglomerat:
– Ce înghesuială, îngrozitor!
– Ia nu mai face pe nebunul, zice un călător, la discotecă îi zici atmosferă…. 😁

You may also like

Leave a Comment