Tot omul vede că în Zalău lucrurile au mers bine în ultimii ani. Neașteptat de bine dacă evaluăm transformarea orașului. Străzile arată altfel, spațiile publice arată cum trebuie, transportul public e cât se poate de civilizat, Zalăul e curat; în Zalău se trăiește mai frumos ca oricând altădată.
Sigur că mai sunt lucruri de făcut și că mai e cale până la o situație ideală. Dar nici administrația nu s-a oprit din a face. Din ce spunea viceprimarul Teodor Bălăjel la sfârșitul lunii trecute în ședința de Consiliu Local, ce s-a făcut din 2020 până anul trecut s-a făcut cu 380 de milioane de lei, pe care administrația a reușit să-i obțină în cea mai are parte de la Uniunea Europeană. Și această administrație a și pregătit deja alte proiecte pentru oraș în valoare de alți 350 de milioane de lei, bani europeni. Și, pe lângă acești bani de la UE, vor fi și alte surse de finanțare. Logic, se va face în următorul mandat, care începe luna aceasta, cel puțin cât s-a făcut și până acum. Sună bine!
Ce nu vede însă tot omul din Zalău, dar văd toți copiii, este ce s-a făcut și ce mai este de făcut în învățământ. Și am cerut informaţii în acest sens conducerii Primăriei.
Ne-a atras atenția evenimentul de sâmbătă organizat de municipalitate, de Ziua Educației. Când Primăria Zalău a premiat toți elevii olimpici ai orașului în cadru festiv în clădirea Transilvania. S-a vrut o sărbătoare a performanței școlare, recompensată de municipalitate cu 200.000 de lei, împărțiți celor câteva sute de elevi cu rezultate deosebite.
Meritau atenția copiii ăștia buni. Merită atenția toți copiii Zalăului, așa că l-am întrebat pe viceprimarul Teodor Bălăjel, din ce s-a făcut până acum în Zalău, cât s-a făcut pentru condițiile în care învață elevii din Zalău.
Și constatarea e surprinzător de bună. S-a făcut și se face în școli ce trebuie, se merge până la capăt pentru condiții foarte bune peste tot. Pentru învățământul din Zalău modernizarea este una care merită evidențiată. N-o vedem din stradă, dar e în nota modernizării orașului așa cum îl vedem din stradă.
Viceprimarul Teodor Bălăjel: Administrației din Zalău nu-i scapă nimic din ce înseamnă învățământ – e un efort firesc, pentru că e vorba de copiii noștri
Prezent de curând la o festivitate școlară, viceprimarul Teodor Bălăjel spunea: ”Ca reprezentant al autorității locale, întâlnirea cu elevii, profesorii și părinții este pentru mine o reînnoire a obligației morale de a face în așa fel încât educația să se poată desfășura în Zalău în cele mai bune condiții, în școli moderne și dotate complet. Dar și să pregătim orașul în așa fel încât să le ofere oportunități și condiții pentru o viață frumoasă, împlinită”.
De profesie inginer, Teodor Bălăjel ne-a răspuns rapid cu o fișă tehnică cuprinzătoare despre situația modernizării învățământului. Cantități și cifre, școli și bani.
“Ne-am mobilizat și am reușit să aducem foarte mulți bani – în principal bani europeni, dar și din surse guvernamentale și din bugetul local -, pentru reabilitarea și modernizarea școlilor. Vorbim de reabilitări complete, care înseamnă realizarea de condiții ca la carte pentru elevi și preșcolari.
În 2023, spre exemplu, am alocat pentru învățământul din Zalău aproape 76 de milioane de lei. Ceea ce înseamnă că am reușit să aducem mulți bani. Ca reper, să spun că tot ce adunăm într-un an la bugetul local de la contribuabili este undeva la 48 de de milioane de lei. Să spun, tot pentru comparație, că în 2015, cu un an înainte să preluăm administrarea orașului, abia se reușea o alocare de 3,17 milioane pentru învățământul din Zalău.
Am reabilitat prin proiecte cu bani europeni liceele Avram Iancu, Ioan Sima, Ortodox, Reformat și internatul de la Liceul Mihai Viteazul. Am construit creșa Meseș și avem în construcție o nouă creșă pe strada Bistriței. A fost reabilitată Grădinița Nr. 5.
Am obținut acum finanțare europeană pentru reabilitări și modernizări cuprinzătoare a cinci școli gimnaziale, două licee și două grădinițe – școlile Simion Bărnuțiu, Iuliu Maniu, Mihai Eminescu, Posolissum și Georghe Coșbuc, liceele Gheorghe Șincai și Mihai Viteazul, grădinițele Voinicel și Pinochio. Inclusiv dotări cu mobilier și echipamente. Și vrem să construim încă două instituții de învățământ preșcolar.
Așadar, unele proiecte sunt finalizate, multe sunt în lucru. Dar toți elevii vor avea condiții excelente în Zalău. Mai ales că avem în derulare proiectul de achiziții de bunuri pentru școli, grădinițe și creșe în valoare de 28 de milioane de lei. Bani buni! Dotăm și mobilăm sute de săli de clasă, dotăm 25 de laboratoare de informatică și 15 laboratoare de științe, sălile de sport și trei ateliere în liceele tehnologice.
Facem un efort, pe care îl considerăm firesc, pentru învățământ și ne alăturăm astfel tuturor celorlalți implicați în sistemul de educație, pentru că e vorba de viitorul copiilor noștri și merită din plin!”
Iubește și viceprimarul Teodor Bălăjel performanța în învățământ. A fost la rândul lui șef de promoție la absolvirea Universității Tehnice din Timișoara.