Responsive Menu
Add more content here...


Proiect european de aproape 8 milioane de euro pentru restaurarea cetății medievale Bathory

Primăria Șimleu Silvaniei anunță că a demarat un proiect european de aproape 8 milioane de euro pentru restaurarea cetății medievale Bathory

by Mihai POP
0 comment 22 views
A+A-
Reset

Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Mihai Lazăr,  a accesat un proiect european de aproape 8 milioane de euro (37.804.645, 39 lei),  contractul fiind semnat vineri, 15 martie 2024, cu ADR Nord-Vest, ce presupune revitalizarea și punerea în siguranță a cetății medievale Bathory.

Durata de imlpementare a proiectului prin proiectare este de aproximativ 6 luni și de execuție de aproximativ 30 de luni.

”AM SEMNAT PROIECTUL DE RESTAURARE A CETĂȚII BATHORY!
Aproape 8 milioane de euro vor fi investiți în simbolul orașului ce datează din secolul al XVI-lea. E cea mai mare și importantă intervenție din istoricul acestui imobil de patrimoniu național. E o mare realizare a orașului și a tuturor celor care s-au implicat și cărora le mulțumesc! Facem treabă bună pentru Șimleu! E o zi frumoasă pentru noi toți”, transmite Cristian Mihai Lazăr, primarul orașului Șimleu Silvaniei.

Așezate în centrul orașului Șimleu Silvaniei ruinele cetății medievale Báthory (secolul XVI), constituie o prezență a arhitecturii renascentiste din Transilvania. Ansamblul reprezintă de fapt un castel rezidențial și este alcătuit din două incinte fortificate, construite în două etape.

Monument istoric

Fortăreața, declarată în prezent monument istoric, exista în anul 1532, fiind reședința familiei nobiliare a Bathoreștilor, istoria medievală a Șimleului fiind strâns legată de familia Báthory, familie princiară, care a jucat roluri importante în istoria transilvăneană. Cetatea Șimleu intră în posesia familiei mai sus amintite în urma casatoriei lui Bathory Lászlo cu Medgyesaljai Anna, în anul 1351, devenind resedința Principilor ardeleni din familia Báthory.

De la începutul sec. al XVI-lea datează construirea castelului cetate din centrul orașului, reședința familiei nobiliare Bathory și centrul unui întins domeniu feudal. Acesta cuprindea 50 de localități, din care 2 erau târguri: Șimleu Silvaniei și Crasna și 48 erau sate, din care 37 erau românești, iar 11 erau maghiare.

De-a lungul vremii, cetatea și orasul au suferit numeroase atacuri și devastări din partea turcilor și tătarilor, dintre care cele mai pustiitoare au fost cele din 1594 și 1668. Ultimul atac a marcat și începutul declinului cetății care în 1774 ajunge în proprietatea orașului.

You may also like

Leave a Comment