Comuna Benesat este în continuă dezvoltare şi nu se opreşte din implementarea de proiecte, care aduc un plus valoare comunităţii, dar care îi şi determină pe locuitori să rămână acasă. Pentru că de ce nu, atunci când ţi se oferă toate condiţiile de trai şi te simţi bine, este firesc că nu vrei să pleci peste hotare sau într-un a lot oraş mare, care poate fi uneori prea aglomerat.
Aceasta este şi gândirea primarului Sorin Romocea, care îşi doreşte să ofere comunităţii condiţii la standarde europene.
Pentru a continua dezvoltarea comunei, administraţia locală din comună a depus mai multe proiecte, care uite că au şi o finalitate, acestea fiind şi câştigate.
Aşadar, echipa administraţiei s-a înscris pentru a obţine finanţare pentru a construi o platformă de colectare a gunoiului de grajd – „Platformă comunală Tip PC 3 pentru depozitarea şi managementul gunoiului de grajd în cadrul UAT Benesat” – un loc unde cei care cresc animale vor avea posibilitatea să depoziteze deşeurile. Deoarece, în gospodăriile de la noi, ţăranii sunt nevoiţi să depoziteze gunoiul de grajd în tot felul de locuri, care nu sunt tocmai benefice pentru cetăţeni.
Totuşi, liberalul Sorin Romocea a înscris UAT-ul Benesat în proiectul “Managementul deşeurilor – Sisteme integrate de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd”, cu o valoare estimată de 5.388.278,71 de lei, TVA inclus, bani care provin din fonduri europene prin PNRR.
Aşadar, investiţia de peste 1 milion de euro adusă de administraţie în comună este un lucru măreţ, aceasta fiind şi printre singurele UAT-uri din Sălaj care au câştigat un asemenea proiect, cealaltă comună victorioasă fiind Valcău de Jos.
Totuşi, pentru a putea implementa acest proiect, Sorin Romocea ne-a explicat că a fost nevoie să asigure accesul la platformă printr-un drum prietruit, care are o lungime de 1 km şi care a fost finanţat din bugetul local, investiţia ridicându-se la suma de 200.000 de lei.
De asemenea, în acel buget de peste 1 milion de euro, administraţia locală va primi şi utilaje necesare, cum ar fi un buldoexcavator şi o remorcă tehnologică pentru gunoi.
În perioada următoare, se va face achiziţia şi anul viitor, categoric, vor începe lucrările.
Totuşi, de-a lungul anilor, comunitatea din Benesat a cunoscut o dezvoltare accelerată, deoarece administraţia a investit în toate domeniile. Infrastructura a fost modernizată prin fonduri europene, străzile şi uliţele fiind toate asfaltate, reţele de apă şi gaz funcţionale de mai bine de 10 ani, construirea unui centru de zi la Biuşa şi multe altele.
Edilul Sorin Romocea este un exemplu de AŞA DA! şi ne demonstrează că atunci când ai o echipă competentă şi îţi doreşti să faci o schimbare în bine, o poţi face.
“Sunt bucuros că am câştigat acest proiect, ba mai mult că suntem printre singurii din judeţ care am reuşit să atragem aceşti bani. Vrem să implementăm proiectul cât mai repede posibil şi ne dorim să atragem cât mai multe fonduri europene şi guvernamentale pentru a dezvolta comunitatea”, ne-a declarat primarul comunei Benesat – Sorin Romocea.