Responsive Menu
Add more content here...


Povestea sălăjeană de succes a cultivării sparanghelului alb de la Gâlgău Almaşului

După ce au muncit ani la rând în Germania, în agricultură, doi soți din județul Sălaj s-au întors în România unde și-au deschis propria afacere, cu sparanghel. Au început modest, însă spun că leguma pe care au ales-o aduce bani frumoși

by Tiberius NICODA
0 comment 3K views
A+A-
Reset

Doi soți sălăjeni, care au lucrat  în Germania, la o „fermă de sparanghel”  au revenit în ţară de câțiva ani și  au adus ideea  și cu  tehnologia sparanghelului alb,  cu ei, la Gâlgău Almaşului.

Sătui de străinătate,  cei  doi soţi din Sălaj s-au hotărât să  pună pe picioare o afacere bazată pe experienţa lor pe care au  dobândit-o în afara țării.

 

Se întâmpla în 2013, când au luat decizia să-şi investească toate economiile într-o afacere în agricultură.

Au venit cu venit ideea de a-și înfiinţa  propria cultură de  sparanghel.

Cultivarea sparanghelului presupune o serie de reguli stricte, inclusiv să fie lăsat cel puţin doi ani să se dezvolte corespunzător.

Sparanghelul crește 8 milimetri pe oră. Asta înseamnă că recoltarea se poate face zilnic. În functie de metoda de cultivare (plantarea de seminte sau coroane) este nevoie de aproximativ 3 ani pentru a avea o recoltă bogata de sparanghel.

În primul an productia este redusă iar recoltarea nu va face decât să slăbească planta. Asadar, răbdarea e cheia succesului. Recoltarea se face o singura luna pe an, de la jumatatea lui mai până la jumatatea lunii iunie.

După recoltare, tijele de sparanghel alb sunt introduse în apă timp de două-trei ore, pentru hidratare, apoi este sortat în funcţie de grosime şi tăiat la 25-30 centimetri. Această legumă extrem de valoroasă din punct de vedere nutritiv. O legătură de sparanghel alb, câteva tije,  se vinde în pieţele din țară cu doar 20 de lei, în timp ce în străinătate ajunge chiar şi la 10 euro.
Povestea agricolă a cultivării sparanghelului din Gâlgău Almaşului, comuna Bălan nu e foarte veche.

Există, deci și în Sălaj cultură de sparanghel alb pe 50 de ari , totul în câmp deschis, fără folie, cu paie şi sistem de irigare.
Sparanghelul alb este o legumă pe cât de sănătoasă, pe atât de gustoasă, şi poate fi consumată în diferite moduri, de la gustări la micul dejun, la supe ori pe post de garnitură, în fiert în apă cu sare ori prăjit, alături de brânzeturi, şuncă şi chiar lângă alte legume. Considerată o delicatesă, diferă de varianta verde nu doar la aspect, ci şi la gust şi textură, fiind nelipsită din meniurile caselor princiare din Europa.

You may also like

Leave a Comment