Responsive Menu
Add more content here...


Programul “O masă caldă” funcționează și la Zalău grație unor oameni dedicați și inimoși

Beneficiarii sunt: copii, adulți, vârstnici cu probleme financiare și/sau de sănătate.-subtitlu

by Tiberius NICODA
0 comment 30 views
A+A-
Reset

Asociația “O Masă Caldă urmărește promovarea incluziunii sociale prin creșterea calității vieții persoanelor singure și familiilor vulnerabile, marginalizate social sau expuse riscului marginalizării şi excluziunii sociale.

Pe data de 1 iunie 2013, un grup de voluntari neafiliați vreunei asociații, grupul format la inițiativa Cosminei Paul,la Cluj-Napoca se gătesc pentru prima dată 50 de mese calde la Cantina Primăriei de pe strada Emil Zola din Cluj-Napoca, împărțite în Piața Muzeului unui grup de persoane cu venituri reduse. De atunci, în fiecare joi, la ora 16,00, se distribuie peste 50 de mese calde, în Piața Muzeului.
Grupul de inițiativă a fost format din: Cosmina Paul, George Jiglău-Labunet, Remus Florea, Bogdan Radu și Adrian Lăzărescu. În timp, li s-au alăturat voluntari ai clubului ,,Rotary Visyo, prin Mihai Șerban, precum și studenți proveniți cu precădere de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.
Programul “O masă caldă” funcționează la Cluj-Napoca din iunie 2013, când, cu 100 de lei, s-au gătit primele 50 de mese calde. Treptat,și-au extins activitățile și în alte orașe: Adjud, Bistrița, București, Constanța, Satu Mare și Zalău, astfel ajuns la un număr de circa 1900 de mese calde, săptămânal. Întreaga activitate se bazează pe voluntariat!
Inițiatorii îți spun povestea pe pagina lor astfel: „ Am pierdut numărul meselor calde oferite de la prima sesiune de gătit și am câștigat 2 bucătării “O masă caldă” amenajate din fonduri proprii, la Cluj-Napoca și Satu Mare, care să ne ofere independență în desfășurarea activităților, și care s-au dovedit de bun augur în perioada de pandemie, în care ne-am putut îndeplini misiunea, deși industria Horeca și-a întrerupt activitatea. Din fericire, ce facem, cum facem și oamenii pe care îi avem alături de noi au rămas la fel.”-au declarat inițiatorii proiectului

Pentru că atunci când un grup de voluntari dedicați și un mix uimitor de alimente se reunesc, din fiecare sesiune de gătit se obțin mese delicioase și hrănitoare pentru comunitate. Aici încep conversațiile și se formează prieteniile.
În comunitățile în care își desfășoară activitatea, se adresează unui număr cuprins între 900 și 1000 de beneficiari: copii, adulți, vârstnici cu probleme financiare și/sau de sănătate. Nu se fac anchete sociale, se face doar mâncare care este oferită celor care au nevoie și care vin să pentru aceasta zilnic sau săptămânal.
Concepția proiectului și rosturile sale sunt prezentate pe pagina asociației astfel:

,,VIZIUNEA NOASTRĂ:

Nimeni nu merită să meargă flămând la culcare !
Asociatia “O masă caldă” urmărește promovarea incluziunii sociale prin creșterea calității vieții persoanelor singure și familiilor vulnerabile, marginalizate social sau expuse riscului marginalizării şi excluziunii sociale.

MISIUNEA NOASTRĂ:

Să oferim o masă sănătoasă persoanelor care sunt la limita sărăciei, fără adăpost, marginalizate din cauza problemelor de sănătate mintală, a adicțiilor .
Să oferim servicii într-un mod respectuos și care să onoreze demnitatea persoanei și să încurajeze creșterea și dezvoltarea.Să construim o comunitate unită și să promovăm participarea activă a voluntarilor.

ARE SCOPUL DE A:

Întări comunitățile prin reunirea oamenilor în jurul unei mese sănătoase;
Încuraja prietenia și solidaritatea între oameni prin crearea de spații în care persoane din toate mediile sociale să petreacă timpul împreună;

Îmbunătăți alimentația și a reduce foamea gătind mese sănătoase pentru cei care au nevoie;

Schimbă atitudinea față de alimente gătind cu surplusul de ingrediente și răspândind pasiunea noastră pentru mâncare și mediu.Asociația “O Masă Caldă” face acte de caritate de 8 ani, iar între timp și-a extins activitatea în alte 6 locații din țară precum Satu Mare, Adjud, Bistrița, Zalău București sau Constanța.”

