Dacă iniţial proiectul depus de Primăria Hereclean nu a primit finanţare, Ministerul Dezvoltării a trimis o înştiinţare că va mai aloca bani pentru cele 105 proiecte care erau eligibile şi care nu au primit undă verde din cauza faptului că bugetul a fost limitat. Între cele 105 proiecte se află şi cel depus de administraţia locală din Hereclean, care aşteaptă cu sufletul la gură să atragă această utilitate în comună
Modernizare de drumuri, de şcoli, cămine culturale, construirea de capele, aducţiune de apă şi canalizare s-au tot făcut prin comune, însă în continuare mai sunt lipsuri pentru ca cetăţenii din mediul rural să aibă condiţii ca la oraş. În Sălaj, multe comunităţi încă nu au reţea de gaz-metan, iar în această categorie se află şi comuna Hereclean, una dintre cele mai prospere care se află la doar câţiva km de municipiul Zalău. Primăria Hereclean s-a luptat să obţină finanţare pentru a atrage această utilitate în comună şi a început un proiect în urmă cu câţiva ani.
Paşii au fost grei şi anevoioşi, iar administraţia locală a trebuit să obţină fel şi fel de avize. Acest proiect a fost depus anul trecut la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, însă în urmă cu o lună, Primăria a primit o veste care nu a picat deloc bine.
Comuna Hereclean împreună cu comuna Bobota au ratat finanţarea prin POIM pentru reţele de gaze naturale. Proiectul depus de Primăria Hereclean era eligibil, însă nu a fost selectat pentru finanţare, deoarece nu a întrunit punctajul necesar. Proiectul celor de la Hereclean a adunat 60 de puncte, iar comunele care au obţinut finanţare la acest proiect au strâns peste 70 de puncte. Comuna Hereclean nu a atins numărul minim de gospodării care vor să se racordeze la reţeaua de gaz, iar din această cauză, proiectul nu a primit finanţare.
“Eu sunt primul care doresc să avem reţea de gaz în comună”, spune primarul Dobrai Francisc
Cauza pentru care proiectul nu a primit finanţare a fost explicat de către primarul Dobrai Francisc, care ne-a detaliat cât de mult s-a implicat administraţia locală pentru a atrage această utilitate în comună.
Soluţia putea fi rezvolvată printr-o asociere cu o altă comună care îşi doreşte reţea de gaz, însă Primăria Hereclean nu a putut da înapoi, deoarece avea tot proiectul pregătit pentru a fi depus la Minister. “Acest proiect a fost început de 3 ani şi nu mai aveam cum să facem schimbări şi să ne asociem cu o altă comună. Am început pe cont propriu şi nu am mai putut da înapoi. Am stat un an pentru avizul de la drumuri naţionale şi de la CFR”, ne-a informat primarul.
“Proiectul nostru era eligibil, însă nu a fost selectat pentru finanţare. Eu sunt primul care doresc să avem reţea de gaz în comună. S-a muncit foarte mult pentru acest proiect şi de ani de zile s-a lucrat pentru ca totul să fie în regulă şi pentru a primi toate avizele. Am avut punctaj foarte bun, exceptând criteriul în ce priveşte numărul de gospodării. Comuna Hereclean are 1.800 de gospodării care vor să se racordeze la reţea şi nu s-a obţinut punctajul necesar. Punctajul maxim la acest criteriu era de 15 puncte pentru cei cu peste 3.000 de gospodării şi 6 puncte pentru comunele cu 2.000 – 2.500 de gospodării”, spune primarul Dobrai Francisc.
Schimbare radicală în această săptămână. Ministerul Dezvoltării alocă bani în plus pentru proiectele rămase pe dinafară, inclusiv pentru Hereclean
Cetăţenii comunei Hereclean pot sta liniştiţi. Dacă în primă fază nu s-a primit finanţare la proiectul de gaz, reţeaua ar putea ajunge în comună în viitorul apropiat. În data de 21 februarie, Ministerul Dezvoltării a emis un comunicat, în care a anunţat că cele 105 proiecte care erau eligibile, dar nu au primit finanţare, vor avea undă verde.
“Am primit un răspuns de la Ministerul Dezvoltării că se vor aloca bani pentru 105 proiecte care au rămas pe dinafară. Este o veste foarte bună pentru comuna noastră, fiindcă avem mare nevoie de această utilitate. Tot ce ţine de noi s-a făcut, iar acum aşteptăm să fim chemaţi la semnarea contractului. Până anul viitor ar trebui să înceapă lucrările”, spune primarul. Proiectul „Înfiinţarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în comuna Hereclean”, are o valoare totală de circa 32 milioane lei, din care aproximativ 27 milioane cheltuieli eligibile.
Ce spune Ministrul Dezvoltării despre aceste proiecte
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va prelua finanţarea proiectelor eligibile, mature, depuse la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), care nu au primit finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, cu un buget suplimentar de 5,5 miliarde de lei.
În martie se va lansa apelul pentru investiţiile în reţeaua de gaze din Programul ”Anghel Saligny”, a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Cseke Attila.
Vor fi preluate proiecte din POIM care sunt mature, în sensul că au studiile de fezabilitate şiproiectele tehnice efectuate şi au primit avizele necesare, astfel încât pot intra în procesul de achiziţie publică mult mai repede. Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), MIPE a primit peste o sută de cereri de finanţare, dar bugetul a permis doar finanţarea a 25 de proiecte.
”Având în vedere că, din restul de 108 proiecte depuse, 105 au fost considerate eligibile şi nu au primit finanţare pentru că bugetul a fost epuizat, vom aloca acum, prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, 5,5 miliarde de lei şi vom finanţa aceste 105 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de distribuire a gazelor naturale. Astfel, bugetul total al Programului Anghel Saligny va creşte la 55,5 miliarde de lei”, a subliniat Cseke Attila.
Prin POIM, 95 de comune, 6 oraşe şi 4 municipii au cerut finanţare pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale şi vor primi, acum, finanţare de la Ministerul Dezvoltării.