Responsive Menu
Add more content here...


Primăria municipiului Zalău organizează o excursie pe Meseș „Per pedes” pe limes & Prânjun la DecumAna

Primăria municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, organizează, în 13 iulie, o excursie, cu pornire din Zalău (parcarea din spatele primăriei), la ora 08:30 și întoarcere la ora 16:00

by Mihai POP
0 comment 202 views
A+A-
Reset

Hai cu noi în drumeție pe urmele fortificațiilor ridicate acum aproape 2000 de ani, de romani! Pe culmea Munților Meseș ne așteaptă cele mai importante vestigii de arhitectură militară romană, frontalieră, de pe teritoriul administrativ al municipiului Zalău.

Turnuri de supraveghere, valuri de pământ, șanțuri și ziduri de piatră au constituit limes-ul roman – granița Imperiului Roman. Astăzi, există urme vizibile ale frontierei de pe Munții Meseș, de unde se semnaliza prezența barbarilor, către fortificația militară de la Porolissum. La Castrul Roman de la Porolissum vom ajunge și noi, îndrumați de un ghid de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Limes-ul, la Porolissum, seamănă, în multe privințe, cu frontiera romană din Britannia, cunoscută ca Zidul lui Hadrian, adaptat însă la condițiile geografice zonale. Zona Meseșului, cu culmi mai line, mai domoale, a fost foarte bine controlată. În prezent, este unul dintre cele mai bine cunoscute segmente de frontieră romană din Dacia, un adevărat muzeu arheologic, în aer liber.

Primăria municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, organizează, în 13 iulie, o excursie, cu pornire din Zalău (parcarea din spatele primăriei), la ora 08:30 și întoarcere la ora 16:00

Această excursie se adresează amatorilor de drumeții pe munte, pasionaților de istorie și mâncare tradițională. Vom pleca cu microbuzul pe Meseș, spre punctul de pornire în drumeție și ne vom întoarce în Zalău, din Moigrad. Vom parcurge în jur de 5 km, pe jos, până la Complexul Arheologic Porolissum. După un maraton de istorie și de mers pe jos, ne vom răsfăța simțurile la un prânjun gătit la punctul gastronomic DecumAna, din Moigrad.

Pentru a parcurge în condiții normale acest traseu, este obligatoriu purtarea unui echipament adecvat pentru drumeții montane.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele aferente transportului și prânjunului, în valoare de 125 lei/adult și 85 lei/copil. Excursia va fi organizată pentru un grup de 19 de persoane. Vârsta minimă de participare este de 8 ani. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, de luni până vineri, între orele 9 – 17, până în 11 iulie.

You may also like

Leave a Comment