 

Zalău, cea de a 12-a bucătărie

La Zalău:
Domnul Radu Pădurean-coordonator “O masă caldă” la Zalău și-a luat angajamentul și responsabilitatea de a organiza “O masă caldă”la Zalău, astfel că primele mese calde au fost pregătite cu timp în urmă, împreună cu echipa SC Alfa Software, care, lunar, revine la bucătăria pusă la dispoziție cu amabilitate de către conducerea Liceului Tehnologic ,,Voievod Gelu”.
Aici, săptămânal, se pregătesc 100 de porții de hrană pentru beneficiarii identificați de Cosmina Paul în Zalău.
“O masă caldă” Zalău: 70-100 de mese calde/ săptămână pentru copii și adulți, persoane vulnerabile, cu venituri reduse, pregătite de voluntari proveniți din toate mediile: profesori, medici, mediu bancar, elevi, studenți, IT, procuratură, notariat etc.
În cantina (laborator) a Liceului Tehnologic ,,Voievod Gelu”, în fiecare sâmbătă, voluntarii din Zalău gătesc minim 100 de porții de hrană caldă pentru adulții și copiii din blocul de locuințe sociale C3, locuitorii de pe strada Spicului, Asociația “Alături de copii” Zalău, Centrul pentru persoane vârstnice ,,Tinerețe fără bătrânețe”.
Pentru Zalău,coordonator este Domnul Radu Pădurean,având ca și
parteneri:Liceul Tehnologic Voievodul Gelu Zalău și Brutaria Daia.
Dintre activitățile desfășurate la Zalău în acest an,2024,amintim consemnând declarațiile celor implicați:
– “Mă bucur că și în acest an am reușit să pregătim peste 100 de porții de mâncare pentru semenii noștri mai puțin norocoși!”, a declarat 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧, managerul 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐧𝐞 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣 .

Apoi enumerăm:
– O masă caldă pe care angajații Creșei Voinicel Zalău au desfășurat-o în data de 03.02.2024, gătind 120 de porții de mâncare pentru familiile defavorizate din Zalău.
-La data de 27.01.2024 voluntarii au fost de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Zalău.
Meniu: ciorbă de legume cu afumatură; sarmale; brânzoici.
Porții : 100.
Ingrediente secrete: voie bună, colegialitate, omenie.
-Cu prilejul aniversării Zilei Unirii mici, cadrele didactice de la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” Zalău, s-au unit plini de entuziasm și bunăvoință, în cadrul unei activități de voluntariat cu tema “Hai să dăm mână cu mână, pentru o ființă flămândă”.

Astfel, colaborând cu dl Radu Pădureanu, în cadrul programului “O masă caldă” , au preparat cu multă dăruire și optimism, 120 de porții de mâncare caldă pe care le-au distribuit persoanelor nevoiașe! Beneficiarii s-au bucurat de preparate delicioase și sănătoase: ciorbă de legume, cartofi cu pulpe de pui la tavă și sos, salată de varză și cozonac.
Voluntarii implicați săptămânal,bucătăriile, echipele și partenerii “O masă caldă” ” se regăsesc în 7 județe ,respectiv :
Cluj -Napoca,Satu -Mare,Adjud,Bistrița,București,Constanța și Zalău.

,,Toate proiectele noastre sunt conduse de echipe de voluntari incredibili și căutăm întotdeauna mai mulți oameni care să se alăture echipei noastre. Rolul voluntarilor este de a găti și de a ajuta la distribuirea meselor calde.
Vă puteți înscrie în continuare pentru aceste roluri acum.
”O Masă Caldă” este un serviciu esențial care oferă alimente atât de necesare oamenilor și comunităților din întreaga țară.
Prin strângerea de fonduri pentru ”O Masă Caldă”, ne vei ajuta să transformăm și mai multe surplusuri de alimente în mese pentru persoanele care se luptă să supraviețuiască.
Fă-o pentru tine. Atingerea unui obiectiv te face întotdeauna să te simți grozav; strângerea de fonduri pentru ”O Masă Caldă” este o modalitate fantastică de a realiza acest lucru, indiferent dacă acesta este un obiectiv personal, o provocare de fitness sau un eveniment comunitar.
Fă-o pentru a face diferența. Proiectele noastre au un impact local puternic, iar banii dvs. vor merge direct pentru a sprijini proiectele noastre să servească și mai multe mese calde persoanelor neajutorate.
ADOPTĂ O MASĂ CALDĂ!

Din experiența celor 7 ani de existență, îți putem spune că nicio activitate nu e mai plăcută decât gătitul. Chiar și pentru cei a căror unică experiență culinară este pregătirea unui sandwich. ”-este îndemnul inițiatorilor și susținătorilor acestui proiect.

You may also like

Leave a Comment