Responsive Menu
Add more content here...


A murit unul dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din Sălaj. Profesoara Szinetar Agneta a trecut în lumea celor drepți

"Predarea lecției este singura profesie care creează toate celelalte profesii”

by Tiberius NICODA
0 comment 2.2K views
A+A-
Reset

Agneta Iudita Szinetar era o femeie de maximă decență, bunătate, înțelepciune și modestie. Întotdeauna a păstrat atitudinea profesoarei de liceu, respectată și iubită. Născută la Gherla – județul Cluj, fiind unicul copil la părinți.

În timpul războiului a fost deportată  la vârsta de 13 ani, împreună cu tatăl, mama  și bunicul ei în lagărul de la Auschwitz unde a fost despărțită de tatăl și bunicul, rămânând cu mama ei vreme de trei luni după care și mama i-a fost luată de lângă ea.

A împlinit 14 ani în lagărul de la Auschwitz. Părinții săi au fost pierduți definitiv la Auschwitz.

Szinetar Agneta Iudita (Israel) – fosta preşedintă a Comunităţii Evreilor din Zalău – supravietuitoare a lagărului de la Auschwitz,  a fost una dintre puținii evrei din Sălaj supraviețuitori ai Holocaustului alături de Blum Zoltan – supravietuitor Auschwitz – Birkenau, Vasile Nussbaum – supravietuitor Auschwitz – Birkenau și Arno Blei – supravietuitor Transnistria lagarul Moghilev.

Avea mereu zâmbetul unui învingător trecut prin Infern. A avut o viață frumoasă în Zalău, soțul ei fiind un fost foarte renumit avocat în orașul Zalău, provenind dintr-o respectată onorabilă și recunoscută familie.

Doamna Szinetar Iudita Agneta a fost  profesor de fizică de la Liceul Mate-Fizică din Zalău și un supraviețuitor al Holocaustului din lagărul Auschwitz-Birkenau, fosta președinta a Obștii Evreiești din Zalău!

A condus destinele micii obști a evreilor  din oraș, fiind fosta președintă a Comunității Evreilor din Zalău, până la emigrarea sa în Israel în anul 1992.

A fost medaliată de președintele României cu Medalia de Onoare în Grad de Cavaler!

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate și de asemenea și Comunității Evreiești din Zalău a cărei președinte a fost!

Fie-i memoria binecuvântată!
Baruch Dayan HaEmet!

You may also like

Leave a Comment