Responsive Menu
Add more content here...


Primăria comunei Zimbor caută cele mai bune soluţii pentru ca cetăţenii să beneficieze de reţea de canalizare

La Zimbor, reţeaua de canalizare se realizează împreună cu comuna Sânmihaiu Almaşului, prin Programul  “Anghel Saligny”. Suma oferită de Guvernul României pentru această mare investiţie este insuficientă, astfel că primarul Gabriel Mureşan şi echipa sa au căutat soluţii, pentru ca  în cele cinci sate ale comunei, cât mai multe gospodării să poate fi racordate la reţeaua de canalizare 

by Călin ONICAŞ
0 comment 226 views
A+A-
Reset

Pentru o comună micuţă precum Zimborul, tot timpul a fost greu pentru atragerea fondurilor, deoarece nu putea face punctaje mari, iar la criteriile prin care se stabileau câştigătorii proiectelor exista un neajuns, o discrepanţă… Implicarea şi ambiţia primarului Gabriel Mureşan a echilibrat însă balanţa, astfel că şi micuţa comunitate de pe Valea Almaşului a putut beneficia de mai multe proiecte importante pentru dezvoltare.

Pentru Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, administraţia locală a depus un proiect mai mare, în locul mai multor proiecte mici. Alături de comuna Sânmihaiu Almaşului, Zimborul a câştigat proiectul ce prevede înfiinţarea reţelei de canalizare, o investiţie de aproape 50 de milioane de lei.La fel ca şi la alte UAT-uri, Guvernul României a oferit doar o parte din suma necesară, mai exact 20 de milioane de lei. Şi aceşti bani se împart la cele două comune.

În aceste condiţii, autorităţile locale de la Zimbor au căutat soluţii pentru ca mai multe gospodării să poată beneficia de reţeaua de canalizare.  Astfel, din acest proiect, administraţia locală de la Zimbor doreşte să facă o reţea de-a lungul Drumului European E81, prin localităţile Zimbor şi Chendremal, dar şi pe strada Castelului din centrul comunal, acolo unde sunt situate cele mai multe instituţii – sediul Primăriei, sediul APIA, şcoala gimnazială sau căminul cultural.

Până la startul lucrărilor, Primăria Zimbor a căutat deja soluţii şi pentru celelalte gospodării din comună. Astfel, au fost începute deja demersurile pentru un proiect de extindere a canalizării, care va fi depus la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM)!

“Proiectul de canalizare prin Anghel Saligny se implementează împreună cu vecinii de la Sânmihaiu Almaşului, acolo unde va fi construită şi o staţie de epurare comună. În cel mai scurt timp, proiectul va fi înregistrat de firma de consultanţă. Aşteptăm după ultimul aviz de la drumuri care durează foarte mult. Pe urmă licitaţia, stabilirea constructorului şi apoi lucrările. Mie greu să cred că lucrările pot demara încă din acest an, dar orice ar fi posibil. Cum lungimea reţelei e destul de mică, am început demersurile pentru un nou proiect pe care vrem să-l depunem la Fondul de Mediu. E vorba de o investiţie de 12 milioane de lei, care nici asta nu o să acopere toate satele, cum era prevăzut proiectul iniţial de pe Anghel Saligny, dar în mare parte problema se rezolvă”.

Gabriel Mureşan – primarul comunei Zimbor

You may also like

Leave a Comment