Responsive Menu
Add more content here...


Premiul Nobel pentru Literatură 2023. Mircea Cărtărescu figurează din nou pe lista favoriților

by Mihai POP
0 comment 39 views
A+A-
Reset

Joi va fi decernat Premiul Nobel pentru Literatură 2023. Mircea Cărtărescu apare, din nou, pe lista preferaților. O rusoaică, opozantă a Kremlinului, este pe același loc cu scriitorul român. Premiul ar putea reveni unui scriitor care promovează libertatea de exprimare


Premiul Nobel pentru Literatură 2023 va fi acordat joi, 5 octombrie. Anunțul va fi făcut la sediul Academiei din Stockholm, dar și online. Pe lista favoriților este Ludmila Uliţkaia, o scriitoare rusă, opozantă a Kremlinului. Aceasta este cunoscută pentru romanele sale în tradiţia lui Steinbeck.

Alegerea Ludmilei Uliţkaia ar dovedi că „literatura rămâne liberă în faţa politicii”. Dacă scriitoarea ar câștiga Premiul Nobel pentru Literatură 2023, s-ar pune în valoare literatura rusă, în ciuda războiului din Ucraina, consideră Lisa Irenius, şefa departamentului cultural al cotidianului Svenska Dagbladet.

În predicții este și Salman Rushdie, celebrul scriitor britanic, victimă a unui grav atentat în 2022. Björn Wiman, de la cotidianul Dagens Nyheter (DN), consideră că șanse mari are și opera autobiografică a americancei Jamaïca Kincaid.

Academia Suedeză ar putea acorda un premiu și unui scriitor mai puțin cunoscut, cum ar fi chineza avangardistă Can Xue.

Mircea Cărtărescu, din nou pe lista favoriților

Jurnalistul suedez Carsten Palmer Schale l-a pus pe lista scurtă pe scriitorul român Mircea Cărtărescu. Acesta consideră că românul are cele mai multe șanse să câștige în acest an.

Casele de pariuri arată un alt preferat. Cei mai mulți mizează pe scriitoarea chineză Can Xue, care conduce detașat. Ea are o cotă de 8/1 pentru a câștiga prestigiosul premiu literar.

Pe locul doi la casele de pariuri este scriitorul japonez Murakami, în vârstă de 74 de ani. El a fost mult timp vehiculat ca posibil câștigător, iar în 2013 a fost favorit la casele de pariuri cu o cotă de 3/1. În urmă cu un deceniu, premiul a fost câștigat de Alice Munro.

Mircea Cărtărescu are o cotă de 16/1, alături de alți șase scriitori. El se află la același nivel cu scriitoarea rusă Lyudmila Ulitskaya.

Annie Ernaux, câștigătoarea Premiul Nobel pentru Literatură 2022

În 2022, Academia Suedeză a acordat premiul lui Annie Ernaux, o autoare din Franța. Lucrarea sa relatează emanciparea unei femei de origine modestă care a devenit o emblemă. Ea era favorită la casele de pariuri pentru a câștiga în 2021.

De la prima decernare a Premiul Nobel pentru Literatură, doar 17 femei au câștigat, dintr-un total de 119 premiați.

În acest an, valoarea premiului va crește de la 10 milioane de coroane suedeze la 11 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 822.000 de lire sterline.

Sursa: evz.ro

You may also like

Leave a Comment